Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 25/03/2024 - 16:53

Mænd idømt 62 års fængsel for drabsforsøg i SuperBrugsen

Fem mænd på mellem 19 og 21 år har fået lange fængselsstraffe for drabsforsøg i en SuperBrugsen i København.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Fem unge mænd er i Københavns Byret blevet idømt i alt 62 års fængsel for drabsforsøg i en SuperBrugsen på Nørrebrogade i København i januar sidste år.

20-årige Anas Abdi Shidane Yussuf har fået den længste straf. Han er idømt 14 års fængsel efter at være blevet kendt skyldig i to drabsforsøg i forbindelse med episoden.

Mohamad Salah Mahdi Saeid og Haron Khaled Zaher, der også er 20 år gamle, 21-årige Tapid Ra'Fat El-Sabeeh og Ilyas Akalai, som er 19 år gammel, er alle blevet idømt 12 års fængsel.

De forsøgte sammen med Anas Abdi Shidane Yussuf at dræbe en 21-årig mand, der var flygtet ind i SuperBrugsen og forsøgte at gemme sig, inden han blev fundet og stukket 15 gange med kniv, så han fik hjertestop, men overlevede.

Anas Abdi Shidane Yussuf er også dømt for drabsforsøg på en 23-årig polsk mand, der var i SuperBrugsen for at handle ind, og som havde spændt ben for Yussuf. Polakken blev derefter stukket en enkelt gang ved leveren.

Derudover er en 19-årig mand og en 17-årig dreng blevet idømt henholdsvis 10 og 8 måneders fængsel. De var tiltalt for drabsforsøg, men blev kendt skyldige i forsøg på medvirken til grov vold.

Den 21-årige, som endte med at blive stukket 15 gange, var løbet ind i SuperBrugsen efter en konfrontation med den 17-årige dømte foran en frisør på Nørrebrogade.

Den 17-årige løb efter den 21-årige og var inde i SuperBrugsen for at kigge efter ham, men opgav og gik ud. Kort efter gik tre maskerede mænd ind i SuperBrugsen for at lede efter den 21-årige, som havde gemt sig i butikkens baglokale.

De fandt heller ikke den 21-årige, men det skete kort efter, da gruppen igen gik på jagt efter ham. Den 21-årige blev stukket ned i SuperBrugsen vinafdeling og blev fundet af politiet liggende i en pøl af vin fra smadrede flasker og blod.

Overfaldet skete som led i bandekonflikt mellem Loyal To Familia (LTF), som de dømte har en tilknytning til, og en gruppe fra Københavns Nordvestkvarter, som den 21-årige var tilknyttet.

De unge mænd er derfor blevet dømt efter den såkaldte bandeparagraf, der har givet højere straffe. Drabsforsøg straffes i udgangspunktet med seks års fængsel.

Haron Khaled Zaher har anket sin dom. Han vil frifindes. Resten har udbedt sig betænkningstid i forhold til en eventuel anke.

Anklagemyndigheden gik efter at få frataget seks af syv dømte mænd deres danske statsborgerskab, men det fandt retten ikke grundlag for at gøre.

/ritzau/

København, 01/01/2025 - 06:00

Ghita Nørby og Søren Ryge skal finde kulturarv med minister

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Det strømmer ind med bud på kulturarv, siger minister, som sammen med to kulturpersoner skal sortere i bunken.

Det bliver skuespilleren Ghita Nørby og tv-værten Søren Ryge, der sammen med kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) skal finde frem til de bedste bud på dansk immateriel kulturarv.

De tre vil udgøre en "minikomité", som skal sortere i de forslag, som danskerne siden 23. december har kunnet stille på ministeriets hjemmeside.

Valget er faldet på Ghita Nørby og Søren Ryge Petersen, fordi de er folkelige og har indsigt, siger kulturministeren.

- Jeg synes, at de begge repræsenterer noget af det fineste, vi har herhjemme. En stor grad af folkelighed, indsigt og viden. Samtidig ved de fleste danskere, hvem de er, siger Jakob Engel-Schmidt.

Han tilføjer, at der indtil videre er kommet rigtigt mange bud på kulturarv, der er særlig dansk.

I dag er Danmark og Rigsfællesskabet sparsomt repræsenteret på listen over immateriel kulturarv fra Unesco, FN-organisationen for uddannelse, videnskab og kultur.

Grønlandsk trommedans er på listen. Det samme er den nordiske tradition med at bygge skibe efter klinkbådsmetoden.

Jakob Engel-Schmidt mener dog, at højskoler, pølsevogne og hygge også kunne være med.

Derfor har han sat gang i indsamlingen af forslag, som slutter 8. januar. Derefter mødes han med Søren Ryge Petersen og Ghita Nørby for at lave en liste med nomineringer, som danskerne så kan stemme på. Efter planen er afstemningslisten klar inden udgangen af januar.

Når afstemningen er ovre, vil kulturministeren gå til Unesco og ansøge om at få de danske bud på listen.

Ghita Nørby fylder 90 i januar, mens Søren Ryge er 79 år. De har begge en lang karriere bag sig i det danske kulturliv.

Spørgsmål: Kunne man ikke have lavet et bredere panel, så der også var nogle unge med?

- Det kunne man muligvis. Nu sidder jeg der selv, og jeg er kun i starten af fyrrene, så på den måde repræsenterer vi en række forskellige generationer, siger Jakob Engel-Schmidt.

Listen over immateriel kulturarv indeholder for eksempel traditioner og færdigheder. Det kan være madkultur, håndværk eller ceremonier.

Unesco har også en liste med materiel verdensarv. Her er Danmark repræsenteret med blandt andet Roskilde Domkirke, Kronborg Slot og Vadehavet.

/ritzau/

Læs Mere >>

Oslo, 31/12/2024 - 20:27

Norges konge: Vores familie er virkelig blevet sat på prøve i år

Javad Parsa/Ritzau Scanpix

Kong Harald taler ikke om Marius-sagen, men siger, at kongefamilien generelt har været på prøve i 2024.

Den norske kongefamilie er blevet sat på prøve i år.

Sådan lyder det fra 87-årige norske kong Harald i sin nytårstale efter et år, hvor kongen selv har haft helbredsproblemer, mens kongefamilien som helhed har kæmpet med sagerne om kronprinsessesønnen Marius Borg Høiby.

Kongen kommer i sin tale ikke ind på Marius-sagen, men kredser generelt om det at gå igennem modgang og finde håb.

- For os i familien har dette været et år, hvor vi virkelig blev sat på prøve, siger han i talen.

- Et år, hvor vi er blevet endnu mere bevidste om, hvad der betyder noget her i livet.

- I kernen af det at være menneske ligger det, at ingen af os er sparet for smerte og modgang. Nogle bliver ramt hårdere end andre, men desværre slipper ingen af os uden om at opleve svære ting her i livet, indleder han talen.

Kongen siger blandt andet, at man er nødt til at bevare håbet og stå sammen, når man står i udfordringer.

- Leonard Cohen synger i en af sine sange: "Der er en sprække i alle ting. Det er der, lyset slipper ind", siger kongen med henvisning til den canadiske sangers nummer "The Anthem".

- Det giver et håb til os alle, når vi føler, at noget går i stykker.

Han siger, at han selv møder håb i sit arbejde - blandt andet har han mødt Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, fremhæver kongen.

- Selv der hvor det ser mørkest ud, er der en kraft, som får mennesker til at gå i gang med dagen. Til og med i Gaza, i Sudan, i Afghanistan, i Ukraine, i Syrien, siger kong Harald og takker humanitære organisationer og andre, som bidrager i konfliktområder.

Personligt for kongen har 2024 blandt andet været præget af helbredsproblemer. Han blev nemlig syg under en ferie i Malaysia og transporteret til Norge, hvor han fik indopereret en pacemaker.

Men året i det norske kongehus har i høj grad også været præget af sagen om Marius Borg Høibye, som er søn af Norges kronprinsesse, Mette-Marit.

Han står over for sigtelser om blandt andet vold, voldtægt uden samleje samt mishandling.

Marius Borg Høibye er ikke formelt en del af det norske kongehus. Det skyldes, at han er født, før Mette-Marit blev gift med kronprins Haakon.

87-årige Kong Harald har siddet på tronen siden 1991. Han og dronning Sonja har to børn, kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 31/12/2024 - 10:00

BLÅ BOG: Ida Marie Moesby

* Ida Marie Moesby er 31 år, uddannet økonom og arbejder som forbrugerøkonom hos Nordea.

* Bor i Dyssegård nord for København i en lejet villalejlighed.

* Bor sammen med sin kæreste, som har to børn fra tidligere, og katten Maggie.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 31/12/2024 - 10:00

FAKTA: Sådan holder jeg økonomisk overblik

* Ida Marie Moesby har en række forskellige konti for at holde overblikket over, hvad der er på kontoen, og hvad der bliver brugt i løbet af måneden.

* Sammen med sin kæreste har hun en fælles madkonto, som også dækker køkkenrulle, toiletpapir, håndsæbe og andet fra supermarkedet. Derudover har de en fælles konto til de faste udgifter som husleje og forsikringer.

* De har også en fælles opsparingskonto samt hver deres opsparingskonti. 

* I første omgang tikker pengene hver måned dog ind på hendes lønkonto, og så fordeles de ud på de andre konti via automatiske overførsler. Tilbage på lønkontoen står cirka 4-5000 kroner, som fungerer som lommepenge til togbilletten, en kaffe eller takeaway. Hvis der så ikke står så meget sidst på måneden, fungerer det lidt som en mental blokade, for hun vil helst ikke overføre penge fra opsparingskontoen for at kunne købe eksempelvis take-away.

* Den sidste konto er til investering.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek