Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/10/2023 - 21:00

16-årige Karoline er ude af bagedysten: Håber at kunne leve af kage

Årets yngste bagedystdeltager, 16-årige Karoline Kildahl, er den tredje til at forlade årets udgave af "Den store bagedyst".

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Tilfældighederne var i spil og afgjorde, hvad deltagerne skulle kaste sig over i lørdagens udgave af "Den store bagedyst".

Men heldet var ikke helt med den 16-årige gymnasieelev Karoline Kildahl fra Tårs, og hun blev den tredje til at forlade kagekonkurrencen.

- Det var da træls. Men det var samtidig lidt en lettelse, fordi det var så hårdt at være med. Så jeg nød på en eller anden måde, at jeg ikke skulle bage flere kager, men bare havde tid til at slappe af og være sammen med min familie, lyder reaktionen fra Karoline Kildahl.

- Det tog så meget tid, og hele min hverdag var nærmest sat på pause.

Karoline Kildahl går til daglig i gymnasiet, og i sin fritid spiller hun musik og rider på familiens heste. Men under "Den store bagedyst" var hun ikke i skole, fordi hun helligede sig kagekonkurrencen. Selv om hun fik fravær, fik hun ikke en advarsel.

- Jeg kom tilbage i gymnasiet, da der var en uge tilbage, inden vi havde læseferie, så det var egentlig ikke så slemt, fortæller Karoline Kildahl.

- Men jeg skulle selvfølgelig læse alt det op, vi kunne komme til eksamen i.

Karoline Kildahl har været i køkkenet, lige siden hun var helt lille og sammen med sine søskende hjalp sin mormor med at bage småkager til jul. Til sin konfirmation avancerede hun sine kagekundskaber og forkælede gæsterne med forskellige hjemmelavede flødeboller.

Flere begyndte efterhånden at foreslå Karoline Kildahl at melde sig til børnenes udgave af kagekonkurrencen, "Den store juniorbagedyst", og hun ansøgte faktisk to gange om at blive blandt deltagerne.

Så fyldte Karoline Kildahl 16 år, og dermed var hun for gammel til at deltage i "Den store juniorbagedyst".

- Jeg havde egentlig altid tænkt, at jeg ikke skulle med i "Den store bagedyst", fordi det var for svært for mig. Men så tænkte jeg: "Ej, det skal ikke være slut nu", og så prøvede jeg "Den store bagedyst", da jeg havde samlet mod til mig, fortæller Karoline Kildahl.

Karoline Kildahl er i familie med den tidligere bagedystdeltager Rosa Kildahl, som er gift med hendes farmors fætter. Men Karoline Kildahl ansøgte helt på eget initiativ.

De øvrige deltagere i "Den store bagedyst" er nærmest alle mindst dobbelt så gamle som Karoline Kildahl, men i premiereprogrammet bagte den unge bagestjerne de andre af banen og fik tildelt sæsonens første mesterbagerforklæde.

- Jeg havde håbet på at vise, hvad jeg kunne, og jeg synes - i hvert fald i første program - at jeg har vist, at jeg godt kan, lyder det fra Karoline Kildahl.

Det kan blive begyndelsen på meget mere bagning. Den tidligere mesterbager har da også allerede fået forespørgsler ind.

- Det er noget, jeg rigtigt godt kan lide, så det kunne være vildt fedt, hvis jeg bare kunne blive ved med at bage - og måske også leve af det. Det ville da være megafedt, hvis det kunne gå bagevejen. Det ville jeg elske, lyder det fra den unge gymnasieelev.

Mens Karoline Kildahl altså er ude af "Den store bagedyst", udmærkede den 30-årige product manager Natasha Kallehave fra København sig blandt de tilbageværende deltagere og fik tildelt mesterbagerforklædet.

Næste lørdag kaster de syv tilbageværende amatørbagere sig ud i kreative kagekreationer. Der skal laves macarons i nye udgaver samt kager, der kunne ligne noget fra en tegnefilm, mens at mesterværkerne skal ligne alt andet end kage.

Det kan ses på DRTV fra morgenstunden lørdag og på DR1 klokken 20.00.

/ritzau/

København, 25/11/2025 - 14:26

Sjælden champagne fra britisk bryllup kommer på dansk auktion

En champagne lavet til prins Charles og prinsesse Dianas bryllup i 1981 kommer på auktion hos Bruun Rasmussen.

En champagne fra brylluppet mellem daværende prins Charles og prinsesse Diana i 1981 kommer under hammeren hos det danske auktionshus Bruun Rasmussen til december.

Det oplyser auktionshuset i en pressemeddelelse.

Der er tale om en "yderst sjælden" magnumflaske Dom Pérignon Vintage 1961.

Champagnen er en særlig udgave, som blev fremstillet specielt til det kongelige bryllup. Der er trykt en særlig etiket på flasken.

De gyldne bobler er vurderet til mellem 500.000 og 600.000 kroner og kommer på auktion 11. december.

Thomas Rosendahl, der er chef for vinafdelingen hos Bruun Rasmussen, forventer stor international interesse fra både erfarne vinsælgere og samlere af kongelige genstande.

- Her er tale om en specialfremstillet champagne lavet til en verdensberømt begivenhed, hvilket gør den exceptionelt sjælden.

- Flasken repræsenterer ikke kun en højt estimeret Dom Pérignon-udgave, men også et enestående stykke britisk kulturhistorie, lyder det i pressemeddelelsen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 14:12

Fyring fra Ekstra Bladet skyldes lydoptagelse forklarer journalist

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

René Fredensborg beklager, at han ikke oplyste person om, at han optog lyd til sit program efter julefrokost.

Kulturkommentator René Fredensborg forklarer, at hans fyring fra Ekstra Bladet skyldes, at han har optaget en radiooptagelse i en arbejdsmæssig sammenhæng uden den anden parts vidende.

Optagelsen skulle bruges til Fredensborgs radioserie "En Gonzo skifter spor" på radiostationen r8dio.

Det skriver han tirsdag på radioseriens Instagram, som han også har delt på sin Facebook-profil.

Han forklarer, at mikrofonen ikke var skjult for den anden person, men at han som satiriker og journalist har et ansvar for at oplyse, hvornår lydoptagelsen er i gang, hvilket han ikke oplyste.

- Det var en fejl og en alvorlig fejlvurdering fra min side, skriver han i opslaget.

René Fredensborg fortæller til Ekstra Bladet, at hændelsen skete i en elevator efter en julefrokost hos mediet.

Han fortæller til mediet, at snakken i elevatoren var harmløs og en del af en længere optagelse, hvor han talte med flere personer.

Til julefrokosten indrømmer han at have drukket øl, men mener ikke, at han var beruset til arrangementet.

René Fredensborg fortæller i opslaget, at han forstår, at den pågældende person kunne føle sig "utryg og utilpas", hvilket han er ked af.

Han accepterer Ekstra Bladets beslutning, men han vil ikke afvise, at han over for en chefredaktør reagerede i "affekt med en skarp og direkte tone", hvilket han beklager i opslaget.

Til Ekstra Bladet vil han dog ikke uddybe, hvad han sagde til mediets chefredaktør Knud Brix.

René Fredensborg har været ansat som kulturkommentator på Ekstra Bladet siden 2021.

Han understreger, at fyringen ikke omhandler en MeToo-sag eller anden grænseoverskridende adfærd, men skal betegnes som en "faglig og etisk fejl".

I opslaget beskriver han også, at han ikke har smuglet eller været påvirket af stoffer, hvilket var årsagen til, at han blev fyret på Radio24syv tilbage i 2018.

Til Folkemødet på Bornholm havde han smuglet stoffer med via en autocamper, som to kolleger havde kørt gennem Sverige til Bornholm - uden at kende til stofferne.

Kulturkommentatoren fortæller i opslaget, at de seneste dage har været hårde, og at den kommende tid skal bruges på refleksion over situationen, og de konsekvenser handlingen har haft for andre.

Han ønsker ikke at uddybe sagen yderligere på nuværende tidspunkt, skriver han.

I årene på Ekstra Bladet har han anmeldt en lang række film, tv-serier, skrevet en række ledere og ageret som kommentator.

Ved siden af ansættelsen på Ekstra Bladet er han vært på den selvbiografiske radioserie "En Gonzo skifter spor" på radiostationen r8Dio.

Hans medvært i radioserien er skuespilleren Rasmus Bruun.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 10:00

FAKTA: Gløgg er æbleskivens bedste ven

* Gløggens let sprittede og varme duft af krydderier passer perfekt til de søde æbleskiver.

* Skal du lave gløgg fra bunden, begynder du med at lave en såkaldt gløggekstrakt. En grundregel er at bruge halvanden gang sukker til mængden af vand. Julekrydderier som kanel og stjerneanis samt skallen og saften fra citrusfrugter skal også i. 

* Uanset om du selv laver ekstrakten fra bunden eller køber dig til en færdiglavet, er det bedst at bruge en vin fra en middel prisklasse.

* Nogle foretrækker gløggen mere mild, mens andre topper med spiritus i form af for eksempel akvavit, cognac eller rom.

* Drop endelig færdigblandingen med mandelsplitter og rosiner. Top hellere gløggen med frisksmuttede mandler og en økologisk appelsinskive.

Kilder: forfatter, bartender og udviklingschef hos Copenhagen Distillery Sune Urth og Malene Smidt Hertz, der er diplomuddannet i vin og spiritus fra det engelske vinakademi WSET.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 10:00

Bag julens lækreste æbleskiver eller giv de frosne en makeover

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Du kan let opgradere julens nok mest populære bagværk. Konditor guider til, hvordan du imponerer med forskellige æbleskiver til højtidens arrangementer.

Serveret med flormelis og syltetøj er æbleskiven blevet en velsmagende juletradition.

Selv om de velkendte æbleskiver fra frost er fast inventar hos mange, kan det lille runde stykke bagværk godt trænge til en opgradering.

Det mener Jonas Dahl Grue, der er konditor og blandt andet står bag bogen "Kager lille mormor".

Han opfordrer til, at du går i en bue uden om frysedisken og i stedet kaster dig ud i den hjemmelavede kunst.

- Man kan pifte æbleskiver op på mange måder, men bare ved at lave dem selv synes jeg, at de bliver markant bedre, siger Jonas Dahl Grue.

Første skridt er at anskaffe dig den karakteristiske æbleskivepande.

Dernæst skal du finde en opskrift, og her anbefaler Jonas Dahl Grue, at den indeholder piskede æggehvider, så æbleskiverne bliver dejligt luftige.

Middelvarme, masser af smør i panden og en strikke- eller spisepind til at vende med, så er du klar til at fylde hullerne i støbejernspanden med dej.

Du kan give dine hjemmelavede æbleskiver et klassisk løft ved at tilføje små stykker af æbler i dejen.

Og ved at rive lidt citron- eller appelsinskal i dejen sammen med nogle varme krydderier, får æbleskiven en smag, der minder mere om en brun- eller honningkage, fortæller Jonas Dahl Grue.

Tricket til at lave helt runde æbleskiver er at fylde formen godt op fra begyndelsen.

Og så er det ifølge Jonas Dahl Grue ikke nok at vende dejkuglerne en enkelt gang. De skal vendes lidt efter lidt, så de ikke bliver flade.

- Vil man virkelig gå i detaljer, så kan man have noget af sin dej i en sprøjtepose ved siden af. Så kan man fylde lidt ekstra i midten undervejs, siger han.

Er du ikke fristet af at kaste dig ud i projektet med hjemmelavede æbleskiver, er det ifølge konditoren let at gøre lidt ekstra ud af de frosne af slagsen.

Inspireret af den franske dessertklassiker profiteroles, kan du servere dem med is og chokoladesovs.

Flødeskum og lemon curd eller cremefraiche og hindbærmarmelade kan også gøre de småkedelige æbleskiver til en ny oplevelse.

Er du omvendt helt fortrolig med æbleskivepanden, kan du eksperimentere med at lave forskellige former for salte æbleskiver.

- Man kan gøre selve dejen lidt mere salt, og så kan man servere dem med for eksempel citronmayo, dild, cremefraiche, laks eller kaviar, siger Jonas Dahl Grue.

På den måde fungerer æbleskiverne lidt som blinis, forklarer konditoren, der selv ville servere dem som en forret til en af julens middage.

Du kan også fylde dem med ost og bacon eller æbler og flæsk, og så minder æbleskiverne om en form for kroketter - små friterede boller af kartoffelmos.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek