Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 29/06/2024 - 08:00

James Price afslører essentielt råd fra sine forældre

Man siger, at det går op og ned i showbiz. For kapelmester, kok og komponist James Price er euforien alle anstrengelserne værd.

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Jordbær, chokolade eller nødder.

Den kendte komponist - der er blevet om muligt endnu mere kendt for at brillere med sine kokkekundskaber i fjernsynet - smager på ordene, når han skal forsøge at give opskriften på en god revy.

- Den revy, vi laver, er en lagkagerevy, siger han så.

- Det vil sige, man ved ikke rigtig, hvad næste lag kommer til at bestå af - det vil vise sig efterhånden.

James Price har skrevet musik til Tivolirevyen, som netop nu spiller i Glassalen i forlystelsesparken i København.

Som kapelmester akkompagnerer James Price holdet på scenen, som udgøres af Thomas Eje, Rikke Bilde, Rikke Buch Bendtsen, Mikkel Becker Hilgart og oprindelig også Lisbet Dahl, der grundet hjerteproblemer nu afløses af Lone Rødbroe.

Tivoli har i flere end 140 ud af sin 181 år lange historie opført revyer.

Sidste år genopstod Tivolirevyen efter en årrække i dvale. Men anmelderne syntes overvejende ikke, at den havde været ventetiden værd.

- Jeg er blevet anmeldt hele mit liv, og der må man bare prøve at sige: Man bliver glad for en god anmeldelse. Man bliver ked af en dårlig, hvorfor jeg vil sige, at dårlige anmeldelser skal man vente med at læse, siger James Price.

- Det virker selvfølgelig trist og demotiverende, når man ved, at man skal ind at underholde med godt humør, hvis man lige inden har læst, at man er en stor idiot. Så et godt råd, mine kære forældre også sagde: "Lad være med at læse dem - eller læs dem nogle måneder efter, lyder det fra James Price, der er søn af instruktør- og skuespillerparret John og Birgitte Price.

Men lige såvel som man ikke skal blive nedtrykt, skal man heller ikke lade sig forblænde af positive superlativer.

- Det, det handler om, er de reaktioner, der er nede i salen, understreger James Price.

- Det er dem, vi lever for og af. Det vigtigste er, når man kan mærke, at publikum er glade. Simpelthen.

Inden James Price sidste år begyndte at svinge taktstokken over Tivolirevyen, tilbragte han adskillige år - faktisk siden midten af 90'erne - sine somre ude i Teltet på Bakken som Cirkusrevyens kapelmester.

- Jeg vil sige, at revy er en svær tilblivelse. Der skal virkelig produceres meget, og man skal have tungen lige i munden og knokle igennem, siger han.

- Der skal skrives et hav af noder, arrangeres og gøres ved, og man skal være parat til at lave om hele tiden. Hele processen er benhård, og der kan man godt midtvejs en gang imellem tænke: "Hvorfor skal det altid være sådan?". Men altså det er også det, jeg elsker.

James Price ønsker det ikke anderledes. Heller ikke, selv om han går på arbejde, når de fleste andre har fri og holder ferie.

- Det er jo det, jeg på en eller anden måde er sat på jorden for at lave. Det er sådan noget her. Det ligger dybt i mine gener, siger han og fortsætter:

- Man er jo sindssygt privilegeret at få lov til at tjene penge på noget, man rent faktisk virkelig synes, er sjovt. Så man ville da være et skarn, hvis man sagde: "Ej, jeg vil hellere ligge på stranden". Jeg vil gerne begge dele.

James Price kan også se frem til hele to ugers sommerferie i år - det hører ellers til sjældenhederne i showbiz.

- I gamle dage, i Cirkusrevyen, havde vi premiere i midten af maj, og der vidste vi, at næste gang, vi kunne foretage os noget som helst, der lignede at holde fri, var i september. Det var nogle gange sådan, at man tænkte: "Åhr, der er lang vej, hvor man er klistret til sin stol". Der er det jo luksus med to ugers ferie.

Den skal han tilbringe i det sydfranske sammen med sin hustru, Anette.

Der har de investeret i en lejlighed i en lille by ud til kysten - blot en spadseretur fra den italienske grænse.

- Vi elsker at være der. Mine forældre havde også en lejlighed dernede, og da de solgte den - og forlod denne verden - blev vi ved med at komme der, men bare på hotel. Et hotelværelse kan være fint nok, men efter 14 dage gider man ikke bo der mere, og man går ned på markedet og siger: "Tænk, hvis vi kunne købe det der og lave det hos os selv". Det kan vi nu, og det er altså dejligt, siger James Price.

- Menton er en yndig lille provinsby, men der er ikke ret mange gode restauranter. Jeg elsker at lave mad, selv om jeg gør det rigtig meget, så hvorfor ikke bare gøre dét, sætte sig ud på terrassen og kigge ud over havet. Det kan da ikke være meget bedre.

Tivolirevyen spiller frem til 14. juli.

/ritzau/

København, 14/12/2025 - 08:00

BLÅ BOG: Ina-Miriam Rosenbaum

* Ina-Miriam Rosenbaum blev født 11. juni 1959.

* Den 66-årige skuespiller blev uddannet fra Statens Teaterskole i København i 1982.

* Hun er kendt fra roller i tv-serier som "Sygeplejeskolen", "Orkestret" og "Agent".

* Hun har spillet med i teaterstykker som "The Sanjay Shah Shitshow" og "Hitler on the Roof".

* Hun er datter af entertaineren, musikeren og forfatteren Simon Rosenbaum.

* Hun er søster til den danske skuespiller Pia Rosenbaum. Sammen optrådte de to søskende med sangen "Smil over Strøget" ved Dansk Melodi Grand Prix 1979.

* Hun har i 2011 og 2018 modtaget en Reumert for Årets Kvindelige Hovedrolle.

Kilder: IMDB, Lex.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/12/2025 - 08:00

TV 2-skuespiller forbløffet over succesfuldt langdistanceforhold

Ina-Miriam Rosenbaum, der er aktuel i julekalenderen "Valdes jul - vintermiraklet", bor 450 kilometer fra kæresten, hvilket er med til at styrke deres forhold.

Julen er som bekendt hjerternes fest, og der er uden tvivl amoriner i luften for Ina-Miriam Rosenbaums karakter, Berit, i årets TV 2-julekalender, "Valdes jul - vintermiraklet".

Rent privat er kærligheden for 66-årige Ina-Miriam Rosenbaum i bedste velgående.

- Jeg har en skøn kæreste, som jeg har været sammen med i 16 år.

Det er dog ikke hver dag, at skuespilleren har mulighed for at se kæresten, bassisten og kropsterapeuten Michael Andersen - han bor nemlig 450 kilometer væk i det nordjyske.

De pendler, så ofte som det er muligt for at blive genforenet med hinanden, men kærlighedsrejserne er ikke uden udfordringer.

- Det er aldrig lykkedes os at få det i system. Vi arbejder på meget forskellige tidspunkter. Vi er selv ret forbløffede over, at det har kunnet lade sig gøre - men det kan det, når man vil hinanden, fortæller Ina-Miriam Rosenbaum.

Et oversat engelsk udtryk siger, at fravær gør hjertet ømt, og det er også tilfældet for de to pendlende kærester.

- Når man lever på den måde, som vi gør, så fungerer det på en eller anden måde meget godt, at man altid har et savn og altid længes. Man kan også trække sig og være for sig selv, for at fokusere på det, man nu skal, fortæller skuespilleren.

Parret har dog en fælles ambition om at finde et sted i landet, hvor de kan slå sig ned sammen.

- Vi har en drøm om at bo sammen på et tidspunkt. Det må vise sig, hvornår det bliver.

For den erfarne skuespiller, der spillet med i en lang række af teaterforestillinger, film og tv-serier som "Hitler on the Roof", "Mørkeland" og "Orkestret", er det meget klart, hvad rigtig romantik er.

- Rigtig romantik er, når man overrasker hinanden med noget, som man ved, glæder den anden - eller noget, som man ikke er sikker på, vil glæde den anden, men alligevel prøver.

"Valdes jul - vintermiraklet" kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 13/12/2025 - 10:00

FAKTA: Mikrobølgeovnens historie

* Den amerikanske radarforsker Percy Spencer opdagede mikrobølgers opvarmningsevne i 1945, mens han stod nær en aktiv radar på sin arbejdsplads Raytheon, hvor han efter sigende bemærkede, at en plade chokolade smeltede i hans lomme.

* Raytheon indgav en patentansøgning samme år. Et par år senere kom den første kommercielle ovn kaldet Radarange på markedet. Den var 1,8 meter høj og vejede over 300 kilogram. Prisen var 5000 amerikanske dollar, der svarer til omkring 330.000 kroner omregnet til dagens penge.

* I 1950'erne kom de første bordmodeller af mikrobølgeovne på markedet til 495 dollars - omkring 35.000 kroner. 

* Efterhånden som flere producenter kom til, og teknologien blev forbedret, faldt priserne, og mikrobølgeovnen blev en naturlig del af indretningen i mange hjem.

Kilde: American Physical Society.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 13/12/2025 - 10:00

Din mikrobølgeovn kan meget mere end at varme rester

Jan Haas/Ritzau Scanpix

Mikrobølgeovnen kan mere end at varme rester. Med de rette effekttrin kan du både optø frossent kød, opvarme væske og tilberede mad.

Mikrobølgeovnen bliver ofte brugt som en hurtig løsning: To minutter på fuld effekt, og så er gårsdagens madrester klar til at blive spist.

Men ovnen kan mere end at varme rester. Den har flere effekttrin, som kan være nyttige til forskellige formål, hvis du ved, hvordan du bruger dem korrekt og sikkert.

Det siger Leif Skibsted, der er professor emeritus ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

- Lav effekt er velegnet til at optø fødevarer fra fryseren. Det kan være nyttigt, når man køber datovarer og fryser dem ned. Så kan mikrobølgeovnen hjælpe med optøningen, hvis man har glemt at tage dem ud af fryseren, siger Leif Skibsted og tilføjer:

- Hvis man varmer madrester, er lav effekt også en god indstilling. Man skal dog lige sikre sig, at maden bliver varmet igennem.

Lav effekt bruger mindre strøm. De fleste mikrobølgeovne kan justeres fra lav til høj effekt, som normalt spænder fra 100 watt til mellem 800 og 1200 watt.

En mikrobølgeovn virker ved at sende elektromagnetiske stråler ind i maden.

- Strålerne får især vandmolekylerne til at bevæge sig, fordi de kan modtage energien fra mikrobølgerne, siger han.

En række fødevarer er også velegnede til at blive tilberedt i mikrobølgeovnen, der altså bruger mindre strøm end en almindelig ovn.

Leif Skibsted fortæller, at han for nylig har tilberedt store bagte kartofler i en times tid på mellem effekt, så de bliver kogt indefra.

Du har måske hørt, at man kan modne en avocado i en mikrobølgeovn. Men ifølge Leif Skibsted er det en myte.

- Avocadoen vil blive blødere, fordi den bliver kogt indefra. Men mikrobølgeovnen kan ikke modne avocadoen, og derfor vil den smage anderledes, siger han.

Når du skal tilberede forskellige retter, skal du i begyndelsen prøve dig lidt frem for at finde ud af, hvor lang tid maden skal have i mikrobølgeovnen.

- Hvis mikrobølgeovnen har en karrusel, skal man sikre sig, at den kører uhindret rundt, da maden ellers kan blive ujævnt opvarmet. Der findes dog nyere mikrobølgeovne uden en karrusel, siger han.

Når du opvarmer væsker som mælk, suppe, kaffe og te i mikrobølgeovnen, skal du passe på, fordi opvarmningen kan være ujævn.

Det kan få væsken til at blive lokalt overophedet, så den pludselig stødkoger og sprøjter voldsomt ud af kruset eller beholderen.

- Det er især ved genopvarmning af udkogte drikke, man risikerer overophedning af væske, fordi al luft er udkogt, siger Leif Skibsted.

- Alt flydende, der opvarmes i en mikrobølgeovn, bør derfor omrøres, før det indtages, for at udligne en uensartet opvarmning og risiko for overophedning. Det gælder ikke mindst for drikke til børn.

Når du varmer mad eller væske op i mikrobølgeovnen, skal du sørge for at bruge et materiale, der er egnet til det.

Det er desuden en god idé at være opmærksom på, hvilken emballage du bruger i mikrobølgeovnen.

Fødevarestyrelsen advarer blandt andet mod melaminservice, fordi materialet kan afgive det kræftfremkaldende stof formaldehyd, når det bliver for varmt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek