Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

16/07/2024 - 10:00

Nyd sunde og hjemmelavede frugtis

Hvad end det er mangoer, bananer eller jordbær, du har liggende hjemme i køkkenet, kan du bruge dem til at lave lækre og sunde sommeris.

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

For både store og små er is en nærmest uundværlig del af sommeren.

Og vil du gå i en sundere retning, er det oplagt at gå i køkkenet og få mikset noget lækkert frugt i isen.

- Mange dejlige frugter smager godt frosne, så der er mange muligheder for at være kreativ, siger Britta Surland, der ud over at være leder af Arlas Inspirationskøkken, også har en professionsbachelor i sundhed og ernæring.

Hun anbefaler blandt andet en såkaldt nicecream, som primært består af bananer.

Til to personer skal du bruge 1,5 frossen moden banan, en deciliter vaniljeskyr og 1,5 spiseskefuld peanutbutter.

Har du planer om at lægge en portion bananer i fryseren, skal du huske at skrælle dem først, understreger hun.

Efter at have blendet ingredienserne i cirka to minutter er din nicecream klar til servering.

- Man får en super cremet blanding, og man kan toppe den med lidt hakket mørk chokolade eller peanuts, siger Britta Surland.

Har du skyr stående i køleskabet, kan du også lave en mangois, foreslår hun.

Til en portion skal du bruge en frossen moden mango i mindre stykker, 1,5 deciliter skyr, 0,5 spiseskefuld friskpresset citronsaft og 0,5 teskefuld usprøjtet citronskal.

Det eneste, du skal gøre, er at blende ingredienserne i cirka to minutter, og så har du en is, der er klar at blive spist. Der er nok til to personer, og isen kan toppes med for eksempel mangoskiver og spiselige blomster.

For mange er den danske sommer lig med lækre jordbær. Og de er oplagte at bruge i is, siger Michelle Kristensen, som er bachelor i idræt med en række supplerende fag fra kandidatuddannelsen i human ernæring.

- Du kan lave den lækreste jordbæris, der virkelig smager af jordbær, siger Michelle Kristensen, som også er forfatter til flere bøger om kost og motion.

Til hendes opskrift, hvor du får fem ispinde, skal du bruge:

300 gram skyllede, friske jordbær, to friske dadler uden sten, en deciliter fløde og 0,5 deciliter mælk.

Blend alle ingredienserne sammen, indtil blandingen får en flydende konsistens. Put den i fem ispindeforme, og stik en ispind i isen, som skal ligge i fryseren i mindst et døgn.

Med ispindeformene kan du også lave saftevandsis.

- Det er ligesom en sodavandsis, men hvor der er tilsat frugt, siger Michelle Kristensen.

Til fire ispinde skal du bruge to deciliter koncentreret saft efter eget valg, to deciliter vand og en kiwi.

Skær frugten i skiver, og put en til to skiver i hver isform. Herefter blandes saften og vandet. Vil du ikke have hele frugtstykker, kan kiwien også blendes og blandes sammen med de to andre ingredienser.

Herefter hældes blandingen ned i isformene, og ispindene stikkes i isene.

De skal fryses i mindst et døgn.

/ritzau fokus/

København, 12/12/2025 - 13:31

Den københavnske musikfestival AiaSound går konkurs

Efter fem år med AiaSound på Tiøren lukker festivalen i 2026 og er gået konkurs, skriver Ekstra Bladet.

Den københavnske musikfestival AiaSound kommer ikke til at være en del af den danske musiksommer i 2026.

Fredag har festivalen indgivet konkursbegæring. Det skriver Ekstra Bladet på baggrund af en pressemeddelelse fra AiaSound.

I sommer lagde internationale musiknavne som Wizkid og Skepta samt danske navne som Sivas, Mas og Icekiid vejen forbi Tiøren på Amager, hvor festivalen har hørt til.

Festivalen skriver selv på Facebook, at der er tale om et "pusterum".

- Vi har besluttet at lade græsset gro og give Tiøren - og os selv - et pusterum og en pause. Ikke fordi lysten mangler, men fordi det er det rigtige at gøre.

- Og efter fem år med hårdt arbejde, store ambitioner, modgang, medgang og alt derimellem, må vi være ærlige. Lige nu kræver det mere, end vi kan give, lyder det fra AiaSound.

Om lukningen bliver et permanent farvel "må tiden vise", lyder det videre.

AiaSound så for første gang dagens lys i 2021.

Dengang trak festivalen overskrifter for noget mærkværdige billettyper, hvor festivalgæster kunne sikre sig adgang til festivalen på livstid.

Billettypen, der fik navnet NFT-billetter, blev introduceret før 2022-udgaven af AiaSound, hvor kunsterne Tiësto og Tobias Rahim var at finde på plakaten.

Enkelte af de særlige "livstidsbilletter" kostede i omegnen af 30.000 kroner, skrev Politiken.

NFT-billetterne gav ikke bare adgang til festivalen samme år, men også til festivalen alle år fremover.

I 2026 kommer der ingen festival på pladsen på Amager.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 12/12/2025 - 13:21

Den københavnske musikfestival AiaSound går konkurs

Efter fem år med AiaSound på Tiøren lukker festivalen i 2026 og er gået konkurs, skriver Ekstra Bladet.

Den københavnske musikfestival AiaSound kommer ikke til at være en del af den danske musiksommer i 2026.

Fredag har festivalen indgivet konkursbegæring. Det skriver Ekstra Bladet på baggrund af en pressemeddelelse fra AiaSound.

I sommer lagde internationale musiknavne som Wizkid og Skepta samt danske navne som Sivas, Mas og Icekiid vejen forbi Tiøren på Amager, hvor festivalen har hørt til.

Festivalen skriver selv på Facebook, at der er tale om et "pusterum".

- Vi har besluttet at lade græsset gro og give Tiøren - og os selv - et pusterum og en pause. Ikke fordi lysten mangler, men fordi det er det rigtige at gøre.

- Og efter fem år med hårdt arbejde, store ambitioner, modgang, medgang og alt derimellem, må vi være ærlige. Lige nu kræver det mere, end vi kan give, lyder det fra AiaSound.

Om lukningen bliver et permanent farvel "må tiden vise", lyder det videre.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 12/12/2025 - 08:00

FAKTA: Forskellige lertyper

* Der findes et væld af forskellige slags ler. Overordnet inddeles de i tre typer: lertøjsler, stentøjsler og porcelænsler.

* Dit valg er ler afhænger blandt andet af, hvor højt ovnen kan brænde.

* Smeltepunktet for lertøjsler er lavt, og det skal derfor ikke brændes ved så høje temperaturer som stentøjsler og porcelænsler, der begge har et højt smeltepunkt.

Kilde: cerama.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 12/12/2025 - 08:00

FAKTA: Hold fokus på processen

* Prøv at slippe dine egne forventninger til, hvordan det færdige resultat af din keramik skal se ud, og tillad dig selv at lege med leret, når du går i gang med at forme det.

* Lav måske en tegning forinden af, hvad du gerne vil lave, men brug den udelukkende som et startskud og ikke som et facit.

* Du kan også sagtens sætte hænderne i leret uden at have nogen som helst idé om, hvad du gerne vil lave. Prøv bare at lade hænderne prøve sig frem.

* Du kan altid klaske leret sammen og prøve igen, hvis du er utilfreds med det, du har formet.

* Men husk også, at kreationer i ler ofte ser håbløse ud helt op til den sidste finish. Nogle gange skal der ikke mere til end at lukke alle de små revner med tommelfingeren og køre en fugtig svamp hen over kanten på koppen, før den pludselig ser flot ud.

Kilde: Pi Bjørg, der er keramiker og forfatter til bogen "Keramik derhjemme - for alle".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek