Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 28/02/2024 - 10:11

Brug ost til at løfte de grønne retter til det næste niveau

Sig havarti til blomkålen, og vupti har du en lækker grøn ret, der emmer af umami, fortæller kok og ostekender.

David Leth Williams/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Smager din grøntsagsgryde lidt tamt, findes redningen måske på ostehylden i køleskabet.

Ost rummer nemlig en række egenskaber, som nemt løfter vegetarmåltidet til nye højder. Det fortæller Rasmus Holmgård, der er gastronomisk og ostefaglig konsulent hos blandt andet Mejeriforeningen.

- Ost har en evne til at binde maden sammen og til at give en cremet mundfornemmelse. Men det vigtigste ved ostens bidrag er grundsmagen umami, siger han.

Umami forbindes ofte med kød, men smagen findes også i for eksempel svampe og altså også ost. I det hele taget supplerer ost med det, som grøntsagerne mangler, lyder det fra Rasmus Holmgård:

- Grøntsagerne har ikke så meget salt eller fedt. De har heller ikke supermeget protein. Men det er alt sammen noget, som osten har meget af, og derfor kan den øge smagsintensiteten. Og der skal ikke ret meget ost til for at få kålen eller broccolien til at smage af temmelig meget mere.

Også kok Anders Kuk Kristensen, der ejer restauranten Ghrelin i Aarhus, er begejstret for at bruge ost i det grønne køkken.

- Langt hen ad vejen kan ost bruges som erstatning for andre mælkeprodukter. Du kan smage til med ost i stedet for smør eller fløde. Du kan også stege grøntsagerne i den olie, der kommer fra osten, når du varmer den op, fortæller han.

Ved at bruge ost i stedet for fløde eller smør tilfører du din ret en større smagsvariation, forklarer Anders Kuk Kristensen. Han anbefaler også, at du bruger ost til at tykne supper og saucer med.

- Det får ikke nødvendigvis din suppe til at smage af ost, men det kan hurtigt give den en note, der lige gør, at for eksempel græskarsuppen får lidt ekstra dybde i smagen.

Især hårde og modne oste som for eksempel parmesan er velegnede til at bruge i madlavningen, men du kan også sagtens bruge en ganske almindelig flødehavarti.

Anders Kuk Kristensen holder selv af en simpel ret, hvor han river en god klump havarti ud over dampet blomkål, som han til sidst topper med sort peber og ristede nødder.

- Den fedtprocent, der er i havartien, matcher flot med blomkålens bløde tekstur og de brunede noter fra de ristede nødder, siger han.

Helt klassisk kan ost også bruges til at gratinere diverse grøntsagsretter. Du kan for eksempel lave en bechamelsauce, hvor du tilsætter en hård, modnet ost. Hæld saucen hen over grøntsagerne, og lad den gratinere i ovnen.

- De her hvide saucer med ost gør sig godt med rigtig mange slags grøntsager, siger Anders Kuk Kristensen, der opfordrer dig til at eksperimentere med, hvilke oste du bruger i madlavningen.

For eksempel kan mozzarella nemt erstattes med havarti i en spinattærte.

- Bare fordi der står feta eller ricotta i en opskrift, betyder det ikke, at du ikke kan bruge den ost, du lige har ved hånden, siger han.

/ritzau fokus/

København, 24/05/2024 - 16:59

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste mad fra fast food-kæden McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Eksperimentet blev til dokumentaren "Super Size Me" fra 2004.

I den undersøgte Morgan Spurlock, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

En del af eksperimentet gik ud på, at han skulle sige ja, hvis McDonalds-medarbejderen spurgte, om han ville have en ekstrastor portion - såkaldt Supersize.

Dokumentaren blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

Efter "Super Size Me" fulgte blandt andet dokumentaren "Where in the World Is Osama bin Laden" i 2008. Her drog Morgan Spurlock til Mellemøsten for at finde den dengang levende al-Qaeda-stifter.

Men Spurlocks karriere har også ridser i lakken.

I 2017 indrømmede han i et opslag på Facebook, at han havde krænket en række kvinder seksuelt.

Instruktøren beskrev blandt andet, at han i sin ungdom havde været sammen en kvinde, der senere beskyldte ham for voldtægt.

Spurlocks indrømmelser medførte, at han forlod sit job i produktionsselskabet Warrior Poets.

Han havde været med til at grundlægge selskabet i 2004.

2017 var også året, hvor Spurlock igen kastede sit blik på fast food.

Han udsendte dokumentaren "Super Size Me 2: Holy Chicken", en efterfølger til succesen fra 2004.

Denne gang undersøgte han, hvordan fast food industrieni årene efter hans første film har forsøgt at markedsføre sig selv som sundere.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 16:30

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Det var netop dette eksperiment, som den amerikanske filminstruktør og dokumentarist Morgan Spurlock afprøvede i dokumentaren " Super Size Me " fra 2004.

Han ville undersøge, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

Det blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

FAKTA: Dine kort kan koste dig penge på ferien

* Pas på dine kort på ferien, og beskyt din pinkode. Mister du kortet undervejs, skal du tage kontakt til din bank med det samme, så de kan spærre det - og eventuelt minimere et tab.

* Vær opmærksom på, at det koster penge at betale med dine kort i udlandet. Banken opkræver typisk 1 procent af beløbet, hvis du er på ferie inden for EU, og 1,5 procent, hvis du er på ferie uden for EU. Det skal sikre banken mod udsving i valutakurser.

* Det koster dig typisk et gebyr at hæve kontanter i hæveautomater i udlandet.

Kilde: raadtilpenge.dk, som drives af Finanstilsynet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

Sørg for at tøjle budgettet før sommeren er løs

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Når alt fra restaurantbesøg til souvenirs indgår i budgettet, undgår I dyre overraskelser og en forbrændt økonomi på ferien.

Vaffelis, forlystelsesparker, nyt badetøj og lækre restaurantbesøg.

Sommeren byder på masser af herlige oplevelser. Og det er nemt at blive grebet af den gode stemning og lade sig rive med.

Derfor skal du lave et budget for sommerens udskejelser, inden der er gået ferie og fornøjelser i den.

- Det er lettere at overholde, når der på forhånd er sat en grænse eksempelvis for seværdigheder og mad. Det kan godt skride lidt, når man er på ferie, siger Louise Skjødsholm, som er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Rådtilpenge.dk, der hører under Finanstilsynet.

Sæt dig jer ned, og tænk igennem, hvilke ekstraudgifter der venter hen over sommeren. Det er nok særligt forberedelse til sommerferien. Hvis man har store børn, kan der også ligge store poster til studenterfester.

Find ud af, hvilken type sommerferie I vil holde. Ud fra det kan i lægge jeres budget.

- Læg fast, hvad der er det overordnede budget. Og så kan man begynde at dele det op: Hvor meget er der til transport, rejseudgifter, mad, fornøjelser og oplevelser, siger Louise Skjødsholm.

Medtag det hele - plads til souvenirs og shopping skal også være regnet ind i budgettet.

Dermed undgår I at komme hjem fra solen til en forbrændt bankkonto.

- Laver man et overforbrug, kan det godt blive dyrt bagefter, hvis man er nødt til at låne, siger Morten Bruun Pedersen, som er seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

- Feriebudgettet behøver ikke at være skrabet. Men det er godt med et overslag over, hvad der skal bruges på diverse ting. Man kan jo også blive kreativ og måske gøre noget lidt anderledes, siger han.

Det kan for eksempel være, at udgiften til et feriehus fylder uforholdsmæssigt meget i budgettet. Så er det måske værd at overveje, om huset kunne ligge i et billigere område, nævner Morten Bruun Pedersen som eksempel.

- Man kan justere hist og her. Måske kan man spare på nogle forlystelser og gå i skoven i stedet, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek