Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

12/06/2019 - 14:00

Gør middagen til en særlig oplevelse for dine gæster

Brug gæstepsykologi til at få dine gæster til at huske tilbage på en helt speciel aften.

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Blid musik fra højttalerne, et glas, der aldrig når at blive tomt, og en generel stemning af hygge og overskud.

Der er bare nogle middage, hvor man som gæst glemmer tiden og har lyst til at blive hængende lidt længere end normalt.

Hvis du gerne vil være vært for sådan en middag, får du her nogle bud på, hvilke knapper der kan skrues på.

- Fra restauranterne kan man lære, at man er vært, fra det øjeblik døren går op, til den går i igen, siger Julie Brink Færch, som er sommelier og underviser på Dansk Sommelier Uddannelse - blandt andet i faget gæstepsykologi.

En del af det ligger i forberedelsen.

Klæd dig på til lejligheden, dæk bordet, fold servietterne, stil blomster eller lys på bordet, og sæt hyggelig musik på. Så kan gæsterne med det samme mærke, at der bliver kræset for dem.

Det betyder ikke nødvendigvis, at vinen skal være trukket op og maden stå klar.

Men du skal have overskud til at se dine gæster i øjnene, når de ankommer - og så kan det sagtens være, at de kommer med i køkkenet og får et glas vin, mens du snitter de sidste grøntsager.

Så længe man som gæst bliver taget med - og ikke føler, at man står i vejen, pointerer Julie Brink Færch.

Derfor kan det være en fordel, at bordet er dækket færdigt, fordi det kræver, at du som vært går meget frem og tilbage.

I det private hjem har man et større spillerum, end professionelle har, og det handler i høj grad om at vise gæsterne, at du kender dem.

- Det kan du gøre ved at medregne allergier, eller hvis der er noget, folk virkelig ikke kan lide at spise. Det er en lille ting, men det betyder vanvittigt meget, at man ikke skal sidde og pille oliven fra, siger Julie Brink Færch.

Det kan også være, du har bemærket, hvilken vin eller champagne de rigtig godt kan lide.

Mia Søndergaard er tjenerfaglærer på Hotel- og Restaurantskolen, og hun råder til, at du frem for alt tænker i tryghed.

- Mange værter skal passe på med, at det ikke skal virke for fint, fornemt og opstillet. For så føler gæsterne sig ikke trygge, siger hun og forsætter:

- Man kan have gæsterne i sin hule hånd, uden at det behøver at være finere fransk madlavning. Man skal hellere være til stede og lave noget, der er inden for ens komfortzone.

Du kan godt eksperimentere lidt fra gang til gang - men gør det gerne i museskridt.

- Man giver gæsten den bedste oplevelse, der hvor man kan mærke og smage, at der er kærlighed indblandet, siger Mia Søndergaard.

/ritzau fokus/

København, 13/12/2025 - 08:00

BLÅ BOG: Ulver Skuli Abildgaard

* Ulver Skuli Abildgaard blev født 26. juni 1955.

* Den 70-årige skuespiller blev færdiguddannet fra Odense Teater i 1984

* Han særlig kendt for sin rolle som Ulrik i komedieserien "Hjem til fem" fra 1995.

* Har spillet roller i tv-serier som "Taxa", "Sommerdahl" "Badehotellet", "De forbandede år", "Nordkraft" og Thomas Vinterberg-filmen "Kollektivet".

Kilder: DR, IMDB. 

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 13/12/2025 - 08:00

TV 2-stjerne: Folk bliver helt bange for mig

Ulver Skuli Abildgaard, der spiller morfar Jens i "Valdes jul - vintermiraklet", er så buldrende positiv, at folk finder det uhyggeligt, fortæller han.

God julestemning kan bringe det positive frem i selv den mest forbitrede vinterhader.

Men det kan også blive for meget af det gode, hvis man spørger Ulver Skuli Abildgaard, der er aktuel som morfaren Jens i TV 2-julekalenderen "Valdes jul - vintermiraklet".

Han er selv så positivt anlagt, at det næsten er uhyggeligt, mener han.

- Jeg buldrer nogle gange frem af positivisme - folk bliver helt bange for mig, fortæller skuespilleren, der har spillet med i tv-serier som "Taxa" og "Badehotellet".

Ifølge Ulver Skuli Abildgaard er det til tider lidt for positive sind er noget, som han har måttet arbejde med for ikke at træde sine medmennesker over tæerne.

- Fordi jeg er så buldrende, kommer jeg til at dæmpe alle mulige andre - jeg giver jo ikke andre lov. Der skal også være plads til, at andre har det, som de har, siger Ulver Skuli Abildgaard.

Det er dog noget, som er blevet bedre med alderen, fortæller den 70-årige skuespiller.

Det positive og lyse sind er også gældende for hans karakter i julekalenderen, morfaren Jens, der så småt begynder at falde for Berit, der spilles af Ina-Miriam Rosenbaum, da hun skal arbejde på den gård, han bor på.

Privat er skuespilleren godt gift på fyrretyvende år, som han selv beskriver det.

Han og konen Inger har sammen tre voksne børn, der tilsammen har seks børnebørn.

Jens og Berits juleromance viser sig blandt andet ved kopper af cafe latte, som morfaren serverer.

Og det er et kærlighedssprog, som Ulver Skuli Abildgaard også bruger.

- Hver morgen laver jeg cappuccino til min kone. Min far gjorde det for mig, da jeg var barn.

Ægteparret, der har været sammen siden 1981, har en særlig opskrift til det lange og sunde parforhold.

- Tilgivelse. Og så skal man arbejde for det, lyder det fra Ulver Skuli Abildgaard.

- Man behøver ikke at sige eller gøre noget, man skal bare være der.

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 12/12/2025 - 08:00

FAKTA: Forskellige lertyper

* Der findes et væld af forskellige slags ler. Overordnet inddeles de i tre typer: lertøjsler, stentøjsler og porcelænsler.

* Dit valg er ler afhænger blandt andet af, hvor højt ovnen kan brænde.

* Smeltepunktet for lertøjsler er lavt, og det skal derfor ikke brændes ved så høje temperaturer som stentøjsler og porcelænsler, der begge har et højt smeltepunkt.

Kilde: cerama.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 12/12/2025 - 08:00

FAKTA: Hold fokus på processen

* Prøv at slippe dine egne forventninger til, hvordan det færdige resultat af din keramik skal se ud, og tillad dig selv at lege med leret, når du går i gang med at forme det.

* Lav måske en tegning forinden af, hvad du gerne vil lave, men brug den udelukkende som et startskud og ikke som et facit.

* Du kan også sagtens sætte hænderne i leret uden at have nogen som helst idé om, hvad du gerne vil lave. Prøv bare at lade hænderne prøve sig frem.

* Du kan altid klaske leret sammen og prøve igen, hvis du er utilfreds med det, du har formet.

* Men husk også, at kreationer i ler ofte ser håbløse ud helt op til den sidste finish. Nogle gange skal der ikke mere til end at lukke alle de små revner med tommelfingeren og køre en fugtig svamp hen over kanten på koppen, før den pludselig ser flot ud.

Kilde: Pi Bjørg, der er keramiker og forfatter til bogen "Keramik derhjemme - for alle".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek