Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

14/04/2023 - 08:00

Fang din egen aftensmad: Sådan kommer du i gang med lystfiskeriet

Foråret inviterer til, at man tager ud i den danske natur, og det kan for eksempel være en fisketur. Her giver to eksperter gode råd til begynderen.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Mads Ingemann Abbes, Ritzau Fokus

Danmark har mere end 8000 kilometer kyststrækning, og mange fatter fiskestang og snøre, når vejret tillader det.

Hvis du går med tanker om at hale din egen aftensmad i land, så kunne årstiden næsten ikke være bedre. Det fortæller Andreas Findling-Rottem, der er kommunikationsansvarlig i Danmarks Sportsfiskerforbund.

- Nu hvor det for alvor begynder at blive forår, temperaturerne bliver mere behagelige, og vandtemperaturen stiger, begynder fiskesæsonen for alvor. Det er nu, fiskene bliver mere aktive, og dermed er der også større chancer for fangst, lyder det.

Men det kan måske virke som et uoverskueligt projekt at give sig i kast med fiskeriet.

Derfor foreslår den professionelle lystfisker Gordon Henriksen, der også har lavet både tv og radio om lystfiskeri, at man tilslutter sig nogen med erfaring.

- Kom ud og fisk med nogen, der ved, hvad de laver, så man kan stå lidt i lære. Der er rigtig meget viden at hente der, og så kan man begynde på en fornuftig måde, siger han.

Anders Findling-Rottem peger på, at den 13. maj er Lystfiskeriets Dag, hvor fiskeforeninger over hele landet har åbne arrangementer.

- Det er ofte i lystfiskerforeningerne, at guldet ligger. De ligger inde med gode tips og tricks, og her kan man komme ud med nogle erfarne lystfiskere og få prøvet det rigtigt af, siger han.

Hvis det fanger din interesse, og du gerne vil prøve kræfter med fiskeriet på egen hånd, så kræver det ikke det store udstyr, forklarer Gordon Henriksen.

- En fiskestang, et fiskehjul og et lille udvalg af endegrej til at binde for enden af linen så er man i princippet kørende, siger han.

Endegrej er for eksempel en krog eller et blink. Hvilket endegrej, man skal bruge, afhænger af, hvad man vil fange.

Begge fiskerieksperter peger på, at hornfisk er nem at fange for begyndere. De kommer til Danmark omkring 1. maj, og ifølge Andreas Findling-Rottem kommer de i millionvis.

- Der burde være fangstgaranti, selv hvis man ikke har fisket før, siger han.

Til fangst af hornfisk anbefales enten små kroge med et stykke fisk på eller et blink med såkaldt silketråd.

Både Andreas Findling-Rottem og Gordon Henriksen lægger vægt på, at du ikke skal købe dit fiskegrej på internettet.

Det skal købes hos den lokale forhandler, som både kan rådgive om det korrekte udstyr samt fiskemulighederne i området.

Gordon Henriksen lægger videoer på YouTube, hvor han helt fra bunden tager seeren igennem, hvordan man fanger en specifik fisk. Videoerne kan du finde ved at søge efter "Fiskeguiden" på YouTube.

Fra Gordon Henriksen lyder desuden en opfordring til, at man klæder sig varmt og vindtæt på til fiskeriet - og så er det altid en bonus at have lidt snacks med.

Han peger også på, at en fisketur kan handle om andet og mere end at hale fisk i land.

- Hav det som udgangspunkt, at det ikke er sikkert, at man fanger noget. Gå i stedet efter at have en hyggelig tur og en naturoplevelse i godt selskab.

- Se fangsten som en bonus, hvis den er der, siger han.

/ritzau fokus/

København, 26/05/2024 - 09:21

Kongehuset markerer kong Frederiks fødselsdag med nyt billede

Kong Frederik fylder 56 år søndag den 26. maj. Det er hans første fødselsdag, efter at han er blevet regent.

Kongehuset har søndag offentliggjort et nyt billede af kong Frederik, i forbindelse med at han fylder 56 år.

Det sker på kongehusets hjemmeside.

Her er der i dagens anledning også oprettet en såkaldt digital gratulationsliste, hvor det er muligt at skrive en fødselsdagshilsen til kongen.

Fejringen søndag ser lidt anderledes ud, end den tidligere har gjort for kong Frederik. Det er nemlig hans første fødselsdag som regent, siden han overtog rollen efter dronning Margrete i januar.

Fødselsdagen markeres klokken 12 på Amalienborg, hvor kong Frederik og kongefamilien vil vise sig på balkonen på Frederik VIII's Palæ.

Traditionen med at vinke fra balkonen er en, som han fører videre fra sin mor, dronning Margrete.

På Amalienborg Slotsplads kan de fremmødte fejre kongen med fællessang, når Den Kongelige Livgarden spiller "I dag er det kongens fødselsdag".

Den Kongelige Livgarde vil, som traditionen byder på regentens fødselsdag, have røde gallauniformer på, som bruges ved særlige lejligheder.

På vejen gennem byen spiller Livgarden en række af de kongelige marcher.

Koncerten sluttes af med "Kronprins Frederiks Honnørmarch", da der endnu ikke er lavet en ny march i anledningen af hans nye titel som konge.

Resten af dagen fejres under private former, oplyser kongehuset.

Kong Frederik tog mandag hul på fejringen af sin fødselsdag med det årlige motionsløb Royal Run.

Løbet havde sin debut i 2018, i forbindelse med at kongen fyldte 50 år.

Det er blevet afholdt hvert år siden debuten med undtagelse af 2020, som blev aflyst på grund af coronapandemien.

I 2018 var der 70.938 tilmeldte, og i år blev rekorden sat med mere end 95.000 tilmeldte.

Kongen deltog selv i tre af løbene i tre forskellige værtsbyer på dagen.

Ligesom fødselsdagen er kong Frederiks første som regent, var deltagelsen i motionsløbet det samme. Her føltes det dog ikke så anderledes for kongen som de tidligere år.

- Det er ligesom at løbe som kronprins. Jeg har fået et nyt karosseri, men motoren er den samme, lød det med et glimt i øjet fra kongen, da han kom i mål på sin sidste rute.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 08:59

Kongehuset markerer kong Frederiks fødselsdag med nyt billede

Kong Frederik fylder 56 år søndag den 26. maj. Det er hans første fødselsdag, efter at han er blevet regent.

Kongehuset har søndag offentliggjort et nyt billede af kong Frederik, i forbindelse med at han fylder 56 år.

Det sker på kongehusets hjemmeside.

Det er kongens første fødselsdag, efter at han blev udnævnt som regent den 14. januar.

På kongehusets hjemmeside er der i dagens anledning også oprettet en såkaldt digital gratulationsliste. Her er det muligt for alle at skrive en fødselsdagshilsen til kongen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 10:00

FAKTA: Hvad er bladlus?

* Bladlus er insekter, som typisk er en-tre centimeter lange. De suger saften fra planter. De kan overføre forskellige virussygdomme mellem planterne og via deres afføring give svampevækst til planterne.

* Lusene føder i et stort antal. En enkelt hun kan føde 40-100 unger i løbet af sin livstid på op til tre uger. Derfor dannes der hurtigt store kolonier på planterne.

* Der findes flere arter af bladlus, som kan angribe planter. Typisk er det nogle få arter, som dominerer. Agurkbladlus, ferskenbladlus, stribet kartoffelbladlus og kartoffelbladlus. Alt efter arten kan bladlus være lige fra gullige til grønlige, brune og sorte.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 10:00

Bladlusene kommer: Sådan forsvarer du planterne mod dem

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Juni måned byder på en hovedpine for haveejerne. Bladlusene gør nemlig deres indtog, men du skal ikke gå i panik, lyder det fra ekspert.

På denne tid af året stifter mange bekendtskab med bladlus, som sætter sig i store kolonier på havens planter.

Nogle haveejere går i panik, men det er der slet ingen grund til, lyder det fra Louise Møller, der er faglig redaktør hos Haveselskabet.

- Det kan se voldsomt ud, når alle bladlusene sidder i toppen af planten. Men slå koldt vand i blodet, og spul dem med vand, fortæller hun.

- Så mister de deres evne til at formere sig så hurtigt, da mange af dem vil falde til jorden og have svært ved at finde tilbage igen.

Ifølge Louise Møller vil bladlusene kunne være et problem for haveejere det meste af juni måned.

Her har bladlusenes naturlige fjender som mariehøns og guldøjelarver nemlig ikke formeret sig tilstrækkeligt til at kunne holde bestanden nede. Det har de først sidst på måneden.

Derfor anbefaler hun, at du selv bekæmper planteplagen indtil da.

- Spul med vand hver dag i tre til fire dage. Så får du taget mange af dem. Og dem, der er tilbage, skal naturen nok selv sørge for at bekæmpe, siger hun.

Bladlusene dræber ikke de planter, som de sætter sig på, men det kan stadig være hårdt for planten, lyder det fra Hans Christian Kristensen, der er gartner hos Lundhede Planteskole i Herning.

- Bladlus suger plantesaft fra planterne. Hver gang lusene suger, laver de et lille hul i bladet eller stænglen, som får skud og blade til at krølle sammen som en reaktion på at ville hele. Saften, som suges ud, skulle jo have været brugt af planten på at vokse videre. Alt dette sætter planten meget tilbage, siger han og tilføjer:

- Samtidig er lusenes afføring meget sukkerholdig. Den bliver udskilt på bladene. Den sukkerholdige afføring giver grobund for svampesygdomme, som trives i dette miljø. Så set fra plantens synspunkt, så er bladlus ikke et sjovt skadedyr.

Ifølge Hans Christian Kristensen kan der komme lus i de fleste planter, alt efter hvordan planten har det, hvordan miljøet og vejret er, og hvordan man holder haven.

- Holder man planterne i den bedste kondition med vand og lidt gødning, så er det ikke et problem at have lidt bladlus, men det kan gå meget hurtigt med, at de formerer sig, hvis vejret er lunt, og der ikke er naturlige rovdyr til stede, siger han.

- Lus i roser er meget normalt, og det er tit der, at de fleste haveejere har problemer. Vi ser flere lus i ligusterhække, efterhånden som vi får en varmere og varmere sommer. Lus i bøg er også meget normalt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek