Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Aarhus, 10/06/2023 - 14:15

DR hædrer forfatter: Jeg er helt rundt på gulvet

DR Romanklubberne har afgjort, at Keld Conradsen skal være årets modtager af DR Romanprisen for "Byen og havet". Med prisen følger 25.000 kroner.

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Forfatteren Keld Conradsen, der ved siden af skriveriet er underviser, har fået topkarakterer af DR's romanklubber.

De hædrer ham med DR Romanprisen for værket "Byen og havet". Foruden æren og prisen medfølger 25.000 kroner.

Det oplyser DR i en pressemeddelelse.

Keld Conradsen havde forud for prisuddelingen lørdag fået overbragt nyheden om, at han var årets prismodtager.

- Prøv lige og vent, jeg er helt rundt på gulvet, lød vinderreaktionen fra Keld Conradsen ifølge DR.

- Jeg er glad og stolt og en lille smule overvældet. Jeg har lige siddet og rettet eksamensopgaver – jeg skal have eksamen i næste uge, og så ringer du. Så det er sådan lidt ... noget andet ... Det bliver en god dag. Tak for det.

Keld Conradsen debuterede med romanen "Småfisk og guldmakreller" i 2003. To år senere blev han kandidat i filosofi fra Aarhus Universitet, hvor han også har en kandidatgrad i geologi. I dag underviser Keld Conradsen i geografi på læreruddannelsen i Aarhus, når han ikke skriver romaner.

For sin seneste roman har han nu vundet DR Romanprisen.

"Byen og havet" handler om venskab, om at erindre, om at tage ansvar og om en akademisk skandale, lyder det.

I romanen bevæger historiens jegfortæller sig i tankerne tilbage til 1980'ernes Aarhus for at finde ud af, hvorfor hans ven pludselig forsvandt dengang. Fortiden trænger sig på, da jegfortælleren får en gammel papkasse med breve og dokumenter, lyder det om handlingen.

I 2005 indledte DR et samarbejde med Biblioteksstyrelsen om dannelsen af DR Romanklubberne på biblioteker landet over. Klubberne diskuterer hver måned fra december til maj seks udvalgte romaner.

Disse bøger er kandidater til DR Romanprisen. Årets kandidater blev udgjort af Dorrit Willumsens "Tjeneren og hans søster", "Pigedyr" af Cecilie Lind, Kristian Himmelstrups "Pio", Michael Holbeks "Strøm" og Lea Marie Løppenthins "Livet går over sine bredder".

Keld Conradsens "Byen og havet" snuppede sejren, efter at hver af DR Romanklubberne havde lavet en top tre-liste over deres favoritter, som DR har gjort resultatet op af.

Det er 25. gang, at DR Romanprisen er blevet uddelt. I år løb prisfesten af stablen i Dokk1 i Aarhus og blev sendt live på P1 og DR Lyd med journalist og tilrettelægger Mette Willumsen som vært.

Prisen hed Radioens Romanpris, da den blev lanceret i 1999. Senere fik den navnet P2 Romanprisen. Siden 2014 er den blevet uddelt live på P1 under titlen DR Romanprisen.

Tidligere er prisen blandt andre gået til Morten Pape og Maren Uthaug.

/ritzau/

København, 07/11/2025 - 12:48

Christine Kærulv modtager debutantpris for digtsamling om psykisk vold

Sebastian Elias Uth/Ritzau Scanpix

Bogforums Debutantpris er blevet uddelt siden 1993. Bogforum afholdes denne weekend i København.

Forfatter Christine Kærulv modtager fredag Bogforums Debutantpris 2025 for digtsamlingen "Motherlode".

Det skriver litteraturfestivalen, der er åbnet fredag, i en pressemeddelelse.

Digtsamlingen handler om en 13-årig pige, der vokser op sammen med sin lillebror, mor og far på en svinefarm ude på landet.

Bogen sætter fokus på en opvækst med psykisk vold i familien.

- Det er en bog, der handler om børns styrke og børns måde at finde steder, hvor de kan trives og vokse op på trods af det miljø, de befinder sig i. Blandt andet ved at hacke sig til omsorg gennem digitale verdner som "Sims", siger Christine Kærulv til Politiken.

Titlen "Motherlode" refererer til en snydekode i computerspillet "Sims".

Læser man den højt, lyder det også som ordet "mother-loath". Altså en stærk modvilje mod en mor.

Med debutantprisen, der er blevet uddelt siden 1993, modtager Christine Kærulv også 50.000 kroner.

Bogforum afholdes fra 7. til 9. november i Bella Center i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/11/2025 - 11:26

Kollega afløser Morten Kjeldgaard i Vild med dans efter øjenoperation

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Eugen Miu erstatter Morten Kjeldgaard i "Vild med dans", efter at han fredag er blevet opereret i øjnene.

Danseren Morten Kjeldgaard udgår af resten af denne sæson af "Vild med dans", og han erstattes af Eugen Miu.

Det siger programmets redaktør, Mads Elias Højbjerg Ravn, ifølge TV 2.

- Vi er glade for, at en af vores dygtige professionelle dansere er trådt til i sidste øjeblik, og vi glæder os meget til at byde Eugen Miu velkommen tilbage på dansegulvet i aften.

Morten Kjeldgaard meldte torsdag ud på Instagram, at han ikke skulle danse i fredagens program, fordi han skulle opereres i øjnene.

- Fredag skal jeg i fuld narkose og opereres. Det betyder, at jeg ikke kommer til at stå på dansegulvet sammen med Julie fredag i "Vild med dans", og det gør helt ærligt ondt langt ind i hjertet, lød det i et opslag.

Danseren Eugen Miu har tidligere i sæsonen været en del af dansekonkurrencen, da han dannede par med sangeren Sissal.

De to blev stemt ud af programmet fredag i sidste uge.

Nu vender han tilbage som partner til skuespilleren Julie Rudbæk.

Den rumænskfødte Eugen Miu debuterede i programmets 19. sæson i 2022, hvor det dog kun blev til tre fredage på gulvet med musicalskuespiller Andrea Lykke Oehlenschlæger.

Eugen Miu tog i 2024 sin første sejr i programmet.

Da kunne han erklære sig som vinder af konkurrencen sammen med dansepartneren influencer Anna Munch.

"Vild med dans" sendes direkte på TV 2 hver fredag klokken 20.00.

I år har dansekonkurrencen sin sidste sæson, efter at det i slutningen af juni blev meldt ud, at programmet vendte tilbage for sidste gang i september.

I den anledning sender TV 2-redaktøren også en tak til Morten Kjeldgaard for sit bidrag til programmet gennem årene.

Den professionelle danser fik sin debut i "Vild med dans" i 2009, og han har været en del af konkurrencen i 13 sæsoner.

Der er blot fire programmer tilbage af sæsonen, og finalen finder sted 28. november.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 07/11/2025 - 10:00

FAKTA: En særlig dansk ret

* Øllebrød er en gammel dansk ret, som ikke kendes fra andre lande.

* Traditionelt er øllebrød blevet serveret til morgenmad om vinteren vekslende med havregrød, fordi det var godt at få noget varmt i maven, inden man skulle ud i kulden og arbejde.

* I "Frøken Jensens Kogebog" fra 1936 står der om øllebrød: "Der kan serveres spegesild eller ansjoser og rå fløde til."

* Øllebrød kan modvirke forstoppelse, da rugens høje indhold af kostfibre har opsuget rigeligt væske, hvilket fremmer passagetiden gennem fordøjelsessystemet.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 07/11/2025 - 10:00

Eksperternes guide: Sådan giver du øllebrøden et moderne pift

Udnyt dine rugbrødsrester, og genopdag en gammel klassiker i øllebrøden med disse enkle fif fra grødeksperten og kogebogsforfatteren.

Øllebrød er en af de retter, der bare dufter af barndom. Og så er det julens bæredygtige morgenmad.

For når julefrokosten er holdt, og vi har rugbrødsrester efter det store kolde bord med sild og postej, er der ingen grund til at smide dem i skraldespanden.

Brødresterne kan med fordel trylles om til en velsmagende og hyggelig omgang øllebrød. Her får du to øllebrød-elskeres bud på de perfekte ingredienser til deres øllebrød:

1) Grødekspert Lasse Skjønning Andersen.

Lasse Skjønning Andersen er grødnørd til fingerspidserne og stifter og ejer af restaurantkæden GRØD.

For ham begynder en øllebrød med et godt rugbrød.

- Et godt rugbrød er for mig et med masser af kerner. Og så må det også gerne være godt maltet - det vil sige, at det indeholder maltsirup, der er med til at gøre rugbrødet sødt og mørkt, siger han og fortsætter:

- Men det er også min erfaring, at der er meget delte meninger om rugbrødstypen, fordi øllebrød for mange er så stærkt forbundet med traditioner.

Når det kommer til øllet, har Lasse Skjønning Andersen testet flere forskellige typer mørkt øl som både stout og bock.

Men faktisk er det i hans optik den helt klassiske mørke hvidtøl, der egner sig bedst.

- Der findes ikke 100 forskellige varianter derude som med pilsner, men der findes nogle stykker, og jeg synes overordnet, at de har lidt samme smagsudtryk, siger han.

Hvis du vil have din øllebrød til at smage ekstra varm og julet, er kanel en oplagt smagsgiver, påpeger grødeksperten. Det kan også være krydderier som anis eller kardemomme.

- Alt hvad du vil putte i en gløgg, kan du i princippet også putte i øllebrød. Det er kun dit temperament, der afgør smagsprofilen. Personligt kan jeg godt lide den rimelig klassisk og så lade toppingen skeje lidt ud, siger han.

For mange er øllebrød lig med flødeskum - punktum. Men der må ifølge Lasse Skjønning Andersen gerne være lidt flere smagselementer, herunder både syre og fedme.

Syren kan eksempelvis komme fra havtorn eller en solbærkompot. Og det kan også være fra æbler, som både har noget sødt og syrligt i sig.

Det fede element kan sagtens være flødeskum, som også kan blandes med skyr. Du kan også mikse med hvid chokolade, som spiller godt sammen med solbær.

Slut eventuelt af med sprøde, karamelliserede rugbrødscroutoner på toppen, foreslår grødeksperten.

2) Kok og kogebogsforfatter Trine Hahnemann.

- Jeg elsker øllebrød, så jeg er sådan en type, der har en pose i fryseren, hvor jeg samler mine rugbrødsrester hen ad vejen. Når der er nok, kan man bare tø dem op, og så er der til øllebrød, siger hun.

Ifølge kogebogsforfatteren kan man snildt blande flere forskellige slags rugbrød.

- Alt efter hvad man er brændt inde med, så kan det meste faktisk fungere, siger hun.

Trine Hahnemann har skrevet flere kogebøger til udlandet. Her har hun sommetider helt udeladt øl i sin opskrift, og det kan man ifølge hende sagtens, da smagen i øllebrød primært kommer fra rugbrødet og det sukker, man putter i.

- Jeg bruger dog aldrig hvidt sukker. Brug hellere brun farin, en gylden sirup eller honning, foreslår hun.

Hvis du vil have en let ølsmag, kan du bruge en light pilsner, og hvis du virkelig godt kan lide smagen af øl, kan du for eksempel bruge en sød IPA, siger forfatteren.

For at pifte smagen op, kan du tilsætte citronskal og citronsaft.

- Du kan også tilsætte kanel og appelsinjuice, så får den en anden sødme og en lidt mere krydret smag. Giv eventuelt grøden et tvist med tørret frugt som dadler eller figner, siger Trine Hahnemann.

Til slut kan der toppes med appelsinfilet eller æbler eller pærer i tern.

- Generelt synes jeg, at man skal bruge de frugter, der er i sæson om vinteren, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek