Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 22/03/2021 - 10:51

Mål er en million grønne biler: Men der er kun 60.000 på vejene

Der er langt til målet på en million grønne biler i 2030. Der er 61.581 el- eller hybridbiler på danske veje.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Det seneste år er antallet af grønne biler på de danske veje mere end fordoblet, men trods fremgangen udgør de kun en meget lille del af den samlede bestand af biler i Danmark.

Ved indgangen til 2021 var der 61.581 elbiler og hybridbiler, som kører på el og også kan køre på benzin eller diesel. Det er en stigning på 142 procent fra sidste år.

I december blev regeringen og De Radikale, SF og Enhedslisten enige om en aftale, der sigter efter en million grønne biler på de danske veje i 2030.

Som en del af aftalen blev partierne enige om at sikre finansiering til at få 775.000 biler på vejene.

Det betyder blandt andet, at afgifterne er indrettet, så der er lavere afgifter på biler, som udleder mindre CO2.

Status i starten af 2021 er, at kun omkring seks procent af målet om en million grønne biler er opnået.

Når man ser på den samlede bestand af biler, udgør de nye og mere miljøvenlige biler kun en meget lille del.

Elbiler og hybridbiler udgør 2,3 procent af den samlede bestand af personbiler i Danmark, som består af 2,72 millioner biler.

Omkring 98 procent af bilerne kører altså på enten benzin eller diesel.

Ifølge bilbranchen selv er der udsigt til en stor stigning i salget af grønne biler i 2021.

Sådan lyder det fra Thomas Møller Sørensen, der er branchedirektør i erhvervsorganisationen DI Bilbranchen.

- Der er ingen grund til at tro, at den positive udvikling i forhold til den grønne omstilling af bilparken ikke også fortsætter i år.

- Vi hører fra bilforhandlere, at nye grønne bilafgifter, åbne salgslokaler og udbetaling af feriepenge tilsammen giver en tro på, at vi også i år kan levere tæt ved fordobling i antallet af grønne biler på vejene i Danmark, siger han i en kommentar.

/ritzau/

København, 21/03/2025 - 11:44

Søren Ryge vender tilbage på skærmen sammen med Sofie Linde

I anledning af DR's 100-års jubilæum ser en række kendte koryfæer tilbage på nogle af de største øjeblikke, der er strøget over skærmen.

DR fylder 100 år, og i den anledning har public service-stationen samlet en række kendte ansigter, der ser tilbage på de største øjeblikke på skærmen.

Det fremgår på DR's oversigt over kommende programmer.

Blandt stjernerne, som smækker sig i sofaen for at se og kommentere en række klip, er tv-værten Sofie Linde, grandprixkoryfæet Jørgen de Mylius, X Factor-dommeren Thomas Blachman og haveentusiasten Søren Ryge Petersen, som i en alder af 75 år i 2020 stoppede med at sende live fra sin have på Djursland efter 28 års tv.

- Madprogrammer ændrer vores madvaner. Satiren skubber til vores grænser. Verdens begivenheder ændrer hele vores liv - og vi har set det hele på tv, mens det skete, skriver DR om programmet.

- Verdens store og små begivenheder har løbende ændret vores liv, og vi har set det hele på skærmen, mens det skete. Men hvad har de største tv-udsendelser inden for alt fra mad til satire, sport og drama egentlig betydet? Er tiden løbet fra nogle af dem? Hvordan blev de til? Og hvad mener dem, som har været ansigt på dem, om dem i dag?, lyder det videre.

DR fylder 100 år 1. april, og her kan det første afsnit også ses fra klokken 06.00 om morgenen på DRTV.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/03/2025 - 08:00

Keld og Hilda skildret i Seebach-film: Vi tudbrølede

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Keld og Hilda Heick bliver begge portrætteret i "Under stjernerne på himlen", der handler om deres gode ven Tommy Seebach. De blev begge dybt rørte af filmen.

Keld og Hilda Heick fik før premieren på "Under Stjernerne på himlen" lov til at se filmen, som skildrer Tommy Seebach.

Ægteparret, der udgør dansktopduoen Keld & Hilda, var tætte venner med musikikonet, der gik bort i 2003.

- Keld og jeg kom til at sidde og tudbrøle på et tidspunkt, fortæller Hilda Heick.

- Vi har så mange gode minder med Tommy og var ulykkelige over det, der skete, efter at han kastede sig over alt for meget alkohol.

I filmen følger man Tommy Seebach, spillet af Anders Matthesen, i den sidste del af livet. Her kæmper han med et alkoholmisbrug, der tilskrives som årsagen til hans tidlige død som 53-årig.

- Filmen skjuler ikke, at han var alkoholiker til sidst, men den gør det på en måde, så man et eller andet sted forstår, at han søger til det, mener Keld Heick.

Tommy Seebach havde et tæt forhold til Keld og Hilda Heick - både privat og professionelt.

De var med, første gang Tommy Seebach vandt Dansk Melodi Grand Prix i 1979 med "Disco Tango", som Keld Heick havde skrevet teksten til.

Ægteparret rejste det år med Tommy Seebach til Israel, da sejren i det danske melodigrandprix gav mulighed for at komme til det internationale melodigrandprix, Eurovision.

Keld Heick står også bag teksterne til "Krøller eller ej", "Hip hurra det' min fødselsdag" og "Under stjernerne på himlen", som alle er blevet sunget af Tommy Seebach til Dansk Melodi Grand Prix.

Så både Keld og Hilda Heick er derfor også centrale i filmatiseringen af Tommy Seebachs liv i "Under stjernerne på himlen". Her bliver de portrætteret af Caspar Phillipson og Vicki Berlin.

- Caspar spiller dig jo meget godt som den der pæne fyr, siger Hilda Heick med et grin til Keld.

- Jeg sagde til instruktøren: "Næsten for pæn"!

Ægteparret kan begge rigtigt godt lide filmen, og den har ifølge dem ramt virkeligheden, som de selv husker den.

De mindes stadig, hvordan Tommy Seebach kunne ringe klokken to om natten, når han havde fået en fiks idé til en ny sang.

- "Sover I?", sagde han. Så måtte vi svare: "Øh ... nej, nu sover vi ikke mere", fortæller Keld Heick.

- "Jeg kommer i taxi, så jeg er der om ti minutter", ville Tommy så sige, tilføjer Hilda Heick til historien og fortsætter:

- Og så var det jo godt, at vi boede i hus, fordi han hamrede løs på vores klaver, mens han sang vrøvletekst. Man kunne ikke sende en fil dengang, og det der med at sende et kassettebånd tog for lang tid for Tommy. Det skulle være her og nu.

En lignende scene udspiller sig i filmen. Her ser man momentet, hvor Tommy Seebach finder på melodien til sangen "Under stjernerne på himlen".

Filmen har for Keld og Hilda Heick givet anledning til at mindes deres afdøde ven.

- Jeg vil gerne have, at Tommy Seebach bliver husket som en fantastisk dygtig sangskriver. Han var meget usikker på sig selv, men sød og god. Han var aldrig nogensinde ondskabsfuld, understreger Keld Heick.

"Under stjernerne på himlen" kan ses i biografer landet over.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 21/03/2025 - 10:00

FAKTA: Tjek jævnligt dit budget

* Livet går op og ned og byder både på uforudsete udgifter og indtægter. Derfor er det vigtigt løbende at justere dit budget.

* Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at du kigger budgettet igennem cirka hver tredje måned for at se, om det stadig stemmer overens med virkeligheden.

* Du skal for eksempel rette i budgettet, hvis prisen på energiregningen eller dine forsikringer stiger, eller hvis du mister dit job, går ned i løn, eller skal betale mere i skat.

* Budgettet påvirkes også, hvis du flytter, får børn eller køber bil. Alt sammen skal regnes med, så du sikrer dig, at bunden ikke går ud af din økonomi.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 21/03/2025 - 10:00

Sving støvkosten og få flere penge mellem hænderne

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Der venter dig måske en glædelig overraskelse af klingende mønt, hvis du afsætter et par timer til at forårsrengøre dine pengesager, siger økonomisk rådgiver.

Aprils skarpe sol afslører nullermændene i hjørnerne og fedtpletterne på ruderne. Men det er ikke kun dit hjem, der nyder godt af en grundig omgang forårsrengøring. Din bankkonto har også gavn af at blive støvet af.

- Nu er et rigtig godt tidspunkt at få gennemgået dit budget, lyder det fra Anne Mette Østerdal Thomsen, der er uvildig finansiel rådgiver ved firmaet Finobo.

Når du alligevel har haft de økonomiske briller på, i forbindelse med at årsopgørelsen landede i din indbakke i marts, har du en oplagt anledning til at få ryddet op i alle hjørner af dine pengesager, mener hun.

Få ned på papir eller i et excelark, hvad du har brugt penge på de seneste måneder, og hvilke udgifter der venter frem mod sommeren.

- Min oplevelse er, at mange faktisk i den proces bliver overraskede over, hvor mange penge, de rent faktisk har til sig selv, efter at alle omkostninger er betalt, siger Anne Mette Østerdal Thomsen.

Finder du ud af, at du har flere penge til rådighed, end du troede, åbner der sig måske helt nye muligheder for dig og dit liv.

- For en børnefamilie kan det måske betyde, at det er muligt for den ene at gå ned i tid, mens andre vil vælge at bruge de ekstra penge på at tage ud at rejse eller måske afvikle på gæld.

Uanset om forårsrengøringen afslører ekstra blanke mønter på kistebunden eller det modsatte, kan du bruge overblikket til at tage nogle klare valg for, hvilken vej dine penge skal strømme fremover.

Det siger Lea Jacobi, der er selvstændig økonomisk rådgiver.

- Det er en god idé at holde et økonomimøde med sig selv, hvor man finder ud af, om man skal lave nogle nye prioriteringer, siger hun.

Spørg for eksempel dig selv, om der er steder i budgettet, hvor du kan skære et par tusind kroner af dit forbrug. Måske er det lige det beløb, der skal til, for at du kan spare op til noget større.

- De fleste ting kan godt lade sig gøre, hvis man har en plan. Det er ligesom at træne op til et maraton. Hvis ikke man beslutter sig for at begynde at løbe, sker der ikke noget, siger Lea Jacobi.

Herfra handler det om at justere dit budget, så det stemmer overens med dine drømme. Måske kan du finde ekstra besparelser ved at opsige den streamingtjeneste, du aldrig bruger, eller ved at forhandle om gebyrer med banken.

Har du haft gang i forårsrengøringen i gemmerne, er der måske også lidt ekstra indtjening at hente på de ting, du ikke længere bruger.

- I april kommer der igen gang i loppemarkederne, så det er oplagt at få ryddet ud i tingene og sælge ud af legetøj og tøj, siger Anne Mette Østerdal Thomsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek