Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 07/03/2023 - 07:00

Mænd har stadig større pensionsformuer: Det kan du gøre som kvinde

En god pensionsopsparing kræver planlægning og opmærksomhed gennem hele livet. Kvinder har stadig mindre pensionsformuer end mænd, men gabet kan gøres mindre.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Det er stadig mænd, der i gennemsnit har den største pensionsformue.

Men kvinderne er med små skridt begyndt at hale ind på mændene. Det viser de seneste tal fra brancheorganisationen Forsikring & Pension.

I 2021 var mændenes gennemsnitlige pensionsformue 24 procent højere end kvindernes for de 25- til 29-årige. Men for de 30- til 39-årige var forskellen godt ni procentpoint mindre.

Derfra øges mændenes formuer igen med alderen.

- Der er altså stadig et stort gab. Mænd og kvinders lønforskelle bliver selvfølgelig også afspejlet i formuerne, siger Karina Ransby, der er underdirektør i Forsikring & Pension.

- Vi anbefaler, at man skal have omkring 70-80 procent af sin løn i pension. Med en lavere løn skal man derfor typisk også spare det mindre op i pension i kroner og øre for at opretholde den samme levestandard.

Der sker ændringer i vores samfund som for eksempel øremærket barsel, der gør, at mændenes og kvindernes økonomi på sigt vil nærme sig hinanden mere.

Store bevægelser i uddannelsesmønstrene vil på sigt også give større pensionsformuer for kvinderne.

Men som kvinde kan du selv gøre yderligere nu og her for at sikre, at din pensionsformue ikke kommer for langt bagud.

- Det første, man skal gøre, er at logge ind på pensionsinfo.dk for at se, hvor meget man kan forvente at få udbetalt som pensionist. Der er en prognose. Og så kan man vurdere, om beløbet er tilstrækkeligt i forhold til ens løn, siger hun.

Du bør tænke over, hvilket liv du gerne vil have, når du går på pension.

Hvis du gerne vil rejse meget i dine første år som pensionist, kan det være, at du skal spare flere penge op, som du kan bruge til rejser og oplevelser.

Det kan også være, at du gerne vil trække dig før tid. Så skal du bruge penge i længere tid, og du indbetaler i kortere tid.

- Det er dyrt at trække sig før tid, så det skal man have planlagt, siger Karina Ransby.

Viser det sig, at du ikke har sparet nok op i forhold til anbefalingen på de 70-80 procent og dine egne ønsker, så har du forskellige muligheder.

En af dem er at overveje, om du skal indbetale mere til din pension.

- Hvis man for eksempel arbejder deltid eller er selvstændig, skal man være ekstra meget opmærksom på sin pension, siger Karina Ransby.

Det er bedst at begynde med at indbetale til pension så tidligt som muligt, fordi man så kan få glæde af renters rente-effekten.

En anden mulighed er at tænke over sin risikoprofil, siger privatøkonom i PFA Camilla Schjølin Poulsen.

- Det har selvfølgelig betydning, hvor meget man indbetaler til sin pension, men en anden vigtig faktor er, hvordan pengene bliver investeret undervejs, siger hun.

Hun understreger, at man kun skal vælge en højere risikoprofil, hvis man kan holde ro i maven, når investeringerne går den anden vej.

- Men især når investeringen er langsigtet, skal man også kende konsekvenserne ved at vælge en lavere risikoprofil, siger hun.

Og hvis du er gift, foreslår hun, at I aftaler i en ægtepagt, at I også skal dele pensionsformuer ved en eventuel skilsmisse.

- Der er alligevel en del danskere, som i løbet af deres liv gennemgår en skilsmisse. Og udgangspunktet er altså, at pensionsformuer ikke bliver delt, siger Camilla Schjølin Poulsen.

/ritzau fokus/

København, 09/12/2025 - 12:42

Jes Dorph vinder over Yvonne Frederiksen i Højesteret

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Advokat Yvonne Frederiksen skal betale erstatning til Jes Dorph i sag om advokatundersøgelse for TV 2.

Den tidligere tv-vært Jes Dorph-Petersen har vundet en sag over advokat Yvonne Frederiksen i Højesteret.

Det betyder, at advokaten er erstatningspligtig over for Jes Dorph og dermed skal betale ham erstatning på knap to millioner kroner.

Det har Højesteret afgjort tirsdag.

Yvonne Frederiksen stod i 2020 bag en advokatundersøgelse, der blandt andet drejede sig om krænkelser på TV 2.

Mens undersøgelsen blev foretaget, fik Yvonne Frederiksen henvendelser fra to tidligere praktikanter på TV 2, der berettede om episoder, der havde fundet sted i 2001 og 2003 og drejede sig om Jes Dorph.

Efter advokatundersøgelsen blev Jes Dorph fyret fra sin stilling i det produktionsselskab, som leverede "Go' Aften Live".

Yvonne Frederiksen konkluderede på baggrund af undersøgelsen, at der var et sagligt grundlag for at fyre Jes Dorph.

Men undersøgelsen var i strid med de principper, som kaldes for "god advokatskik". Det har først Advokatnævnet, siden Østre Landsret og senest Højesteret slået fast i en anden sag.

Yvonne Frederiksen gav nemlig ikke Jes Dorph tilstrækkeligt med oplysninger om, hvilke handlinger han konkret blev beskyldt for, og hun gjorde ikke tilstrækkeligt rede for, hvorfor hun mente, at der var en saglig fyringsgrund.

I denne sag mener Højesteret også, at Yvonne Frederiksen har begået fejl.

Som udgangspunkt kan advokater ikke pålægges ansvar over for en tredjepart som følge af en advokatundersøgelse, medmindre der er tale om særlige omstændigheder.

Og det har der altså været i denne sag.

Højesteret henviser blandt andet til den "grove karakter" af de fejl, der blev begået af Yvonne Frederiksen.

Højesteret har blandt andet fundet, at Yvonne Frederiksen ikke havde haft tilstrækkeligt grundlag for at konkludere, at Jes Dorph havde begået seksuel chikane i de to episoder fra 2001 og 2003.

Hvis Yvonne Frederiksen skulle frifindes i sagen, skulle hun bevise, at der ikke var en sammenhæng mellem de fejl, hun begik, og de tab, Jes Dorph har lidt som følge af fyringen.

Østre Landsret afgjorde i marts sagen til Yvonne Frederiksens fordel.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2025 - 12:35

Jes Dorph vinder over Yvonne Frederiksen i Højesteret

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Advokat Yvonne Frederiksen skal betale erstatning til Jes Dorph i sag om advokatundersøgelse for TV 2.

Den tidligere tv-vært Jes Dorph-Petersen har vundet en sag over advokat Yvonne Frederiksen i Højesteret.

Det betyder, at advokaten er erstatningspligtig over for Jes Dorph og dermed skal betale ham erstatning på knap to millioner kroner.

Det har Højesteret afgjort tirsdag.

Yvonne Frederiksen stod i 2020 bag en advokatundersøgelse, der blandt andet drejede sig om krænkelser på TV 2.

Mens undersøgelsen blev foretaget, fik Yvonne Frederiksen henvendelser fra to tidligere praktikanter på TV 2, der berettede om episoder, der havde fundet sted i 2001 og 2003 og drejede sig om Jes Dorph.

Efter advokatundersøgelsen blev Jes Dorph fyret fra sin stilling i det produktionsselskab, som leverede "Go' Aften Live".

Yvonne Frederiksen konkluderede på baggrund af undersøgelsen, at der var et sagligt grundlag for at fyre Jes Dorph.

Men undersøgelsen var i strid med de principper, som kaldes for "god advokatskik". Det har først Advokatnævnet, siden Østre Landsret og senest Højesteret slået fast i en anden sag.

Yvonne Frederiksen gav nemlig ikke Jes Dorph tilstrækkeligt med oplysninger om, hvilke handlinger han konkret blev beskyldt for, og hun gjorde ikke tilstrækkeligt rede for, hvorfor hun mente, at der var en saglig fyringsgrund.

I denne sag mener Højesteret også, at Yvonne Frederiksen har begået fejl.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

FAKTA: Kunsten at smage til

* Det kræver øvelse at smage maden til. Du lærer meget af at gøre det sammen med andre, hvor I taler jer frem til, hvad der mangler.

* Den gode smag opstår i mødet mellem kontraster. Derfor giver det mening at tilsætte for eksempel både sukker og eddike til en ret.

* Tænk i smagslag, når du laver mad. Jo flere nuancer, du kan få bygget ind i smagen, jo bedre resultat får du.

*  Eksperimentér, og prøv dig frem. Er du nervøs for at ødelægge hele sovsen, så tag nogle skefulde over i en anden gryde, og eksperimentér med det til en start.

Kilde: kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

Kreer vegetariske juleretter så englene synger

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Umami er kodeordet, når du kokkerer kødfri julemad uden at gå på kompromis med smagen, lyder det fra kogebogsforfatter Camilla Skov.

Du kan sagtens skabe en velsmagende julemiddag uden andesteg og sprøde svær på menuen. Opskriften på succes er at sørge for masser af den dybe, runde og fyldige femte grundsmag - umami.

Sådan lyder det fra Camilla Skov, der er kogebogsforfatter og driver bloggen Vegetarisk Hverdag. Hun peger især på sovsen som et afgørende element.

- I min sovs bruger jeg tørrede svampe til at give umami. Det er rigtig godt, og så salter jeg med alt andet end salt. Soja, fiskesovs, miso, grøntsagsfond, måske en lille smule hvidløgspulver, det giver også umami. Det hele handler om balance og at gå forsigtigt frem, siger hun.

De tørrede svampe skal først blødes op i vand. Imens svitser du løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt dernæst fond og fløde, hak de udblødte svampe fint, og hæld dem i gryden.

Lad nu sovsen simre, og smag til med alt fra soja og rørsukker til dijonsennep.

- I min familie er det et af højdepunkterne til jul, at vi står og smager sovsen til. Det er simpelthen bare det bedste lille øjeblik på dagen. Så min opfordring vil være at gøre det til noget hyggeligt, I gør i fællesskab, lyder det fra Camilla Skov.

Til sidst kan svampene sies fra, så blot smagen bliver tilbage.

- Den smager jo selvfølgelig ikke af andesovs, men jeg synes, at den smager mindst lige så godt, siger hun.

Ud over sovsen er det ligeledes vigtigt at kreere en lækker form for køderstatning.

- Det kommer vi ikke rigtig udenom i et måltid, som traditionelt er koblet op på kød, og de mange følelser og minder, der er forbundet med det, understreger Camilla Skov.

Hun foreslår at hente inspiration fra Sverige og lave nogle vegetariske kødboller, der består af en fars, der kan laves af nødder, svampe, solsikkekerner og ost. Farsen rulles til boller, der først koges og siden steges, så de får en sprød skorpe.

- Det er igen en øvelse i at få arbejdet med tekstur og smag, så man opnår noget, der får samme rolle, som kødet ellers ville have haft, fortæller Camilla Skov og fortsætter:

- Du får umami og bitterhed fra nødderne og noget saftighed fra osten, mens solsikkekernerne giver noget knas at tygge på.

Herfra giver resten af måltidet sig selv, mener hun, med brunede kartofler og en saftig rødkål.

- I min familie har vi også altid lavet vaniljekogte æbler med ribsgelé, så de er en helt essentiel del af min jul, siger Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek