Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 06/07/2024 - 08:00

Thomas Eje: Jeg savner mit hjem

Thomas Eje trives med langt til naboerne, men nu bringer jobbet ham til København. Heldigvis har han sin hustru med. De tilbringer al tid sammen. Også alenetid.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Tre dage efter at Thomas Eje havde mødt den engelskfødte forfatter og maler Katherine Scrivens i Las Vegas, friede han til hende.

Ti dage efter var de gift.

- Lige meget hvad jeg gør, er det all in. Det er 100 procent - hun har det lige sådan, fortæller Thomas Eje.

- Hendes søster reagerede, lige da hun mødte mig - lige da vi var blevet gift - med at sige: "Åh, nej, så er der to af dem". Lige børn leger bedst.

- Jeg er blevet skilt. Fire gange. Når man møder den rigtige, så er den der. Det sagde bare klik. Bum, den er der. Det kunne jeg mærke. Det kunne hun også, fortæller han.

Selv om det gik hurtigt, ved Thomas Eje, at det er for evigt.

Den 24. juli kan parret fejre ametystbryllup efter 17 år sammen som mand og kone.

- Vi fejrer det på vores egen lille måde, siger han og tilføjer så:

- Vi fejrer det jo hver dag.

Parret har siden deres første møde været uadskillelige.

Selv alenetid hver for sig tilbringer de sammen, fortæller Thomas Eje.

Derfor er hustruen naturligvis med Thomas Eje i København, mens han aften efter aften går på scenen i Glassalen i Tivolis helt egen revy sammen med kapelmester James Price og skuespillerne Rikke Bilde, Rikke Buch Bendtsen, Mikkel Becker Hilgart og oprindeligt også Lisbet Dahl, der grundet hjerteproblemer nu afløses af Lone Rødbroe.

- Det er hyggeligt. Jeg har jo et vist forhold til det her sted, siger Thomas Eje og klapper på væggen ind til Glassalen.

Tilbage i 1985 - for 39 år siden - stod han på selvsamme scene i selvsamme revy, dengang side om side med blandt andre Ulf Pilgaard og Søs Egelind. Han blev kåret til Årets Revyfund og tildelt den prestigefyldte Dirch-medalje, som, hvis der skulle være nogen tvivl, er opkaldt efter Dirch Passer.

Og så har stort set alle show med Linie 3 - Thomas Ejes entertainertrio med Anders Bircow og Preben Kristensen - haft premiere inde i hjertet af forlystelseshaven.

- Det er næsten som at komme hjem. Det er mit teater, siger Thomas Eje højtideligt.

Thomas Eje blev nærmest født ærkekøbenhavner - han er i hvert fald opvokset på Frederiksberg - men for 16 år siden rykkede han tværs over landet til Als.

- Jeg kan godt lide at arbejde i København. Det er fint nok. Men øst, vest - hjemme er godt. Jeg savner mit hjem, siger han åbenhjertigt.

- Vi har lejet en lejlighed her, det er klart. Vi kan ikke køre hjem hver dag. Der er 350 kilometer hver vej. Men vi har nogle fridage i revyen. Der kører jeg hjem - vi har et stort hus og en kæmpe ejendom, vi også skal passe, siger han.

På den sønderjyske ø er vidderne brede, og der er plads til at svinge malerpenslen, som er endnu en interesse, Eje-ægteparret har til fælles.

Der er langt til nærmeste nabo, så Thomas Eje kan frit spille på de mellem 12 og 14 instrumenter, han anslår at mestre.

- Jeg er i gang med celloen. Den står og griner af mig derhjemme. Det bliver mit næste projekt, tror jeg. Det er et fantastisk instrument, siger Thomas Eje og tilføjer, at det tager mellem tre-fem år at lære.

- Jeg spiller fagot i forvejen. Det er sådan set træblæsernes cello. Og jeg har jo spillet noget violin, så celloen kan jeg godt finde ud af. Det er bare at mase på, siger han og fortsætter:

- Jeg bruger mange timer. Det er derfor, jeg bor på landet, så jeg ikke har alle mulige mennesker rendende. Jeg skal ikke ud at spille golf eller til fredagsdruk. Man passer sig selv ude på landet.

Det er også i det sønderjyske, at han lægger navn til flere gallerier med egen kunst, der også er en del af hans repertoire som entertainer.

- Jeg gør det, jeg selv har lyst til, og så håber jeg, at nogle andre synes om det. Det er faktisk den eneste rigtige indfaldsvinkel, jeg synes, man kan have til det, siger Thomas Eje og tilføjer så:

- Jeg har ikke et arbejde. Jeg har en livsstil. Det er sådan, det er. Jeg har lige fået min første folkepension udbetalt i april. Det var skønt - det er første gang, jeg får fast løn - men jeg går ikke på pension.

[Når Tivolirevyen har spillet årets sidste forestilling, fortsætter Thomas Eje på farten med showet "Her er de to andre" med Linie 3-makkeren Anders Bircow. Preben Kristensen kan de ikke lokke med, selv om de i år kan fejre 45-års jubilæum.

- Vi laver jo en masse af vores gamle numre, og så fortæller vi en masse historier, folk ikke har hørt før, og hvad vi har oplevet rundtomkring, fortæller Thomas Eje.

Selv om de genopfører en række kendte numre, er der ingen gentagelse over at have været på farten i 45 år.

- Jeg håber, det kommer til at gå godt - jeg vil gøre mit ypperste for det - det er 100 procent benarbejde, siger han og fortsætter:

- Det bliver aldrig rutine, fordi det er et nyt publikum hver gang, og så får man nogle andre relationer. Det er jo også live. Vi er jo ikke maskiner, så det kan variere meget.

- Jeg lavede en gang et onemanshow, som tog 50 minutter. Så lavede jeg nøjagtig samme program senere på aftenen - det tog 29 minutter.

Tivolirevyen spiller frem til 14. juli.

/ritzau/

København, 28/11/2025 - 09:00

Kaotisk kagekonkurrence på DR får ny vært

Komikeren Lasse Madsen skal flankere bagedystvinderen Liv Martine, når små og store kendisser skal bage i blinde.

DR har skiftet en af ingredienserne ud i den kommende sæson af "Det sorte kageshow".

Komikeren Lasse Madsen bliver ny vært på programmet, hvor deltagerne skal bage i bælgravende mørke, og overtager dermed efter komikerkollegaen Victor Lander.

Han flankerer kagekonkurrencens anden vært, Liv Martine, som vandt fjerde sæson af "Den store bagedyst" i 2015.

Komikeren glæder sig til at kaste sig ud i det, som DR kalder en kaotisk kagekonkurrence.

- Jeg elsker idéen om, at børn og voksne skal klare sig sammen i mørket. Det bliver både sjovt, kaotisk og rørende, og det viser, hvor godt det fungerer, når børn får lov til at tage styringen, siger Lasse Madsen i en pressemeddelelse.

I programmet skal seks kendte makkerpar bage i blinde.

Skuespilleren og Vild med dans-vinderen Jakob Fauerby går i køkkenet med det unge talent Ida Skelbæk-Knudsen, som han har spillet over for i filmatiseringerne af de første bøger om "Børnene fra Sølvgade".

Kost- og træningsformidler Michelle Kristensen teamer op med årets vinder af "Den store juniorbagedyst", Ea Marie Schou Vigild.

Blandt de seks makkerpar finder man blandt andre også Carpark North-frontmanden Lau Højen, der skal bage med sidste års X Factor-finalist Cristian Oprea, som er sprunget ud som skuespiller i DR Ultra-serien "1000 ord for sne".

- "Det sorte kageshow" skal inspirere familier til at opdage, hvor sjovt og givende det er at lave mad sammen, også når det hele går lidt galt, for det er her grinene, læringen og samværet for alvor får plads, siger producent på programmet Camilla Olsen i pressemeddelelsen.

Samme dag som premieren på DR1 og DRTV 20. december udkommer public service-stationen i samarbejde med Center for Undervisningsmidler (CFU) med undervisningsmateriale til mellemtrinet og en inspirationsside til familier.

/ritzau/

Læs Mere >>

Horsens, 28/11/2025 - 08:00

FAKTA: Michael Olesens placeringer i Vild med dans

* 2022: 7.-plads med tv-vært Heidi Frederikke Sigdal.

* 2020: 6.-plads med dansktopsanger Hilda Heick.

* 2019: 5.-plads med skuespiller Neel Rønholt.

* 2018: 4.-plads med musiker Lucy Love.

* 2017: 1.-plads med skuespiller Sofie Lassen-Kahlke.

* 2016: 3.-plads med skuespiller Laura Bach.

* 2015: 7.-plads med rapper Karen Mukupa.

* 2014: 7.-plads med skuespiller Line Kruse.

* 2013: 6.-plads med konditor Mette Blomsterberg.

* 2012: 4.-plads med skuespiller Camilla Bendix.

* 2011: 8.-plads med politiker Pia Allerslev.

* 2010: 6.-plads med musiker Dicte.

* 2009: 4.-plads med taekwondo-kæmper Lisa Lents.

* 2008: 3.-plads med skuespiller og instruktør Anne-Grethe Bjarup Riis.

* 2007: 7.-plads med skuespiller Anne Louise Hassing.

Kilde: TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 28/11/2025 - 08:00

FAKTA: Fjern vand fra dine fødevarer

* Når du bager appelsiner ved lav temperatur i lang tid, fjerner du vandet i dem. Den proces kaldes dehydrering.

* Dehydreret mad har en længere holdbarhed end ferske fødevarer. Når du fjerner vandindholdet, reduceres risikoen for vækst af bakterier og mug, som ellers ville fordærve maden. 

* Det meste frugt og grønt kan dehydreres, og langt de fleste vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer forbliver i maden. 

* Du kan spise dehydreret frugt og grønt som snack eller tilføje dem i for eksempel mysli og bagværk.

* Ud over at dehydrere din mad i ovnen kan du bruge en såkaldt dehydrator, der kan købes i de fleste elektronikbutikker. 

Kilde: madihjemmet.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 28/11/2025 - 08:00

Julepynt der dufter af hygge: Lav tørrede appelsiner

Hvert år bliver kassen med støvet julepynt udfordret af nye pyntetendenser. Tørrede appelsinskiver kan bidrage til den helt rette julestemning i dit hjem.

Appelsiner får en sødlig duft, når du bager dem. Og så pynter de på alt fra julebordet til adventskransen.

Det fortæller Diana Noe Klitgaard, der deler kreative tip på blandt andet Instagram under profilnavnet Kramogkrea.

- Når jeg laver dem, så dufter hele huset, og det minder mig om min egen barndom, siger hun.

Ifølge Diana Noe Klitgaard adskiller duften fra de hjemmelavede tørrede frugtskiver sig fra dem, man kan købe.

Og så er de supernemme og ikke mindst billige at lave selv hjemme i køkkenet.

Skær dine vaskede appelsiner ud i skiver på cirka fem millimeter, og placer dem på en bageplade med et stykke bagepapir.

Sæt skiverne i ovnen på 100 grader varmluft, og bag dem i cirka tre timer. Husk at vende dem et par gange undervejs.

Appelsinerne skal tørre helt ud, men de skal ikke tage farve, forklarer Diana Noe Klitgaard.

- Med tiden får de en lidt mørkere farve, så man behøver ikke at bage dem mørke i ovnen, siger hun.

Det er også oplagt at tørre appelsinerne, hvis de er blevet lidt bløde efter at have ligget for længe i frugtskålen.

Det siger Britta Surland, der er uddannet kok og leder af Arlas inspirationskøkken.

- Jeg bruger dem til alt muligt. Jeg synes, det ser rigtig fint ud at sætte et lille stykke gran og en tørret appelsinskive på, når man pakker gaver ind, siger Britta Surland.

Vil du lave en krans af de tørrede appelsiner, kan du med fordel lime skiverne fast på et stykke pap eller bruge ståltråd, som du former til en cirkel.

Hvis du blot limer appelsinskiverne sammen uden noget, de kan hæfte på, skal de have lov til at ligge i en uges tid inden.

- Det er simpelthen, fordi de krymper en lille smule. Og har man limet dem sammen, og de begynder at krympe, så kan limen godt løsne sig, siger Diana Noe Klitgaard.

Kanterne på appelsinerne kan også begynde at folde, efter de er kommet ud af ovnen.

Hvis du gerne vil have, at skiverne er helt flade, kan du lægge en bageplade oven på dem, lige så snart du har taget dem ud af ovnen, hvor de stadig er bløde, forklarer Diana Noe Klitgaard.

Det er ikke kun appelsiner, der kan pynte efter en tur i ovnen.

Grape, lime, citroner og blodappelsin giver et skønt samspil af farver både i dit hjem og i din favoritdrik.

- Hvis nu man synes, at det er dejligt at få en juledrink af en slags, så er de også rigtig flotte dernede, siger Britta Surland.

Bruger du citrusskiverne i en drink, skal de være usprøjtede eller økologiske.

De tørrede frugtskiver kan holde sig helt til næste år i en lufttæt glas- eller plastikbeholder.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek