Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 11/06/2023 - 08:00

Stolt far: TV 2-vært har vænnet sig til sin nye rolle

I august blev journalist og tv-vært Abdel Aziz Mahmoud far til en datter, og han tænker over, hvilken far han vil være. Søndag den 11. juni fylder han 40 år.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Hans rejse gennem livet har været præget af mod, personlige kampe og selverkendelse, og hele Danmark har haft mulighed for at følge hans livshistorie.

I 2016 sprang Abdel Aziz Mahmoud ud som homoseksuel på landsdækkende tv i DR2-programmet "Familien fra Lærkevej", der følger ham og hans dansk-palæstinensiske familie.

Den kendte journalist, der siden 2019 har været vært på TV 2's talkshow "Go' aften Live", fylder 40 år søndag den 11. juni.

I august blev han, hans mand, Andreas Gylling Æbelø, og deres veninde Anne Gregersen forældre til datteren Ava.

- Vi føler os heldige. Jeg ser meget positivt på alle de ting, der gør os lidt anderledes i forhold til en mere traditionelt opbygget familie. Vi er flere om ansvaret, pasningen, økonomien og alt det praktiske, siger han.

Det har overrasket ham, hvor meget personlighed et barn kan have allerede fra starten, og hvor svært det kan være at planlægge eller forestille sig barnets behov, før det opstår.

- Vi er tre forældre og indstillet på at være fleksible og tage en uge ad gangen. Men det skal være ud fra barnets præmisser, siger han.

Efter at han er blevet far, har han indarbejdet flere faste rutiner i sit liv. For eksempel står han op og går i seng på næsten samme tidspunkter hver dag.

- Tidligere har vi følt os lidt friere og spontane og nærmest gjort, hvad der passede os. Men jeg må sige, at jeg værdsætter denne nye struktur i mit liv, siger han.

Han tænker over, hvilken far han gerne vil være, og hvilken far han selv har haft. Familien har altid betydet meget for ham.

- Min far har rykket sig og udfordret sig selv mere end nogen anden forælder, jeg kender, i det danske samfund, siger han og tilføjer:

- Han har tilladt sig selv at komme i tvivl og ladt sine børn opdrage på ham.

Og det vil ikke overraske Abdel Aziz Mahmoud, hvis hans datter kommer til at pege på nogle områder, hvor han selv har været lidt forstokket, og lære ham noget nyt, når hun bliver ældre.

- Mine forældre er blevet udfordret på både min seksualitet og på det at blive dansk, siger han og fortsætter:

- Altså hvor meget man skulle afgive af det, som man kom fra, for at tilpasse sig det nye. Det har ikke været lige til.

Hans mor har også haft en afgørende betydning for, hvem han er i dag. I et radiointerview sagde hun noget, som faktisk overraskede ham.

- Hun sagde: "Jeg har ikke altid ret. Mine børn har også ret nogle gange".

Hans mor har også sagt om ham, at han måske aldrig rigtig har været barn.

For som den ældste søn i familien har Abdel Aziz Mahmoud altid haft et stort ansvar. Han har tre yngre søskende.

- Jeg har haft lidt en rolle som den tredje forælder. Det er den førstefødtes lod, siger han og nævner, at han har skullet hjælpe sine forældre med både det danske sprog og kulturen.

I den rolle har han hele tiden haft alarmklokkerne ude og fjernet en masse forhindringer for både sine forældre og søskende.

- Men jeg kan godt mærke, at jeg skal til at skrue lidt ned og komme ud af rollen. Jeg skal vænne mig til ikke at give en masse råd til mine søskende, som de ikke selv har spurgt om, siger han.

Han har altid været der for sin familie, og hans familie har været der for ham.

- Når jeg tænker på mit liv, er jeg utrolig stolt af den familie, jeg er en del af, siger han.

- Både den, der har skabt mig, og den, som jeg selv er ved at skabe. Jeg tænker ofte på dem begge.

Nu hvor Abdel Aziz Mahmoud fylder 40 år, hvad ville han så gerne sige til sit yngre jeg, der lige er blevet student fra gymnasiet, hvis han havde muligheden?

- Jeg bliver helt rørt nu, siger han og holder en pause.

Både hans stemme og blik afslører, at det her er noget, som kommer tæt på.

- Hvis 40-årige Abdel havde en tidsmaskine og kunne sige noget til 18-årige Abdel, ville jeg sige: "Du ser sgu bedre ud, end du nogensinde har gjort".

Han ler lidt med blanke øjne og tager en dyb indånding.

- Jeg ville nok også fortælle ham, at han skal elske sig selv, siger han.

- Vær ærlig over for din familie og dine venner tidligere. Lad være med at bruge så mange kræfter på at være en anden end den, du er.

/ritzau/

København, 10/12/2025 - 23:15

Humoren svigter i komedie om mandekamp mod kvindelig dominans

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Satiren rammer langtfra rent i Frederikke Aspöcks sorte komedie om kønsroller, mener anmeldere.

Der er for få gode grin i den nye komediefilm "Mand op!" fra instruktør Frederikke Aspöcks hånd.

Det mener en række anmeldere, som kvitterer med mellem to og fire stjerner ud af seks.

Filmen beskrives som en sort komedie om en gruppe mænd, der er frustrerede over, at kvinder i deres øjne har fået alt for meget magt i samfundet.

I løbet af filmen bliver deres mandekamp mere og mere voldsom, og temaet rammer noget i tidsånden, mener flere af anmelderne.

Men satiren rammer ikke rent, skriver Børsens anmelder, som giver filmen tre stjerner.

- Man griner ikke nok af de eskalerende handlinger, som de frustrerede mænd sætter i gang. De er gennemgående utroværdige, ligegyldige og uforstående.

Filmen ender med at sætte sig mellem to stole - satire og alvor - og svigter på begge fronter, lyder det fra Filmmagasinet Ekko. Her har anmelderen også givet tre stjerner til filmen, der får premiere torsdag.

Berlingske er helt nede på to stjerner.

- Komikken er fortvivlende lav, skriver avisens anmelder.

Mere tilfredse er man hos Politiken og Kristeligt Dagblad. Politiken kalder det modigt at stikke hånden ned i den hvepserede, som en diskussion om kønsroller kan være, mens Kristeligt Dagblad skriver, at filmen er et velkomment forsøg på at tale om et giftigt emne.

Men Kristeligt Dagblads anmelder bemærker også, at filmen mangler gode grin.

- Et langt stykke hen ad vejen er svagheden ved "Mand op!", at Frederikke Aspöck og Lars Husum virker mere interesseret i at debattere end i at være sjove. Filmen savner de to-tre-fire velorkestrerede scener, som løfter resten og kan sælge filmen til et bredt publikum, lyder det.

Lars Husum har skrevet manuskriptet til filmen. Det gjorde han også til Aspöcks komedie "De frivillige" om fængselsindsatte fra 2019, som fik en bedre medfart hos anmelderne.

I denne omgang er de ikke lige så imponerede af duoen, men til gengæld får Mikkel Boe Følsgaard, som spiller hovedrollen Rasmus, ros for sit skuespil.

/ritzau/

Læs Mere >>

Reykjavik, 10/12/2025 - 18:12

Island slutter sig til boykot af Eurovision med israelsk deltagelse

Fabrice Coffrini/Ritzau Scanpix

Island vil ikke deltage ved Eurovision 2025. Det vil Holland, Irland, Spanien og Slovenien heller ikke.

Island vil ikke deltage i næste års Eurovision.

Det skriver landets public service-kanal RUV, efter at mediets bestyrelse har taget beslutningen på et møde.

Beslutningen er blevet truffet, efter at European Broadcasting Union (EBU), der arrangerer Eurovision, torsdag afgjorde, at Israel godt kunne deltage i konkurrencen.

I en pressemeddelelse skriver RUV, at den offentlige debat i Island har gjort det klart, at hverken glæde eller fred vil vinde frem, hvis tv-stationen deltager i Eurovision.

- Sangkonkurrencen og Eurovision har altid haft til formål at forene den islandske nation, men det står nu klart, at dette mål ikke kan opnås, og det er på dette programrelaterede grundlag, at beslutningen er taget, skriver RUV.

Israels deltagelse i sangkonkurrencen har været omstridt på grund af krigen i Gaza.

Efter EBU's afgørelse har tv-stationer i Holland, Irland, Spanien og Slovenien også besluttet at boykotte konkurrencen, så den ikke vises i de pågældende lande.

Det er tv-stationerne, der er medlemmer af EBU, som afgør, om deres lande deltager i Eurovision.

Det er ikke besluttet om den islandske sangkonkurrence Söngvakeppnin vil blive afholdt i 2026. Det er normalt vinderen af den konkurrence, som repræsenterer Island ved Eurovision.

I Danmark er det DR, som afholder Dansk Melodi Grand Prix, hvor den danske repræsentant til Eurovision findes.

DR har tidligere oplyst, at man ikke har planer om at boykotte Eurovision fra dansk side.

DR har dog hele tiden sagt, at mediets deltagelse er betinget af en række forhold, herunder et "stærkt internationalt fællesskab", sikkerhed og en apolitisk ramme om konkurrencen.

Næste års Eurovision skal afvikles i maj i Østrigs hovedstad, Wien.

Israel har deltaget i Eurovision i mere end 50 år, siden landet fik sin debut i 1973.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 11/12/2025 - 08:00

FAKTA: Prøv lækre dunser med kikærter

Du kan både booste sundheden i dine frikadeller og spare penge på kød, hvis du blander kikærter i din fars.

* Til 16 frikadeller skal du bruge 250 gram hakket svinekød, 200 gram kogte kikærter, to æg, et løg, to spiseskefulde rasp, salt og peber samt smør til stegning.

* Kom de kogte kikærter i en skål, og mos dem med en gaffel. Tilsæt det hakkede svinekød, og rør det godt sammen. Riv løget, og put det i farsen sammen med æg, og rør det hele godt sammen. Tilsæt rasp, havsalt og friskkværnet peber.

* Varm en pande op med smør, og steg cirka 16 frikadeller i cirka fem-seks minutter, til de er gyldne på begge sider.

* Hvis du ikke har kikærter, så kan du sagtens bruge andre bælgfrugter til farsen, for eksempel hvide bønner eller Ingrid-ærter.

Kilde: kogebogsforfatter og madblogger Ditte Ingemann.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 11/12/2025 - 08:00

Giv mormormaden en makeover og spar på madbudgettet

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Kød, kartofler og sovs passer sammen som fod i hose, men du kan give både sundhed og pengepung et boost ved at krydre klassikerne denne vinter.

Frikadeller med sovs og kartofler samt bøf stroganoff har det til fælles, at de er tunge og klassiske danske retter, der gør sig godt i de kolde måneder.

Hvis du er i det opfindsomme hjørne denne vinter, kan du prøve at give dine gamle favoritter et sundt og forfriskende løft, som ikke går på kompromis med smagen.

Det fortæller madblogger og kogebogsforfatter Ditte Ingemann, der er medforfatter til bogen "Moderne mormormad".

- Der er mange retter, hvor det giver mening at peppe tingene op med nogle grøntsager. Det gælder især gryderetter, supper og farsretter, hvor du kan snige grøntsager ind uden at ændre på smagen, siger hun.

- Og så bliver det endda både sundere og billigere på samme tid.

Ifølge hende giver det god mening at eksperimentere lidt, ikke mindst fordi kød er en dyr råvare.

- Det er en god måde at få kødet til at række længere. Du behøver nemlig ikke den samme mængde kød i en fars, hvis du spæder op med nogle grøntsager, der er lige så gode til at binde farsen sammen og samtidig er fulde af proteiner, siger hun og fortsætter:

- Rod- og bælgfrugter, der er i sæson lige nu, er virkelig gode til formålet. Hvis du smider en håndfuld kikærter i frikadellefarsen eller nogle pastinakker i bøf stroganoffen, kan du måske gemme halvdelen af kødet til en anden gang.

Hun peger på, at svampe, selleri og pastinak har en struktur, der minder om kød, og derfor klæder de mormormaden rigtig godt.

Den samme tankegang kan bruges, når det kommer til sovsen, fortæller hun. Du kan nemlig også sagtens sende den på en lille diæt uden at tabe på smagen.

- Du kan snildt lave en god sovs uden al den smør og fløde. Brug noget fond i stedet og smag til med nogle krydderurter. Det kan godt lade sig gøre at lave en smagfuld sovs, selv om den er en anelse tyndere, fastslår hun.

- Prøv eventuelt at lave en kold sovs eller yoghurtdressing rørt sammen med masser af urter og lidt citronsaft. Det giver en dejlig friskhed til den ellers tunge vintermad.

Ifølge Ditte Ingemann kan det traditionelle danske køkken godt have tendens til at savne syre og friskhed.

- Det er godt at huske grøntsagerne som tilbehør, fordi det klassiske køkken er så rigt på salt og fedme. Jeg synes godt, at der kan mangle lidt af den friskhed, som er et must, når jeg sammensætter et måltid, siger hun.

Et af hendes bud er en salat med syltede radiser. Et friskt alternativ til den mere gængse rødbede- og spidskålssalat.

- Skyl radiser, og skær dem i tynde skiver, inden de puttes i et sylteglas. Fyld op med en lage af æblecidereddike, salt, sukker og peber, og sæt på køl.

- Riv nogle salatblade i grove stykker, og læg dem på et fad med fintsnittede sukkerærter og de syltede radiser. Du kan spæde til med en dressing lavet på fløde, citronsaft og lidt sukker, som du kan hælde oven på.

Men for Ditte Ingemann handler det bare om at turde prøve sig frem.

- Kødretter smager af noget, fordi kødet har umami, men du kan også finde de smage i planteriget. Det handler bare om at eksperimentere, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek