Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

16/07/2024 - 10:00

Nyd sunde og hjemmelavede frugtis

Hvad end det er mangoer, bananer eller jordbær, du har liggende hjemme i køkkenet, kan du bruge dem til at lave lækre og sunde sommeris.

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

For både store og små er is en nærmest uundværlig del af sommeren.

Og vil du gå i en sundere retning, er det oplagt at gå i køkkenet og få mikset noget lækkert frugt i isen.

- Mange dejlige frugter smager godt frosne, så der er mange muligheder for at være kreativ, siger Britta Surland, der ud over at være leder af Arlas Inspirationskøkken, også har en professionsbachelor i sundhed og ernæring.

Hun anbefaler blandt andet en såkaldt nicecream, som primært består af bananer.

Til to personer skal du bruge 1,5 frossen moden banan, en deciliter vaniljeskyr og 1,5 spiseskefuld peanutbutter.

Har du planer om at lægge en portion bananer i fryseren, skal du huske at skrælle dem først, understreger hun.

Efter at have blendet ingredienserne i cirka to minutter er din nicecream klar til servering.

- Man får en super cremet blanding, og man kan toppe den med lidt hakket mørk chokolade eller peanuts, siger Britta Surland.

Har du skyr stående i køleskabet, kan du også lave en mangois, foreslår hun.

Til en portion skal du bruge en frossen moden mango i mindre stykker, 1,5 deciliter skyr, 0,5 spiseskefuld friskpresset citronsaft og 0,5 teskefuld usprøjtet citronskal.

Det eneste, du skal gøre, er at blende ingredienserne i cirka to minutter, og så har du en is, der er klar at blive spist. Der er nok til to personer, og isen kan toppes med for eksempel mangoskiver og spiselige blomster.

For mange er den danske sommer lig med lækre jordbær. Og de er oplagte at bruge i is, siger Michelle Kristensen, som er bachelor i idræt med en række supplerende fag fra kandidatuddannelsen i human ernæring.

- Du kan lave den lækreste jordbæris, der virkelig smager af jordbær, siger Michelle Kristensen, som også er forfatter til flere bøger om kost og motion.

Til hendes opskrift, hvor du får fem ispinde, skal du bruge:

300 gram skyllede, friske jordbær, to friske dadler uden sten, en deciliter fløde og 0,5 deciliter mælk.

Blend alle ingredienserne sammen, indtil blandingen får en flydende konsistens. Put den i fem ispindeforme, og stik en ispind i isen, som skal ligge i fryseren i mindst et døgn.

Med ispindeformene kan du også lave saftevandsis.

- Det er ligesom en sodavandsis, men hvor der er tilsat frugt, siger Michelle Kristensen.

Til fire ispinde skal du bruge to deciliter koncentreret saft efter eget valg, to deciliter vand og en kiwi.

Skær frugten i skiver, og put en til to skiver i hver isform. Herefter blandes saften og vandet. Vil du ikke have hele frugtstykker, kan kiwien også blendes og blandes sammen med de to andre ingredienser.

Herefter hældes blandingen ned i isformene, og ispindene stikkes i isene.

De skal fryses i mindst et døgn.

/ritzau fokus/

København, 23/01/2025 - 17:04

Bookmaker ser kun fem procents chance for dansk Oscar-håb

Julie Sebadelha/Ritzau Scanpix

"Pigen med nålen" er oppe mod stærk konkurrence fra fransk Oscar-favorit, vurderer oddssætter i Danske Spil.

Selv om "Pigen med nålen" torsdag blev nomineret til en Oscar, tvivler man hos Danske Spil på en dansk vinder, når priserne uddeles 2. marts.

Her giver man den danske film med Trine Dyrholm i hovedrollen som seriemorderen Dagmar Overbye fem procents chance for at vinde en Oscar.

Det forklarer oddssætter i Danske Spil Mathias Larsen.

- "Pigen med nålen" er oppe på en rigtig stærk kandidat, "Emilia Pérez", som er en fransk storfilm med 13 nomineringer.

- Filmen vandt bedste fremmedsprogede film ved Golden Globes, så "Pigen med nålen" får det rigtig, rigtig svært, siger Mathias Larsen.

Fem procents chance giver odds 25.

Så hvis man eksempelvis lægger en indsats på 100 kroner, får man pengene 25 gange igen, hvis "Pigen med nålen" går hen og vinder kategorien Bedste Internationale Film.

Den danske film er baseret på virkelige begivenheder og fortæller historien om Dagmar Overbye, der i 1921 blev dømt for drab på ni spædbørn.

"Emilia Pérez" er en fransk musical om en mexicansk narkoboss, der skifter køn, og filmen har blandt andre stjernen Selena Gomez på rollelisten.

Den franske film er nomineret både i kategorien som Bedste Internationale Film og hovedkategorien Bedste Film.

Derudover har den allerede snuppet adskillige filmpriser, blandt andet Golden Globe-prisen som Bedste Fremmedsprogede Film, og fik 12 minutters stående ovation på filmfestivalen Cannes.

- Vi bygger vores vurdering på den award-sæson, vi har været igennem, hvor vi stadig mangler Bafta-prisen.

- Men Golden Globe er altid et godt pejlemærke for, hvordan Oscar kommer til at gå, siger Mathias Larsen.

Sidst Danmark vandt den prestigefyldte Oscar, var i 2021 med Thomas Vinterbergs film "Druk".

Dengang gav oddssætteren fra Danske Spil filmen 70 procents chance for at vinde.

Markedet for at spille på Oscar-vindere er ifølge Mathias Larsen meget "nichepræget".

- De, der spiller på Oscar-vindere, er meget de samme, der spiller på for eksempel kongens nytårstale eller "X Factor".

- Det er de lidt mere nørdede og underholdningsinteresserede, der gør det, siger Mathias Larsen.

Oscar-vinderne afsløres, når den 97. udgave af filmshowet finder sted 2. marts i Dolby Theatre i Los Angeles.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 23/01/2025 - 16:38

Musical om mexicansk narkoboss topper oscarnomineringer

Etienne Laurent/Ritzau Scanpix

Musicalfilmen "Emilia Perez" af den franske instruktør Jacques Audiard er nomineret i 13 oscarkategorier.

Filmen "Emilia Perez" er blevet kaldt et "vanvittigt vovestykke" og fik 12 minutters stående ovationer på filmfestivalen Cannes.

Og nu har den indkasseret oscarnomineringer i 13 kategorier og er dermed den film, der topper nomineringer til dette års Oscar.

Det løftede oscarakademiet sløret for torsdag.

Musicalen "Emilia Perez", der handler om en mexicansk narkoboss, der skifter køn og starter et nyt liv, er blandt andet nomineret i kategorien Bedste Film, Bedste Kvindelige Skuespiller og Bedste Instruktør.

Filmen er instrueret af franske Jacques Audiard og har skuespillerne Karla Sofía Gascón, Selena Gomez og Zoë Saldaña på rollelisten.

Musicalgenren er stærkt repræsenteret i feltet af nomineringer til den prestigefyldte pris Oscar.

Musicalen "Wicked" er nomineret i ti kategorier og deler andenpladsen over flest nomineringer i år med filmen "The Brutalist".

"Wicked" er udvundet af filmklassikeren "Troldmanden fra Oz" fra 1939.

Her møder populære og rige Glinda, der er spillet af Ariana Grande, den grønhudede og udstødte Elphaba, spillet af Cynthia Erivo, på trylleuniversitetet i Oz. Et aparte og ulige venskab toner frem midt imellem trolddom og intriger.

Alle tre film konkurrerer om hovedprisen Bedste Film, når prisuddelingen løber af stablen 2. marts 2025.

Filmen "A complete unknown" med Timothée Chalamet som en ung Bob Dylan, kærlighedshistorien "Anora" om en sexarbejder og pavefilmen "Konklave" er også nomineret i kategorien Bedste Film.

Den franske "Emilia Perez" er også nomineret i kategorien Bedste Internationale Film, hvor den får konkurrence af en den danske film "Pigen med nålen".

Sidst en dansk film var nomineret i kategorien Bedste Internationale Film, var med Jonas Pohers "Flugt" i 2022.

Den danskproducerede kortfilm fra Den Danske Filmskole ”Eternal Father” var blevet shortlistet til en Oscar i kategorien Bedste Korte Dokumentarfilm, men måtte torsdag se sig forbigået af oscarakademiet.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 23/01/2025 - 12:00

FAKTA: Fars og klimaaftryk

* Plantefars udleder ifølge beregninger fra tænketanken Concito 0,8 kilo CO2 per kilo fars.

* Fiskefars udleder 2,8 kilo CO2 per kilo fars.

* Svinefars udleder 3,8 kilo CO2 per kilo fars.

* Kyllingefars udleder 5,8 kilo CO2 per kilo fars.

* Okse- og svinefars udleder 22 kilo CO2 per kilo fars.

* Okse- og kyllingefars udleder 26 kilo CO2 per kilo fars.

* Okse- og plantefars udleder 30 kilo CO2 per kilo fars.

* Oksefars udleder 45 kilo CO2 per kilo fars.

Kilde: Den store klimadatabase, Concito. Blandingsforholdet er 65/35 procent for okse- og plantefars og 50/50 for de øvrige blandingsprodukter. I okse- og svinefars er der antaget brug af oksekød med højere fedtindhold end de øvrige blandingsprodukter.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 23/01/2025 - 12:00

Ny kødfars udleder mere CO2 end andre varianter

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Den nye blanding af okse- og kyllingefars er bedre for klimaet end ren oksefars, men kan ikke kaldes klimavenlig, lyder det fra grøn tænketank.

Som kunde i flere af landets supermarkeder kan du nu smide en ny slags kødfars i indkøbskurven.

Dagligvarekoncernen Salling Group, der driver butikkerne Bilka, Netto og Føtex, tilbyder nemlig et nyt produkt, som er en blanding af okse og kylling.

I forbindelse med lanceringen af det nye kødprodukt har Salling Group lagt vægt på, at blandingen er et mere klimavenligt valg end den rene oksefars.

Koncernen henviser her til Fødevarestyrelsens kostråd, der råder os alle til at skrue ned for kødforbruget.

Og det er rigtigt nok, at blandingen udleder mindre CO2 end oksefars. Det siger Michael Minter, der er programchef for tænketanken Concitos program for fødevareforbrug.

- Man kan godt sige, at det er mere klimavenligt end 100 procent oksefars, men man kan ikke sige, at det er decideret klimavenligt, siger han og peger på, at for eksempel blandingen af oksekød og gris har et lavere CO2-aftryk end kombinationen af oksekød og kylling.

- Det skyldes, at hakket svinekød indeholder flere ukurante udskæringer, der er billige, og dem er der ikke meget af på en kylling, fortæller Michael Minter.

Hvis du har et ønske om at spise så klimavenligt som muligt, kan du ifølge ham med fordel vælge en plantefars, der ifølge Concitos beregninger har det absolut laveste klimaaftryk af alle farsprodukterne med 0,8 kilo CO2 per kilo produkt.

Blandt kødfarsvarianterne er de mest klimavenlige af slagsen fiskefars, ren svinefars og ren kyllingefars. De udleder henholdsvis 2,8, 3,8 og 5,8 kilo CO2 per kilo fars.

Til sammenligning udleder okse- og kyllingefarsen 26 kilo CO2 per kilo fars.

Salling Group har i øvrigt også lanceret et nyt produkt, der består af 65 procent oksekød og 35 procent ærteprotein.

- Fordi der er mest oksefars i blandingen, ligger klimaaftrykket på 30 kilo per kilo produkt. Det er en forbedring i forhold til rent oksekød, men det kan på ingen måde kaldes klimavenligt, lyder det fra Michael Minter.

Han understreger, at beregningerne fra Concito udelukkende kigger på produkternes klimabelastning.

- Der er mange andre miljøparametre, man bør være opmærksom på i sine valg af fødevarer, siger Michael Minter og nævner blandt andet biodiversitet og dyrevelfærd som faktorer, der også er vigtige at tage højde for.

Når det gælder tilberedningen af den nye form for fars, skal du blot følge de gode råd, der knytter sig til henholdsvis hakket oksekød og hakket kylling.

Det siger Charlotte Kølln, der er sektionsleder hos afdelingen for fødevaresikkerhed ved ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri.

- Som udgangspunkt anbefaler vi, at man altid gennemsteger hakket okse- og kyllingekød, så man er sikker på, at det er tilberedt helt ind i midten af kødet, siger hun.

Det sikrer, at du får bugt med eventuelle sygdomsfremkaldende bakterier. Ud over salmonella kan kyllingefars også gemme på bakterien campylobacter. Dem får du udryddet ved gennemstegning. Konkret anbefales det, at kødet opvarmes til 70-75 grader.

- Det er vigtigt, fordi du kan blive rigtig syg af for eksempel campylobacter eller salmonella med ondt i maven, opkast og utilpashed, siger Charlotte Kølln.

Derudover tilføjer hun, at det altid er vigtigt at vaske hænder ofte, når du laver mad med råt kød, og at du holder knive og skærebrætter, der har været i kontakt med kødet, adskilt fra eventuelle grøntsager.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek