Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 12/03/2023 - 10:00

Brug for hjælpemidler som ældre? Det skal du vide

Der er en række ting, du skal være opmærksom på, når du går til kommunen for at få en rollator eller et andet form for hjælpemiddel.

Jens Kalaene/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Med alderen begynder benene måske at ekse under dig, og turen op og ned ad trapperne føles mere og mere faretruende.

Hverken rollatoren eller det ekstra gelænder havner dog nødvendigvis hjemme hos dig med et fingerknips.

- For at få et varigt eller et midlertidigt hjælpemiddel fra kommunen skal borgeren have en nedsat funktionsevne, og det hjælpemiddel, man giver, skal kunne afhjælpe funktionsnedsættelsen, fortæller Gitte Rahbek Hansen, der er socialrådgiver hos Ældre Sagens rådgivning.

Din kommune er forpligtet til at rådgive dig om, hvilke hjælpemidler der findes, og hvilke af dem der kunne være relevante for dig.

- Her er det godt at beskrive det, du har svært ved eller har brug for hjælp til, i stedet for at pege på et bestemt produkt, siger ergoterapeut og afdelingsleder i Hjælpemiddelcenteret i Københavns Kommune Rikke Pedersen.

- Hvis du for eksempel har svært ved at rejse dig fra toilettet, kan der være flere løsninger. Det kan være, du skal have en toiletforhøjer eller et greb i væggen. Nogle gange kan det også være, at det vil hjælpe med noget træning, uddyber hun.

Er du digitalt anlagt, kan du gøre brug af Social- og Boligstyrelsens tjeneste "Hjælpemiddelbasen", som er en hjemmeside, der giver et fuldt overblik over, hvilke hjælpemidler der findes.

Derefter foregår selve ansøgningsprocessen ved, at du udfylder et skema på borger.dk eller på dit lokale borgerservicekontor.

Her er det afgørende, at du dokumenterer, at din funktionsevne er blevet dårligere.

Dernæst kan der komme en ergoterapeut ud for at vurdere din situation.

- Her handler det også om at finde ud af, om der er noget, vi kan gøre, der kan udsætte behovet for et hjælpemiddel. Kan du træne dig til en bedre funktionsevne? Kan der ændres noget ved måden, boligen er indrettet på, siger Rikke Pedersen.

Under besøget anbefaler Gitte Rahbek Hansen fra Ældre Sagen, at du har en bisidder med, så I er to, der hører, hvad der bliver sagt.

Ender vurderingen med et afslag, skal du bede om at få den på skrift, lyder rådet fra socialrådgiveren.

- Du har krav på at få en skriftlig afgørelse. Den skal henvise til, hvilke paragraffer og bestemmelser den lægger til grund, og så skal den også indeholde en klagevejledning.

Klagen skal sendes til kommunen, senest fire uger efter at du har fået afgørelsen. Hvis kommunen fastholder beslutningen, ryger din klage automatisk videre til Ankestyrelsen.

Men et afslag behøver ikke at være noget negativt, lyder det fra Rikke Pedersen.

- En ergoterapeut træffer altid afgørelse på baggrund af en faglig vurdering. Det er ikke altid, at et hjælpemiddel er den optimale løsning. Ergoterapeuten skal altid se borgerens behov i en større helhed, siger hun.

Du kan for eksempel få et nej til at få en rollator, hvis det vurderes, at du kan forbedre din gangfunktion med noget træning.

- I disse situationer er det den bedste løsning, da det giver borgeren større frihed til at færdes og skaber mindre besvær, siger Rikke Pedersen.

/ritzau fokus/

København, 23/07/2024 - 08:00

Joan Ørtings sommer: Kanotur og kærestetid

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Sexolog og parterapeut Joan Ørting holder en romantisk sommerferie med sin kæreste, musiker Rune Ørum.

Sommeren flyder på en strøm af kærlighed for sexolog og parterapeut Joan Ørting, der planlægger en ferie på vandet sammen med sin kæreste, musikeren Rune Ørum.

- Vi kan godt lide at sejle, men vi har ikke lige fundet en båd, som vi kan låne i år, så jeg tror, det ender med at blive en kanotur, fortæller Joan Ørting med smil i stemmen.

Generelt er de som par bare gode til at hygge sig og hænge ud, fortæller hun. De bor ikke sammen, men veksler mellem hinandens baser - hendes hus på Langeland og hans lejlighed på Østerbro i København.

- Det er rigtig dejligt hele tiden at være foranderlige. Her på Langeland går vi ture med hunden, går i haven og spiser landmad, og i København er vi mere sådan: "Hvad skal vi lave fredag aften?". Det er mere udadvendt, lyder det fra Joan Ørting.

Parret mødte hinanden for snart tre år siden til en fredagsbar i Joan Ørtings hus Villa Wilder på Christianshavn, som til daglig danner ramme om hendes forskellige terapeutuddannelser.

- Det var mig, der spurgte, om han havde lyst til at danse, og den fysiske kontakt var der bare med det samme, så der startede vores relation, mindes hun og fortæller, at hun på det tidspunkt ikke havde haft en kæreste siden bruddet med eksmanden Carsten Islington i 2015 efter 15 års ægteskab.

- Og så mødte jeg Rune, og det er så spændende. Vi er fuldstændig ærlige over for hinanden. Alt kan siges, lyder det fra den 64-årige sexolog, parterapeut og forfatter.

Der er 25 års forskel mellem de to, men det er ikke noget, parret selv lægger mærke til eller går op i. De passer bare godt sammen, lyder det fra Joan Ørting.

- Vi er utroligt ens, og vi hygger os i hinandens selskab, hvad end vi spiller skak og drikker rødvin eller ser "Bachelorette" (realityprogram på TV 2, red.).

Og kærligheden lader kun til at vokse, som dagene går.

- Vi er begge meget forelskede i hinanden stadigvæk. Vi kan bare snakke sammen i timevis i telefonen. Vi taler nok i telefon to timer om dagen. Vi er helt vilde med at tale med hinanden og diskutere, hvad der sker i verden, fortæller Joan Ørting.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/07/2024 - 19:37

Thomas Vinterberg er blevet far for femte gang

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Den Oscar-vindende instruktør Thomas Vinterberg og hans hustru, skuespiller og præst Helene Reingaard Neumann, er blevet forældre igen.

Thomas Vinterberg har senere på året premiere på sin stort anlagte TV 2-serie "Familier som vores". Og det er ikke det eneste, den danske stjerneinstruktør barsler med.

Thomas Vinterberg og hans hustru, skuespiller og præst Helene Reingaard Neumann, er blevet forældre til deres tredje fælles barn.

Det bekræfter Helene Reingaard Neumann over for Ekstra Bladet.

- Vi er blevet beriget med en datter 30. maj og er så taknemmelige. Den største lykke, skriver Helene Reingaard Neumann i en besked til Ekstra Bladet.

Den 55-årige instruktør og den 36-årige skuespiller og præst, der giftede sig i 2010 efter at have mødt hinanden under indspilningerne af filmen "En mand kommer hjem" fra 2007, har i forvejen en søn og en datter.

Thomas Vinterberg har også to døtre fra sit første ægteskab. Datteren Ida mistede familien på tragisk vis i 2019, da hun omkom i en trafikulykke - blot 19 år gammel.

Filmen "Druk", som Thomas Vinterberg vandt en Oscar for i 2021, dedikerede han til hende.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 23/07/2024 - 08:00

FAKTA: Fire gode båltyper

* Pyramidebål: Den klassiske båltype, hvor du stiller brænde op på højkant i en pyramide rundt om optændingsmaterialet. Et fint og hyggeligt bål, der er godt til snobrød.

* Pagodebål: Et god og solidt bål, hvor der kommer masser af ilt til brændet. Læg brændestykker i en firkant rundt om optændingsbrændet, og byg det opad.

* Finsk fakkel: Kræver ikke meget arbejde, men du skal bruge en træstub og en økse/motorsav. Skær riller i enden, eller flæk træstubben, og bind den godt sammen i bunden. Tænd op i rillerne. Ideelt hvis du skal sætte en kedel vand over til kaffe.

* Jægerild: Tænd op mellem to træstammer eller store brændestykker, som du kan sætte en gryde på til madlavning. Pas på, at ilden ikke breder sig til siderne.

Kilde: Friluftsrådet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 23/07/2024 - 08:00

FAKTA: Hvad siger bålreglerne?

* Tænd kun bål, hvor du må. I Naturstyrelsens skove må du kun tænde bål på særligt indrettede bålpladser. I private skove skal du spørge ejeren om lov. På stranden må du tænde et lille bål, hvis der ikke er bevoksning.

* Tænd ild med respekt. Vær sikker på, at ilden ikke kan sprede sig til træer, græs eller kvas. Tænk på vind og vejr, og hav vand i nærheden. Efterlad ikke et ulmende bål, og dæk det heller ikke til med sand.

* Tjek forbud mod åben ild. Det kan du gøre på den pågældende kommunes hjemmeside, via skiltning eller på www.brandfare.dk.

Kilde: Friluftsrådet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek