Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

17/07/2024 - 08:00

Undgå at få besøg af brandvæsnet: Tjek denne detalje på din gasgrill

Inden du tænder for gassen og smider bøfferne på grillen, bør du tjekke, om alt ved gasgrillen er, som det skal være.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Når sommeren endelig byder på godt vejr, finder mange gasgrillen frem fra gemmerne.

Men hvis den har stået og samlet støv i et skur i tæt på et års tid, er det vigtigt, at du ikke bare tænder op og smider nogle pølser på lige med det samme.

I værste fald kan grillfesten ende med et alarmopkald og en tur på skadestuen.

- Tjek gasregulatoren og slangen, inden du tager gasgrillen i brug. Sikr dig, at det ikke er beskadiget, så der kan komme en gaslækage, siger Mads Dalgaard, der er forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.

Se efter, om slangen er mørnet over tid eller har revner. Det kan du eksempelvis gøre ved at bøje den.

Gasregulatoren hænger sammen med slangen og er det apparat, som du monterer oven på gasflasken. Her kan du regulere gastrykket og tænde og slukke for gassen til din gasgrill.

Ud over at tjekke for revner og skader, kan du også overveje, om det snart er på tide at skifte slangen. Især hvis du har haft den samme i mange år.

Sikkerhedsstyrelsen oplyser, at der er angivet et produktionsår på gasslanger, men holdbarheden afhænger af, hvordan gasslangen er blevet anvendt og opbevaret.

Du kan ifølge styrelsen kontrollere, at der ikke er en lækage, ved at komme lidt sæbevand på et sted, hvor du er usikker på, om der er en utæthed. Hvis der kommer bobler i sæbevandet, når du tænder for gassen, slipper der gas ud.

En anden potentielt farlig situation kan opstå, hvis du placerer gasflasken forkert i forhold til grillen.

I nogle gasgrilltyper kan man placere flasken under grillen. Men her skal du være opmærksom på, at at der under mange gasgrill ikke må placeres en stor gasflaske - selv om der er plads til det.

Sikkerhedsstyrelsen oplyser også, at selv om der kan være plads til en gasflaske under grillen, er det kun, hvis fabrikanten anviser det, at man må stille gasflasken dér, når grillen er i brug.

Ellers kan man nemlig risikere, at flasken bliver overophedet.

Når du er sikker på, at der ingen lækage er i slangen, og at gasflasken står, hvor den må, har forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen Mads Dalgaard et par ekstra råd:

- Placér altid grillen udendørs og i sikker afstand til brændbart materiale, så det ikke kan antænde noget, siger han og fortsætter:

- Ring altid 112, hvis der opstår en brand, som du ikke selv kan slukke. Sluk for gassen, og luk låget på grillen.

/ritzau fokus/

København, 25/11/2025 - 12:03

TV 2 rykker sen nyhedsudsendelse frem til klokken 20.50

Robert Wengler/Ritzau Scanpix

De sene TV 2-nyheder klokken 21.30 vil fra januar blive sendt 20.50, mens ekstra udsendelse sendes søndag.

Seere skal til at tænde tidligere for fjernsynet, hvis de ikke vil gå glip af den sene nyhedsudsendelse på TV 2.

Fra begyndelsen af januar rykker TV 2 nemlig nyhedsudsendelsen klokken 21.30 til klokken 20.50 på TV 2's hovedkanal.

Det oplyser TV 2 i en pressemeddelelse.

Der kommer også en ekstra nyhedsudsendelse på samme tidspunkt søndag aften.

Ændringerne i sendeplanen træder i kraft 5. januar 2026.

Med den fremrykkede nyhedsudsendelse på hovedkanalen vil TV 2-regionernes sene udsendelse også rykkes frem. Den vil blive sendt klokken 21.20 mandag til torsdag og ikke klokken 22.00 som hidtil.

TV 2 indfører ændringerne som en del af mediets 2030-strategi.

Indholdsdirektør i TV 2 Lotte Lindegaard siger i pressemeddelelsen, at TV 2 vil "samle danskerne om det, der er vigtigt, og det, der kan skabe fælles samtaler".

- Derfor prioriterer vi live-nyheder og samlende programmer i primetime - og vi gør dansk aktualitetsindhold endnu mere tilgængeligt hele dagen, lyder det.

TV 2 har også for nylig lavet ændringer i sendeplanen i dagtimerne.

Fra 13. oktober blev "Go' morgen Danmark" forlænget med en ekstra times live-sending på alle hverdage.

Det begynder altså nu fra klokken 06.30 og varer frem til klokken 10.30, hvorefter der følger en genudsendelse frem til klokken 14.50.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 11:54

Lars Løkke hædret på TV 2: Årets yndlingsoffer

Endnu et år er efterhånden ved at gå på hæld, og igen har TV 2 Charlie med satireshowet "Året der gak" hyldet og spiddet dem, der har stukket snuden frem.

Mens temperaturen udenfor befandt sig på frysepunktet, blev der ristet løs indenfor i Cirkusbygningen i København mandag aften.

Her løb TV 2 Charlies satireshow "Året der gak" af stablen.

Der blev uddelt tre priser: æresprisen kaldet Storm-prisen, Årets Store Smil og Årets Yndlingsoffer.

Årets Yndlingsoffer er igen i år fundet på Christiansborg. Titlen tilfalder udenrigsminister og formand for Moderaterne Lars Løkke Rasmussen, som overtager den fra Venstres formand, vicestatsminister og forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

Årets Yndlingsoffer kåres i samarbejde med Svikmøllen - et hæfte med satiretegninger, som karikerer en række af årets mest opsigtsvækkende begivenheder og personerne i centrum for dem.

I den anden ende af spektret blev Ditte Hansen og Louise Mieritz hyldet og hædret med æresprisen.

Storm-prisen, som er opkaldt efter tegner, opfinder og skuespiller Storm P., gives ifølge TV 2 Charlie for lang og tro tjeneste i humorens tegn.

Ditte Hansen og Louise Mieritz lærte hinanden at kende i 2007, da de medvirkede i teaterstykket "Kvindernes hævn". Der opstod kunstnerisk kemi, og det blev begyndelsen på deres professionelle parløb.

I 2015 havde de premiere på deres selvbetitlede serie, "Ditte & Louise", som i 2018 blev til en film.

Sammen står de også bag TV 2's dramakomedieserie "Dansegarderoben" og Netflix-filmen "Sult".

Blandt tidligere modtagere af Storm-prisen finder man blandt andre Niels Hausgaard, Bodil Jørgensen, Ørkenens Sønner, Søs & Kirsten og senest Søren Østergaard.

Der var også en pris til entertaineren Martin Kanstrup. Han kan bryste sig af at have leveret Årets Smil, som gives til en person, der ifølge TV 2 Charlie har fået os til at grine lidt ekstra.

Mellem prisoverrækkelserne var blandt andre Eva Jin, Lars Hjortshøj og Trine Gadeberg på scenen for at underholde.

- Satire er en stærk dansk tradition, som vi skal værne om, og som vi på TV 2 er stolte af at være med til at løfte - særligt i tider præget af uro, lyder det i en pressemeddelelse fra TV 2's underholdningsredaktør, Mads Volck.

- "Året der gak" er et tydeligt bevis på, at satiren lever i bedste velgående, og vi er stolte af det høje niveau, der bliver leveret af de medvirkende i showet.

"Året der gak" sendes på TV 2 Charlie og TV 2 Play lørdag 6. december med Vild med dans-værten Martin Johannes Larsen og Badehotellet-stjernen Merete Mærkedahl som værter.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 10:00

FAKTA: Gløgg er æbleskivens bedste ven

* Gløggens let sprittede og varme duft af krydderier passer perfekt til de søde æbleskiver.

* Skal du lave gløgg fra bunden, begynder du med at lave en såkaldt gløggekstrakt. En grundregel er at bruge halvanden gang sukker til mængden af vand. Julekrydderier som kanel og stjerneanis samt skallen og saften fra citrusfrugter skal også i. 

* Uanset om du selv laver ekstrakten fra bunden eller køber dig til en færdiglavet, er det bedst at bruge en vin fra en middel prisklasse.

* Nogle foretrækker gløggen mere mild, mens andre topper med spiritus i form af for eksempel akvavit, cognac eller rom.

* Drop endelig færdigblandingen med mandelsplitter og rosiner. Top hellere gløggen med frisksmuttede mandler og en økologisk appelsinskive.

Kilder: forfatter, bartender og udviklingschef hos Copenhagen Distillery Sune Urth og Malene Smidt Hertz, der er diplomuddannet i vin og spiritus fra det engelske vinakademi WSET.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 10:00

Bag julens lækreste æbleskiver eller giv de frosne en makeover

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Du kan let opgradere julens nok mest populære bagværk. Konditor guider til, hvordan du imponerer med forskellige æbleskiver til højtidens arrangementer.

Serveret med flormelis og syltetøj er æbleskiven blevet en velsmagende juletradition.

Selv om de velkendte æbleskiver fra frost er fast inventar hos mange, kan det lille runde stykke bagværk godt trænge til en opgradering.

Det mener Jonas Dahl Grue, der er konditor og blandt andet står bag bogen "Kager lille mormor".

Han opfordrer til, at du går i en bue uden om frysedisken og i stedet kaster dig ud i den hjemmelavede kunst.

- Man kan pifte æbleskiver op på mange måder, men bare ved at lave dem selv synes jeg, at de bliver markant bedre, siger Jonas Dahl Grue.

Første skridt er at anskaffe dig den karakteristiske æbleskivepande.

Dernæst skal du finde en opskrift, og her anbefaler Jonas Dahl Grue, at den indeholder piskede æggehvider, så æbleskiverne bliver dejligt luftige.

Middelvarme, masser af smør i panden og en strikke- eller spisepind til at vende med, så er du klar til at fylde hullerne i støbejernspanden med dej.

Du kan give dine hjemmelavede æbleskiver et klassisk løft ved at tilføje små stykker af æbler i dejen.

Og ved at rive lidt citron- eller appelsinskal i dejen sammen med nogle varme krydderier, får æbleskiven en smag, der minder mere om en brun- eller honningkage, fortæller Jonas Dahl Grue.

Tricket til at lave helt runde æbleskiver er at fylde formen godt op fra begyndelsen.

Og så er det ifølge Jonas Dahl Grue ikke nok at vende dejkuglerne en enkelt gang. De skal vendes lidt efter lidt, så de ikke bliver flade.

- Vil man virkelig gå i detaljer, så kan man have noget af sin dej i en sprøjtepose ved siden af. Så kan man fylde lidt ekstra i midten undervejs, siger han.

Er du ikke fristet af at kaste dig ud i projektet med hjemmelavede æbleskiver, er det ifølge konditoren let at gøre lidt ekstra ud af de frosne af slagsen.

Inspireret af den franske dessertklassiker profiteroles, kan du servere dem med is og chokoladesovs.

Flødeskum og lemon curd eller cremefraiche og hindbærmarmelade kan også gøre de småkedelige æbleskiver til en ny oplevelse.

Er du omvendt helt fortrolig med æbleskivepanden, kan du eksperimentere med at lave forskellige former for salte æbleskiver.

- Man kan gøre selve dejen lidt mere salt, og så kan man servere dem med for eksempel citronmayo, dild, cremefraiche, laks eller kaviar, siger Jonas Dahl Grue.

På den måde fungerer æbleskiverne lidt som blinis, forklarer konditoren, der selv ville servere dem som en forret til en af julens middage.

Du kan også fylde dem med ost og bacon eller æbler og flæsk, og så minder æbleskiverne om en form for kroketter - små friterede boller af kartoffelmos.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek