Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

04/05/2023 - 08:00

Gode råd hvis du gerne vil trække dig før folkepensionsalderen

Hvis du vil stoppe med at arbejde før folkepensionsalderen, anbefaler økonomer, at du får et overblik over, om du har, eller hvordan du får økonomien til det.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Er du fristet af tanken om at trække dig fra arbejdsmarkedet, før du når folkepensionsalderen?

Så er du ikke den eneste. Et stigende antal danskere over 60 år vælger at leve af egne pensionspenge før folkepensionsalderen.

Det viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Faktisk havde godt 20.000 personer valgt at gøre det i januar i år. For fem år siden - i januar 2018 - var der 10.000.

Cheføkonom i Danica Pension Mads Moberg Reumert forklarer, at en del af stigningen skyldes, at folkepensionsalderen er øget fra 65 til 67 år. Der indgår altså flere årgange i 2023.

- Hvis man har de samme overvejelser, skal man tænke sig grundigt om, inden man i en tidlig alder begynder at bruge af sin pensionsformue, siger han og tilføjer:

- Vi lever længere, og mange danskere sparer ikke tilstrækkeligt op til at kunne opretholde den samme levestandard hele livet.

Han har et par råd til, hvad du skal være opmærksom på, hvis du gerne vil trække dig tidligere.

Som det første skal du have styr på, hvornår du kan begynde udbetalinger fra din pensionsopsparing. Det afhænger af, hvornår den er oprettet.

Er din pensionsordning oprettet før 1. maj 2007, kan du få dine penge udbetalt, når du fylder 60 år. Hvis den er oprettet mellem 1. maj 2007 og 31. december 2017, kan du begynde udbetalingerne fem år før din folkepensionsalder.

Og så kan du få udbetalt din pension tre år før din folkepensionsalder, hvis din pensionsordning er oprettet efter 1. januar 2018.

- Når man får et nyt arbejde, vil man typisk opleve, at man også får en ny pensionsordning. Det er muligt at bevare rettighederne i den gamle ordning ved at samle den med den nye, siger Mads Moberg Reumert.

På hjemmesiden pensionsinfo.dk kan du logge ind med dit MitID og se, hvilke pensionsordninger du har.

Han anbefaler, at du er realistisk med, hvor mange penge du får brug for, når du trækker dig fra arbejdsmarkedet.

- De fleste danskere vil gerne opretholde deres levestandard, når de stopper med at arbejde. Det betyder, at man som regel skal sikre sig en livsvarig indkomst på 80 procent af sin løn, siger han.

Og hvis du vil polstre dig bedre økonomisk, bør du også spare op på andre måder som fri opsparing. Det kan du for eksempel gøre ved at spare penge op i banken eller investere i aktier.

Sådan lyder anbefalingen fra privatøkonom i PFA Camilla Schjølin Poulsen.

- På den måde sikrer man, at der er lagt penge til side, som man nemt kan komme til, hvis behovet opstår. Også før det tidligste tidspunkt, hvor man kan få udbetalt penge fra din pensionsopsparing, siger hun og tilføjer:

- Det er klart, at jo tidligere man ønsker at gå på pension, desto flere år får man på pension. Og derfor vil man skulle lægge flere penge til side for at have råd til at udleve sine planer og drømme gennem et langt pensionistliv.

Camilla Schjølin Poulsen peger på, at kvinder i gennemsnit trækker sig fra arbejdsmarkedet to år tidligere end mænd, og samtidig lever kvinder længere.

- Kvinder har altså en længere periode på pension, som de skal sikre, at der er penge nok til, siger hun.

Hun råder især kvinderne til at overveje, om indbetalingerne til pension skal øges.

/ritzau fokus/

København, 27/05/2024 - 15:36

DR's fællessang rykker ind på Christiansborg

I anledningen af Grundlovens 175-års jubilæum sender Katrine Muff og Johannes Langkilde DR-konceptet fællessang direkte fra Christiansborg.

Det fremgår ikke, om statsminister Mette Frederiksen eller Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh, synger for, men den 1. juni danner Christiansborg rammen om DR's fællessang.

I anledning af Grundlovens 175-års jubilæum sender værterne og pianisterne Katrine Muff og Johannes Langkilde fællessang direkte fra magtens centrum i hjertet af København.

Det sker lørdagen før selve jubilæet og bliver markeret af kendte sangere og musikere. Det annoncerer DR i en pressemeddelelse uden dog at sætte navne på de optrædende.

DR's fællessang blev lanceret under coronapandemien, hvor konceptet var at synge sammen hver for sig.

Det blev så populært, at DR besluttede at fortsætte konceptet ved særlige begivenheder. Blandt andet i anledning af julen og sankthans - og nu også i anledning af 175-året for Grundloven.

Sangskriveren, præsten og politikeren N.F.S. Grundtvig havde i flere år sin gang på Christiansborg og var med til at forme Grundloven. Netop derfor vil hans sange indgå i repertoiret i et miks med moderne fællessange, lyder det fra DR, som i øjeblikket sender en række programmer om Grundtvig.

Grundtvig har blandt andet skrevet "Vær velkommen, Herrens år".

"Fællessang - live fra Christiansborg" kan ses på DR1 og DRTV den 1. juni klokken 20.00.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 27/05/2024 - 14:53

Jon fra Popstars skal i retten: Er tiltalt for vold

Bent Midstrup/Ritzau Scanpix

I september sidste år var Jon Nørgaard på bar i Viborg, og her endte han ifølge tiltale i håndgemæng.

Jon Nørgaard, der i 2002 vandt tv-talentkonkurrencen "Popstars", er tiltalt for simpel vold.

Det bekræfter han over for Ekstra Bladet.

Han nægter sig skyldig og siger til avisen, at han handlede i nødværge.

Ifølge Ekstra Bladet tog sagen sin start 16. september sidste år, hvor sangeren var på en bar eller café i den centrale del af Viborg.

Her endte han i håndgemæng med en anden mand, der ligeledes er tiltalt i sagen. Også han er tiltalt for vold.

Ekstra Bladet har talt med den anden tiltaltes advokat, der siger, at også hans klient nægter sig skyldig.

Sagen skal behandles i Retten i Viborg 7. juni 2024.

Ifølge Ekstra Bladet lyder det i anklageskriftet, at Jon Nørgaard slog den anden mand i ansigtet. Manden fik blandt andet et brud i øjenhulen.

Når Jon Nørgaard til juni skal i retten, er det ikke hans første møde med det danske retsvæsen.

I 2023 blev han idømt 30 dages betinget fængsel for et indbrud, han stod bag i 2019.

Indbruddet fandt sted hos en person, Jon Nørgaard havde en relation til. Der blev stjålet genstande til en værdi af 13.000 kroner.

I 2003 blev han desuden idømt en betinget straf på 60 dages fængsel og 60 timers samfundstjeneste for vold.

Dengang kun 17-årige Jon Nørgaard sang sig i 2002 til tops i "Popstars" og vandt konkurrencen foran sangerinden Julie Berthelsen.

I dag udgiver han musik under navnet Tvilling. Musikmediet Gaffa skrev i 2021, at han hittede i Tyskland under det nye kunstnernavn.

Af musiktjenesten Spotify fremgår det, at Tvilling senest har udgivet en single i 2023.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 27/05/2024 - 09:00

Hvor ofte skal græsset slås?

* I vækstsæsonen, som normalt er fra april til sidst i oktober, skal græsset slås cirka én gang om ugen.

* Du bør ikke klippe græsset kortere end tre-fire centimeter. Det stresser græsset at klippe det kortere og svækker rodnettet, som kan give grimme gule pletter og mere mos og andet ukrudt.

* Har du været på ferie, og græsset er højt, er det bedre at klippe det ad flere omgange. Så undgår du, at det lægger sig som en dyne oven på plænen.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 27/05/2024 - 09:00

Sidste udkald for en flot plæne til sommer

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

En våd vinter har givet mos gode vilkår. Du skal derfor gøre en indsats for en flot, grøn plæne til sommer, lyder det fra ekspert.

Græsplænen er nu godt i gang med at vokse, efter at den har ligget i dvale hele vinteren.

På grund af en nedbørsrig vinter er mange danske haver fyldt med mos. Og vil du have en tæt og flot græsplæne til sommer, skal du i gang nu og undgå én klassisk fejl.

Det siger Michael Jepsen, der er ekspert i græspleje og stifter af virksomheden DM Greenkeeping.

- Det er vigtigt ikke at gå fra 0 til 100 og klippe og gøde i ét væk. Det er simpelthen for hårdt for plænen, siger han og sammenligner det med at starte for hårdt ud til fitness efter en længere pause.

Med den rigtige gødning kan du svække væksten af mos og give plænen noget at leve af.

- Der går omkring to til tre uger, før gødningens effekt kan ses, og væksten af græsset tager til. Går man i gang med gødningen nu, når vi altså et stykke ind i sommeren, før effekten ses, siger han.

Men du skal ikke bare give den gas med gødningen, i håb om at du kan indhente lidt tid, eller at havens græs og planter skulle have godt af lidt ekstra.

Faktisk har de danske haveejere en tendens til at overgøde, lyder det fra Louise Møller, der er faglig redaktør hos Haveselskabet.

- Jeg tænker, at forklaringen ligger ved, at folk rigtig gerne vil gøre det bedste for deres planter, men at give dem lige det ekstra er ikke så godt, siger hun.

- Det skader at gøde for meget, ligesom det også skader at gøde for lidt, siger hun og peger på, at du altid bør følge doseringsvejledningen, når du skal gøde din have.

Er du i tvivl, så giv det hellere lidt for lidt gødning. Så må du gøde igen om nogle måneder, lyder rådet fra Louise Møller.

Uanset hvor god du er til at dosere din gødning, skal du ikke tro, at du kommer sovende til en "helt perfekt græsplæne" med lige linjer og ingen vilde blomster.

Det kræver hårdt arbejde og en solid vilje, lyder det fra haveeksperten.

- Gør op med dig selv, hvad dit ambitionsniveau er. Hvis du er typen, der går efter den perfekte græsplæne, som jeg kalder den, skal du vide, at det kræver rigtig meget tid, siger hun.

Kan du leve med en mere afslappet tilgang i din have, sparer du tid og bringer en masse andet godt ind i haven ved at lade nogle vilde blomster og noget ukrudt blive.

Det har blandt andet en masse gavnlige effekter for insekter, der nemmere kan finde et sted at bo og trives i haven.

- Lad eventuelt en del af haven stå med langt græs. Den perfekte græsplæne er ikke så god for insekterne og kan sammenlignes lidt med en grøn ørken, mener Louise Møller.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek