Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

27/06/2023 - 08:00

Gør dit kæledyr rejseklar inden ferien

Det er vigtigt at få vaccineret sin hund i god tid, ligesom der er flere retningslinjer og rejsekrav, som kæledyrsejere bør undersøge grundigt inden afrejse.

Axel Heimken/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Hvis Fido, Vimse eller Pjevs skal med til udlandet i år, er der flere ting du skal have styr på.

Dit kæledyr skal nemlig både være chipmærket, vaccineret mod rabies og have et pas, hvis du vil have det med til et andet EU-land.

Har du ikke styr på det, kan du ende i den uheldige situation, at du ikke kan få din hund og kat med, siger chefdyrlæge hos AniCura Københavns Dyrehospital Anders Jensen.

- Hunde og katte, som skal rejse inden for EU skal have en vaccine mod rabies mindst tre uger før ankomsten til udlandet.

- Skal du rejse uden for EU, kan der være blodprøver, som dyret skal have taget, samt andre vacciner at tænke på.

I de fleste europæiske lande kræves det, at hunde er vaccineret minimum 21 dage før udrejse fra Danmark.

- Derfor er det en god idé at bestille tid hos en dyrlæge i god tid, da antallet af bookinger hos dyrehospitaler formentlig kun vil stige i den kommende tid, forklarer Anders Jensen.

Alle hunde skal også være chipmærkede eller have en anden form for id-mærke og have et EU-pas, fortæller han.

Mange danskere henvender sig hos Fødevarestyrelsen, fordi de er i tvivl om, hvilke regler der gælder, oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

- Selv om EU-landene stiller stort set enslydende krav til turister, der har deres kæledyr med, kan der være forskelle. For eksempel stiller Sverige krav om, at din hund skal være i bur eller sikkerhedssele, hvis du har den med i bilen, lyder det fra kontorchef i Fødevarestyrelsen Christina Rughede.

Desuden er kravene til udturen ikke nødvendigvis de samme, som de krav, der stilles, når rejsen går tilbage til Danmark igen.

Derfor er anbefalingen, at kæledyrsejere bruger Fødevarestyrelsens online-guide for "Rejse med kæledyr" til at tjekke, om de har husket det hele.

Men du kan tjekke nok så meget op på formalia inden afrejse. Der er også ting, du skal være særligt opmærksom på under selve rejsen.

- Dit kæledyr kan risikere at blive smittet med sygdomme fra eksempelvis flåter. Her ville jeg være særligt opmærksom i Centraleuropa og nedefter, siger Anders Jensen.

- De kan også blive smittet med sygdomme af parasitter - herunder leishmaniasis-parasitten, der er særlig aktiv i Spanien, Frankrig og Grækenland.

- De overføres ofte via sandfluer i disse områder, og de er mest aktive ved solopgang og solnedgang.

Han tilføjer, at man altid bør kontakte sin dyrlæge ved den mindste tvivl, eller hvis hunden opfører sig anderledes af en eller anden grund. Det kan nemlig være svært at se på dyret, hvis det er blevet inficeret.

På Fødevarestyrelsens hjemmeside finder du informationer om, hvilke krav der gælder, hvis du rejser med kæledyr som akvariefisk, krybdyr, gnavere, fugle og fritter.

/ritzau fokus/

København, 09/12/2023 - 08:00

BLÅ BOG: Julie Agnete Vang

* Julie Agnete Vang er uddannet fra Statens Teaterskole i København i 2008.

* Hun har spillet over for verdensstjernen George Clooney i en reklamefilm for en norsk bank.

* I Danmark har Julie Agnete Vang været en del af diverse teaterstykker og musicals, blandt andet "Elsk mig i nat".

* Ud over teateret har Julie Agnete Vang også lavet flere film og tv-serier - blandt andet TV 2-komedien "Agent", Thomas Vinterbergs "Kollektivet" og DR-dramaerne "Borgen" og "Når støvet har lagt sig".

* Hun har også medvirket i den britiske krimisuccesserie "Kriminalkommissær Barnaby".

Kilder: teamplayers.dk og IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

Valdes jul-stjerne: Jeg er skabsklimaaktivist

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skuespiller Julie Agnete Vang er aktuel i TV 2's "Valdes jul". I hendes øjne har en julekalender med fokus på naturen fuld berettigelse i denne tid.

Haven har lov til at falde sammen hjemme hos skuespilleren Julie Agnete Vang, når efteråret får træerne til at smide deres blade. Og bilen er skiftet ud med en ladcykel, for det er godt for både omgivelserne og kroppen.

- Det handler om at vende sit mindset, så man ikke hele tiden tænker på, hvad man mister, men også hvad man får, mener hun.

Ordene er meget velovervejede.

- Jeg er "skabsklimaaktivist", lyder det fra Julie Agnete Vang.

- Jeg siger det så flovt, fordi jeg synes, at det er enormt svært at tale højt om uden at virke udskammende omkring det, uddyber hun.

Det er et ønske for skuespilleren, at klimaet er noget, som man kan have en mere videnskabelig og rationel samtale om, men hvor ingen føler, at der bliver peget fingre.

Som en del af samtalen omkring at passe på naturen forsøger Julie Agnete Vang også at vise sine børn, at julen ikke kun handler om gaver, og hvad man får.

- Jeg prøver at lære dem, at julen ikke er en materialistisk ting, fortæller Julie Agnete Vang, der er gift med skuespiller Thomas Voss, som hun har en datter og to bonussønner med.

- Det er lidt svært - og det er noget, som vi er i dialog om, siger hun og griner.

Julie Agnete Vang kan netop nu ses i TV 2's julekalender, "Valdes jul". Ud over nisser, pebernødder og pynt handler den også om naturen, og hvordan vi bliver bedre til at passe på den.

- En julekalender om lige præcis natur har rigtig meget berettigelse lige nu. Ungerne skal forstå, hvor vigtig den er, mener Julie Agnete Vang.

I julekalenderen spiller hun mor til Valde.

Arbejdet med julekalenderen har været med en følelse af holdsport. Det handlede for skuespilleren ikke om hendes eget ego, men om at få børneskuespillerne til at skinne, fortæller hun.

Julie Agnete Vang, der netop har været med i Nikolaj Lie Kaas' TV 2-serie "Agent" og ungdomsfilmen "Jomfruer fra rummet", håber, at hendes egne børn ikke bliver alt for irriteret over, at hun hver dag december igennem kan ses i "Valdes jul".

- I bedste fald tror jeg, at de synes, det er hyggeligt - i værste fald fylder det for meget, siger Julie Agnete Vang.

- Men de har set lidt, og de var ret uimponeret, tilføjer hun så.

Julie Agnete Vang kan ses sammen med Tammi Øst, Morten Brovn, Ulver Skuli Abildgaard og Martin Henriksen i "Valdes jul".

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forstå kurs og konvertering

* Konvertering af et boliglån kaldes også omlægning. Det betyder, at et eksisterende realkreditlån omlægges til en ny lånetype som fast eller variabel, eller at lånet får en ny rente eller løbetid.

* Realkreditlån har en kurs, der kan svinge over tid. Kursen har afgørende betydning. Når du optager et lån, er det bedst for dig, at kursen er så tæt på 100 som muligt. Hvis den for eksempel er 95, mister du 5 kroner for hver 100 kroner, du låner.

* Omvendt skal kursen være så lav som muligt, når du skal indfri et realkreditlån. Hvis kursen for eksempel er 65, skal du kun betale 65 procent af restgælden for at indfri den.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forskel på bankoverførsel og kort

* Hvis du bliver snydt - for eksempel i forbindelse med bestilling af overnatning - står du stærkere, hvis du har betalt med betalingskort fremfor at have foretaget en bankoverførsel.

* Har du foretaget en bankoverførsel, har banken som udgangspunkt sværere ved at hjælpe dig. Har du derimod brugt betalingskort, er der større sandsynlighed for, at banken kan tilbageføre pengene.

* Det er lettere for svindlere at snyde sig til penge ved at bede om en bankoverførsel.

* I Tyskland er bankoverførsler dog mere brugt end herhjemme, og du kan sagtens stå over for en reel sælger, der beder dig om at lave en bankoverførsel. Men kan det lade sig gøre at betale med betalingskort, er det altid at foretrække. 

Kilde: Lars Arent, direktør i Forbruger Europa.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv