Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Tel Aviv, 01/10/2024 - 23:08

Netanyahu: Iran kommer til at bøde for angreb på Israel

Iran sendte tirsdag over hundrede missiler mod Israel. Tirsdag aften lover Israels premierminister gengæld.

Drew Angerer/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Iran vil komme til at bøde for tirsdagens angreb mod Israel, lyder det tirsdag aften fra den israelske premierminister Benjamin Netanyahu.

- Iran begik en stor fejl her til aften - og det kommer de til at betale for, siger han tirsdag aften i begyndelsen af et sikkerhedspolitisk møde ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Regimet i Iran forstår ikke vores vilje til at forsvare os selv og vores vilje til gøre gengæld mod vores fjender, siger han videre.

Iran affyrede først på aftenen tirsdag flere hundrede missiler mod Israel, hvilket fik luftalarmer til at lyde i først Jerusalem og senere i hele landet.

Times of Israel skriver, at langt de fleste missiler blev skudt ned af antiluftskyts, og at en palæstinenser har mistet livet på Vestbredden, efter at være blevet ramt af rester af et nedskudt missil.

Der er foreløbig ikke detaljerede oplysninger om omfanget af angrebet, men nogle timer efter angrebet sagde militæret, at det var forbi.

Netanyahu kalder under det sikkerhedspolitiske møde tirsdag det iranske angreb for "fejlslagent".

Den amerikanske præsident, Joe Biden, siger tirsdag aften til journalister i Det Hvide Hus, at han har været i kontakt med Israel, og at han senere skal tale med Netanyahu, skriver Reuters.

Han siger desuden, at han støtter Israel fuldt ud, og at der i øjeblikket foregår en "aktiv diskussion" om, hvordan Israel skal reagere på angrebet, og at det endnu ikke er afgjort, hvad konsekvenserne bliver for Iran.

I Teheran, Irans hovedstad, har den iranske elitestyrke Irans Revolutionsgarde tirsdag udsendt en erklæring.

Heri står der, at missilangrebet er hævn for Israels likvidering af flere ledere fra proiranske bevægelser.

Det gælder blandt andet Hamas-lederen Ismail Haniyeh, der blev dræbt i Teheran, Irans hovedstad, den 31. juli, og Hassan Nasrallah, leder af Hizbollah, som blev dræbt i Beirut den 27. september.

Iran advarer tirsdag aften mod enhver militær indblanding i konflikten til støtte af Israel.

/ritzau/

København, 25/11/2025 - 10:00

FAKTA: Gløgg er æbleskivens bedste ven

* Gløggens let sprittede og varme duft af krydderier passer perfekt til de søde æbleskiver.

* Skal du lave gløgg fra bunden, begynder du med at lave en såkaldt gløggekstrakt. En grundregel er at bruge halvanden gang sukker til mængden af vand. Julekrydderier som kanel og stjerneanis samt skallen og saften fra citrusfrugter skal også i. 

* Uanset om du selv laver ekstrakten fra bunden eller køber dig til en færdiglavet, er det bedst at bruge en vin fra en middel prisklasse.

* Nogle foretrækker gløggen mere mild, mens andre topper med spiritus i form af for eksempel akvavit, cognac eller rom.

* Drop endelig færdigblandingen med mandelsplitter og rosiner. Top hellere gløggen med frisksmuttede mandler og en økologisk appelsinskive.

Kilder: forfatter, bartender og udviklingschef hos Copenhagen Distillery Sune Urth og Malene Smidt Hertz, der er diplomuddannet i vin og spiritus fra det engelske vinakademi WSET.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 10:00

Bag julens lækreste æbleskiver eller giv de frosne en makeover

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Du kan let opgradere julens nok mest populære bagværk. Konditor guider til, hvordan du imponerer med forskellige æbleskiver til højtidens arrangementer.

Serveret med flormelis og syltetøj er æbleskiven blevet en velsmagende juletradition.

Selv om de velkendte æbleskiver fra frost er fast inventar hos mange, kan det lille runde stykke bagværk godt trænge til en opgradering.

Det mener Jonas Dahl Grue, der er konditor og blandt andet står bag bogen "Kager lille mormor".

Han opfordrer til, at du går i en bue uden om frysedisken og i stedet kaster dig ud i den hjemmelavede kunst.

- Man kan pifte æbleskiver op på mange måder, men bare ved at lave dem selv synes jeg, at de bliver markant bedre, siger Jonas Dahl Grue.

Første skridt er at anskaffe dig den karakteristiske æbleskivepande.

Dernæst skal du finde en opskrift, og her anbefaler Jonas Dahl Grue, at den indeholder piskede æggehvider, så æbleskiverne bliver dejligt luftige.

Middelvarme, masser af smør i panden og en strikke- eller spisepind til at vende med, så er du klar til at fylde hullerne i støbejernspanden med dej.

Du kan give dine hjemmelavede æbleskiver et klassisk løft ved at tilføje små stykker af æbler i dejen.

Og ved at rive lidt citron- eller appelsinskal i dejen sammen med nogle varme krydderier, får æbleskiven en smag, der minder mere om en brun- eller honningkage, fortæller Jonas Dahl Grue.

Tricket til at lave helt runde æbleskiver er at fylde formen godt op fra begyndelsen.

Og så er det ifølge Jonas Dahl Grue ikke nok at vende dejkuglerne en enkelt gang. De skal vendes lidt efter lidt, så de ikke bliver flade.

- Vil man virkelig gå i detaljer, så kan man have noget af sin dej i en sprøjtepose ved siden af. Så kan man fylde lidt ekstra i midten undervejs, siger han.

Er du ikke fristet af at kaste dig ud i projektet med hjemmelavede æbleskiver, er det ifølge konditoren let at gøre lidt ekstra ud af de frosne af slagsen.

Inspireret af den franske dessertklassiker profiteroles, kan du servere dem med is og chokoladesovs.

Flødeskum og lemon curd eller cremefraiche og hindbærmarmelade kan også gøre de småkedelige æbleskiver til en ny oplevelse.

Er du omvendt helt fortrolig med æbleskivepanden, kan du eksperimentere med at lave forskellige former for salte æbleskiver.

- Man kan gøre selve dejen lidt mere salt, og så kan man servere dem med for eksempel citronmayo, dild, cremefraiche, laks eller kaviar, siger Jonas Dahl Grue.

På den måde fungerer æbleskiverne lidt som blinis, forklarer konditoren, der selv ville servere dem som en forret til en af julens middage.

Du kan også fylde dem med ost og bacon eller æbler og flæsk, og så minder æbleskiverne om en form for kroketter - små friterede boller af kartoffelmos.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek