Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

12/06/2019 - 14:00

Gør middagen til en særlig oplevelse for dine gæster

Brug gæstepsykologi til at få dine gæster til at huske tilbage på en helt speciel aften.

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Blid musik fra højttalerne, et glas, der aldrig når at blive tomt, og en generel stemning af hygge og overskud.

Der er bare nogle middage, hvor man som gæst glemmer tiden og har lyst til at blive hængende lidt længere end normalt.

Hvis du gerne vil være vært for sådan en middag, får du her nogle bud på, hvilke knapper der kan skrues på.

- Fra restauranterne kan man lære, at man er vært, fra det øjeblik døren går op, til den går i igen, siger Julie Brink Færch, som er sommelier og underviser på Dansk Sommelier Uddannelse - blandt andet i faget gæstepsykologi.

En del af det ligger i forberedelsen.

Klæd dig på til lejligheden, dæk bordet, fold servietterne, stil blomster eller lys på bordet, og sæt hyggelig musik på. Så kan gæsterne med det samme mærke, at der bliver kræset for dem.

Det betyder ikke nødvendigvis, at vinen skal være trukket op og maden stå klar.

Men du skal have overskud til at se dine gæster i øjnene, når de ankommer - og så kan det sagtens være, at de kommer med i køkkenet og får et glas vin, mens du snitter de sidste grøntsager.

Så længe man som gæst bliver taget med - og ikke føler, at man står i vejen, pointerer Julie Brink Færch.

Derfor kan det være en fordel, at bordet er dækket færdigt, fordi det kræver, at du som vært går meget frem og tilbage.

I det private hjem har man et større spillerum, end professionelle har, og det handler i høj grad om at vise gæsterne, at du kender dem.

- Det kan du gøre ved at medregne allergier, eller hvis der er noget, folk virkelig ikke kan lide at spise. Det er en lille ting, men det betyder vanvittigt meget, at man ikke skal sidde og pille oliven fra, siger Julie Brink Færch.

Det kan også være, du har bemærket, hvilken vin eller champagne de rigtig godt kan lide.

Mia Søndergaard er tjenerfaglærer på Hotel- og Restaurantskolen, og hun råder til, at du frem for alt tænker i tryghed.

- Mange værter skal passe på med, at det ikke skal virke for fint, fornemt og opstillet. For så føler gæsterne sig ikke trygge, siger hun og forsætter:

- Man kan have gæsterne i sin hule hånd, uden at det behøver at være finere fransk madlavning. Man skal hellere være til stede og lave noget, der er inden for ens komfortzone.

Du kan godt eksperimentere lidt fra gang til gang - men gør det gerne i museskridt.

- Man giver gæsten den bedste oplevelse, der hvor man kan mærke og smage, at der er kærlighed indblandet, siger Mia Søndergaard.

/ritzau fokus/

København, 12/12/2025 - 13:31

Den københavnske musikfestival AiaSound går konkurs

Efter fem år med AiaSound på Tiøren lukker festivalen i 2026 og er gået konkurs, skriver Ekstra Bladet.

Den københavnske musikfestival AiaSound kommer ikke til at være en del af den danske musiksommer i 2026.

Fredag har festivalen indgivet konkursbegæring. Det skriver Ekstra Bladet på baggrund af en pressemeddelelse fra AiaSound.

I sommer lagde internationale musiknavne som Wizkid og Skepta samt danske navne som Sivas, Mas og Icekiid vejen forbi Tiøren på Amager, hvor festivalen har hørt til.

Festivalen skriver selv på Facebook, at der er tale om et "pusterum".

- Vi har besluttet at lade græsset gro og give Tiøren - og os selv - et pusterum og en pause. Ikke fordi lysten mangler, men fordi det er det rigtige at gøre.

- Og efter fem år med hårdt arbejde, store ambitioner, modgang, medgang og alt derimellem, må vi være ærlige. Lige nu kræver det mere, end vi kan give, lyder det fra AiaSound.

Om lukningen bliver et permanent farvel "må tiden vise", lyder det videre.

AiaSound så for første gang dagens lys i 2021.

Dengang trak festivalen overskrifter for noget mærkværdige billettyper, hvor festivalgæster kunne sikre sig adgang til festivalen på livstid.

Billettypen, der fik navnet NFT-billetter, blev introduceret før 2022-udgaven af AiaSound, hvor kunsterne Tiësto og Tobias Rahim var at finde på plakaten.

Enkelte af de særlige "livstidsbilletter" kostede i omegnen af 30.000 kroner, skrev Politiken.

NFT-billetterne gav ikke bare adgang til festivalen samme år, men også til festivalen alle år fremover.

I 2026 kommer der ingen festival på pladsen på Amager.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 12/12/2025 - 13:21

Den københavnske musikfestival AiaSound går konkurs

Efter fem år med AiaSound på Tiøren lukker festivalen i 2026 og er gået konkurs, skriver Ekstra Bladet.

Den københavnske musikfestival AiaSound kommer ikke til at være en del af den danske musiksommer i 2026.

Fredag har festivalen indgivet konkursbegæring. Det skriver Ekstra Bladet på baggrund af en pressemeddelelse fra AiaSound.

I sommer lagde internationale musiknavne som Wizkid og Skepta samt danske navne som Sivas, Mas og Icekiid vejen forbi Tiøren på Amager, hvor festivalen har hørt til.

Festivalen skriver selv på Facebook, at der er tale om et "pusterum".

- Vi har besluttet at lade græsset gro og give Tiøren - og os selv - et pusterum og en pause. Ikke fordi lysten mangler, men fordi det er det rigtige at gøre.

- Og efter fem år med hårdt arbejde, store ambitioner, modgang, medgang og alt derimellem, må vi være ærlige. Lige nu kræver det mere, end vi kan give, lyder det fra AiaSound.

Om lukningen bliver et permanent farvel "må tiden vise", lyder det videre.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 12/12/2025 - 08:00

FAKTA: Forskellige lertyper

* Der findes et væld af forskellige slags ler. Overordnet inddeles de i tre typer: lertøjsler, stentøjsler og porcelænsler.

* Dit valg er ler afhænger blandt andet af, hvor højt ovnen kan brænde.

* Smeltepunktet for lertøjsler er lavt, og det skal derfor ikke brændes ved så høje temperaturer som stentøjsler og porcelænsler, der begge har et højt smeltepunkt.

Kilde: cerama.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 12/12/2025 - 08:00

FAKTA: Hold fokus på processen

* Prøv at slippe dine egne forventninger til, hvordan det færdige resultat af din keramik skal se ud, og tillad dig selv at lege med leret, når du går i gang med at forme det.

* Lav måske en tegning forinden af, hvad du gerne vil lave, men brug den udelukkende som et startskud og ikke som et facit.

* Du kan også sagtens sætte hænderne i leret uden at have nogen som helst idé om, hvad du gerne vil lave. Prøv bare at lade hænderne prøve sig frem.

* Du kan altid klaske leret sammen og prøve igen, hvis du er utilfreds med det, du har formet.

* Men husk også, at kreationer i ler ofte ser håbløse ud helt op til den sidste finish. Nogle gange skal der ikke mere til end at lukke alle de små revner med tommelfingeren og køre en fugtig svamp hen over kanten på koppen, før den pludselig ser flot ud.

Kilde: Pi Bjørg, der er keramiker og forfatter til bogen "Keramik derhjemme - for alle".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek