Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Rom, 21/11/2021 - 01:07

75 migranter er omkommet i forlis i havet ud for Libyen

Ny tragedie udspillede sig tidligere denne uge i Middelhavet, hvor 75 migranter druknede, da båd forliste.

Mauro Buccarello/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

75 migranter druknede tidligere denne uge på havet ud for Libyen, da de forsøgte at nå frem til Italien i en båd.

Det oplyser FN's Internationale Organisation for Migration (IOM) ifølge nyhedsbureauet TT sent lørdag aften.

15 personer i den forliste båd blev reddet i land af fiskere. Oplysningen om de 75 druknede personer kom frem lørdag på baggrund af informationer fra de overlevende.

Lørdag blev 420 migranter reddet op fra havet af Italiens kystvagt og bragt i sikkerhed i Italien. Migranterne befandt sig i to overfyldte både, som kom i problemer på grund af dårligt vejr, oplyser den italienske kystvagt.

Et fartøj fra kystvagten samlede 70 migranter og sejlede dem til øen Lampedusa, der ligger øst for Sicilien.

Et andet fartøj var lørdag eftermiddag på vej mod havnen i Porto Empedocle med 350 migranter om bord. De var blevet samlet op tidligere lørdag fra en synkende fiskebåd, der befandt sig 115 kilometer fra Sicilien.

Fire fragtskibe i området bidrog i redningsindsatsen ved at blokere for noget af vinden mod fiskebåden, så migranterne kunne bringes i sikkerhed på kystvagtens fartøj.

Over 40 af migranterne er mindreårige, oplyser kystvagten.

Hvert år tager titusinder af mennesker den farlige tur over Middelhavet i håb om at få asyl i Europa. De fleste sejler fra Libyens nordkyst med kurs mod Italien - ofte i synkefærdige både.

I september oplyste IOM ifølge nyhedsbureauet AFP, at mindst 1369 mennesker hidtil i år var omkommet på denne rute.

Italien er en hovedindgang for migranter og flygtninge, der typisk begiver sig ud på den ofte farefulde færd over Middelhavet fra kysterne i de nordafrikanske lande Libyen og Tunesien.

Siden 2015 er over en halv million migranter kommet med både til Italien, har IOM tidligere oplyst.

/ritzau/

Horsens, 28/11/2025 - 22:53

FAKTA: Alle 22 vinderpar i Vild med dans' historie

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Youtuber Jasmin Lind og makker Michael Olesen har danset sig til tops i den allersidste udgave af dansedysten.

Youtuber Jasmin Lind og hendes professionelle partner, Michael Olesen, har vundet finalesæsonen i "Vild med dans", som løb af stablen i Forum Horsens fredag aften.

Efter 20 år og 22 sæsoner stopper TV 2 det populære program, som valsede over skærmen for første gang tilbage i 2005.

Det er anden gang, at Michael Olesen vinder "Vild med dans".

Første gang var i 2017 med Kærlighed ved første hik-stjernen Sofie Lassen-Kahlke.

Nu har han gentaget succesen med youtuber Jasmin Lind i den definitivt sidste sæson af dansedysten.

Med afdansningsballet har 22 par danset sig til tops i programmet:

* 2025: youtuber Jasmin Lind og Michael Olesen.

* 2024: influencer Anna Munch og Eugen Miu.

* 2023: tidligere fodboldspiller Kasper Fisker og Karina Frimodt.

* 2022: skuespiller Caspar Phillipson og Malene Østergaard.

* 2021: sanger Jimilian Ismaili og Asta Björk Ivarsdottir.

* 2020: skuespiller Merete Mærkedahl og Thomas Evers Poulsen.

* 2019: skuespiller Jakob Fauerby og Silas Holst.

* 2018: skuespiller Simon Stenspil og Asta Björk Ivarsdottir.

* 2017: skuespiller Sofie Lassen-Kahlke og Michael Olesen.

* 2016: bokser Sarah Mahfoud og Morten Kjeldgaard.

* 2015: skuespiller Ena Spottag og Thomas Evers Poulsen.

* 2014: vejrvært Sara Maria Franch-Mærkedahl og Silas Holst.

* 2013: bordtennisspiller Mie Skov og Mads Vad.

* 2012: tv-vært Joakim Ingversen og Claudia Rex.

* 2011: skiløber Sophie Fjellvang-Sølling og Silas Holst.

* 2010: vejrvært Cecilie Hother og Mads Vad.

* 2009: racerkører Casper Elgaard og Vickie Jo Ringgaard.

* 2008: daværende kuglestøder Joachim B. Olsen og Marianne Eihilt.

* 2007: skuespiller Robert Hansen og Marianne Eihilt.

* 2006: håndboldspiller Christina Roslyng og Steen Lund.

* 2005 efterår: skuespiller David Owe og Vickie Jo Ringgaard.

* 2005 forår: skuespiller Mia Lyhne og Thomas Evers Poulsen.

Kilde: TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 28/11/2025 - 19:09

Kendiskok er blevet gift

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Efter fem års forhold kimer bryllupsklokkerne nu mellem den kendte kok Umut Sakarya og hans hjertes udkårne, Johanne Havshøj.

Den kendte kok og tv-personlighed Umut Sakarya er blevet gift med sin forlovede, Johanne Havshøj, efter fem års forhold.

Det afslører parret, der nu hedder Sakarya-Havshøj til efternavn, i et opslag med en række bryllupsbilleder delt på det sociale medie Instagram.

- 25 musikere, 12 korsangere, 1 dirigent og alle dem, vi elsker, omkring os. En dag, vi aldrig nogensinde vil glemme, lyder det fra hr. og fru Sakarya-Havshøj.

Umut Sakarya gik på knæ og friede en sommerdag i 2023 på Anholt.

Han havde sat et kamera til at filme frieriet under påskud af at lave en video til sin youtubekanal.

Han delte den efterfølgende med sine følgere på Instagram.

- For 2,5 år siden mødte vi hinanden for første gang og forelskede os midt i et livskaos, skrev han dengang.

- I dag står vi stærkere end nogensinde med endnu mere kærlighed, mod og lykke i livet. Det liv, vi har skabt sammen, vil vi passe og pleje, så vi kan blive ved med at leve, drømme, skabe og være dem, vi er.

- Det er noget, vi har lovet os selv og hinanden. Vi har nu taget skridtet videre i vores forhold og er blevet forlovet.

Parret kom første gang i kontakt med hinanden over Instagram i 2020, afslørede de i et interview med Alt for damerne i juli 2023.

De begyndte at skrive frem og tilbage og aftalte så at mødes på Umut Sakaryas daværende grillbar til en tallerken pomfritter og en flæskestegssandwich.

Det var kærlighed ved første bid.

- Jeg syntes, at hun var rigtig sjov og sød. Og gudesmuk. Og så var hun virkelig klog og mindede ikke om andre, jeg havde mødt før, sagde Umut Sakarya i interviewet med Alt for damerne.

Johanne Havshøj havde inden set en dokumentar om Umut Sakarya og syntes, han virkede interessant.

- Jeg havde en fornemmelse af, at han var intelligent ud over det sædvanlige og havde en verden inde i sig, som jeg var nysgerrig på. Og så syntes jeg, at han var pissedygtig, sagde hun i interviewet med Alt for damerne.

Ud over at være blevet mand og kone er Umut Sakarya og Johanne Havshøj også professionelle partnere.

Johanne Havshøj, der har studeret politisk kommunikation og ledelse ved Copenhagen Business School, arbejder i dag blandt andet med PR og kommunikation for Umut Sakarya.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 28/11/2025 - 08:00

FAKTA: Fjern vand fra dine fødevarer

* Når du bager appelsiner ved lav temperatur i lang tid, fjerner du vandet i dem. Den proces kaldes dehydrering.

* Dehydreret mad har en længere holdbarhed end ferske fødevarer. Når du fjerner vandindholdet, reduceres risikoen for vækst af bakterier og mug, som ellers ville fordærve maden. 

* Det meste frugt og grønt kan dehydreres, og langt de fleste vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer forbliver i maden. 

* Du kan spise dehydreret frugt og grønt som snack eller tilføje dem i for eksempel mysli og bagværk.

* Ud over at dehydrere din mad i ovnen kan du bruge en såkaldt dehydrator, der kan købes i de fleste elektronikbutikker. 

Kilde: madihjemmet.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 28/11/2025 - 08:00

Julepynt der dufter af hygge: Lav tørrede appelsiner

Hvert år bliver kassen med støvet julepynt udfordret af nye pyntetendenser. Tørrede appelsinskiver kan bidrage til den helt rette julestemning i dit hjem.

Appelsiner får en sødlig duft, når du bager dem. Og så pynter de på alt fra julebordet til adventskransen.

Det fortæller Diana Noe Klitgaard, der deler kreative tip på blandt andet Instagram under profilnavnet Kramogkrea.

- Når jeg laver dem, så dufter hele huset, og det minder mig om min egen barndom, siger hun.

Ifølge Diana Noe Klitgaard adskiller duften fra de hjemmelavede tørrede frugtskiver sig fra dem, man kan købe.

Og så er de supernemme og ikke mindst billige at lave selv hjemme i køkkenet.

Skær dine vaskede appelsiner ud i skiver på cirka fem millimeter, og placer dem på en bageplade med et stykke bagepapir.

Sæt skiverne i ovnen på 100 grader varmluft, og bag dem i cirka tre timer. Husk at vende dem et par gange undervejs.

Appelsinerne skal tørre helt ud, men de skal ikke tage farve, forklarer Diana Noe Klitgaard.

- Med tiden får de en lidt mørkere farve, så man behøver ikke at bage dem mørke i ovnen, siger hun.

Det er også oplagt at tørre appelsinerne, hvis de er blevet lidt bløde efter at have ligget for længe i frugtskålen.

Det siger Britta Surland, der er uddannet kok og leder af Arlas inspirationskøkken.

- Jeg bruger dem til alt muligt. Jeg synes, det ser rigtig fint ud at sætte et lille stykke gran og en tørret appelsinskive på, når man pakker gaver ind, siger Britta Surland.

Vil du lave en krans af de tørrede appelsiner, kan du med fordel lime skiverne fast på et stykke pap eller bruge ståltråd, som du former til en cirkel.

Hvis du blot limer appelsinskiverne sammen uden noget, de kan hæfte på, skal de have lov til at ligge i en uges tid inden.

- Det er simpelthen, fordi de krymper en lille smule. Og har man limet dem sammen, og de begynder at krympe, så kan limen godt løsne sig, siger Diana Noe Klitgaard.

Kanterne på appelsinerne kan også begynde at folde, efter de er kommet ud af ovnen.

Hvis du gerne vil have, at skiverne er helt flade, kan du lægge en bageplade oven på dem, lige så snart du har taget dem ud af ovnen, hvor de stadig er bløde, forklarer Diana Noe Klitgaard.

Det er ikke kun appelsiner, der kan pynte efter en tur i ovnen.

Grape, lime, citroner og blodappelsin giver et skønt samspil af farver både i dit hjem og i din favoritdrik.

- Hvis nu man synes, at det er dejligt at få en juledrink af en slags, så er de også rigtig flotte dernede, siger Britta Surland.

Bruger du citrusskiverne i en drink, skal de være usprøjtede eller økologiske.

De tørrede frugtskiver kan holde sig helt til næste år i en lufttæt glas- eller plastikbeholder.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek