Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 10/09/2023 - 08:00

Flot plante er fatal for din have: Sådan bekæmper du den

Japansk pileurt udkonkurrerer alle andre planter, hvis den får lov. Derfor skal du reagere hurtigt, hvis den dukker op i din have.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Med sine tykke stængler og store frodige blade tager japansk pileurt sig smukt ud. Men den kønne staude gemmer på en overvældende styrke, der kan gå hårdt ud over dens omgivelser.

- Den kaldes for verdens værste invasive art, så det er rigtig slemt, siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos den almennyttige forening Haveselskabet.

- Vi er desværre havnet et sted, hvor den er umulig helt at udrydde, men vi kan forsøge at forhindre, at den spreder sig, siger hun.

Problemet med japansk pileurt er, at den udkonkurrerer havens andre planter, hvis ikke du stopper den i tide. Derudover er den i stand til at vokse gennem beton og kan derfor ødelægge fundamenter.

- I England er der så store problemer med den, at det har negativ indflydelse på værdien af dit hus, hvis der står japansk pileurt på din grund, fortæller Louise Møller.

Er du så uheldig, at den gror hjemme hos dig, skal du indstille dig på en lang og sej kamp. Helt nyetablerede planter kan rykkes op med rod, men er der tale om en stor krabat, kan det tage mellem fem og syv år at få bugt med den.

- Her i Haveselskabet fraråder vi al brug af kemisk bekæmpelse, men japansk pileurt er en af de få plantearter, hvor vi anbefaler at bruge ukrudtsmidlet roundup, fordi skaden ved ikke at gøre noget eller bruge forkerte bekæmpelsesmetoder er større, lyder det fra Louise Møller.

Ifølge hende er det bedste, du kan gøre, meget forsigtigt at skære planten ned stængel for stængel. Alle stænglerne putter du i en pose og kører dem på genbrugspladsen, hvor de smides i småt brændbart.

De må endelig ikke havne i kompostbunken. Der skal nemlig ikke mere til end 0,6 gram stængel for at starte en ny plante.

- Den gror mange steder langs de danske motorveje, fordi den er blevet spredt, når folk er kørt af sted med planteaffald til genbrugspladsen, siger Louise Møller.

Når du har klippet planten helt ned, smører du den med roundup og dækker den til med en kraftig presenning, så den ikke får lys.

- Så venter man. Kig til det efter noget tid for at se, om der er kommet nye skud. Skær ned, hvis der er, pensl med roundup, og dæk igen med presenningen, råder Louise Møller.

Ønsker du ikke at bruge kemiske ukrudtsmidler, skal du gå mere tålmodigt til værks. Den tilgang abonnerer Signe Schrøder, der er selvstændig havekonsulent i vild natur, på.

- Sprøjtegift er skidt for havens vilde liv. Så det er bedst at udpine planten, siger hun.

Signe Schrøder anbefaler en tilgang, hvor du aldrig giver planten lov til at stikke hovedet op over jorden. Klip stænglerne ned, hver gang de skyder op.

- Hvis du kan, så slå den med græsslåmaskinen, lige så tit som du slår græs. Den kan heller ikke så godt lide skygge, så skyggeplanter som rød-el kan begrænse dens vækst.

Derudover foreslår hun, at du allierer dig med dine naboer, så I sammen kan sikre, at planten ikke spreder sig fra have til have.

/ritzau fokus/

København, 24/05/2024 - 16:59

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste mad fra fast food-kæden McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Eksperimentet blev til dokumentaren "Super Size Me" fra 2004.

I den undersøgte Morgan Spurlock, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

En del af eksperimentet gik ud på, at han skulle sige ja, hvis McDonalds-medarbejderen spurgte, om han ville have en ekstrastor portion - såkaldt Supersize.

Dokumentaren blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

Efter "Super Size Me" fulgte blandt andet dokumentaren "Where in the World Is Osama bin Laden" i 2008. Her drog Morgan Spurlock til Mellemøsten for at finde den dengang levende al-Qaeda-stifter.

Men Spurlocks karriere har også ridser i lakken.

I 2017 indrømmede han i et opslag på Facebook, at han havde krænket en række kvinder seksuelt.

Instruktøren beskrev blandt andet, at han i sin ungdom havde været sammen en kvinde, der senere beskyldte ham for voldtægt.

Spurlocks indrømmelser medførte, at han forlod sit job i produktionsselskabet Warrior Poets.

Han havde været med til at grundlægge selskabet i 2004.

2017 var også året, hvor Spurlock igen kastede sit blik på fast food.

Han udsendte dokumentaren "Super Size Me 2: Holy Chicken", en efterfølger til succesen fra 2004.

Denne gang undersøgte han, hvordan fast food industrieni årene efter hans første film har forsøgt at markedsføre sig selv som sundere.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 16:30

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Det var netop dette eksperiment, som den amerikanske filminstruktør og dokumentarist Morgan Spurlock afprøvede i dokumentaren " Super Size Me " fra 2004.

Han ville undersøge, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

Det blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

FAKTA: Dine kort kan koste dig penge på ferien

* Pas på dine kort på ferien, og beskyt din pinkode. Mister du kortet undervejs, skal du tage kontakt til din bank med det samme, så de kan spærre det - og eventuelt minimere et tab.

* Vær opmærksom på, at det koster penge at betale med dine kort i udlandet. Banken opkræver typisk 1 procent af beløbet, hvis du er på ferie inden for EU, og 1,5 procent, hvis du er på ferie uden for EU. Det skal sikre banken mod udsving i valutakurser.

* Det koster dig typisk et gebyr at hæve kontanter i hæveautomater i udlandet.

Kilde: raadtilpenge.dk, som drives af Finanstilsynet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

Sørg for at tøjle budgettet før sommeren er løs

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Når alt fra restaurantbesøg til souvenirs indgår i budgettet, undgår I dyre overraskelser og en forbrændt økonomi på ferien.

Vaffelis, forlystelsesparker, nyt badetøj og lækre restaurantbesøg.

Sommeren byder på masser af herlige oplevelser. Og det er nemt at blive grebet af den gode stemning og lade sig rive med.

Derfor skal du lave et budget for sommerens udskejelser, inden der er gået ferie og fornøjelser i den.

- Det er lettere at overholde, når der på forhånd er sat en grænse eksempelvis for seværdigheder og mad. Det kan godt skride lidt, når man er på ferie, siger Louise Skjødsholm, som er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Rådtilpenge.dk, der hører under Finanstilsynet.

Sæt dig jer ned, og tænk igennem, hvilke ekstraudgifter der venter hen over sommeren. Det er nok særligt forberedelse til sommerferien. Hvis man har store børn, kan der også ligge store poster til studenterfester.

Find ud af, hvilken type sommerferie I vil holde. Ud fra det kan i lægge jeres budget.

- Læg fast, hvad der er det overordnede budget. Og så kan man begynde at dele det op: Hvor meget er der til transport, rejseudgifter, mad, fornøjelser og oplevelser, siger Louise Skjødsholm.

Medtag det hele - plads til souvenirs og shopping skal også være regnet ind i budgettet.

Dermed undgår I at komme hjem fra solen til en forbrændt bankkonto.

- Laver man et overforbrug, kan det godt blive dyrt bagefter, hvis man er nødt til at låne, siger Morten Bruun Pedersen, som er seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

- Feriebudgettet behøver ikke at være skrabet. Men det er godt med et overslag over, hvad der skal bruges på diverse ting. Man kan jo også blive kreativ og måske gøre noget lidt anderledes, siger han.

Det kan for eksempel være, at udgiften til et feriehus fylder uforholdsmæssigt meget i budgettet. Så er det måske værd at overveje, om huset kunne ligge i et billigere område, nævner Morten Bruun Pedersen som eksempel.

- Man kan justere hist og her. Måske kan man spare på nogle forlystelser og gå i skoven i stedet, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek