Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 09/07/2023 - 08:01

Nikolaj Lie Kaas: Jeg kan ikke bære at give slip på halvvejen

Skuespilleren Nikolaj Lie Kaas har skrevet og instrueret den nye TV 2-serie "Agent".

Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Nikolaj Lie Kaas havde fået lovet sig selv væk og forsikret både Det Kongelige Teater i København og en af verdens største banker, han skulle indspille en reklamefilm for i udlandet, om at stå til rådighed for dem – samtidig viste det sig.

Det havde han skrevet under på, og kontraktbrud kan få store konsekvenser for både image og økonomi.

Det lykkedes heldigvis Nikolaj Lie Kaas at rede trådene ud. Men derfra besluttede han, at han aldrig nogensinde ville risikere at ende i dobbeltbooking-ballade igen og fik anbefalet en agent af sin Blinkende Lygter-kollega Mads, ham med efternavnet Mikkelsen, som selv havde sådan en.

- Jeg kunne mærke, at jeg havde svært ved at styre min kalender. Jeg havde lavet for mange aftaler og var heller ikke specielt god til at forhandle løn, fortæller Nikolaj Lie Kaas.

- Jeg kan heller ikke leve uden min agent i dag. Hun er uundværlig, og jeg er dybt taknemlig for hende. Det er et meget tæt forhold, man har til sin agent, og det kan man også fornemme i serien. Hun er en god sparringspartner på mange andre planer end bare rent fakturamæssigt.

Nikolaj Lie Kaas har skrevet og instrueret den nye serie "Agent", som får premiere på TV 2 den 9. juli.

Serien centrerer sig om Johan - også kaldet Joe, når det skal være smart i en fart - som er agent for underholdningsbranchens hotteste navne.

Klientellet tæller blandt andre Game of Thrones-stjernen Nikolaj Coster-Waldau, skuespillerinden Birthe Neumann og to tidligere statsministre, som optræder i karikerede udgaver af sig selv i serien.

Det gør Nikolaj Lie Kaas også selv i en subtil cameo i en scene sammen med sin hustru - og så medvirker parrets ældste datter i øvrigt også i "Agent".

- Det er altid så privat, når man har sin familie med, fordi man ikke vil blande det sammen med ens arbejde. Det er meget delt op. I mit hoved i hvert fald.

- Men hvis jeg smider andre kendte ind på en rød løber, bør jeg også selv stå på mål for genren og den stil, jeg har lagt, siger Nikolaj Lie Kaas.

Joe er mellemmanden, der lander Tobias Rahim en kæmpe kontrakt, som skal sikre den danske superstjerne sit globale gennembrud i Sydamerika, han arbejder for at lande Dar Salim en kæmpe hovedrolle i Hollywood og på at realisere Ulrich Thomsens passionsprojekt om at lave en film om ost.

Men ud over at manøvrere deres professionelle virke afbøder Joe også deres palaver på privatfronten. Som når Lars Ranthe vil droppe skuespillet og arbejde som tømrer i stedet, Sidse Babett Knudsens betagelse af førnævnte Dar Salim og tv-værten Melvin Kakoozas kissemisse med korrespondentikonet Ulla Terkelsen.

Imens hober Joes egne problemer sig op, og han får roet sig selv længere og længere ind i sivene med lovning om kanotur, is og rejser til den datter, han kæmper for at blive ved med at se.

- Journalister er altid interesseret i at finde den personlige vinkel. Men Joe er skrevet ud fra min fascination af en type mennesker, som jeg egentlig ikke forstår: fantaster. Folk, der kun ser frem og ikke ser tilbage, siger Nikolaj Lie Kaas.

Dem er der en del af i underholdningsindustrien, som han selv har været en del af, siden han som teenager debuterede i filmen "Drengene fra Sankt Petri".

- Alle de ting, fantaster kaster sig ud i, lige meget hvor sindssygt risikabelt det er, lykkes ofte, fordi de tror på projektet, hvor jeg måske har en tendens til at være meget mere konservativ og et familiemenneske. Joe gør jo alt det, jeg ikke selv tør, siger Nikolaj Lie Kaas og fortsætter:

- Jeg har jo valgt at være den, jeg er, og synes, det er meget fornuftigt at passe på sig selv og sin familie. Jeg har, helt ærligt, ikke noget behov for at lave om på det menneske, jeg er, siger den 50-årige skuespiller og instruktør.

- Jeg har det fint med at leve det ud gennem Joe. Og det er sagt med en stor kærlighed og fascination, for det er virkelig også en åbenbaring, at folk tør så hårdt at kaste sig ud i ting. Nogle gange kan det gå galt. Men det lykkes jo for det meste.

På endnu et parameter er Nikolaj Lie Kaas fascineret af fantaster. De er dygtige til at markere succeserne.

Joe gør det så ved at poppe champagne og dele partypiller ud. Selv om det er euforiserende, er essensen inspirerende.

- Jeg er virkelig, virkelig dårlig til at fejre, når noget er lykkedes ... Jeg er ikke en, der køber gaver til mig selv, siger Nikolaj Lie Kaas.

- Jeg vil være sammen med familien. Det er min største gave - det er jo derfor, vi gør alt det her. Det er for at have mulighed for at være sammen med dem og nyde det.

Stjernerne er overvejende drysset overordentligt pænt ud over "Agent".
Nikolaj Lie Kaas har aldrig læst, hvad meningspressen synes om de film og serier, han har medvirket i. Men her, fortæller han, har han rent faktisk læst anmeldelserne.

- Nogle gange kommer man lidt med sine egne dårlige vittigheder og tænker: "Synes andre mennesker mon, det er morsomt?". Så jeg er simpelthen så glad for, at folk forstår det, siger han.

Nikolaj Lie Kaas begyndte for alvor at skrive på "Agent", da han havde fri fra optagelserne på "Britannia". Den britiske fantasyserie blev optaget i udlandet under coronapandemien, og det forhindrede Nikolaj Lie Kaas i at rejse frem og tilbage. Og da det meste var lukket ned, var det heller ikke muligt sådan at tage ud. Så han havde det, han kalder for hyggeligt samvær med sin computer.

Da manuskriptet for alvor tog form, fik han kompetente kræfter ind over og siden kapital til at vække ordene til live.

- Det er ligesom at have en revisor, siger Nikolaj Lie Kaas.

- Hvis der er noget, man er dårlig til, er det godt at have nogle, som kan dække den del af dit liv. I det her tilfælde har der været ret mange mennesker, som har støttet mig, når jeg har været ved at se det uoverskuelige i projektet.

Selv om det har været uoverskueligt en gang imellem, har det aldrig været urealistisk, understreger han.

- Jeg gør ikke noget halvt. Jeg er et menneske, som er meget stædigt. Så jeg kan ikke bære at give slip på halvvejen, siger Nikolaj Lie Kaas.

- Selv om det var hårdt og en helt ny boldgade, skal man gøre det ordentligt. Det er også det, der gør, at man er desto mere stolt, nu hvor serien er ude.

"Agent" kan ses på TV 2 hver søndag klokken 20. Næste afsnit kan allerede nu ses på TV 2 Play.

/ritzau/

Kiel, 22/10/2024 - 16:12

Kongen tog første spadestik til nyt museum ved Dannevirke

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kongeparret afslutter tirsdag det første officielle besøg i Tyskland med besøg hos det danske mindretal.

Kong Frederik har tirsdag eftermiddag taget det første spadestik til et nyt museum ved det historiske voldanlæg Dannevirke i Slesvig-Holsten.

Mange tilhørere havde taget opstilling med dannebrogsflag for at følge besøget af det danske kongepar, der tirsdag afslutter det første officielle besøg i nabolandet mod syd.

Dannevirke består af volde, mure og vådområder, der forløber cirka 30 kilometer tværs over den gamle danske landsdel Sydslesvig.

Det betegnes som Nordens største forsvarsværk og har siden 2018 haft status som Unesco-verdensarv.

Anlægget blev skabt og udbygget i årene fra 500 til 1200 for at sikre rigets grænser mod syd.

Så sent som i krigen i 1864 fungerede Dannevirke som forsvarsværk, efter at det i 1850 var blevet befæstet med skanser og kanonpladser.

Museet skal efter planen stå klart i midten af 2026.

Sydslesvigsk Forening, der er det danske mindretals kulturelle organisation, står for at bygge museet.

Senere tirsdag eftermiddag mødes kongeparret netop med repræsentanter for det danske mindretal.

Det sker i Flensborghus, der er centrum for det danske foreningsliv i Nordtyskland.

Det danske mindretal omfatter cirka 50.000 personer i Nordtyskland, som både taler dansk og tysk.

Mindretallet modtager et årligt tilskud fra den danske stat på cirka 500 millioner kroner til drift af skoler, børnehaver og andre institutioner.

Kongeparrets første officielle besøg i Tyskland blev indledt mandag med besøg hos den tyske forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier.

Senere mandag deltog kongeparret i fejringen af 25-års-jubilæet for det fællesnordiske ambassadekompleks i Berlin.

Her deler den danske ambassade adresse med ambassaderne fra Sverige, Norge, Finland og Island.

Ved fejringen deltog også Sveriges kronprinsesse Victoria og prins Daniel, Norges kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit samt præsidenterne fra henholdsvis Finland og Island.

/ritzau/

Læs Mere >>

Kiel, 22/10/2024 - 14:43

Kongen tager det første spadestik til nyt museum ved Dannevirke

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kongeparret afslutter tirsdag det første officielle besøg i Tyskland med besøg hos det danske mindretal.

Kong Frederik og dronning Mary er tirsdag eftermiddag ankommet til Slesvig-Holsten.

Her besøger kongeparret blandt andet det historiske voldanlæg Dannevirke, hvor kongen tager første spadestik til et nyt museum.

Dannevirke består af volde, mure og vådområder, der forløber cirka 30 kilometer tværs over den gamle danske landsdel Sydslesvig.

Det betegnes som Nordens største forsvarsværk og har siden 2018 haft status som Unesco-verdensarv.

Anlægget blev skabt og udbygget i årene fra 500 til 1200 for at sikre rigets grænser mod syd.

Så sent som i krigen i 1864 fungerede Dannevirke som forsvarsværk, efter at det i 1850 var blevet befæstet med skanser og kanonpladser.

Sydslesvigsk Forening, der er det danske mindretals kulturelle organisation, står for at bygge museet.

Senere tirsdag eftermiddag mødes kongeparret netop med repræsentanter for det danske mindretal.

Det sker i Flensborghus, der er centrum for det danske foreningsliv i Nordtyskland.

Det danske mindretal omfatter cirka 50.000 personer i Nordtyskland, som både taler dansk og tysk.

Mindretallet modtager et årligt tilskud fra den danske stat på cirka 500 millioner kroner til drift af skoler, børnehaver og andre institutioner.

Kongeparrets første officielle besøg i Tyskland blev indledt mandag med besøg hos den tyske forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier.

Senere mandag deltog kongeparret i fejringen af 25-års-jubilæet for det fællesnordiske ambassadekompleks i Berlin.

Her deler den danske ambassade adresse med ambassaderne fra Sverige, Norge, Finland og Island.

Ved fejringen deltog også Sveriges kronprinsesse Victoria og prins Daniel, Norges kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit samt præsidenterne fra henholdsvis Finland og Island.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 22/10/2024 - 10:00

FAKTA: Forældelse af gæld

* Gæld forældes som udgangspunkt efter tre år. Det kan blandt andet være en regning eller et gebyr, der ikke kan dokumenteres med din underskrift på.

* Men der er undtagelser. Gæld, der er skriftligt anerkendt med underskrift, såsom gældsbrev, pantebrev og forlig, forældes først efter ti år.

* Långiver kan ikke selv nulstille forældelsesperioden - heller ikke med en påmindelse om, at gælden skal betales.

* Hvis låntager anerkender gælden, får en dom eller et betalingspåkrav fra retten eller indbetaler et afdrag, vil det nulstille forældelsesperioden.

Kilder: Forbrugerrådet Tænk og raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 22/10/2024 - 10:00

Overvej det nøje inden du låner penge ud til venner og familie

Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Det hænder, at venner og familiemedlemmer låner penge ud til hinanden. Men det ender ikke altid godt, og derfor bør man tage sine forholdsregler.

Det siges, at venskab og penge er som olie og vand - uforenelige.

Men der bliver lånt penge ud mellem venner og familiemedlemmer, men der er flere overvejelser, man bør gøre sig, inden man giver en økonomisk hjælpende hånd.

Det siger Ulrik Grønborg, som er familieadvokat hos Advokaterne Sankt Knuds Torv i Aarhus.

- Jeg vil råde til, at man overvejer det nøje, fordi penge mellem venner og familiemedlemmer i værste fald kan påvirke relationen, siger han.

- Man bør desuden tænke over, om låntager overhovedet har eller får mulighed for at tilbagebetale pengene. Måske skal man som långiver også gøre op med sig selv, om man kan undvære pengene, hvis ikke de bliver tilbagebetalt.

Hvis man vælger at tage chancen og låne penge ud, anbefaler Ulrik Grønborg at få skriftlig dokumentation for, at pengene er blevet udlånt.

Det kaldes et gældsbrev.

- I et gældsbrev skal man tage stilling til vilkårene - blandt andet om der skal være renter eller afdrag, siger han og tilføjer:

- Hvis man er bekymret for, om man får sine penge tilbage, skal man sørge for at indsætte en klausul i gældsbrevet om, at gælden kan inddrives gennem fogedretten. Ellers skal man normalt først i byretten, hvis der er en økonomisk tvist.

Den typiske formulering er, at "dette gældsbrev kan tjene som grundlag for tvangsfuldbyrdelse, jf. retsplejelovens § 478, stk. 1, nr. 5", siger familieadvokaten.

Også forbrugerøkonom i Nordea Ida Marie Moesby anbefaler et gældsbrev, der kan sætte gang i samtalen om tilbagebetaling af lånet.

- Gældsbrevet kan hjælpe med at huske, hvad der egentlig blev aftalt mellem parterne, siger hun.

Det er desuden relevant at være opmærksom på forældelse. Som udgangspunkt forældes gæld i Danmark efter tre år.

- Men et gældsbrev forældes efter ti år. Og den tiårige periode starter forfra, hver gang der betales et afdrag, eller låntager erkender gælden, siger Ulrik Grønborg.

- Derfor kan det give rigtig god mening at aftale betingelser for afdrag, når man låner penge ud.

En gæld kan blandt andet blive erkendt, hvis låntager har en dialog med långiver om tilbagebetaling.

Han understreger, at det ikke kun er långiver, som har gavn af et gældsbrev, da det også tjener et formål for den, som låner pengene:

- For det er dokumentation for, at der er tale om et lån, som skal tilbagebetales - og ikke en gave, der skal betales afgifter af.

Det er forbrugerøkonom Ida Marie Moesby enig i.

- Bankerne er forpligtede til at have et godt kendskab til deres kunder og overvåge kundeforhold og transaktioner for at holde øje med, at konti ikke bliver brugt til blandt andet hvidvask, siger hun.

En atypisk større pengeoverførsel kan se mistænkelig ud i bankens systemer. I sådan en situation vil låntager så kunne fremvise et gældsbrev som dokumentation for, at der er tale om et lån.

Hun vurderer derfor også, at et gældsbrev er en kontrakt, der er i både långivers og låntagers interesse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek