Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

04/05/2023 - 08:00

Gode råd hvis du gerne vil trække dig før folkepensionsalderen

Hvis du vil stoppe med at arbejde før folkepensionsalderen, anbefaler økonomer, at du får et overblik over, om du har, eller hvordan du får økonomien til det.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Er du fristet af tanken om at trække dig fra arbejdsmarkedet, før du når folkepensionsalderen?

Så er du ikke den eneste. Et stigende antal danskere over 60 år vælger at leve af egne pensionspenge før folkepensionsalderen.

Det viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Faktisk havde godt 20.000 personer valgt at gøre det i januar i år. For fem år siden - i januar 2018 - var der 10.000.

Cheføkonom i Danica Pension Mads Moberg Reumert forklarer, at en del af stigningen skyldes, at folkepensionsalderen er øget fra 65 til 67 år. Der indgår altså flere årgange i 2023.

- Hvis man har de samme overvejelser, skal man tænke sig grundigt om, inden man i en tidlig alder begynder at bruge af sin pensionsformue, siger han og tilføjer:

- Vi lever længere, og mange danskere sparer ikke tilstrækkeligt op til at kunne opretholde den samme levestandard hele livet.

Han har et par råd til, hvad du skal være opmærksom på, hvis du gerne vil trække dig tidligere.

Som det første skal du have styr på, hvornår du kan begynde udbetalinger fra din pensionsopsparing. Det afhænger af, hvornår den er oprettet.

Er din pensionsordning oprettet før 1. maj 2007, kan du få dine penge udbetalt, når du fylder 60 år. Hvis den er oprettet mellem 1. maj 2007 og 31. december 2017, kan du begynde udbetalingerne fem år før din folkepensionsalder.

Og så kan du få udbetalt din pension tre år før din folkepensionsalder, hvis din pensionsordning er oprettet efter 1. januar 2018.

- Når man får et nyt arbejde, vil man typisk opleve, at man også får en ny pensionsordning. Det er muligt at bevare rettighederne i den gamle ordning ved at samle den med den nye, siger Mads Moberg Reumert.

På hjemmesiden pensionsinfo.dk kan du logge ind med dit MitID og se, hvilke pensionsordninger du har.

Han anbefaler, at du er realistisk med, hvor mange penge du får brug for, når du trækker dig fra arbejdsmarkedet.

- De fleste danskere vil gerne opretholde deres levestandard, når de stopper med at arbejde. Det betyder, at man som regel skal sikre sig en livsvarig indkomst på 80 procent af sin løn, siger han.

Og hvis du vil polstre dig bedre økonomisk, bør du også spare op på andre måder som fri opsparing. Det kan du for eksempel gøre ved at spare penge op i banken eller investere i aktier.

Sådan lyder anbefalingen fra privatøkonom i PFA Camilla Schjølin Poulsen.

- På den måde sikrer man, at der er lagt penge til side, som man nemt kan komme til, hvis behovet opstår. Også før det tidligste tidspunkt, hvor man kan få udbetalt penge fra din pensionsopsparing, siger hun og tilføjer:

- Det er klart, at jo tidligere man ønsker at gå på pension, desto flere år får man på pension. Og derfor vil man skulle lægge flere penge til side for at have råd til at udleve sine planer og drømme gennem et langt pensionistliv.

Camilla Schjølin Poulsen peger på, at kvinder i gennemsnit trækker sig fra arbejdsmarkedet to år tidligere end mænd, og samtidig lever kvinder længere.

- Kvinder har altså en længere periode på pension, som de skal sikre, at der er penge nok til, siger hun.

Hun råder især kvinderne til at overveje, om indbetalingerne til pension skal øges.

/ritzau fokus/

London, 30/11/2023 - 14:22

Frontfigur i The Pogues Shane MacGowan er død som 65-årig

Leon Neal/Ritzau Scanpix

Shane MacGowan stod bag julehittet "Fairytale of New York". Han havde længe kæmpet med dårligt helbred.

Den irsk-engelske musiker Shane MacGowan fra bandet The Pogues er død.

Det oplyser hans hustru, Victoria Mary Clarke, på Instagram.

- Jeg kan ikke beskrive, hvor velsignet jeg føler mig over at have mødt ham og elsket ham og at have været så uendeligt og betingelsesløst elsket af ham.

- Fest videre i haven helt våd af regn, som du elskede så højt, skriver hun henvendt til den nu afdøde MacGowan.

Shane MacGowan havde i lang tid lidt under et dårligt helbred.

I december 2022 blev han indlagt med hjernebetændelse, skriver det britiske medie The Guardian. Det betød, at han tilbragte adskillige måneder af 2023 på intensivafdeling.

Han har ifølge BBC også siddet i kørestol siden 2015, hvor han kom til skade i et fald.

Ifølge The Guardian begyndte han at drikke alkohol allerede som barn, da hans familie gav ham Guinness-øl for at hjælpe ham med at falde i søvn.

Han har lidt under konsekvenserne af både stof- og alkoholmisbrug, men sagde selv i 1990:

- Selvmisbrug, eller hvad man nu kalder det, er også enormt kreativt.

The Pogues stod bag julehittet "Fairytale of New York", som mange formentlig vil kende fra radioen i december.

Bandet fusionerede punk og irsk folkemusik. Gruppen blev dannet i begyndelsen af 1980'erne, indtil de gik fra hinanden i 2014.

Ifølge BBC har The Pogues været beskrevet som en gruppe professionelle musikere under ledelse af en værre rodebutik. Med rodebutik blev der henvist til den karismatiske MacGowan, der ifølge BBC blev udråbt som en af bedste sangskrivere i sin tid.

MacGowan blev født i Kent i England af irske forældre, men boede de første seks år af sit liv i Irland.

Han satte livet igennem musik til de følelser, der knyttede sig til at være irer i eksil, selv om han dog senere flyttede tilbage til Irland, beskriver BBC.

I 2018, hvor MacGowan fyldte 60 år, blev han hyldet med en gallakoncert i den irske hovedstad, Dublin. Her deltog musikere som Nick Cave og Bobby Gillespie.

MacGowan fik ved denne lejlighed også overrakt en pris af den irske præsident, Michael D. Higgins.

2018 var også året, hvor MacGowan blev gift med Victoria Mary Clarke efter 11 års forlovelse. Det skete ved en ceremoni på rådhuset i København.

Med til brylluppet var blandt andre stjerneskuespilleren Johnny Depp.

/ritzau/

Læs Mere >>

Berlin, 30/11/2023 - 13:50

Bastarden begejstrer og gafler europæiske Oscars

Ander Gillenea/Ritzau Scanpix

Mads Mikkelsen-filmen "Bastarden" er allerede sikret to European Film Awards. Ud over "Bastarden" er der to andre rød-hvide håb til den europæiske Oscar.

Det historiske drama "Bastarden", der har Mads Mikkelsen i hovedrollen, er Danmarks bud på en Oscar-kandidat.

Nu har filmen fået flere statuetter ved den europæiske pendant, European Film Awards, som uddeles af European Film Academy.

Fotograf Rasmus Videbæk modtager prisen European Cinematography, mens Kicki Ilander modtager prisen European Costume Design for sit arbejde med filmens kostumer.

Begge priser er en del af prisuddelingens Excellence Awards, der annonceres før showet, men overrækkes ved den officielle prisuddeling 9. december i Berlin.

Her er Mads Mikkelsen nomineret i kategorien Bedste Skuespiller for sin præstation i "Bastarden".

I filmen spiller den danske superstjerne den fattige soldat Ludvig Kahlen, som ønsker at følge kongens kald om at opdyrke jorden. Men godsejeren Frederik de Schinkel, skildret af Simon Bennebjerg, mener, at han ejer heden, og det fører til kamp.

Mads Mikkelsen har allerede vundet en pris ved European Film Awards. Det skete i 2020 for Thomas Vinterbergs - siden Oscar-belønnede - "Druk".

Mads Mikkels har været nomineret ved European Film Awards tre gange før for henholdsvis "Jagten" i 2012, "Flammen & Citronen" i 2008 og Susanne Bier-dramaet "Efter brylluppet" i 2006.

Ud over "Bastarden" er der to andre rød-hvide håb i Lea Globs kunstnerportræt "Apolonia, Apolonia", som er nomineret i kategorien Bedste Europæiske Dokumentar, samt til Malene Chois anmelderroste drama med Bodil Jørgensen og Bjarne Henriksen, "Stille liv", i kategorien Bedste Europæiske Debutfilm.

Om "Bastarden" også løber med en Oscar-nominering offentliggøres først i slutningen af januar.

Men inden jul offentliggør Oscar-akademiet sin såkaldte shortlist - det vil sige, at feltet af potentielle Oscar-kandidater snævres yderligere ind forud for de endelige nomineringer til Oscar-uddelingen 10. marts.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/11/2023 - 08:00

FAKTA: Danskere elsker stearinlys

* 39 procent af danskerne tænder dagligt eller næsten dagligt stearinlys i deres bolig i vinterhalvåret.

* Især kvinder tænder ofte stearinlys. Flest mænd tænder aldrig levende lys.

* Især folk i alderen over 55 år tænder dagligt levende lys. De tænder til gengæld færre lys ad gangen end de unge.

* Fyrfadslys er de mest populære lys blandt danskerne.

Kilde: undersøgelsen "Danskere undervurderer sundhedsfaren ved stearinlys" fra 2014 foretaget af YouGov for Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 30/11/2023 - 08:00

Levende lys forurener: Sådan mindsker du de skadelige partikler

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Stearinlys spreder ikke kun hygge, men også sundhedsskadelige partikler. Derfor bør du begrænse, hvor mange du tænder i decembermørket, råder forsker.

Levende lys og julen hænger uløseligt sammen. Men de små hyggespredende flammer har en sodende samvittighed.

- De udsender små partikler og en luftvejsirriterende gasart, der hedder kvælstofdioxid. Der er ret høje niveauer af begge dele, når man har flere stearinlys tændt på samme tid, siger Steffen Loft, der er professor ved Afdeling for Miljø og Sundhed på Københavns Universitet, hvor han forsker i luftforurening.

Netop stearinlys er en væsentlig kilde til den indendørs luftforurening i vintermånederne, understreger han:

- Uden at det er videnskabeligt beskrevet endnu, så er det velkendt, at folk med astma ikke tåler mange stearinlys.

Opfordringen fra ham lyder derfor, at du skruer ned for antallet af de små blafrende flammer i december.

- Jeg vil ikke sige, at man ikke skal have stearinlys på juletræet, eller at man skal droppe kalenderlyset, men begræns brugen af lysene, og luft godt ud i hjemmet, lyder det fra Steffen Loft.

Det er især mennesker, der lider af en lungesygdom, som kan blive påvirket af forureningen fra de brændende væger. Det fortæller Ann Leistiko, der er direktør for Lungeforeningen.

- Vi hører eksempler på folk, der er lungesyge, som må gå tidligt hjem fra selskaber, fordi de har problemer med at trække vejret på grund af for mange stearinlys, siger hun.

Lider du selv af en lungesygdom eller får besøg af nogle, der gør, kan du overveje at udskifte stearinlysene med elektriske led-lys. Kan du ikke undvære den ægte vare, har Ann Leistiko følgende råd:

- Undgå at stille lysene i træk. For når et stearinlys blafrer, soder det mere og udsender flere partikler. Du kan også klippe vægen ned. Jo højere vægen stikker op fra selve lyset, jo mere soder det.

Og ligesom Steffen Loft understreger Ann Leistiko, at udluftning er alfa og omega.

- Sørg for at lufte ud i minimum fem minutter, når lysene er blevet slukket, siger hun.

Det samme gælder, hvis du tænder op i brændeovnen eller kokkerer julemaden på et gaskomfur.

- Vi har international videnskab, der siger, at gaskomfur giver en overrisiko i forhold til at udvikle astma, fortæller Steffen Loft og fortsætter:

- Med brændeovne og pejse tyder befolkningsundersøgelser på, at dem, der bor i området med mange brændeovne, har en større risiko for at udvikle astma.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv