Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

13/07/2024 - 10:00

Tre døgn uden strøm: Undgå at mobilen og powerbanken løber tør

Med det rigtige forarbejde kan du have elforsyning nok til tre dage, sådan som beredskabsmyndighederne har opfordret til.

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Hvis du ikke har strøm de næste tre døgn, vil det så betyde et farvel til mobiltelefonen, når den løber tør, og et famlende mørkt hjem, når solen er gået ned?

Du skal kunne klare dig selv i tre døgn, lød meldingen fra beredskabsmyndighederne pludselig i juni. Truslen kan være alt fra voldsomme vejrhændelser til omfattende cyberangreb.

Fælles for de potentielle krisesituationer er, at de kræver lidt forarbejde - ud over dåsemad og toiletpapir - hvis du stadig skal have adgang til strøm. Og det kan alle gøre, fortæller Jesper Sandberg, som er konsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne.

- Med nogle få hundredkronesedler eller tusind kan man købe en lille benzingenerator, som er en lille benzinmotor, som trækker en strømgenerator, der kan levere en forsyning på 230 volt - som er det, vi kender fra en almindelig enfaset stikkontakt, siger Jesper Sandberg og fortsætter:

- Den kan man bruge til at lade mobiltelefonen op, tænde lys, lade computeren og powerbanken op og drive en lille radio, så man kan høre FM-signaler i en krisesituation.

En lidt større generator vil potentielt også kunne bruges til at koge vand i en elkedel. Men som udgangspunkt er de bedst egnet til formål, der kræver lav effekt som opladning.

Når generatoren skal tages i brug, skal du tænke lidt over placeringen.

- Den må ikke stå i kælderen, når du bruger den. Du er nødt til at tage den ud i det fri, så du ikke forgifter dig selv, siger konsulenten.

Du kan dog også sagtens klare dig med et mindre setup, hvis du ikke vil "stå og fedte med at starte en generator ved at hive i en snor som med en gammel plæneklipper", som Jesper Sandberg udtrykker det.

- Så er en opladt powerbank et supergodt alternativ, den kan godt holde dig kørende i tre døgn til at oplade det mest nødvendige, siger han.

Vil du have muligheden for at fylde lidt på undervejs, kan du tænke i alternativer som et lille solcellepanel. De fås i små smarte sammenfoldelige udgaver.

Du kunne også være en lygte eller radio med håndsving for at nedsætte afhængigheden af strøm.

Der er lidt mere at tage af, hvis du hører til dem, der allerede har en kæmpestor powerbank holdende i garagen. En del nyere elbiler har nemlig den indbyggede funktion, at du ikke bare kan lade på batteriet, men også trække strøm ud igen.

Og det kan du få stor glæde i en krisesituation, fortæller Søren W. Rasmussen, som er bilteknisk redaktør hos medlemsmagasinet Motor, som udgives af bilejernes interesseorganisation, FDM.

- Man trækker strøm ud af bilen ved at sætte en adapter i ladestikket. De fleste elbiler, der har den mulighed, bliver solgt med en adapter. Ellers kan du tilkøbe en, men det er kun fabrikkens egen, der virker, forklarer han.

Med adapteren i ladestikket kan du oplade mobiltelefonen eller powerbanken. Men den har også effekt nok til at koge vand i en elkedel til kaffen.

- Vi har set eksempler, hvor man har koblet en elektrisk grill til, så man kan lave mad med strøm fra grillen. Det kan man bruge, hvis det værst tænkelige sker, hvor al strøm og forsyning bryder sammen, siger Søren W. Rasmussen.

Du kan ikke holde hele huset kørende på elbilens batteri, men hvis du bruger det til "need to have" og ikke "nice to have", burde du fint kunne være forsynet med strøm i tre døgn, vurderer han.

- At preppe går i den sammenhæng ud på at købe adapteren, prøve den og finde ud af, hvordan den virker. Så når situationen opstår, ved man, hvor adapteren er, hvordan den virker, og man kender dens muligheder og begrænsninger, siger Søren W. Rasmussen.

/ritzau fokus/

Oslo, 02/12/2025 - 14:30

Høibys mormor betaler sagsomkostninger efter forsøg på at stoppe bog

Jonas Faeste Laksekjn/Ritzau Scanpix

Retten i Oslo afviste for to uger siden at nedlægge et fogedforbud mod en bog om Marius Borg Høiby.

Den norske kronprinsesses søn Marius Borg Høiby har fået en økonomisk håndsrækning til betalingen af sagsomkostninger på over en halv million norske kroner efter sag om bogen "Hvide striber, sorte får".

Det er Høibys 88-årige mormor, Marit Tjessem, der har betalt omkostningerne, bekræfter Høibys advokat til TV 2 Norge.

Pengene er betalt, efter at Retten i Oslo for to uger siden afviste at nedlægge et fogedforbud mod bogen.

Bogen blev udgivet af forlaget Aschehoug i oktober og indeholder ifølge Høibys advokater flere urigtige og ulovlige påstande om ham.

Derfor har advokaterne forsøgt at få standset salget af bogen med et fogedforbud.

Det blev dog afvist, hvorfor Høiby skulle betale 460.000 norske kroner til Aschehoug og 70.500 norske kroner til Den Norske Forlæggerforening.

Det svarer samlet set til knap 336.000 danske kroner.

Både Aschehoug og Den Norske Forlæggerforening bekræfter, at de har modtaget pengene og opfatter det dermed som en bekræftelse på, at sagen er afsluttet. Det oplyser begge parter til det norske medie.

Elias Christensen, der er en af Høibys advokater, oplyser til TV 2 Norge, at det normalvis ikke oplyser, hvem der har betalt sagsomkostningerne.

- Men i dette tilfælde har klienten på grund af mediepresset bedt om, at det oplyses, lyder det fra advokaten, der ikke har yderligere kommentarer til "disse transaktioner".

Det er blandt andet en påstand om, at Høiby skal have solgt narkotika på gaden i Oslo, der har fået kronprinsesse-sønnen til at forsøge at standse bogsalget.

Det nægter Høiby at have gjort, men forlaget insisterer på, at oplysningerne er korrekte, har det norske medie VG tidligere beskrevet.

Bogens forfattere, Øistein Monsen og Torgeir Pedersen Krokfjord, hævder at have anonyme kilder i politiet.

Under retssagen har politichef i Oslo Ida Melbo Øystese sagt, at politiet ikke har set Høiby sælge kokain på gaden Karl Johans Gate, som det beskrives i bogen.

Det er tidligere blevet beskrevet af NRK, som også har dækket retssagen tæt.

Politichefen afviste dog at svare på, om politiet havde oplysninger om narkosalg forbundet med Høiby eller om det har set ham andre steder i Oslo.

Oplysningerne var underlagt tavshedspligt, sagde hun.

Aschehoug har tidligere indrømmet, at bogen indeholdt en række fejl.

Det gælder blandt andet en billedtekst og en passage om pengeoverførsler.

I bogen lyder, at Høiby har gennemført "hundredvis" af pengeoverførsler til én navngiven person, mens det rigtige er, at overførslerne er sendt til flere personer.

Det vil blive rettet i nye oplag.

Det vides endnu ikke, om bogen udkommer i Danmark.

/ritzau/

Læs Mere >>

Oslo, 02/12/2025 - 14:18

Høibys mormor betaler sagsomkostninger efter forsøg på at stoppe bog

Retten i Oslo afviste for to uger siden at nedlægge et fogedforbud mod en bog om Marius Borg Høiby.

Den norske kronprinsesses søn Marius Borg Høiby har fået en økonomisk håndsrækning til betalingen af sagsomkostninger på over en halv million norske kroner efter sag om bogen "Hvide striber, sorte får".

Det er nemlig Høibys 88-årige mormor, Marit Tjessem, der har betalt omkostningerne, bekræfter Høibys advokat til TV 2 Norge.

Pengene er betalt, efter at Retten i Oslo for to uger siden afviste at nedlægge et fogedforbud mod bogen.

Bogen blev udgivet af forlaget Aschehoug i oktober og indeholder ifølge Høibys advokater flere urigtige og ulovlige påstande om ham.

Derfor har advokaterne forsøgt at få standset salget af bogen med et fogedforbud.

Det blev dog afvist, hvorfor Høiby skulle betale 460.000 norske kroner til Aschehoug og 70.500 norske kroner til Den Norske Forlæggerforening.

Det svarer samlet set til knap 336.000 danske kroner.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

FAKTA: En både priset og billig spise

* Suppe kan både være en luksusret og den billigste ret overhovedet og er derfor altid blevet spist af høj som lav.

* I løbet af 1800-tallet blev det efter fransk forbillede udbredt i det fine danske borgerkøkken at servere suppe som en optakt til middagen. En af de fineste af slagsen var skildpaddesuppe.   

* Til hverdag spiste man ofte supper drøjet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter.  

* I Skandinavien var det før i tiden også normalt at spise søde supper, men den skik er stort set forsvundet nu. Det var for eksempel sødsuppe, der bestod af frugtsaft, gryn, rosiner, svesker og kanel.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, lex.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

Dine rester kan koges til lækre supper

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er både penge at spare og delikate måltider i vente, hvis du kaster dig over suppegryderne denne vinter.

Alt fra slatne grøntsager til skroget fra lørdagskyllingen kan forvandles til en slubrende smagsoplevelse.

Så tøv en kende, inden du kyler resterne i skralderen, siger kokkelærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

- Man kan virkelig få nogle smage frem i supper, fordi de er så koncentrerede. Smagfuldheden øger mæthedsfølelsen, og så er det bare en god udnyttelse af råvarerne, fastslår han.

Stort set alle grøntsagsrester kan bruges til at kreere en grøntsagsfond. Kog dem blot i vand i halvanden times tid. Herefter sigter du grøntsagerne fra, og så har du en fond, der danner base for en lækker omgang suppe.

Det samme gælder for skroget fra en kylling, fiskeben og de forskellige suppeben, det er muligt at købe til en god pris ved slagteren.

Kog for eksempel kyllingeskroget sammen med løg og nogle gulerødder.

Kyllingeskrog og andre suppeben skal helst have lov til at koge i omkring tre og en halv time. Fiskeben skal ikke have mere end en halv times tid.

Til de cremede supper kan hjemmelavede pureer være et hit. Har du for eksempel nogle lidt trætte tomater liggende, kan de hakkes og koges i saltet vand, til de er helt møre, og til allersidst blendes de.

- Tomat har ret meget umami (den femte grundsmag, red.) i sig, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der gerne bruger tomatpuré som smagsgiver i en græskarsuppe.

Mens tomatpuré skal opbevares i desinficerede patentglas, kan du sagtens fryse dine hjemmelavede fonder ned.

- Jeg kender til folk, der bruger isterningebakker. Så hælder de den koncentrerede fond ned i bakken og smider den i fryseren. Det er helt genialt, siger kokkelæreren.

Laver du store suppeportioner, kan de også opbevares på frys. Her kan du bruge plastikbeholdere eller fødevareegnede fryseposer.

- Med supper er det bare vigtigt at huske, at de skal være kølet ned, før du fryser dem. Ellers kan der meget nemt gå bakterier i, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Hvis man har lavet en suppe med meget fløde i, så kan den godt skille lidt, når man luner den op igen. Det sker der ikke noget ved. Man kan bare samle den igen med en lille smule maizena.

Savner du lidt knas som topping på suppen, kan du også kreere den af, hvad du allerede har i køkkenet.

Har du nogle løg, der synger på sidste vers, kan du dehydrere dem i ovnen. Det gør du ved at skære dem ud i løgringe og bage dem ved ovnens laveste varme (cirka 50-60 grader) i en god rum tid - for eksempel natten over.

- Så bliver de helt sprøde og hårde og smager meget koncentreret af løg, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

Er du frisk på at nørde lidt mere igennem, kan du koge skræl fra grøntsager i en gryde med lidt vand. Kog, indtil du står med en smattet masse, som du blender. Lad puréen stå og trække natten over.

- Dagen efter smøres det helt tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og så bages det ved 100 grader i et par timer, til det er helt tørt og fast.

Nu kan du knække stykker af grøntsagspuréen og friturestege dem én efter en.

- Så får man de lækreste chips, der smager af grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek