Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 20/01/2024 - 10:00

Hold øje med ørerne: Høretab skader trivslen på jobbet

Din hjerne kommer på overarbejde, hvis du i dagligdagen kæmper med at fange, hvad kollegerne siger. Forening håber, at flere med høretab søger hjælp.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Din hørelse spiller en rolle for din trivsel på arbejdet. Derfor er det ifølge Høreforeningen afgørende, at du reagerer, hvis den vigtige sans begynder at svigte.

Ifølge rapporten "Høreproblemer i arbejdslivet", som Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd har lavet for Høreforeningen, angiver hver femte erhvervsaktive dansker mellem 18 og 64 år, at de har problemer med hørelsen.

- Jeg tænker, at der må være nogle derude, der virkelig kæmper sig gennem arbejdsdagene med de høreudfordringer, siger Majbritt Garbul Tobberup, der er Landsformand for Høreforeningen.

Rapporten viser, at folk, der har en del vanskeligheder med at høre, hvilket er 2,2 procent, arbejder mindre end andre. Og det kan Majbritt Garbul Tobberup godt forstå.

- Når du har et høretab, bliver du meget træt, fordi du bruger meget energi på at høre, fortæller hun.

Samme pointe kommer fra Tine Eltang, der er audiologopæd hos Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi, som tilbyder specialundervisning og specialrådgivning til mennesker med nedsat funktionsevne.

- Vi oplever, at mange bliver meget udmattede af hele tiden at skulle høre og forstå det, der foregår omkring dem, siger hun og tilføjer, at det samtidig skaber udfordringer, at høretab er et usynligt handicap.

- Mange oplever, at deres kolleger glemmer, at de ikke hører så godt, og det er ikke af ond vilje, men det kan være frustrerende.

Derudover opstår der nemt misforståelser, hvis du ikke tydeligt kan høre, hvad folk omkring dig siger. Og det kan ligeledes føre til frustrationer hos både dig selv og dine kolleger.

Er du en af dem, der har det sådan, har Majbritt Garbul Tobberup et klart råd:

- Gå til ørelægen og få tjekket hørelsen. Jo før, jo bedre. Jeg plejer at sige, at det ikke er en skam at høre dårligt, men det er en skam ikke at gøre noget ved det, siger landsformanden.

Tine Eltang gør klart, at du ikke behøver en henvisning fra din egen læge for at få en tid hos din lokale ørelæge.

- Hos ørelægen får du lavet en høreprøve, og så vurderer ørelægen, om der er tale om et høretab, og om det giver mening at afprøve et høreapparat.

Anbefales et høreapparat, er det bare om at sige "ja tak", understreger hun.

- Ubehandlet høretab kan godt hænge sammen med angst og depression, og nyere forskning viser, at der på den lange bane kan være en sammenhæng med demens, siger Tine Eltang og understreger, at det også giver en gevinst her og nu at få hjælp til hørelsen.

- Du er kognitivt på overarbejde, når du hører dårligt. Derfor kan du aflaste dig selv en hel del ved at få høreapparat eller andre hjælpemidler.

Problemet er dog, at høretab kan være skamfuldt, påpeger hun.

- Vi opfordrer altid til, at man er åben omkring sit høretab, men høretab er desværre stadig ret tabubelagt. Hvis kollegerne ved det, kan de bedre tage hensyn til dig, og du kan tage dig de rette forholdsregler og få hjælp.

Hjælpen kan du for eksempel få ved at kontakte din kommunes hørekonsulent. Alle kommuner herhjemme har nemlig en ansat tilknyttet, som står klar til gratis at rådgive borgere, der oplever høreproblemer på jobbet.

/ritzau fokus/

København, 09/12/2025 - 16:41

Populært tv-program får påbud efter røg i køkkenet

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Arbejdstilsynet har givet et påbud til Metronome Productions, der producerer tv-programmet "Masterchef" på TV3 for Viaplay. Det skriver fagbladet Journalisten.

Der har bogstavelig talt været røg i køkkenet under optagelserne af madlavningsprogrammet "Masterchef", som sendes på TV3.

Arbejdstilsynet har givet et påbud til Metronome Productions, som producerer programmet for Viaplay, der blandt andet huser TV3.

Det skriver fagbladet Journalisten på baggrund af en aktindsigt fra Arbejdstilsynets besøg i oktober.

Her blev der konstateret problemer med luftvejsbelastninger i studiets såkaldte bagkøkken, hvor der produceres mad til brug i programmet.

Metronome Productions er blevet pålagt at etablere en effektiv udsugningsløsning og dokumentere forbedringerne senest 1. maj 2026.

Den eneste ventilation i lokalet bestod ved Arbejdstilsynets besøg af en hejseport, som blev åbnet efter behov.

De ansatte blev dermed udsat for sundhedsskadelige dampe og stegeos, da der ikke var installeret effektiv udsugning til madlavning eller opvask, konstaterede Arbejdstilsynet ifølge Journalisten.

Charlotte Holm, der er programchef for Underholdning på Metronome Productions, skriver til fagbladet, at produktionsselskabet anerkender påbuddet fra Arbejdstilsynet og tager det alvorligt.

- Vi er ikke aktuelt i optagelse på "Masterchef", men vil udbedre forholdene i bagkøkkenet samt orientere berørt personale inden for den givne frist og naturligvis inden eventuelle nye optagelser, skriver hun til fagbladet.

"Masterchef" blev sendt for første gang på TV3 i 2011.

Her kokkerer og konkurrerer deltagere, som både har talt amatører og danske kendisser, i forskellige udfordringer, der skal give dommerne lyst til en bid mere.

Netop nu strømmer der en julespecial i den gode sags tjeneste over skærmen.

Kendisser, blandt andre skuespiller Jesper Ole Feit Andersen, Robinson-vært Jakob Kjeldbjerg og tidligere professionel fodboldspiller Stig Tøfting, er gået i køkkenet.

Her er målet at imponere dommertrioen bestående af tidligere Michelin-kok Dak Wichangoen samt Jakob Mielcke og Jesper Koch med himmerigsmundfulde, samtidig med at de samler penge ind til Børnecancerfonden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2025 - 16:09

TV 2-ekspert skal være far igen

Sxp/Ritzau Scanpix

TV 2 Sports håndboldekspert Daniel Svensson og hans hustru, Caroline Alhof, venter en lille pige. Parret har i forvejen en søn, der kom til verden i 2023.

Der kommer snart en ekstra spiller på banen hjemme hos TV 2's håndboldekspert Daniel Svensson.

Hans hustru, Caroline Alhof, venter parrets andet barn, som bliver en lille pige.

Det afslører den vordende far i en story - et kort, tidsbegrænset klip - på det sociale medie Instagram.

Sammen har parret allerede sønnen Konrad, der kom til verden i 2023.

Daniel Svensson har været ramt af kræft flere gange og deponerede sæd, inden kemobehandlingen blev igangsat. Han blev erklæret kræftfri i 2017 efter sin anden diagnose.

Men midt i lykken over at skulle være far for første gang blev Daniel Svensson ramt af den alvorlige sygdom for tredje gang.

Det blev opdaget tidligt og opereret væk, fortalte han efterfølgende til B.T.

- Jeg har en helt utrolig støtte i min kæreste og familie. Det har været en enormt begivenhedsrig tid, da min kæreste og jeg også har gået i fertilitetsbehandling. Så vi har nærmest gået frem og tilbage mellem de to afdelinger, sagde Daniel Svensson dengang til avisen.

Daniel Svensson har en fortid på det danske A-landshold. Han debuterede i 2007 og nåede at spille otte kampe og score 15 mål i nationaldragten. I dag bruger han sin ekspertise på TV 2.

Den 43-årige tidligere topatlet har også medvirket i en række programmer på kanalen, blandt andet "Vild med dans" og "Korpset".

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

FAKTA: Kunsten at smage til

* Det kræver øvelse at smage maden til. Du lærer meget af at gøre det sammen med andre, hvor I taler jer frem til, hvad der mangler.

* Den gode smag opstår i mødet mellem kontraster. Derfor giver det mening at tilsætte for eksempel både sukker og eddike til en ret.

* Tænk i smagslag, når du laver mad. Jo flere nuancer, du kan få bygget ind i smagen, jo bedre resultat får du.

*  Eksperimentér, og prøv dig frem. Er du nervøs for at ødelægge hele sovsen, så tag nogle skefulde over i en anden gryde, og eksperimentér med det til en start.

Kilde: kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

Kreer vegetariske juleretter så englene synger

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Umami er kodeordet, når du kokkerer kødfri julemad uden at gå på kompromis med smagen, lyder det fra kogebogsforfatter Camilla Skov.

Du kan sagtens skabe en velsmagende julemiddag uden andesteg og sprøde svær på menuen. Opskriften på succes er at sørge for masser af den dybe, runde og fyldige femte grundsmag - umami.

Sådan lyder det fra Camilla Skov, der er kogebogsforfatter og driver bloggen Vegetarisk Hverdag. Hun peger især på sovsen som et afgørende element.

- I min sovs bruger jeg tørrede svampe til at give umami. Det er rigtig godt, og så salter jeg med alt andet end salt. Soja, fiskesovs, miso, grøntsagsfond, måske en lille smule hvidløgspulver, det giver også umami. Det hele handler om balance og at gå forsigtigt frem, siger hun.

De tørrede svampe skal først blødes op i vand. Imens svitser du løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt dernæst fond og fløde, hak de udblødte svampe fint, og hæld dem i gryden.

Lad nu sovsen simre, og smag til med alt fra soja og rørsukker til dijonsennep.

- I min familie er det et af højdepunkterne til jul, at vi står og smager sovsen til. Det er simpelthen bare det bedste lille øjeblik på dagen. Så min opfordring vil være at gøre det til noget hyggeligt, I gør i fællesskab, lyder det fra Camilla Skov.

Til sidst kan svampene sies fra, så blot smagen bliver tilbage.

- Den smager jo selvfølgelig ikke af andesovs, men jeg synes, at den smager mindst lige så godt, siger hun.

Ud over sovsen er det ligeledes vigtigt at kreere en lækker form for køderstatning.

- Det kommer vi ikke rigtig udenom i et måltid, som traditionelt er koblet op på kød, og de mange følelser og minder, der er forbundet med det, understreger Camilla Skov.

Hun foreslår at hente inspiration fra Sverige og lave nogle vegetariske kødboller, der består af en fars, der kan laves af nødder, svampe, solsikkekerner og ost. Farsen rulles til boller, der først koges og siden steges, så de får en sprød skorpe.

- Det er igen en øvelse i at få arbejdet med tekstur og smag, så man opnår noget, der får samme rolle, som kødet ellers ville have haft, fortæller Camilla Skov og fortsætter:

- Du får umami og bitterhed fra nødderne og noget saftighed fra osten, mens solsikkekernerne giver noget knas at tygge på.

Herfra giver resten af måltidet sig selv, mener hun, med brunede kartofler og en saftig rødkål.

- I min familie har vi også altid lavet vaniljekogte æbler med ribsgelé, så de er en helt essentiel del af min jul, siger Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek