Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 11/06/2023 - 08:00

Stolt far: TV 2-vært har vænnet sig til sin nye rolle

I august blev journalist og tv-vært Abdel Aziz Mahmoud far til en datter, og han tænker over, hvilken far han vil være. Søndag den 11. juni fylder han 40 år.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Hans rejse gennem livet har været præget af mod, personlige kampe og selverkendelse, og hele Danmark har haft mulighed for at følge hans livshistorie.

I 2016 sprang Abdel Aziz Mahmoud ud som homoseksuel på landsdækkende tv i DR2-programmet "Familien fra Lærkevej", der følger ham og hans dansk-palæstinensiske familie.

Den kendte journalist, der siden 2019 har været vært på TV 2's talkshow "Go' aften Live", fylder 40 år søndag den 11. juni.

I august blev han, hans mand, Andreas Gylling Æbelø, og deres veninde Anne Gregersen forældre til datteren Ava.

- Vi føler os heldige. Jeg ser meget positivt på alle de ting, der gør os lidt anderledes i forhold til en mere traditionelt opbygget familie. Vi er flere om ansvaret, pasningen, økonomien og alt det praktiske, siger han.

Det har overrasket ham, hvor meget personlighed et barn kan have allerede fra starten, og hvor svært det kan være at planlægge eller forestille sig barnets behov, før det opstår.

- Vi er tre forældre og indstillet på at være fleksible og tage en uge ad gangen. Men det skal være ud fra barnets præmisser, siger han.

Efter at han er blevet far, har han indarbejdet flere faste rutiner i sit liv. For eksempel står han op og går i seng på næsten samme tidspunkter hver dag.

- Tidligere har vi følt os lidt friere og spontane og nærmest gjort, hvad der passede os. Men jeg må sige, at jeg værdsætter denne nye struktur i mit liv, siger han.

Han tænker over, hvilken far han gerne vil være, og hvilken far han selv har haft. Familien har altid betydet meget for ham.

- Min far har rykket sig og udfordret sig selv mere end nogen anden forælder, jeg kender, i det danske samfund, siger han og tilføjer:

- Han har tilladt sig selv at komme i tvivl og ladt sine børn opdrage på ham.

Og det vil ikke overraske Abdel Aziz Mahmoud, hvis hans datter kommer til at pege på nogle områder, hvor han selv har været lidt forstokket, og lære ham noget nyt, når hun bliver ældre.

- Mine forældre er blevet udfordret på både min seksualitet og på det at blive dansk, siger han og fortsætter:

- Altså hvor meget man skulle afgive af det, som man kom fra, for at tilpasse sig det nye. Det har ikke været lige til.

Hans mor har også haft en afgørende betydning for, hvem han er i dag. I et radiointerview sagde hun noget, som faktisk overraskede ham.

- Hun sagde: "Jeg har ikke altid ret. Mine børn har også ret nogle gange".

Hans mor har også sagt om ham, at han måske aldrig rigtig har været barn.

For som den ældste søn i familien har Abdel Aziz Mahmoud altid haft et stort ansvar. Han har tre yngre søskende.

- Jeg har haft lidt en rolle som den tredje forælder. Det er den førstefødtes lod, siger han og nævner, at han har skullet hjælpe sine forældre med både det danske sprog og kulturen.

I den rolle har han hele tiden haft alarmklokkerne ude og fjernet en masse forhindringer for både sine forældre og søskende.

- Men jeg kan godt mærke, at jeg skal til at skrue lidt ned og komme ud af rollen. Jeg skal vænne mig til ikke at give en masse råd til mine søskende, som de ikke selv har spurgt om, siger han.

Han har altid været der for sin familie, og hans familie har været der for ham.

- Når jeg tænker på mit liv, er jeg utrolig stolt af den familie, jeg er en del af, siger han.

- Både den, der har skabt mig, og den, som jeg selv er ved at skabe. Jeg tænker ofte på dem begge.

Nu hvor Abdel Aziz Mahmoud fylder 40 år, hvad ville han så gerne sige til sit yngre jeg, der lige er blevet student fra gymnasiet, hvis han havde muligheden?

- Jeg bliver helt rørt nu, siger han og holder en pause.

Både hans stemme og blik afslører, at det her er noget, som kommer tæt på.

- Hvis 40-årige Abdel havde en tidsmaskine og kunne sige noget til 18-årige Abdel, ville jeg sige: "Du ser sgu bedre ud, end du nogensinde har gjort".

Han ler lidt med blanke øjne og tager en dyb indånding.

- Jeg ville nok også fortælle ham, at han skal elske sig selv, siger han.

- Vær ærlig over for din familie og dine venner tidligere. Lad være med at bruge så mange kræfter på at være en anden end den, du er.

/ritzau/

Los Angeles, 05/12/2025 - 23:32

Meghan har rakt ud til sin far efter melding om benamputation

Eduardo Munoz/Reuters

Hertuginde Meghans far, der var i fokus op til brylluppet med prins Harry, er angiveligt alvorligt syg

Hertuginde Meghan, der er gift med britiske prins Harry, har forsøgt at komme i kontakt med sin far, Thomas Markle, som hun har haft et ikke-eksisterende forhold til.

Det oplyser en talsmand for hertuginden til det britiske medie BBC.

- Jeg kan bekræfte, at hun har rakt ud til sin far, lyder det.

Thomas Markle er angiveligt alvorligt syg og indlagt på et hospital i Filippinerne. Han skal have fået amputeret sit ene ben under en operation.

Ifølge britiske medier flyttede han til Filippinerne fra Mexico tidligere på året, skriver Reuters.

BBC erfarer, at Meghan forsøgte at kontakte ham tidligere fredag, men det er uklart, om det lykkedes.

Thomas Markle kom i fokus kort inden Meghans bryllup med prins Harry i 2018.

Faren meldte afbud kort inden brylluppet grundet hjerteproblemer.

Forinden var han kommet i vælten for at medvirke i en række opstillede paparazzifotos og for at være åbenmundet. I stedet blev det prinsens far, kong Charles, der dengang var prins, som fulgte Meghan op ad kirkegulvet.

Det er ifølge BBC uklart, om hertuginden har genoptaget et godt forhold til sin far efter brylluppet.

Thomas Markle menes ikke at have mødt parrets børn, prins Archie og prinsesse Lilibet, skriver mediet.

Han var desuden kritisk over for Meghan og Harrys beslutning om at trække sig som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus.

- Jeg tror, at de begge lige nu er ved at blive til fortabte sjæle, har det tidligere lydt i et interview ifølge BBC.

Det var tilbage i 2020, at parret oplyste, at de trak sig som fremtrædende medlemmer af kongehuset for at finansiere deres eget liv - væk fra det britiske kongehus som institution og væk fra den britiske tabloidpresse.

Efterfølgende har hertuginden lanceret livsstilsbrandet As Ever og kan ses i Netflix-serien "With Love, Meghan", hvor hun deler tips om madlavning, havearbejde, kreativt håndværk, blomsterbinding og værtskab.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 05/12/2025 - 21:28

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "starchitect" i USA. Nu er Frank Gehry død i en alder af 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Gehry var måske den mest fremtrædende af de såkaldte "starchitects", der også omfattede stjerner som Renzo Piano, Rem Koolhaas og Norman Foster.

Han nød sin berømmelse, men hadede betegnelsen "starchitect". Han mente, at der kun fandtes to kategorier af arkitekter:

- Der er folk, der designer bygninger, som hverken er teknisk eller økonomisk gode, og så er der dem, der gør, sagde han til den britiske avis The Independent i 2009.

Han gjorde moderne arkitektur populært og var sågar med i den tegnede tv-serie "The Simpsons". Men Frank Gehry fastholdt ifølge nyhedsbureauet AFP selv, at han blot var en enkel skaber af bygninger.

Frank Gehry blev født som Frank Owen Goldberg i en jødisk familie i et arbejderklassehjem i Toronto i Canada i 1929.

Familien flyttede til USA i slutningen af 1940'erne. For at undgå at blive mål for antisemitisme ændrede han senere sit efternavn til Gehry.

Han studerede arkitektur ved University of Southern California i Los Angeles og dimitterede i 1954. Senere fortsatte han sine studier i byplanlægning på Harvard University, som han dog ikke færdiggjorde.

Gehry arbejdede i de efterfølgende årtier først og fremmest i det sydlige Californien, inden han brød igennem internationalt med Guggenheim-museet i Bilbao.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek