Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Roskilde, 01/07/2023 - 08:00

Sikkerhedschef på Roskilde Festival: Vi har et stort ansvar

Roskilde Festival gør alt, hvad den kan, for at sikre publikum under koncerter, siger sikkerhedschef.

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Mange mennesker har prøvet at stå til koncert på en festival. Bassen pumper, promillen er høj, luften er varm, og du skråler med på den ene sang efter den anden omgivet af andre glade festivaldeltagere.

Og mens du forsøger at komme så tæt på scenen som muligt uden at vælte øl ud over for mange mennesker på vejen, er der faktisk nogen, der passer på dig.

Det fortæller sikkerhedschef på Roskilde Festival Morten Therkildsen, som har været del af sikkerhedsteamet siden 1994.

- Det er et stort projekt at sørge for, at folk er i sikkerhed under sådan en koncert. Vi vil gerne have, at folk står tæt, for det skaber fællesskab, men de må heller ikke stå for tæt, siger han.

En del af beredskabet, som hedder Crowd Safety, tager vare på festivaldeltagerne og guider dem, hvis der for eksempel er for mange mennesker i den ene side af en scene.

- Vi ved jo, at der nogle gange kommer mange fra det ene sted til det andet. Det sker tit, hvis det er nogle meget attraktive koncerter, så det betyder også, at vi skal være opmærksomme på at få fordelt folk ordentligt.

- Så vi udregner, hvor mange mennesker der kan stå hvor. Og så justerer vi undervejs, siger han.

Morten Therkildsen fortæller, at festivalen skal være ekstremt forberedt til hver enkelt koncert, fordi der er så mange forskellige kunstnere, scener og talks. Over 180 kunstnere er en del af årets festivalprogram.

- Hvad er det, vi forventer? Hvad er mønstret? Og hvordan afviger virkelighedsbilledet fra det? Det skal vi have planer for, siger han.

I år har festivalen blandt andet sat flere kameraer op og spærret af på veje, hvor mange mennesker går igennem.

- Der var en gennemgang, hvor der bare ikke var plads nok til alle de mennesker, der ville igennem. Så mellem første og anden dag lukkede vi den passage ned, siger han.

Men ellers har der ikke været de store problemer, siger Morten Therkildsen. For festivalen har været forberedt ned til det mindste - lige fra vejret til sikkerhed ved koncerter, til samaritter og dialog med politiet.

- Vi har en forpligtelse på Roskilde Festival, når vi er så store, som vi er. Også med den historik, vi har med i rygsækken, siger han og henviser til ulykken ved Roskilde Festival i 2000.

Her omkom ni unge mennesker under en koncert med Pearl Jam ved Orange Scene. Efterforskningen viste, at det var en ulykke, som især skyldtes crowdsurfing.

Crowdsurfing er et fænomen, hvor en person i vandret stilling bliver båret rundt af publikum under en koncert.

Under ulykken faldt mange, men et bestemt sted kom crowdsurferne ikke op igen. Dem, der var nederst, døde, fordi de ikke kunne få luft.

Efter det blev crowdsurfing forbudt i det meste af Europa.

- I festivalbranchen flytter Roskilde Festival grænser for alle andre. Så vi skal hele tiden være villige til at flytte os og kigge på nye ting. Vi har et stort ansvar, siger Morten Therkildsen.

Han påpeger, at gennemsnitsalderen på Roskilde Festival er langt lavere end på mange andre festivaler i Europa. Der er flere unge mennesker i længere tid ad gangen.

Roskilde Festival er Nordens største festival og samler omkring 130.000 mennesker. Det gør Roskilde til Danmarks fjerdestørste by i perioden.

Gennemsnitsalderen på Roskilde Festival er 24 år.

/ritzau/

Washington D.C., 05/12/2025 - 11:09

Medier: Netflix er tæt på opkøb af streamingkonkurrenten HBO Max

Robert Galbraith/Reuters

Moderselskabet bag HBO Max er til salg - og verdens største streamingtjeneste står forrest i budkøen.

Streamingtjenesten Netflix kan være tæt på at opkøbe Warner Bros Discovery, som er selskabet bag blandt andet konkurrenten HBO Max.

Det oplyser unavngivne kilder til flere amerikanske medier - herunder Bloomberg og CNN.

Foreløbigt er udspillet i forhandlinger mellem selskaberne, at opkøbet skal koste 28 dollar per aktie.

Forhandlingerne finder sted efter flere uger med budkrig mellem Netflix og konkurrenterne Paramount Skydance og Comcast.

Foruden HBO Max er flere tv-kanaler - herunder CNN - samt filmselskabet Warner Bros en del af Warner Bros Discovery.

Netflix har dog kun budt på den del af moderselskabet, som omfatter film- og serieproduktion, og ikke CNN og andre amerikanske tv-stationer.

Warner Bros Discovery satte formelt sig selv til salg i oktober.

Ifølge Bloomberg gik Netflix og Warner Bros Discovery torsdag ind i de potentielt afsluttende forhandlinger om det kommende opkøb.

Samme dag indgav Paramount et købsbud på cirka 27 dollar per aktie, skriver CNN. Dette bud kan dog ikke sammenlignes direkte med Netflix' udspil, da Paramounts bud er rettet mod hele Warner Bros Discovery - herunder amerikanske tv-kanaler.

Netflix er verdens største streamingtjeneste med 280 millioner abonnenter på verdensplan.

Et opkøb af Warner Bros Discovery vil udvide Netflix' muligheder for at producere nye tv-serier og film markant og give adgang til eksisterende film og serier såsom "Game of Thrones" og "The White Lotus" hos HBO Max og Warner Bros Dicoverys andre tjenester.

Hverken Netflix eller Warner Bros Discovery har bekræftet, at der foregår forhandlinger om et opkøb.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/12/2025 - 10:59

Bremen Teater øger indtjening med mange gæster på natklub

Bremen Teater har øget sin indtjening til tre millioner kroner ved at skrue op for antallet af arrangementer.

Bremen Teater har afholdt flere arrangementer i den seneste sæson, og det har fået indtjeningen til at stige.

I regnskabsåret 2024/2025 tjente teateret lige knap tre millioner kroner, hvilket er en stigning på næsten 66 procent sammenlignet med året før.

Det viser Bremen Teaters regnskab, som er blevet offentliggjort fredag.

Ledelsen skriver i regnskabet, at den anser årets resultat som "yderst tilfredsstillende".

- Resultatet afspejler et meget højt aktivitetsniveau for såvel shows i salen samt gæsteantal i natklubben, lyder det videre.

I sæsonen 2024/2025 er der blevet afholdt 327 arrangementer i salen på Bremen Teater og 82 natklubaftener på teaterets natklub, Natbar.

Hertil kommer ifølge regnskabet omkring 30 arrangementer på caféen Kolme, som også drives af Bremen Teater.

Samlet set har Bremen Teater afholdt omkring 440 arrangementer i sæsonen, lyder det.

Sæsonen før blev der samlet afholdt 337 arrangementer.

Bremen Teater danner ramme om alt fra comedy, koncerter og teaterforestillinger til foredrag og debatarrangementer. Teateret huser også af og til konferencer og møder.

Bremen Teater har adresse på Vesterbro i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek