Ingredienser som nellike, ingefær og kanel giver honninghjerter den karakteristiske smag af jul.
Men forberedelserne skal du lave, længe før kagerne kan nydes i december.
For de klassiske honninghjerter består også af en fordej, der laves, minimum fire uger før kagerne bages.
Det fortæller Cathrine Brandt, der er forfatter til flere bøger om bagværk og ejer af bageriet Brandt Brød i Silkeborg.
Fordejen til det, Cathrine Brandt betegner som julens vigtigste bagværk, består af kun to ingredienser.
- Først rører man honning og hvedemel sammen, og det skal have lov at stå, for at man kan få nogle luftige honninghjerter, siger hun.
Stivelsesmolekylerne i fordejen ændrer sig, når honning og hvedemel får lov at modne sammen.
Når du senere ved bagningen tilsætter hævemiddel i form af hjortetaksalt og potaske, sker der en kemisk reaktion, som skaber luftbobler og giver en blød og luftig kage.
Fordejen skal opbevares i en lufttæt beholder og stilles et køligt sted.
- Den må ikke stå alt for varmt, så hvis man har et meget varmt køkken, kan man stille den i et viktualierum, en kælder eller i køleskabet, siger Cathrine Brandt.
Inden fordejen blandes med de øvrige ingredienser, kan du med fordel rive den på et groft rivejern.
Så undgår du, at din røremaskine bukker under for den hårde masse midt i årets måske vigtigste bagemåned.
Cathrine Brandt forbereder selv fordejen lige omkring efterårsferien, men du kan let få et godt resultat, hvis du laver den i midten af november.
- Så kan man bage dem i starten af december, og så har man honninghjerter til hele måneden, hvis man fugter dem undervejs, siger hun.
Blandingen kan hverken fordærve eller blive for gammel, da den ikke indeholder vand.
Derfor kan du ifølge Cathrine Brandt sagtens bruge fordejen fra sidste år, hvis du ikke kom i mål med dine honninghjerter.
Når de nybagte kager tages ud af ovnen, er de hårde som sten og derfor ikke til at spise.
- Her fungerer det allerbedst, hvis man lægger de bagte honninghjerter på en bageplade med en bagerist hen over og dækker med et fugtigt viskestykke.
- Så blødgør man viskestykket løbende over et par dage, mens kagerne står og trækker fugt. Og så kan man lukke dem med chokolade, siger Cathrine Brandt.
/ritzau fokus/