Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 24/06/2023 - 08:00

Peter Schrøder: Der går længere tid mellem rollerne

Den 76-årige skuespiller Peter Schrøder skal spille den ældre prins Henrik i musicalen "Margrethe". Her skal han skildre mennesket bag prinsen.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Laura Pretzmann, Ritzau Fokus

Den 76-årige skuespiller Peter Schrøder får debut i en musical, når han hen over sommeren skal portrættere prins Henrik i musicalen "Margrethe", der er skabt i anledningen af dronningens 50 år på den danske trone.

Da skuespilleren i første omgang fik tilbudt rollen som prinsen, kom det en smule bag på ham.

- Når man kommer i min alder, kommer rollerne ikke buldrende ind ad døren på samme måde, som da jeg var yngre. Men jeg tager stilling til hvert enkelt tilbud - og umiddelbart kunne jeg godt se mig selv stå på scenen igen, fortæller Peter Schrøder.

Men han skulle tænke sig om en ekstra gang, da han fik rollen som prinsen tilbudt.

- Da jeg lige blev præsenteret for rollen som prins Henrik, tænkte jeg: "Ups, hvordan skal jeg lige gribe det an?". For det er en figur, som alle har en mening om.

- Og jeg var bange for, at det ville blive en karikatur, fordi der før er lavet vellykkede parodier af prins Henrik, fortæller Peter Schrøder.

Derfor har han brugt ekstra lang tid på at studere prins Henrik, så han kan vise mennesket bag prinsen til publikum.

- Jeg har eksempelvis fundet nogle bestemte ting, som jeg synes, der karakteriserer ham, siger Peter Schrøder og uddyber:

- Det kan være hans syn på forskellige ting og den måde, han bevæger sig på og bruger sproget, fortæller Peter Schrøder, som har en lang skuespillerkarriere bag sig.

Han Han fik sit gennembrud tilbage i 1973 i "Niels Klims underjordiske rejse" på Gladsaxe Teater.

Siden har han været med i utallige teaterforestillinger, serier og film - eksempelvis "Gummi-Tarzan", "Busters verden" og "Den gode, den onde og den virk'li sjove", og så har han arbejdet i en årrække som teaterinstruktør på blandt andet Vendsyssel Teater.

Så selv om det er første gang, han spiller en rolle i en musical, så er det ikke første gang, han stiller sig op på en scene og synger ud til publikum. Det har han nemlig gjort mange gange før, når han har lavet musikteater.

- Jeg har det altid godt, når der er musik involveret i en forestilling, fortæller den garvede skuespiller.

I musicalen "Margrethe" følger man dronning Margrethe gennem fire faser af hendes liv: som barn, teenager, voksen og som gammel. De fire perioder bliver portrætteret af forskellige skuespillere.

På samme måde bliver prins Henrik spillet af forskellige skuespillere. Her spiller Peter Schrøder den ældste prins Henrik, og Matador-stjernen Ulla Henningsen spiller den ældste dronning Margrethe.

- Det er længe siden, jeg har stået på scenen, så det ser jeg frem til, fortæller Peter Schrøder.

Musicalen "Margrethe" har premiere den 23. juni på Det Kongelige Teaters Gamle Scene i København.

FAKTA: Peter Schrøders karriere

* Peter Schrøder er dansk skuespiller, filminstruktør og teaterleder.

* Han blev uddannet som skuespiller på Statens Teaterskole i 1973 og fik sit gennembrud samme år i "Niels Klims underjordiske rejse" på Gladsaxe Teater.

* I de sidste 50 år har han medvirket i 34 film, 20 tv-serier, syv revyer og to julekalendere. Blandt andet i "Krummerne", Busters verden" og "Brødrene Mortens jul".

* Derudover har han optrådt i flere satireprogrammer - eksempelvis i "Den gode, den onde og den virk'li sjove", hvor replikken "Det er fand'me uhyggeligt du" gik igen i hvert afsnit.

* Peter Schrøder har også arbejdet fem år på Det Kongelige Teater, hvor han blandt andet spillede med i operaen "Mikadoen".

* Derudover har han været teaterdirektør på Vendsyssel Teater i ni år, og derefter var han kunstnerisk leder på teateret i tre år.

/ritzau/

København, 09/12/2025 - 12:35

Jes Dorph vinder over Yvonne Frederiksen i Højesteret

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Advokat Yvonne Frederiksen skal betale erstatning til Jes Dorph i sag om advokatundersøgelse for TV 2.

Den tidligere tv-vært Jes Dorph-Petersen har vundet en sag over advokat Yvonne Frederiksen i Højesteret.

Det betyder, at advokaten er erstatningspligtig over for Jes Dorph og dermed skal betale ham erstatning på knap to millioner kroner.

Det har Højesteret afgjort tirsdag.

Yvonne Frederiksen stod i 2020 bag en advokatundersøgelse, der blandt andet drejede sig om krænkelser på TV 2.

Mens undersøgelsen blev foretaget, fik Yvonne Frederiksen henvendelser fra to tidligere praktikanter på TV 2, der berettede om episoder, der havde fundet sted i 2001 og 2003 og drejede sig om Jes Dorph.

Efter advokatundersøgelsen blev Jes Dorph fyret fra sin stilling i det produktionsselskab, som leverede "Go' Aften Live".

Yvonne Frederiksen konkluderede på baggrund af undersøgelsen, at der var et sagligt grundlag for at fyre Jes Dorph.

Men undersøgelsen var i strid med de principper, som kaldes for "god advokatskik". Det har først Advokatnævnet, siden Østre Landsret og senest Højesteret slået fast i en anden sag.

Yvonne Frederiksen gav nemlig ikke Jes Dorph tilstrækkeligt med oplysninger om, hvilke handlinger han konkret blev beskyldt for, og hun gjorde ikke tilstrækkeligt rede for, hvorfor hun mente, at der var en saglig fyringsgrund.

I denne sag mener Højesteret også, at Yvonne Frederiksen har begået fejl.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2025 - 12:29

Jes Dorph vinder over Yvonne Frederiksen i Højesteret

Advokat Yvonne Frederiksen skal betale erstatning til Jes Dorph i sag om advokatundersøgelse for TV 2.

Den tidligere TV 2-vært Jes Dorph-Petersen har vundet en sag over advokat Yvonne Frederiksen i Højesteret.

Det betyder, at advokaten er erstatningspligtig over for Jes Dorph og dermed skal betale ham erstatning på knap to millioner kroner.

Det har Højesteret afgjort tirsdag.

Yvonne Frederiksen stod i 2020 bag en advokatundersøgelse, der blandt andet drejede sig om krænkelser på TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

FAKTA: Kunsten at smage til

* Det kræver øvelse at smage maden til. Du lærer meget af at gøre det sammen med andre, hvor I taler jer frem til, hvad der mangler.

* Den gode smag opstår i mødet mellem kontraster. Derfor giver det mening at tilsætte for eksempel både sukker og eddike til en ret.

* Tænk i smagslag, når du laver mad. Jo flere nuancer, du kan få bygget ind i smagen, jo bedre resultat får du.

*  Eksperimentér, og prøv dig frem. Er du nervøs for at ødelægge hele sovsen, så tag nogle skefulde over i en anden gryde, og eksperimentér med det til en start.

Kilde: kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

Kreer vegetariske juleretter så englene synger

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Umami er kodeordet, når du kokkerer kødfri julemad uden at gå på kompromis med smagen, lyder det fra kogebogsforfatter Camilla Skov.

Du kan sagtens skabe en velsmagende julemiddag uden andesteg og sprøde svær på menuen. Opskriften på succes er at sørge for masser af den dybe, runde og fyldige femte grundsmag - umami.

Sådan lyder det fra Camilla Skov, der er kogebogsforfatter og driver bloggen Vegetarisk Hverdag. Hun peger især på sovsen som et afgørende element.

- I min sovs bruger jeg tørrede svampe til at give umami. Det er rigtig godt, og så salter jeg med alt andet end salt. Soja, fiskesovs, miso, grøntsagsfond, måske en lille smule hvidløgspulver, det giver også umami. Det hele handler om balance og at gå forsigtigt frem, siger hun.

De tørrede svampe skal først blødes op i vand. Imens svitser du løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt dernæst fond og fløde, hak de udblødte svampe fint, og hæld dem i gryden.

Lad nu sovsen simre, og smag til med alt fra soja og rørsukker til dijonsennep.

- I min familie er det et af højdepunkterne til jul, at vi står og smager sovsen til. Det er simpelthen bare det bedste lille øjeblik på dagen. Så min opfordring vil være at gøre det til noget hyggeligt, I gør i fællesskab, lyder det fra Camilla Skov.

Til sidst kan svampene sies fra, så blot smagen bliver tilbage.

- Den smager jo selvfølgelig ikke af andesovs, men jeg synes, at den smager mindst lige så godt, siger hun.

Ud over sovsen er det ligeledes vigtigt at kreere en lækker form for køderstatning.

- Det kommer vi ikke rigtig udenom i et måltid, som traditionelt er koblet op på kød, og de mange følelser og minder, der er forbundet med det, understreger Camilla Skov.

Hun foreslår at hente inspiration fra Sverige og lave nogle vegetariske kødboller, der består af en fars, der kan laves af nødder, svampe, solsikkekerner og ost. Farsen rulles til boller, der først koges og siden steges, så de får en sprød skorpe.

- Det er igen en øvelse i at få arbejdet med tekstur og smag, så man opnår noget, der får samme rolle, som kødet ellers ville have haft, fortæller Camilla Skov og fortsætter:

- Du får umami og bitterhed fra nødderne og noget saftighed fra osten, mens solsikkekernerne giver noget knas at tygge på.

Herfra giver resten af måltidet sig selv, mener hun, med brunede kartofler og en saftig rødkål.

- I min familie har vi også altid lavet vaniljekogte æbler med ribsgelé, så de er en helt essentiel del af min jul, siger Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek