Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 29/02/2024 - 08:00

Undgå at gøre dig selv og dine gæster syge med din madlavning

Må du hakke grøntsager og skære rå kylling på samme skærebræt, hvis det hele alligevel skal i samme gryde? To eksperter giver dig svaret.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Et instagramopslag fra statsminister Mette Frederiksen den 25. februar 2024 skabte i den grad debat om god køkkenhygiejne.

Her havde en smilende statsminister nemlig lagt et billede op på det sociale medie, hvor hun var i gang med at lave mad med rå kylling og hakkede løg på samme skærebræt.

Det fik flere til tasterne, som mindede om vigtigheden i at holde de to ting adskilt, mens det ifølge andre var ligegyldigt. Det skulle jo alligevel i samme gryde.

Spørger du kokkeunderviser Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen, findes det rigtige svar et sted i midten af de to lejre.

- Man må aldrig blande grøntsager og råt kød. Rent fagligt er det et no-go, og reglerne er klokkeklare, lyder det fra kokkeunderviseren.

Han tilføjer dog, at der kan være noget om snakken med, at det hele ender i samme gryde.

- Man kan godt sige, at der ikke er noget galt med at hakke løg og kylling på samme skærebræt, men så skal løgene være helt rensede for eksempelvis jord og alt muligt andet, og stykkerne skal efterfølgende kommes i en gryde og varmebehandles.

- Jeg vil dog aldrig nogensinde gøre det, heller ikke hvis det skal i samme gryde og opvarmes alligevel. Kokkeeleverne får det også banket ind fra dag ét, slår han fast.

Ifølge Thomas Rønsch Toftdahl handler det om at skabe nogle gode vaner i køkkenet, når det kommer til hygiejne.

Han peger på, at hvis du har det på rygraden at holde tingene adskilt, kommer du ikke til pludselig skabe en sundhedsrisiko for dig selv en dag, du ikke lige tænker over det.

- Det kan være svært at vide, om eventuelle jordbakterier er vasket helt væk. Hold hellere tingene adskilt, så du er på den sikre side, og du ikke får det krydskontamineret, siger han.

Og netop at holde grøntsager og kød adskilt er også noget, som Thomas Bjarnsholt, der er professor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet, praktiserer hjemme i sit køkken.

- Det er en god tommelfingerregel. Både når man laver mad selv, men især når man serverer mad for andre, siger han

Bakterieeksperten er enig med kokkeunderviseren i, at der som sådan ikke er noget problem i at hakke løg og kylling på samme skærebræt - så længe det opvarmes tilstrækkeligt.

- Det er, når delene bruges hver for sig, at der er et problem. Der kan være potentielle sygdomsfremkaldende bakterier i utilberedt kød, og grøntsager kan indeholde jordbakterier, siger han.

- Nogle jordbakterier er farlige for os. Nogle sporeformede af slagsen kan være sværere at komme af med igen, og det kan potentielt ende galt. Men de fleste af dem giver nok blot godt ondt i maven og diarré.

Ud over bakterier i maden skal du ifølge Thomas Bjarnsholt også være påpasselig med at have smykker og ringe på i køkkenet.

Her kan der nemlig gemme sig mange sygdomsfremkaldende bakterier.

- Vi ser det tit i madlavningsprogrammer, at deltagerne har ringe på. Tag dem hellere af, når du står i køkkenet.

/ritzau fokus/

Cardiff, 04/07/2025 - 20:33

Oasis-brødre genforenes på scenen i Wales efter 16 års koncertpause

Suzanne Plunkett/Reuters

Liam og Noel Gallagher har lagt stridsøksen på hylden og trækker titusindvis af fans til turnéstart i Wales.

For første gang i 16 år går brødrene Liam og Noel Gallagher fra rockbandet Oasis fredag aften på scenen sammen.

Den musikalske genforening sker på Principality Stadium i Wales' hovedstad, Cardiff, hvor Oasis tager hul på sin genforeningsturné.

Dagen igennem har titusindvis af forventningsfulde Oasis-fans fyldt gaderne i byen, skriver det britiske medie BBC.

Det britiske band, der især er kendt for hits som "Wonderwall" og "Don't look back in anger", går ifølge koncertprogrammet på scenen klokken 20.15 lokal tid - klokken 21.15 dansk tid.

Et par timer før deres optræden begyndte Gallagher-brødrenes fans at fylde Principality Stadium, som har plads til op til 74.500 koncertgæster.

Nyhedsbureauet AFP har talt med flere fans, der er kommet langvejs fra for at opleve Oasis på scenen igen.

- Det bliver livsomvæltende, siger 39-årige Omar Llama, der er rejst fra Mexico til Wales for at se og høre Gallagher-brødrene.

En anden fan, der har krydset Atlanten, er 31-årige Mark Cassidy fra New York, som er rejst til Storbritannien sammen med en ven.

- Vi er super spændte. Det er en perfekt dag til det, siger Mark Cassidy og hentyder til, at solen dagen igennem har skinnet over Cardiff.

Oasis blev dannet i 1991, og i 2009 blev bandet opløst som følge af personlige og professionelle uoverensstemmelser.

De efterfølgende år optrådte Liam og Noel Gallagher hver for sig, og aldrig sammen.

I en udtalelse forud for genforeningsturnéen forklarede de, at deres genforening er sket som følge af en "gradvis erkendelse af, at tiden er inde".

Koncerten i Cardiff er den første af 41 koncerter, som Oasis skal spille på sin turné. Lørdag spiller bandet igen i Cardiff og derefter fortsætter turnéen i Manchester, London, Edinburgh i Skotland og Dublin i Irland.

Efter Storbritannien og Irland spiller Oasis i Canada, USA, Mexico, Sydkorea, Japan, Australien, Argentina, Chile og Brasilien.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/07/2025 - 20:18

Artigeardit gæstede Orange med et ungt og dansende publikum

Torben Christensen/Ritzau Scanpix

For første gang optrådte Artigeardit på Orange. Anmeldelserne af rapperen går fra fire til seks stjerner.

"Den dansk-albanske rapper klarede skærene på Orange med selvtillid og energi", lyder det fra B.T., som kvitterer med fire stjerner til Artigeardit.

Artigeardit indtog fredag eftermiddag for første gang Orange Scene på Roskilde Festival.

Der var lagt op til en fest, da der var godt fyldt og med et tætpakket og primært ungt publikum.

- Selv mindre kendte numre fik spredt stemning og klapsalver ud på Dyrskuepladsen, men når Artigeardit virkelig fik sat fut i crowded, var det, når han mere end halvvejs hen i koncerten tillod sig selv at bryde lidt fra sin stramme komposition, lyder det fra B.T.

Koncerten begyndte i silende regnvejr, men efter et kvarters spilletid tittede solen frem og varmede det dansende publikum.

Den albansk-danske sanger hev undervejs den ene kendte sanger efter den anden ind på scenen. Det var blandt andre Tobias Rahim, Josva, Mø, Barselona og Lamin.

Soundvenue er enig i den firstjernede bedømmelse.

- Hovedpersonen åbnede påfaldende rutinepræget. Der var glimt af medrivende mimik på "Lov mig 1 ting", men der var også en del spankuleren frem og tilbage på scenen, skriver Soundvenue om koncerten og tilføjer:

- Men langsomt løftede koncerten sig og blev ikke bare god, men rigtig god.

Politiken giver rapperen hele seks hjerter og skriver, "Ardits sylespidse, eksplosive flow var ren, urørlig dopeness" og supplerer med, at "Artigeardit mestrede det hele".

Det var første gang, Artigeardit spillede på Orange Scene, og det var også den første koncert på scenen, der er blevet tegnsprogstolket.

- Det gik rigtig godt med performancetolkningen til koncerten. En del af det, vi testede, var placeringen, hvor tolkerne stod på et podium lidt væk fra scenen, fortæller Mika Christoffersen, som er chef for deltagelse og diversitet på Roskilde Festival.

Ifølge hende hedder det en performancetolkning, ikke tegnsprogstolkning, fordi det er en del af showet og en performance, og derfor ikke en én til én sproglig tolkning.

Mika Christoffersen fortæller, at det kræver to tolkere til en koncert, fordi det fysisk er hårdt, når man både danser og tolker samtidig.

Og det lader til, at det indtil videre har succes blandt flere af gæsterne.

- Vi fik sidste år rigtig god feedback både fra gæster med nedsat hørelse og hørende gæster og kan se, at det er blevet taget godt imod igen i år. Det skaber en anden dimension af showet, siger hun.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 04/07/2025 - 10:00

FAKTA: Det bør du huske før afrejse

* Tjek dine forsikringsvilkår i god tid inden afrejse.

* Kontakt dit rejseforsikringsselskab, hvis du har været syg, behandlet eller har ændret medicin inden for de sidste to måneder før afrejse.

* Husk, at det er ikke din læge, men dit forsikringsselskab, der skal give en medicinsk forhåndsgodkendelse.

Kilde: Forsikring & Pension.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 04/07/2025 - 10:00

Syg før ferien? Så skal du have grønt lys fra din rejseforsikring

Clara Margais/Ritzau Scanpix

Uden en medicinsk forhåndsgodkendelse fra forsikringsselskabet før afrejse risikerer du, at rejseforsikringen ikke dækker ved forværring af sygdom eller skade.

Feriesæsonen er over os, og mange danskere pakker kufferten for at rejse til udlandet. Det kan som bekendt være en fordel at have en rejseforsikring, så du er dækket, hvis du skulle blive akut syg eller komme til skade på ferien.

Men hvis du inden for de sidste to måneder før din rejse har været syg eller i behandling, skal du være særlig opmærksom, da det kan påvirke, hvordan din rejseforsikring dækker.

Det fortæller Anne Garde Slothuus, der er er forsikringsekspert i Forsikringsoplysningen under brancheorganisationen Forsikring og Pension.

- Hvis man har haft en behandlingskrævende skade eller sygdom og halvanden måned senere skal på sommerferie, skal man lige huske at få en medicinsk forhåndsgodkendelse, siger hun og uddyber:

- Den er sædvanligvis ikke besværlig at få, men mange glemmer det simpelthen. Og det kan have store økonomiske konsekvenser, hvis man glemmer at udfylde den.

Medicinsk forhåndsgodkendelse kaldes også en forhåndsvurdering og betyder, at dit forsikringsselskab på forhånd skal vurdere, om din sygdom eller skade er stabil nok til, at du kan rejse.

Denne godkendelse er nødvendig for, at du kan være dækket af din rejseforsikring.

- Hvis man undlader at udfylde en forhåndsgodkendelse før afrejse, er udgangspunktet, at forsikringsselskaberne i de fleste tilfælde vil afvise at dække eventuelle udgifter, hvis en sygdom eller skade forværres på rejsen, siger Anne Garde Slothuus.

Det er vigtigt at understrege, tilføjer hun, at det kun er sygdomme eller skader, man har fået behandling for inden for de seneste to måneder, der eventuelt kan være undtaget fra forsikringens dækning.

- Alt andet vil stadig være dækket. Har man for eksempel fået en ny hofte, men bliver smittet med en virus under ferien, dækker forsikringen stadig behandlingen af virussen, siger hun.

Også Trygs rejseskadedirektør Janus Egelund Larsen siger, at det er vigtigt at sikre, at du er rask nok til at rejse.

- Forsikringen dækker nemlig ikke eksisterende sygdomme eller skader, som er opstået før din rejse, siger han.

Du kan typisk udfylde en formular eller en onlinetest på dit forsikringsselskabs hjemmeside og få en vurdering af, om rejseforsikringen dækker.

Ifølge Janus Egelund Larsen har alder tidligere haft betydning, men sådan er det ikke længere.

- Vi oplever engang imellem, at vores ældre kunder ringer ind og er i tvivl om, hvorvidt de skal tage testen, fordi de er over 80 år, siger han og uddyber:

- Men det krav blev fjernet for år tilbage. Så man kan roligt sætte kursen sydpå, så længe man har tjekket, at man har en gyldig rejseforsikring.

Når du udfylder en medicinsk forhåndsgodkendelse, er det ikke en garanti for, at forsikringen dækker.

Har du for nylig været i behandling for en sygdom eller lidelse, kan forsikringsselskabet vurdere, at netop den ikke er dækket på rejsen.

- Så rejser man altså på eget ansvar, siger Anne Garde Slothuus og fortsætter:

- Forsikringsselskabet kan også vurdere risikoen ud fra, hvilken type ferie man skal på. Har man for eksempel fået en ny hofte, vil en skiferie være mere risikabel end en badeferie. Det vil dog altid være en konkret vurdering i den enkelte situation.

Hun anbefaler, at du udfylder en medicinsk forhåndsgodkendelse, inden du bestiller eller betaler din rejse, hvis du har været syg, er kommet til skade eller på anden måde været i behandling inden for de seneste to måneder før afrejse.

Ellers kan det nemlig få betydning for, om en afbestillingsforsikring dækker, hvis du skulle blive for syg til at tage afsted.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek