Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

10/06/2023 - 08:00

Skovens kylling og skivekamille: Dette kan du sanke om sommeren

Om du er til at sylte eller salte, til saft eller stegning, har naturen masser af ingredienser at byde på i sommermånederne.

Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Bring sommerens frodighed ind i køkkenet med en sanketur i det fri.

For juni og juli byder på et væld af godter, hvis blot du har øjnene på stilke.

1) Find ananas i haven.

Du behøver ikke tage langt ud i naturen for at fylde kurven. På en grøn plet i byen eller i din egen have kan du måske finde planten skivekamille.

- Den ligner lidt almindelig kamille, men den kan kendes på, at den mangler de hvide kronblade. Den er superunik i duft og smag. Hvis du klemmer blomsterhovedet, dufter det voldsomt af ananas, siger Nina Christensen, der er madformidler og medstifter af hjemmesiden sanketure.dk.

Ananasaromaen gør skivekamillen oplagt til at lave lemonade af, mener hun.

- Blend et bundt sammen med sukker, bland op med vand, tilføj citron, og så rører du rundt, indtil sukkeret er opløst. Det får en flot grøn farve og en meget sød smag.

2) Kapers fra stranden.

Kok og køkkenchef Bjarke Jeppesen fra restauranten Treetop i Vejle sanker meget med henblik på at sylte, fermentere og hengemme.

Han foreslår, at du i juli tager en tur på stranden og plukker strandkålens frø, der minder om kapers.

- Jeg laver dem som almindelige kapers. Først skal de saltes, og så lægger jeg dem i en syltelage for at trække, fortæller han.

Både saltning og syltning virker bedst, hvis du lader processen stå på i 14 dages tid eller længere.

- De kan godt spises før, men de bliver lækrest, hvis du venter, siger køkkenchefen, der selv bruger strandkålskapers til fiskeretter og små snacks.

3) Hjemmelavede oliven.

Selv om vi skal hen mod slutningen af juli, før stenfrugter som blommer og kirsebær begynder at modne, kan du godt tage forskud på glæderne. Du kan nemlig sylte de umodne stenfrugter og lave din egen pendant til oliven.

Ligesom med strandkålskapers putter du dem i syltelage, som du lader stå i to-tre uger eller endnu længere.

- De umodne blommer rummer en masse syre og bitterhed, ligesom oliven gør. Når du sylter dem, bliver de blødere i teksturen, og på den måde kan man lave sine egne oliven, siger Bjarke Jeppesen.

Er du mere til det søde køkken, kan du blot vente, til blommerne og mirabellerne er plukkeklar i juli og august og lave saft af dem, foreslår Nina Christensen.

- Købe-saftevand kan slet ikke følge med her. Det bliver virkelig en dyb og lækker smag, siger hun.

Pluk en god portion, og fylde dem i en gryde med en lille smule vand i bunden. lad det varme op på middelvarme, så blommerne smider noget væske. Når de er dækket af væde, hælder du sukker over og koger op.

- Til sidst sier du det, og så har du en helt fantastisk koncentreret blommesaft, som skal fortyndes med vand, når du serverer den, siger Nina Christensen.

4) Spot klumper af kylling på træerne.

Tager du en tur i skoven i juli, kan du være heldig at støde på svolvpore-svampen Den er gul eller orange i farven og gror ofte på løvtræer tæt på vand – for eksempel en sø.

- De sidder altid i en stor klump ud af træet og er på den måde ikke til at tage fejl af, fortæller Nina Christensen.

Svolvporesvampen har en tekstur, der minder om en kyllingefilet, og derfor kaldes den også skovens kylling.

- Derfor er det oplagt at lave nuggets af den, fordi du virkelig kan få den der kyllingekonsistens, siger hun.

Det gør du ved at skære svampen i aflange stykker, som du vender i æg og rasp, hvorpå du steger dem i smør eller olie.

- Men husk godt med salt, for svampen smager ikke af kylling, men mere af champignon, så der skal noget krydderi til, påpeger Nina Christensen.

/ritzau fokus/

København, 07/12/2025 - 08:00

BLÅ BOG: Jesper Groth

* Jesper Groth blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i København i 2015.

* Ud over sit virke som skuespiller udgør Jesper Groth sammen med Laurits Emanuel musikduoen Fyr og flamme. Sammen vandt de det danske melodigrandprix i 2021.

* Han har spillet med i tv-serier som "Sygeplejerskolen", "Parterapi" og "Klaphat" samt i film som "Retfærdighedens ryttere" og "Hvor kragerne vender". 

Kilder: DR, IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/12/2025 - 08:00

Valdes jul-stjerne gemte som barn kærestebrev til TV 2-program

Jesper Groth, der spiller Rulle i "Valdes jul - vintermiraklet", var som barn så sikker på en tv-karriere, at han forberedte sig til "Den store klassefest".

At føle sig fremmed og udenfor kan udfordre selv det største julehjerte.

Det kender Jesper Groths karakter i TV 2's julekalender, "Valdes jul - vintermiraklet", trolden Rulle, alt til.

Den gufsultne trold gemmer sig i menneskenes verden ved juletid, så han kan nyde godt af julegodterne. Men samtidig ved han godt, at hans rigtige hjem er ude i den magiske skov.

Selv kan den 36-årige skuespiller, der ud over "Valdes jul - vintermiraklet" også har spillet med i tv-serier som "Sygeplejeskolen" og "Parterapi", også genkende følelsen af at føle sig uden for fællesskabet.

- Det har aldrig generet mig så meget, fordi det bare altid har været sådan, fortæller han.

Selv om hans interesser som barn og ung lå langt fra vennernes, har det stadig været muligt at danne tætte bånd.

- Det har lykkedes mig at have venner, selv om de alle sammen gik til fodbold eller tog nogle mere almindelige uddannelser. Jeg har holdt fast i min egen indre ting - hvad jeg følte, jeg skulle, fortæller han.

Ud over sine roller på tv har Jesper Groth også medvirket i en række film, såsom "Hvor kragerne vender", "De frivillige" og "Retfærdighedens ryttere".

Allerede som barn havde Jesper Groth et klart billede af, hvor fremtiden ville bære ham hen.

- Det var lidt underligt at være en landmandssøn, der er vokset op på en ø, og så alligevel allerede som otteårig vide, at det, man skal lave, på en eller anden måde ender i fjernsynet, fortæller Jesper Groth, der kommer fra Ærø.

Det selvsikre barn viste sig at få ret. Og det er ikke kun som skuespiller, at julekalenderstjernen har været i fjernsynet.

Ud over sit virke som skuespiller udgør Jesper Groth sammen med Laurits Emanuel musikduoen Fyr og flamme. Sammen vandt de det danske melodigrandprix i 2021 og kunne dermed indløse billet til det internationale melodigrandprix, Eurovision.

Allerede som barn var han så sikker på sin fremtidige tv-karriere, at han så småt begyndte at lave forarbejdet til et kendt tv-portrætprogram på TV 2.

- Jeg gemte et kærestebrev fra tredje klasse, hvis jeg nu engang som voksen skulle være med i "Den store klassefest", så skulle brevet jo op på den store skærm.

Det var blandt andet skuespillerens forkærlighed for at underholde, der fastholdt ham på karrieresporet.

- Når folk ler, så står tiden stille. Det er den stærkeste vitaminpille for mig.

Julekalenderen kan ses på TV 2 hver aften, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 06/12/2025 - 10:00

FAKTA: Her er forbrugerøkonomens billige julekurv

* Kirsebærsovs: 16 kroner.

* Grødris, 450 gram: 10 kroner.

* Sødmælk, 1 liter: 12 kroner.

* Piskefløde, 0,5 liter: 18 kroner.

* Mandler, 200 gram: 21 kroner.

* Vaniljestænger, 2 styk: 15 kroner.

* Stødt kanel, 70 gram: 12 kroner.

* Mandelgave: marcipansnitter, 115 gram: 20 kroner.

* Rødkål, cirka 2 kilogram: 18 kroner.

* Citroner, 2 styk: 9 kroner.

* Æbler, 2 styk: 9 kroner.

* Stenfri svesker: 35 kroner.

* Kartofler, 2 kilogram: 16 kroner.

* Kogte kartofler på glas til brune kartofler: 8 kroner.

* And fra frost, 2,8 kilogram: 99 kroner.

* Ribbenssteg, 1,2 kilogram: 84 kroner.

* Ribsgelé: 10 kroner.

* Smør: 14 kroner.

* Sukker, 1 kilogram: 10 kroner.

* Ren rå marcipan, 375 gram: 87 kroner.

* Blød nougat, 150 gram: 30 kroner.

* Pebernødder, 400 gram: 12 kroner.

* Appelsiner, 2 kilogram: 14 kroner.

* Asti spumante, 1 flaske: 93 kroner.

* Rødvin, 2 flasker Rioja: 120 kroner.

* Læskedrik med hyldeblomstsmag: 16 kroner.

* Dansk vand Apollinaris: 5 kroner.

* Portvin, 1 flaske: 55 kroner.

* I alt: 868 kroner.

Kilde: Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom hos Sydbank.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 06/12/2025 - 10:00

Udnyt sæsontilbud og borddækningen til at spare på julemiddagen

Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix

Øjne på stilke efter de bedste tilbud kombineret med et snedigt valg af tallerkener kan slanke dine udgifter til mad og drikke juleaften.

Prisskiltene på supermarkedshylderne og i kølediskene stikker af for tiden.

Men lige når det gælder den klassiske menu til juleaften, ligger den samlede udgift faktisk en smule lavere end for et par år siden.

Ifølge en frisk beregning, som Sydbanks forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen står bag, er det muligt at købe alt ind til en julemiddag til seks-otte personer for 868 kroner.

Det er et fald sammenlignet med i 2023, hvor prisen lå på 940 kroner. Tallene skal ses i lyset af, at inflationen var højere for to år siden, end den er nu.

Ann Lehmann Erichsen lavede ikke julekurve-regnestykket sidste år, og det er derfor ikke muligt at sammenligne med et beløb fra 2024.

- Jeg spærrede øjnene op, da jeg så, hvad julekurven koster i år, siger Ann Lehmann Erichsen, der havde forventet, at de høje fødevarepriser ville have slået mere igennem.

Det er muligt at ramme forbrugerøkonomens regnestykke, hvis du går på tilbudsjagt.

- Udbuddet af discountvarer er ikke blevet mindre de senere år, og det såkaldte sæsonmønster gør samtidig, at supermarkederne for eksempel sælger smør og fløde billigere, end de plejer, fortæller Ann Lehmann Erichsen.

Sæsonmønstret er et udbredt fænomen, fortæller hun, der handler om, at butikkerne konkurrerer med hinanden om at lokke kunder til med gode tilbud på alt fra frosne ænder til kirsebærsauce.

- Hvis man er fuldstændig kold, kan man vælge at vente til sidste øjeblik og købe ind 23. december om eftermiddagen. Her vil også nogle af de dyrere varer i køledisken typisk være sat ned i pris, fordi butikkerne ikke vil brænde inde med dem, siger hun.

Der kan også være penge at spare ved at planlægge dine indkøb, så du løbende køber ind i december, når du får øje på gode tilbud. Sådan lyder rådet fra Lotte Juul, der er diætist hos Hjerteforeningen.

- Planlæg også, hvordan du kan bruge ingredienserne over flere dage, siger hun og uddyber:

- Når du alligevel køber kartofler til juleaften, kan du tænke ind, at resterne fra de kartofler skal bruges til en kartoffelsalat dagen efter, siger hun og peger på, at du på den måde skærer ned på antallet af indkøbsture i julen, og at du sikrer, at resterne fra julebordet ikke går til spilde.

En anden måde at slanke madbudgettet uden at gå på kompromis med mætheden hos dine gæster kan være ved at føje ekstra grønt til bordet.

Lotte Juul foreslår salater med grønkål, rødkål eller spidskål kombineret med appelsiner og granatæbler.

- Du kan få et rødkålshoved og et net appelsiner ganske billigt. På den måde kan du fortynde udgifterne ved at købe knap så store mængder kød, og så ser salaterne også bare smukke ud på bordet, siger hun.

Hendes sidste tip går på at eksperimentere lidt med at nudge dine gæster en smule for både at holde madindtaget og madspildet nede juleaften.

- Dæk bordet med mindre tallerkener end de helt store spisetallerkener. Find mormor eller farmors gamle stel frem fra skabet. Vi har det nemlig med helt ubevidst altid at fylde tallerkenen, uanset hvilken størrelse den har, siger Lotte Juul.

Det samme gælder for glas og for de fade og skåle, du serverer maden i. Et stort fad med en stor ske i indbyder til, at du læsser mere op på tallerkenen end en lille skål med en lille ske.

- På den måde kan du bestemme en smule over, hvad du gerne vil have, at der bliver taget meget af, og hvad du ønsker, at der bliver taget mindre af.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek