Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/10/2023 - 21:00

16-årige Karoline er ude af bagedysten: Håber at kunne leve af kage

Årets yngste bagedystdeltager, 16-årige Karoline Kildahl, er den tredje til at forlade årets udgave af "Den store bagedyst".

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Tilfældighederne var i spil og afgjorde, hvad deltagerne skulle kaste sig over i lørdagens udgave af "Den store bagedyst".

Men heldet var ikke helt med den 16-årige gymnasieelev Karoline Kildahl fra Tårs, og hun blev den tredje til at forlade kagekonkurrencen.

- Det var da træls. Men det var samtidig lidt en lettelse, fordi det var så hårdt at være med. Så jeg nød på en eller anden måde, at jeg ikke skulle bage flere kager, men bare havde tid til at slappe af og være sammen med min familie, lyder reaktionen fra Karoline Kildahl.

- Det tog så meget tid, og hele min hverdag var nærmest sat på pause.

Karoline Kildahl går til daglig i gymnasiet, og i sin fritid spiller hun musik og rider på familiens heste. Men under "Den store bagedyst" var hun ikke i skole, fordi hun helligede sig kagekonkurrencen. Selv om hun fik fravær, fik hun ikke en advarsel.

- Jeg kom tilbage i gymnasiet, da der var en uge tilbage, inden vi havde læseferie, så det var egentlig ikke så slemt, fortæller Karoline Kildahl.

- Men jeg skulle selvfølgelig læse alt det op, vi kunne komme til eksamen i.

Karoline Kildahl har været i køkkenet, lige siden hun var helt lille og sammen med sine søskende hjalp sin mormor med at bage småkager til jul. Til sin konfirmation avancerede hun sine kagekundskaber og forkælede gæsterne med forskellige hjemmelavede flødeboller.

Flere begyndte efterhånden at foreslå Karoline Kildahl at melde sig til børnenes udgave af kagekonkurrencen, "Den store juniorbagedyst", og hun ansøgte faktisk to gange om at blive blandt deltagerne.

Så fyldte Karoline Kildahl 16 år, og dermed var hun for gammel til at deltage i "Den store juniorbagedyst".

- Jeg havde egentlig altid tænkt, at jeg ikke skulle med i "Den store bagedyst", fordi det var for svært for mig. Men så tænkte jeg: "Ej, det skal ikke være slut nu", og så prøvede jeg "Den store bagedyst", da jeg havde samlet mod til mig, fortæller Karoline Kildahl.

Karoline Kildahl er i familie med den tidligere bagedystdeltager Rosa Kildahl, som er gift med hendes farmors fætter. Men Karoline Kildahl ansøgte helt på eget initiativ.

De øvrige deltagere i "Den store bagedyst" er nærmest alle mindst dobbelt så gamle som Karoline Kildahl, men i premiereprogrammet bagte den unge bagestjerne de andre af banen og fik tildelt sæsonens første mesterbagerforklæde.

- Jeg havde håbet på at vise, hvad jeg kunne, og jeg synes - i hvert fald i første program - at jeg har vist, at jeg godt kan, lyder det fra Karoline Kildahl.

Det kan blive begyndelsen på meget mere bagning. Den tidligere mesterbager har da også allerede fået forespørgsler ind.

- Det er noget, jeg rigtigt godt kan lide, så det kunne være vildt fedt, hvis jeg bare kunne blive ved med at bage - og måske også leve af det. Det ville da være megafedt, hvis det kunne gå bagevejen. Det ville jeg elske, lyder det fra den unge gymnasieelev.

Mens Karoline Kildahl altså er ude af "Den store bagedyst", udmærkede den 30-årige product manager Natasha Kallehave fra København sig blandt de tilbageværende deltagere og fik tildelt mesterbagerforklædet.

Næste lørdag kaster de syv tilbageværende amatørbagere sig ud i kreative kagekreationer. Der skal laves macarons i nye udgaver samt kager, der kunne ligne noget fra en tegnefilm, mens at mesterværkerne skal ligne alt andet end kage.

Det kan ses på DRTV fra morgenstunden lørdag og på DR1 klokken 20.00.

/ritzau/

København, 13/12/2025 - 08:00

BLÅ BOG: Ulver Skuli Abildgaard

* Ulver Skuli Abildgaard blev født 26. juni 1955.

* Den 70-årige skuespiller blev færdiguddannet fra Odense Teater i 1984

* Han særlig kendt for sin rolle som Ulrik i komedieserien "Hjem til fem" fra 1995.

* Har spillet roller i tv-serier som "Taxa", "Sommerdahl" "Badehotellet", "De forbandede år", "Nordkraft" og Thomas Vinterberg-filmen "Kollektivet".

Kilder: DR, IMDB. 

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 13/12/2025 - 08:00

TV 2-stjerne: Folk bliver helt bange for mig

Ulver Skuli Abildgaard, der spiller morfar Jens i "Valdes jul - vintermiraklet", er så buldrende positiv, at folk finder det uhyggeligt, fortæller han.

God julestemning kan bringe det positive frem i selv den mest forbitrede vinterhader.

Men det kan også blive for meget af det gode, hvis man spørger Ulver Skuli Abildgaard, der er aktuel som morfaren Jens i TV 2-julekalenderen "Valdes jul - vintermiraklet".

Han er selv så positivt anlagt, at det næsten er uhyggeligt, mener han.

- Jeg buldrer nogle gange frem af positivisme - folk bliver helt bange for mig, fortæller skuespilleren, der har spillet med i tv-serier som "Taxa" og "Badehotellet".

Ifølge Ulver Skuli Abildgaard er det til tider lidt for positive sind er noget, som han har måttet arbejde med for ikke at træde sine medmennesker over tæerne.

- Fordi jeg er så buldrende, kommer jeg til at dæmpe alle mulige andre - jeg giver jo ikke andre lov. Der skal også være plads til, at andre har det, som de har, siger Ulver Skuli Abildgaard.

Det er dog noget, som er blevet bedre med alderen, fortæller den 70-årige skuespiller.

Det positive og lyse sind er også gældende for hans karakter i julekalenderen, morfaren Jens, der så småt begynder at falde for Berit, der spilles af Ina-Miriam Rosenbaum, da hun skal arbejde på den gård, han bor på.

Privat er skuespilleren godt gift på fyrretyvende år, som han selv beskriver det.

Han og konen Inger har sammen tre voksne børn, der tilsammen har seks børnebørn.

Jens og Berits juleromance viser sig blandt andet ved kopper af cafe latte, som morfaren serverer.

Og det er et kærlighedssprog, som Ulver Skuli Abildgaard også bruger.

- Hver morgen laver jeg cappuccino til min kone. Min far gjorde det for mig, da jeg var barn.

Ægteparret, der har været sammen siden 1981, har en særlig opskrift til det lange og sunde parforhold.

- Tilgivelse. Og så skal man arbejde for det, lyder det fra Ulver Skuli Abildgaard.

- Man behøver ikke at sige eller gøre noget, man skal bare være der.

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 13/12/2025 - 10:00

FAKTA: Mikrobølgeovnens historie

* Den amerikanske radarforsker Percy Spencer opdagede mikrobølgers opvarmningsevne i 1945, mens han stod nær en aktiv radar på sin arbejdsplads Raytheon, hvor han efter sigende bemærkede, at en plade chokolade smeltede i hans lomme.

* Raytheon indgav en patentansøgning samme år. Et par år senere kom den første kommercielle ovn kaldet Radarange på markedet. Den var 1,8 meter høj og vejede over 300 kilogram. Prisen var 5000 amerikanske dollar, der svarer til omkring 330.000 kroner omregnet til dagens penge.

* I 1950'erne kom de første bordmodeller af mikrobølgeovne på markedet til 495 dollars - omkring 35.000 kroner. 

* Efterhånden som flere producenter kom til, og teknologien blev forbedret, faldt priserne, og mikrobølgeovnen blev en naturlig del af indretningen i mange hjem.

Kilde: American Physical Society.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 13/12/2025 - 10:00

Din mikrobølgeovn kan meget mere end at varme rester

Jan Haas/Ritzau Scanpix

Mikrobølgeovnen kan mere end at varme rester. Med de rette effekttrin kan du både optø frossent kød, opvarme væske og tilberede mad.

Mikrobølgeovnen bliver ofte brugt som en hurtig løsning: To minutter på fuld effekt, og så er gårsdagens madrester klar til at blive spist.

Men ovnen kan mere end at varme rester. Den har flere effekttrin, som kan være nyttige til forskellige formål, hvis du ved, hvordan du bruger dem korrekt og sikkert.

Det siger Leif Skibsted, der er professor emeritus ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

- Lav effekt er velegnet til at optø fødevarer fra fryseren. Det kan være nyttigt, når man køber datovarer og fryser dem ned. Så kan mikrobølgeovnen hjælpe med optøningen, hvis man har glemt at tage dem ud af fryseren, siger Leif Skibsted og tilføjer:

- Hvis man varmer madrester, er lav effekt også en god indstilling. Man skal dog lige sikre sig, at maden bliver varmet igennem.

Lav effekt bruger mindre strøm. De fleste mikrobølgeovne kan justeres fra lav til høj effekt, som normalt spænder fra 100 watt til mellem 800 og 1200 watt.

En mikrobølgeovn virker ved at sende elektromagnetiske stråler ind i maden.

- Strålerne får især vandmolekylerne til at bevæge sig, fordi de kan modtage energien fra mikrobølgerne, siger han.

En række fødevarer er også velegnede til at blive tilberedt i mikrobølgeovnen, der altså bruger mindre strøm end en almindelig ovn.

Leif Skibsted fortæller, at han for nylig har tilberedt store bagte kartofler i en times tid på mellem effekt, så de bliver kogt indefra.

Du har måske hørt, at man kan modne en avocado i en mikrobølgeovn. Men ifølge Leif Skibsted er det en myte.

- Avocadoen vil blive blødere, fordi den bliver kogt indefra. Men mikrobølgeovnen kan ikke modne avocadoen, og derfor vil den smage anderledes, siger han.

Når du skal tilberede forskellige retter, skal du i begyndelsen prøve dig lidt frem for at finde ud af, hvor lang tid maden skal have i mikrobølgeovnen.

- Hvis mikrobølgeovnen har en karrusel, skal man sikre sig, at den kører uhindret rundt, da maden ellers kan blive ujævnt opvarmet. Der findes dog nyere mikrobølgeovne uden en karrusel, siger han.

Når du opvarmer væsker som mælk, suppe, kaffe og te i mikrobølgeovnen, skal du passe på, fordi opvarmningen kan være ujævn.

Det kan få væsken til at blive lokalt overophedet, så den pludselig stødkoger og sprøjter voldsomt ud af kruset eller beholderen.

- Det er især ved genopvarmning af udkogte drikke, man risikerer overophedning af væske, fordi al luft er udkogt, siger Leif Skibsted.

- Alt flydende, der opvarmes i en mikrobølgeovn, bør derfor omrøres, før det indtages, for at udligne en uensartet opvarmning og risiko for overophedning. Det gælder ikke mindst for drikke til børn.

Når du varmer mad eller væske op i mikrobølgeovnen, skal du sørge for at bruge et materiale, der er egnet til det.

Det er desuden en god idé at være opmærksom på, hvilken emballage du bruger i mikrobølgeovnen.

Fødevarestyrelsen advarer blandt andet mod melaminservice, fordi materialet kan afgive det kræftfremkaldende stof formaldehyd, når det bliver for varmt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek