Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

01/10/2024 - 10:00

Cremer og sæber kan give fødevareallergi: Sådan nedsætter du risikoen

Proteiner fra blandt andet soja og mælk i hudplejeprodukter kan føre til, at især små børn udvikler allergi over for mad. Voksne kan dog også blive ramt.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Mælk og mandler lyder umiddelbart som ufarlige ingredienser i de produkter, du smører dit lille barn ind i.

Men faktisk lurer risikoen for, at barnet udvikler fødevareallergi, hvis det får proteiner fra mad på huden.

Risikoen opstår, når barnet bliver udsat for noget, som det endnu ikke har spist, og som immunforsvaret dermed ikke har opbygget en tolerance imod.

Det viser flere studier, der nu bakkes op af Miljøstyrelsen. Styrelsen har fået lavet en ny undersøgelse af en række sæber, shampoo, cremer og olier til børn.

Undersøgelsen konkluderer, at 27 procent af produkterne på markedet rummer fødevareingredienser.

Af de produkter har man fået testet et udsnit på 39. Her fandt man potentielt allergifremkaldende fødevareproteiner i ni af dem.

- Det er altså ikke i alle tilfælde, at der er proteiner i plejeprodukter med fødevareingredienser, og det er jo positivt, siger Camilla Maria Petersen, som er projektansvarlig for den nye undersøgelse fra Miljøstyrelsen.

Alligevel lyder anbefalingen nu fra styrelsen, at forældre forsøger at undgå at udsætte små børn for cremer og andet, der er tilsat elementer fra madens verden.

- Vi opfordrer til, at man venter, til børnene har indtaget fødevarerne, før de får dem på huden. Her er det særligt børn under to år, der er udsatte, og børn, hvor hudbarrieren ikke er intakt. Det kan for eksempel være i forbindelse med eksem, siger Camilla Maria Petersen.

Men det kan godt være svært at gennemskue indholdsfortegnelserne, når du skimmer supermarkedets hylder for hudpleje til dit barn.

Det siger Rikke Bille, som er chef for allergimærkningen Asthma Allergy Nordic hos patientforeningen Astma-Allergi Danmark.

- Man kan ikke altid se på ingrediensens navn, at den stammer fra en fødevare, fortæller hun.

Ifølge hende er den eneste rettesnor, der findes lige nu, at vælge produkter, der bærer Astma-Allergi Danmarks blå mærke. Også Camilla Maria Petersen fra Miljøstyrelsen henviser til mærket.

Astma-Allergi Danmark kræver nemlig dokumentation for, hvor eventuelle fødevareingredienser kommer fra, og fødevareproteiner tillades slet ikke.

- Derfor er vores mærkning det bedste værktøj, som det ser ud lige nu, siger Rikke Bille, der dog håber, at myndighederne vil se på sagen.

- Det er vigtigt, at myndighederne får kigget på noget regulering, når vi nu har denne viden, siger hun.

Selv om det i høj grad er helt små børn, som er i risiko for at udvikle fødevareallergi gennem hudplejeprodukter, så kan det også godt ske for voksne.

Forskning tyder på, at det kan opstå, hvis du bruger produkter, der indeholder såkaldte modificerede fødevareproteiner, lyder det fra Rikke Bille.

- Her har man ændret proteinerne en lille smule, og de er derfor ikke fuldstændig identiske med de oprindelige proteiner. Flere studier peger på, at det kan snyde kroppens forsvar, sådan at du faktisk får aktiveret en fødevareallergi mod noget, du tidligere sagtens har kunnet spise, forklarer hun.

Camilla Maria Petersen fra Miljøstyrelsen oplyser, at styrelsens nye undersøgelse vil blive taget med til et møde i en kosmetikgruppe under EU-Kommissionen i november.

/ritzau fokus/

København, 13/12/2025 - 08:00

BLÅ BOG: Ulver Skuli Abildgaard

* Ulver Skuli Abildgaard blev født 26. juni 1955.

* Den 70-årige skuespiller blev færdiguddannet fra Odense Teater i 1984

* Han særlig kendt for sin rolle som Ulrik i komedieserien "Hjem til fem" fra 1995.

* Har spillet roller i tv-serier som "Taxa", "Sommerdahl" "Badehotellet", "De forbandede år", "Nordkraft" og Thomas Vinterberg-filmen "Kollektivet".

Kilder: DR, IMDB. 

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 13/12/2025 - 08:00

TV 2-stjerne: Folk bliver helt bange for mig

Ulver Skuli Abildgaard, der spiller morfar Jens i "Valdes jul - vintermiraklet", er så buldrende positiv, at folk finder det uhyggeligt, fortæller han.

God julestemning kan bringe det positive frem i selv den mest forbitrede vinterhader.

Men det kan også blive for meget af det gode, hvis man spørger Ulver Skuli Abildgaard, der er aktuel som morfaren Jens i TV 2-julekalenderen "Valdes jul - vintermiraklet".

Han er selv så positivt anlagt, at det næsten er uhyggeligt, mener han.

- Jeg buldrer nogle gange frem af positivisme - folk bliver helt bange for mig, fortæller skuespilleren, der har spillet med i tv-serier som "Taxa" og "Badehotellet".

Ifølge Ulver Skuli Abildgaard er det til tider lidt for positive sind er noget, som han har måttet arbejde med for ikke at træde sine medmennesker over tæerne.

- Fordi jeg er så buldrende, kommer jeg til at dæmpe alle mulige andre - jeg giver jo ikke andre lov. Der skal også være plads til, at andre har det, som de har, siger Ulver Skuli Abildgaard.

Det er dog noget, som er blevet bedre med alderen, fortæller den 70-årige skuespiller.

Det positive og lyse sind er også gældende for hans karakter i julekalenderen, morfaren Jens, der så småt begynder at falde for Berit, der spilles af Ina-Miriam Rosenbaum, da hun skal arbejde på den gård, han bor på.

Privat er skuespilleren godt gift på fyrretyvende år, som han selv beskriver det.

Han og konen Inger har sammen tre voksne børn, der tilsammen har seks børnebørn.

Jens og Berits juleromance viser sig blandt andet ved kopper af cafe latte, som morfaren serverer.

Og det er et kærlighedssprog, som Ulver Skuli Abildgaard også bruger.

- Hver morgen laver jeg cappuccino til min kone. Min far gjorde det for mig, da jeg var barn.

Ægteparret, der har været sammen siden 1981, har en særlig opskrift til det lange og sunde parforhold.

- Tilgivelse. Og så skal man arbejde for det, lyder det fra Ulver Skuli Abildgaard.

- Man behøver ikke at sige eller gøre noget, man skal bare være der.

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 12/12/2025 - 08:00

FAKTA: Forskellige lertyper

* Der findes et væld af forskellige slags ler. Overordnet inddeles de i tre typer: lertøjsler, stentøjsler og porcelænsler.

* Dit valg er ler afhænger blandt andet af, hvor højt ovnen kan brænde.

* Smeltepunktet for lertøjsler er lavt, og det skal derfor ikke brændes ved så høje temperaturer som stentøjsler og porcelænsler, der begge har et højt smeltepunkt.

Kilde: cerama.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 12/12/2025 - 08:00

FAKTA: Hold fokus på processen

* Prøv at slippe dine egne forventninger til, hvordan det færdige resultat af din keramik skal se ud, og tillad dig selv at lege med leret, når du går i gang med at forme det.

* Lav måske en tegning forinden af, hvad du gerne vil lave, men brug den udelukkende som et startskud og ikke som et facit.

* Du kan også sagtens sætte hænderne i leret uden at have nogen som helst idé om, hvad du gerne vil lave. Prøv bare at lade hænderne prøve sig frem.

* Du kan altid klaske leret sammen og prøve igen, hvis du er utilfreds med det, du har formet.

* Men husk også, at kreationer i ler ofte ser håbløse ud helt op til den sidste finish. Nogle gange skal der ikke mere til end at lukke alle de små revner med tommelfingeren og køre en fugtig svamp hen over kanten på koppen, før den pludselig ser flot ud.

Kilde: Pi Bjørg, der er keramiker og forfatter til bogen "Keramik derhjemme - for alle".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek