Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

08/12/2024 - 10:00

Vand er blevet et tveægget sværd for sommerhuskøbere

Potentielle sommerhuskøbere er blevet mere opmærksomme på vand, landskab og fremtidsperspektiver.

Lars Laursen/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

En pause fra hverdagens stress i sommerhuset med en god bog og udsigt over havet. Det bliver næsten ikke mere idyllisk, vel?

Svaret er dog ikke helt så ligetil som tidligere. Klimaet er rykket op på dagsordenen, og selv om vandet stadig lokker, skal det nødig ende i dagligstuen.

- Vi hører fra mæglerne, at sommerhuskøberne begynder at kigge mere på landskabet, siger senior kommunikationskonsulent og talsperson for ejendomsmæglerkæden Home Henrik Hauthorn Jensen, som blandt andet arbejder med at analysere og indsamle data fra ejendomsmæglerne.

- Vand er lige pludselig gået fra kun at være et plus, til at det i dag også er noget, som køberne tænker lidt over. Hvordan ligger huset egentlig i forhold til vandet? Altså vi har stadig en kæmpe lyst til at bo tæt på vandet og kunne se vandet, men vi har fået lidt mere omtanke omkring det, siger han.

Og den udlægning vækker genklang på den anden side af bordet hos firmaet Købersmægler, som rådgiver danskere, der går i købstanker. Vand er stadig attraktivt, men det repræsenterer et nyt dilemma, oplever direktør Lennart Christensen.

- Folk vil egentlig gerne have hus nær vandet på grund af herlighedsværdien, men man risikerer simpelthen at blive stavnsbundet. For det kan godt være, at man kan sælge det lige nu, men vi har en bevægelse klimamæssigt, der betyder, at der bliver flere og flere skader, siger han.

Når de hos Købersmægler taler med potentielle købere, oplever de, at den største frygt er, at bankerne laver deres belåningspolitik om, eller at forsikringsselskaberne laver om på betingelserne på grund af de risikofaktorer, der er forbundet med huset.

- Lad os sige, at man simpelthen ikke kan få sommerhuset realkreditbelånt, som man plejede. Det vil betyde voldsomt meget for prisen. Det samme gælder, hvis du ikke kan få huset forsikret mod stormskader, stormflod og så videre.

- Så vi kan mærke, at der faktisk er folk, der holder sig væk og siger: "Vi kunne godt tænke os det hus, men vi ønsker ikke at risikere at være de nye ejere i en ny tid, der står med et usælgeligt hus", siger Lennart Christensen.

Det er dog ikke vandafstanden, der i sig selv er afgørende. Det er i højere grad beliggenheden i forhold til vandet. Ligger huset på en skrænt eller en bakketop med udsigt over vandet, er sagen pludselig en helt anden.

- De huse bliver mere eksklusive og dermed attraktive, for nu har vi jo endnu færre i nærheden af vandet at vælge mellem. Det kan gøre, at priserne stiger tilsvarende.

- Der hvor det sætter sig negativt i priserne, er de lave områder - for eksempel fjordområder som ved Isefjorden og Roskilde Fjord, dele af Lolland eller i Vestjylland, hvor der bliver tager af kysten, siger direktøren.

Grundvandsstigninger kan også være med til at give panderynker.

- Når vi har så meget regn, som vi nogle gange har, kan det give problemer i sommerhushaverne. Huset kan nærmest ligge i en kæmpe vandpyt, og det er folk også opmærksomme på, siger Lennart Christensen.

Han henviser til hjemmesiden dingeo.dk, som drives af boligsiden Boliga, hvor man samler og præsenterer geodata fra åbne kilder fra det offentlige. Her kan man få overblik over mange faktorer, blandt andet hvor højt grundvandet ligger på en given bolig.

/ritzau fokus/

København, 25/11/2025 - 14:47

Sjælden champagne fra britisk bryllup kommer på dansk auktion

En champagne lavet til prins Charles og prinsesse Dianas bryllup i 1981 kommer på auktion hos Bruun Rasmussen.

En champagne fra brylluppet mellem daværende prins Charles og prinsesse Diana i 1981 kommer under hammeren hos det danske auktionshus Bruun Rasmussen til december.

Det oplyser auktionshuset i en pressemeddelelse.

Der er tale om en "yderst sjælden" magnumflaske Dom Pérignon Vintage 1961.

Champagnen er en særlig udgave, som blev fremstillet specielt til det kongelige bryllup. Der er trykt en særlig etiket på flasken.

De gyldne bobler er vurderet til mellem 500.000 og 600.000 kroner og kommer på auktion 11. december.

Thomas Rosendahl, der er chef for vinafdelingen hos Bruun Rasmussen, forventer stor international interesse fra både erfarne vinsælgere og samlere af kongelige genstande.

- Her er tale om en specialfremstillet champagne lavet til en verdensberømt begivenhed, hvilket gør den exceptionelt sjælden.

- Flasken repræsenterer ikke kun en højt estimeret Dom Pérignon-udgave, men også et enestående stykke britisk kulturhistorie, lyder det i pressemeddelelsen.

Brylluppet mellem Diana og Charles blev kaldt århundredets bryllup.

Det fandt sted 29. juli 1981 i St. Paul's Cathedral i London, hvorefter der var reception og fejring på Buckingham Palace.

Ifølge den britiske tv-kanal BBC blev det på verdensplan set af 750 millioner mennesker i 74 lande.

I Storbritannien, hvor dagen var erklæret en national helligdag, så 28,4 millioner med, mens 600.000 var dukket op i gaderne i London for at få et glimt.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 14:26

Sjælden champagne fra britisk bryllup kommer på dansk auktion

En champagne lavet til prins Charles og prinsesse Dianas bryllup i 1981 kommer på auktion hos Bruun Rasmussen.

En champagne fra brylluppet mellem daværende prins Charles og prinsesse Diana i 1981 kommer under hammeren hos det danske auktionshus Bruun Rasmussen til december.

Det oplyser auktionshuset i en pressemeddelelse.

Der er tale om en "yderst sjælden" magnumflaske Dom Pérignon Vintage 1961.

Champagnen er en særlig udgave, som blev fremstillet specielt til det kongelige bryllup. Der er trykt en særlig etiket på flasken.

De gyldne bobler er vurderet til mellem 500.000 og 600.000 kroner og kommer på auktion 11. december.

Thomas Rosendahl, der er chef for vinafdelingen hos Bruun Rasmussen, forventer stor international interesse fra både erfarne vinsælgere og samlere af kongelige genstande.

- Her er tale om en specialfremstillet champagne lavet til en verdensberømt begivenhed, hvilket gør den exceptionelt sjælden.

- Flasken repræsenterer ikke kun en højt estimeret Dom Pérignon-udgave, men også et enestående stykke britisk kulturhistorie, lyder det i pressemeddelelsen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 10:00

FAKTA: Gløgg er æbleskivens bedste ven

* Gløggens let sprittede og varme duft af krydderier passer perfekt til de søde æbleskiver.

* Skal du lave gløgg fra bunden, begynder du med at lave en såkaldt gløggekstrakt. En grundregel er at bruge halvanden gang sukker til mængden af vand. Julekrydderier som kanel og stjerneanis samt skallen og saften fra citrusfrugter skal også i. 

* Uanset om du selv laver ekstrakten fra bunden eller køber dig til en færdiglavet, er det bedst at bruge en vin fra en middel prisklasse.

* Nogle foretrækker gløggen mere mild, mens andre topper med spiritus i form af for eksempel akvavit, cognac eller rom.

* Drop endelig færdigblandingen med mandelsplitter og rosiner. Top hellere gløggen med frisksmuttede mandler og en økologisk appelsinskive.

Kilder: forfatter, bartender og udviklingschef hos Copenhagen Distillery Sune Urth og Malene Smidt Hertz, der er diplomuddannet i vin og spiritus fra det engelske vinakademi WSET.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 10:00

Bag julens lækreste æbleskiver eller giv de frosne en makeover

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Du kan let opgradere julens nok mest populære bagværk. Konditor guider til, hvordan du imponerer med forskellige æbleskiver til højtidens arrangementer.

Serveret med flormelis og syltetøj er æbleskiven blevet en velsmagende juletradition.

Selv om de velkendte æbleskiver fra frost er fast inventar hos mange, kan det lille runde stykke bagværk godt trænge til en opgradering.

Det mener Jonas Dahl Grue, der er konditor og blandt andet står bag bogen "Kager lille mormor".

Han opfordrer til, at du går i en bue uden om frysedisken og i stedet kaster dig ud i den hjemmelavede kunst.

- Man kan pifte æbleskiver op på mange måder, men bare ved at lave dem selv synes jeg, at de bliver markant bedre, siger Jonas Dahl Grue.

Første skridt er at anskaffe dig den karakteristiske æbleskivepande.

Dernæst skal du finde en opskrift, og her anbefaler Jonas Dahl Grue, at den indeholder piskede æggehvider, så æbleskiverne bliver dejligt luftige.

Middelvarme, masser af smør i panden og en strikke- eller spisepind til at vende med, så er du klar til at fylde hullerne i støbejernspanden med dej.

Du kan give dine hjemmelavede æbleskiver et klassisk løft ved at tilføje små stykker af æbler i dejen.

Og ved at rive lidt citron- eller appelsinskal i dejen sammen med nogle varme krydderier, får æbleskiven en smag, der minder mere om en brun- eller honningkage, fortæller Jonas Dahl Grue.

Tricket til at lave helt runde æbleskiver er at fylde formen godt op fra begyndelsen.

Og så er det ifølge Jonas Dahl Grue ikke nok at vende dejkuglerne en enkelt gang. De skal vendes lidt efter lidt, så de ikke bliver flade.

- Vil man virkelig gå i detaljer, så kan man have noget af sin dej i en sprøjtepose ved siden af. Så kan man fylde lidt ekstra i midten undervejs, siger han.

Er du ikke fristet af at kaste dig ud i projektet med hjemmelavede æbleskiver, er det ifølge konditoren let at gøre lidt ekstra ud af de frosne af slagsen.

Inspireret af den franske dessertklassiker profiteroles, kan du servere dem med is og chokoladesovs.

Flødeskum og lemon curd eller cremefraiche og hindbærmarmelade kan også gøre de småkedelige æbleskiver til en ny oplevelse.

Er du omvendt helt fortrolig med æbleskivepanden, kan du eksperimentere med at lave forskellige former for salte æbleskiver.

- Man kan gøre selve dejen lidt mere salt, og så kan man servere dem med for eksempel citronmayo, dild, cremefraiche, laks eller kaviar, siger Jonas Dahl Grue.

På den måde fungerer æbleskiverne lidt som blinis, forklarer konditoren, der selv ville servere dem som en forret til en af julens middage.

Du kan også fylde dem med ost og bacon eller æbler og flæsk, og så minder æbleskiverne om en form for kroketter - små friterede boller af kartoffelmos.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek