Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 11/06/2023 - 08:00

Stolt far: TV 2-vært har vænnet sig til sin nye rolle

I august blev journalist og tv-vært Abdel Aziz Mahmoud far til en datter, og han tænker over, hvilken far han vil være. Søndag den 11. juni fylder han 40 år.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Hans rejse gennem livet har været præget af mod, personlige kampe og selverkendelse, og hele Danmark har haft mulighed for at følge hans livshistorie.

I 2016 sprang Abdel Aziz Mahmoud ud som homoseksuel på landsdækkende tv i DR2-programmet "Familien fra Lærkevej", der følger ham og hans dansk-palæstinensiske familie.

Den kendte journalist, der siden 2019 har været vært på TV 2's talkshow "Go' aften Live", fylder 40 år søndag den 11. juni.

I august blev han, hans mand, Andreas Gylling Æbelø, og deres veninde Anne Gregersen forældre til datteren Ava.

- Vi føler os heldige. Jeg ser meget positivt på alle de ting, der gør os lidt anderledes i forhold til en mere traditionelt opbygget familie. Vi er flere om ansvaret, pasningen, økonomien og alt det praktiske, siger han.

Det har overrasket ham, hvor meget personlighed et barn kan have allerede fra starten, og hvor svært det kan være at planlægge eller forestille sig barnets behov, før det opstår.

- Vi er tre forældre og indstillet på at være fleksible og tage en uge ad gangen. Men det skal være ud fra barnets præmisser, siger han.

Efter at han er blevet far, har han indarbejdet flere faste rutiner i sit liv. For eksempel står han op og går i seng på næsten samme tidspunkter hver dag.

- Tidligere har vi følt os lidt friere og spontane og nærmest gjort, hvad der passede os. Men jeg må sige, at jeg værdsætter denne nye struktur i mit liv, siger han.

Han tænker over, hvilken far han gerne vil være, og hvilken far han selv har haft. Familien har altid betydet meget for ham.

- Min far har rykket sig og udfordret sig selv mere end nogen anden forælder, jeg kender, i det danske samfund, siger han og tilføjer:

- Han har tilladt sig selv at komme i tvivl og ladt sine børn opdrage på ham.

Og det vil ikke overraske Abdel Aziz Mahmoud, hvis hans datter kommer til at pege på nogle områder, hvor han selv har været lidt forstokket, og lære ham noget nyt, når hun bliver ældre.

- Mine forældre er blevet udfordret på både min seksualitet og på det at blive dansk, siger han og fortsætter:

- Altså hvor meget man skulle afgive af det, som man kom fra, for at tilpasse sig det nye. Det har ikke været lige til.

Hans mor har også haft en afgørende betydning for, hvem han er i dag. I et radiointerview sagde hun noget, som faktisk overraskede ham.

- Hun sagde: "Jeg har ikke altid ret. Mine børn har også ret nogle gange".

Hans mor har også sagt om ham, at han måske aldrig rigtig har været barn.

For som den ældste søn i familien har Abdel Aziz Mahmoud altid haft et stort ansvar. Han har tre yngre søskende.

- Jeg har haft lidt en rolle som den tredje forælder. Det er den førstefødtes lod, siger han og nævner, at han har skullet hjælpe sine forældre med både det danske sprog og kulturen.

I den rolle har han hele tiden haft alarmklokkerne ude og fjernet en masse forhindringer for både sine forældre og søskende.

- Men jeg kan godt mærke, at jeg skal til at skrue lidt ned og komme ud af rollen. Jeg skal vænne mig til ikke at give en masse råd til mine søskende, som de ikke selv har spurgt om, siger han.

Han har altid været der for sin familie, og hans familie har været der for ham.

- Når jeg tænker på mit liv, er jeg utrolig stolt af den familie, jeg er en del af, siger han.

- Både den, der har skabt mig, og den, som jeg selv er ved at skabe. Jeg tænker ofte på dem begge.

Nu hvor Abdel Aziz Mahmoud fylder 40 år, hvad ville han så gerne sige til sit yngre jeg, der lige er blevet student fra gymnasiet, hvis han havde muligheden?

- Jeg bliver helt rørt nu, siger han og holder en pause.

Både hans stemme og blik afslører, at det her er noget, som kommer tæt på.

- Hvis 40-årige Abdel havde en tidsmaskine og kunne sige noget til 18-årige Abdel, ville jeg sige: "Du ser sgu bedre ud, end du nogensinde har gjort".

Han ler lidt med blanke øjne og tager en dyb indånding.

- Jeg ville nok også fortælle ham, at han skal elske sig selv, siger han.

- Vær ærlig over for din familie og dine venner tidligere. Lad være med at bruge så mange kræfter på at være en anden end den, du er.

/ritzau/

København, 05/12/2025 - 11:29

Jødisk museum får penge til at styrke unges viden og bekæmpe antisemitisme

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Dansk Jødisk Museum modtager millionbeløb som led i tværministeriel handlingsplan mod antisemitisme.

Dansk Jødisk Museum har modtaget 5,4 millioner kroner til fem nye projekter, der skal styrke oplysning om jødisk liv og historie i Danmark.

Det oplyser museet i en pressemeddelelse.

Det sker som led i en tværministeriel handlingsplan mod antisemitisme.

- Viden og oplysning er et afgørende værn mod fordomme og antisemitisme. Det er virkeligt glædeligt, at vi nu for alvor kan omsætte igangsatte initiativer til blivende ressourcer, siger Janus Møller Jensen, direktør for Dansk Jødisk Museum, i pressemeddelelsen.

Midlerne er en del af regeringens samlede indsats mod antisemitisme fra 2022. Siden har museet fået støtte til flere projekter på området.

2. december i år præsenterede regeringen en ny handlingsplan med 17 initiativer, der skal bekæmpe antisemitisme.

Den nye handlingsplan omfatter blandt andet initiativer målrettet børn og unge.

Museets projekter skal afvikles i årene 2026 til 2028 og omfatter blandt andet videreudvikling af eksisterende undervisningstilbud til folkeskoler og gymnasier.

Tre af projekterne er museets egne. Her formidler museet om blandt andet jødiske begravelsespladser.

I et af de nye projekter vil Dansk Jødisk Museum i de kommende år samarbejde med Koldkrigsmuseet Langelandsfortet om de polske flygtninge, som kom til Danmark i 1970'erne.

Der vil også blive indledt et samarbejde med Museum Nordsjælland om en ny særudstilling med navnet "Oktober 1943", hvor publikum vil få fortalt historier gennem lys, lyd og lugte.

Oktober 1943 var den måned under den tyske besættelse af Danmark, hvor besættelsesmagten iværksatte en aktion for at arrestere danske jøder.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/12/2025 - 11:22

Bremen Teater øger indtjening med mange gæster på natklub

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Bremen Teater har øget sin indtjening til tre millioner kroner ved at skrue op for antallet af arrangementer.

Bremen Teater har afholdt flere arrangementer i den seneste sæson, og det har fået indtjeningen til at stige.

I regnskabsåret 2024/2025 tjente teateret lige knap tre millioner kroner, hvilket er en stigning på næsten 66 procent sammenlignet med året før.

Det viser Bremen Teaters regnskab, som er blevet offentliggjort fredag.

Ledelsen skriver i regnskabet, at den anser årets resultat som "yderst tilfredsstillende".

- Resultatet afspejler et meget højt aktivitetsniveau for såvel shows i salen samt gæsteantal i natklubben, lyder det videre.

I sæsonen 2024/2025 er der blevet afholdt 327 arrangementer i salen på Bremen Teater og 82 natklubaftener på teaterets natklub, Natbar.

Hertil kommer ifølge regnskabet omkring 30 arrangementer på caféen Kolme, som også drives af Bremen Teater.

Samlet set har Bremen Teater afholdt omkring 440 arrangementer i sæsonen, lyder det.

Sæsonen før blev der samlet afholdt 337 arrangementer.

Bremen Teater danner ramme om alt fra comedy, koncerter og teaterforestillinger til foredrag og debatarrangementer. Teateret huser også af og til konferencer og møder.

Bremen Teater har adresse på Vesterbro i København.

Salen på Bremen Teater har plads til 644 personer og har tidligere været en biograf.

Natklubben Natbar holder åbent hver fredag og lørdag i teaterets foyer.

Bremen Teater er ejet af blandt andre sanger og sangskriver Niels Hausgaard, komiker Frank Hvam og musiker Simon Kvamm.

Ejerkredsen står også bag det københavnske spillested Hotel Cecil.

Regnskabet for Hotel Cecil er også blevet offentliggjort fredag. Her er underskud blevet vendt til et overskud på cirka 300.000 kroner i regnskabsåret 2024/2025.

I regnskabet lyder det, at der er blevet skruet markant op for antallet af koncerter, mens antallet af klubaftener er faldet.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek