Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 06/07/2024 - 08:00

Thomas Eje: Jeg savner mit hjem

Thomas Eje trives med langt til naboerne, men nu bringer jobbet ham til København. Heldigvis har han sin hustru med. De tilbringer al tid sammen. Også alenetid.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Tre dage efter at Thomas Eje havde mødt den engelskfødte forfatter og maler Katherine Scrivens i Las Vegas, friede han til hende.

Ti dage efter var de gift.

- Lige meget hvad jeg gør, er det all in. Det er 100 procent - hun har det lige sådan, fortæller Thomas Eje.

- Hendes søster reagerede, lige da hun mødte mig - lige da vi var blevet gift - med at sige: "Åh, nej, så er der to af dem". Lige børn leger bedst.

- Jeg er blevet skilt. Fire gange. Når man møder den rigtige, så er den der. Det sagde bare klik. Bum, den er der. Det kunne jeg mærke. Det kunne hun også, fortæller han.

Selv om det gik hurtigt, ved Thomas Eje, at det er for evigt.

Den 24. juli kan parret fejre ametystbryllup efter 17 år sammen som mand og kone.

- Vi fejrer det på vores egen lille måde, siger han og tilføjer så:

- Vi fejrer det jo hver dag.

Parret har siden deres første møde været uadskillelige.

Selv alenetid hver for sig tilbringer de sammen, fortæller Thomas Eje.

Derfor er hustruen naturligvis med Thomas Eje i København, mens han aften efter aften går på scenen i Glassalen i Tivolis helt egen revy sammen med kapelmester James Price og skuespillerne Rikke Bilde, Rikke Buch Bendtsen, Mikkel Becker Hilgart og oprindeligt også Lisbet Dahl, der grundet hjerteproblemer nu afløses af Lone Rødbroe.

- Det er hyggeligt. Jeg har jo et vist forhold til det her sted, siger Thomas Eje og klapper på væggen ind til Glassalen.

Tilbage i 1985 - for 39 år siden - stod han på selvsamme scene i selvsamme revy, dengang side om side med blandt andre Ulf Pilgaard og Søs Egelind. Han blev kåret til Årets Revyfund og tildelt den prestigefyldte Dirch-medalje, som, hvis der skulle være nogen tvivl, er opkaldt efter Dirch Passer.

Og så har stort set alle show med Linie 3 - Thomas Ejes entertainertrio med Anders Bircow og Preben Kristensen - haft premiere inde i hjertet af forlystelseshaven.

- Det er næsten som at komme hjem. Det er mit teater, siger Thomas Eje højtideligt.

Thomas Eje blev nærmest født ærkekøbenhavner - han er i hvert fald opvokset på Frederiksberg - men for 16 år siden rykkede han tværs over landet til Als.

- Jeg kan godt lide at arbejde i København. Det er fint nok. Men øst, vest - hjemme er godt. Jeg savner mit hjem, siger han åbenhjertigt.

- Vi har lejet en lejlighed her, det er klart. Vi kan ikke køre hjem hver dag. Der er 350 kilometer hver vej. Men vi har nogle fridage i revyen. Der kører jeg hjem - vi har et stort hus og en kæmpe ejendom, vi også skal passe, siger han.

På den sønderjyske ø er vidderne brede, og der er plads til at svinge malerpenslen, som er endnu en interesse, Eje-ægteparret har til fælles.

Der er langt til nærmeste nabo, så Thomas Eje kan frit spille på de mellem 12 og 14 instrumenter, han anslår at mestre.

- Jeg er i gang med celloen. Den står og griner af mig derhjemme. Det bliver mit næste projekt, tror jeg. Det er et fantastisk instrument, siger Thomas Eje og tilføjer, at det tager mellem tre-fem år at lære.

- Jeg spiller fagot i forvejen. Det er sådan set træblæsernes cello. Og jeg har jo spillet noget violin, så celloen kan jeg godt finde ud af. Det er bare at mase på, siger han og fortsætter:

- Jeg bruger mange timer. Det er derfor, jeg bor på landet, så jeg ikke har alle mulige mennesker rendende. Jeg skal ikke ud at spille golf eller til fredagsdruk. Man passer sig selv ude på landet.

Det er også i det sønderjyske, at han lægger navn til flere gallerier med egen kunst, der også er en del af hans repertoire som entertainer.

- Jeg gør det, jeg selv har lyst til, og så håber jeg, at nogle andre synes om det. Det er faktisk den eneste rigtige indfaldsvinkel, jeg synes, man kan have til det, siger Thomas Eje og tilføjer så:

- Jeg har ikke et arbejde. Jeg har en livsstil. Det er sådan, det er. Jeg har lige fået min første folkepension udbetalt i april. Det var skønt - det er første gang, jeg får fast løn - men jeg går ikke på pension.

[Når Tivolirevyen har spillet årets sidste forestilling, fortsætter Thomas Eje på farten med showet "Her er de to andre" med Linie 3-makkeren Anders Bircow. Preben Kristensen kan de ikke lokke med, selv om de i år kan fejre 45-års jubilæum.

- Vi laver jo en masse af vores gamle numre, og så fortæller vi en masse historier, folk ikke har hørt før, og hvad vi har oplevet rundtomkring, fortæller Thomas Eje.

Selv om de genopfører en række kendte numre, er der ingen gentagelse over at have været på farten i 45 år.

- Jeg håber, det kommer til at gå godt - jeg vil gøre mit ypperste for det - det er 100 procent benarbejde, siger han og fortsætter:

- Det bliver aldrig rutine, fordi det er et nyt publikum hver gang, og så får man nogle andre relationer. Det er jo også live. Vi er jo ikke maskiner, så det kan variere meget.

- Jeg lavede en gang et onemanshow, som tog 50 minutter. Så lavede jeg nøjagtig samme program senere på aftenen - det tog 29 minutter.

Tivolirevyen spiller frem til 14. juli.

/ritzau/

København, 02/12/2025 - 10:06

Forræder-stjerne skal være far

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Tidligere på året friede dj'en Emil Lange til sin kæreste, Celine Emilie Friis. Nu skal parret være forældre.

Dj'en og musikeren Emil Lange skal snart til at gøre ekstra plads ved morgenbordet.

Han og kæresten, Celine Emilie Friis, venter deres første barn.

Det afslører Celine Emilie Friis i et videoopslag på Instagram, hvor hun også viser sin voksende babybule frem.

- Vores lille lange familie får et nyt medlem i april, skriver Celine Emilie Friis i opslaget, efterfulgt af en lyserød hjerteemoji.

Det har i sandhed været et år i kærlighedens tegn for 34-årige Emil Lange, som har det borgerlige navn Emil Morild Skou.

Tidligere på året gik han på knæ og friede til kæresten og fik et rungende ja.

Selv om det kommende bryllup ikke har en fastlagt dato endnu, har ophavsmanden til festhits som "Skiferie" og "Fuck dig" en klar vision for, hvordan det kommer til at forløbe.

- Jeg vil have, at folk skal være i shorts og vest til mit bryllup! Så det bliver næste år eller næste år igen, sagde Emil Lange til Se og Hør tilbage i maj.

Tv-seere har også kunnet opleve Emil Lange i TV 2-succesen "Forræder", hvor han i tredje sæson nåede hele vejen til finalen.

Celine Emilie Friis er professionel danser og er i øjeblikket aktuel i forestillingen "West Side Story" på det Kongelige Teater.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/12/2025 - 08:56

Grev Nikolai får skuespillerdebut i skandinavisk thriller

Danske biografgængere kan få et glimt af grev Nikolai, når filmen "Doktor Glas" får biografpremiere til april.

Grev Nikolai får sin skuespillerdebut i den psykologiske thriller "Doktor Glas", der har biografpremiere i Danmark til april næste år.

Det oplyser filmselskabet SF Studios, der er en af flere parter bag projektet, i en pressemeddelelse.

Her medvirker han i en mindre rolle.

- At træde ind i skuespillet for første gang og arbejde tæt sammen med så stærke nordiske talenter har givet mig stor respekt for faget og mange erfaringer, siger han i meddelelsen.

- Samtidig gjorde filmens høje kvalitet og det visuelt stærke, moderne udtryk et stort indtryk på mig.

Filmen er baseret på en roman skrevet af den svenske forfatter Hjalmar Söderberg.

Den handler om den unge læge Gabriel Glas, der spilles af svenske Isac Calmroth.

En dag træder modedesigneren Helga Gregorius (Thea Sofie Loch Næss) ind på hans klinik, og det vender op og ned på hans liv.

Pludselig befinder lægen sig midt i et trekantsdrama med Gregorius og hendes mand (Christian Fandango).

Det er svenske Erik Leijonborg, der er instruktør på filmen. Han kalder den sit "drømmeprojekt".

- Filmatiseringen af Doktor Glas er en fortælling, som virkelig indfanger, hvad det vil sige at være menneske i dag, siger han i meddelelsen.

- En film om overflade og succes, men også om sprækkerne nedenunder. Det er en psykologisk thriller, men forankret i et realistisk, nutidigt og råt drama.

Det er ikke første gang, at 26-årige grev Nikolai, som prins Joachim har fået med grevinde Alexandra, står foran et kamera.

Som model har den tidligere prins gjort sig bemærket med flere prestigefyldte job hos modehuse i Paris og London.

I 2018 var han blandt andet på catwalken for det franske modehus Dior og det britiske mærke Burberry.

Derudover har han været på forsiden af modemagasiner i Storbritannien, Ukraine og Holland, har DR tidligere beskrevet.

Derudover har grev Nikolai afsluttet sin uddannelse inden for erhvervsøkonomi på Copenhagen Business School (CBS). Det gjorde han sidste år.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

FAKTA: En både priset og billig spise

* Suppe kan både være en luksusret og den billigste ret overhovedet og er derfor altid blevet spist af høj som lav.

* I løbet af 1800-tallet blev det efter fransk forbillede udbredt i det fine danske borgerkøkken at servere suppe som en optakt til middagen. En af de fineste af slagsen var skildpaddesuppe.   

* Til hverdag spiste man ofte supper drøjet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter.  

* I Skandinavien var det før i tiden også normalt at spise søde supper, men den skik er stort set forsvundet nu. Det var for eksempel sødsuppe, der bestod af frugtsaft, gryn, rosiner, svesker og kanel.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, lex.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

Dine rester kan koges til lækre supper

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er både penge at spare og delikate måltider i vente, hvis du kaster dig over suppegryderne denne vinter.

Alt fra slatne grøntsager til skroget fra lørdagskyllingen kan forvandles til en slubrende smagsoplevelse.

Så tøv en kende, inden du kyler resterne i skralderen, siger kokkelærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

- Man kan virkelig få nogle smage frem i supper, fordi de er så koncentrerede. Smagfuldheden øger mæthedsfølelsen, og så er det bare en god udnyttelse af råvarerne, fastslår han.

Stort set alle grøntsagsrester kan bruges til at kreere en grøntsagsfond. Kog dem blot i vand i halvanden times tid. Herefter sigter du grøntsagerne fra, og så har du en fond, der danner base for en lækker omgang suppe.

Det samme gælder for skroget fra en kylling, fiskeben og de forskellige suppeben, det er muligt at købe til en god pris ved slagteren.

Kog for eksempel kyllingeskroget sammen med løg og nogle gulerødder.

Kyllingeskrog og andre suppeben skal helst have lov til at koge i omkring tre og en halv time. Fiskeben skal ikke have mere end en halv times tid.

Til de cremede supper kan hjemmelavede pureer være et hit. Har du for eksempel nogle lidt trætte tomater liggende, kan de hakkes og koges i saltet vand, til de er helt møre, og til allersidst blendes de.

- Tomat har ret meget umami (den femte grundsmag, red.) i sig, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der gerne bruger tomatpuré som smagsgiver i en græskarsuppe.

Mens tomatpuré skal opbevares i desinficerede patentglas, kan du sagtens fryse dine hjemmelavede fonder ned.

- Jeg kender til folk, der bruger isterningebakker. Så hælder de den koncentrerede fond ned i bakken og smider den i fryseren. Det er helt genialt, siger kokkelæreren.

Laver du store suppeportioner, kan de også opbevares på frys. Her kan du bruge plastikbeholdere eller fødevareegnede fryseposer.

- Med supper er det bare vigtigt at huske, at de skal være kølet ned, før du fryser dem. Ellers kan der meget nemt gå bakterier i, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Hvis man har lavet en suppe med meget fløde i, så kan den godt skille lidt, når man luner den op igen. Det sker der ikke noget ved. Man kan bare samle den igen med en lille smule maizena.

Savner du lidt knas som topping på suppen, kan du også kreere den af, hvad du allerede har i køkkenet.

Har du nogle løg, der synger på sidste vers, kan du dehydrere dem i ovnen. Det gør du ved at skære dem ud i løgringe og bage dem ved ovnens laveste varme (cirka 50-60 grader) i en god rum tid - for eksempel natten over.

- Så bliver de helt sprøde og hårde og smager meget koncentreret af løg, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

Er du frisk på at nørde lidt mere igennem, kan du koge skræl fra grøntsager i en gryde med lidt vand. Kog, indtil du står med en smattet masse, som du blender. Lad puréen stå og trække natten over.

- Dagen efter smøres det helt tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og så bages det ved 100 grader i et par timer, til det er helt tørt og fast.

Nu kan du knække stykker af grøntsagspuréen og friturestege dem én efter en.

- Så får man de lækreste chips, der smager af grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek