Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 19/12/2023 - 10:00

Mange vælger rådgivning til boligkøb: Kend forskel på rådgiverne

Hvis du skal købe bolig, har du nok bemærket, at flere forskellige faggrupper tilbyder deres rådgivning. Uvildighed er vigtig, når du skal vælge, lyder rådet.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Boligkøb er nok den største investering, du kommer til at lave. Og derfor er der også mange kommende boligejere, der søger tryghed i bolighandlen gennem rådgivning.

Men der er adskillige rådgivere at vælge imellem, og det kan godt forvirre, fordi flere faggrupper som ejendomsmæglere, byggesagkyndige og advokater tilbyder rådgivning.

Formand for Danske Boligadvokater Niels Erlandsen anbefaler boligkøbere at tænke over, hvor uvildig den enkelte rådgiver er.

- Altså hvilke interesser varetager rådgiveren egentlig? Det skal man spørge sig selv om, siger han.

Det fremgår for eksempel af gældende lovgivning, at en ejendomsmægler er sælgers mand og skal varetage sælgerens behov og interesser.

En ejendomsmægler kan også repræsentere køberen som rådgiver, men må - af gode grunde - ikke være repræsentant for både køber og sælger i samme handel.

- Det kommer nok ikke som en overraskelse, at jeg ser boligadvokaten som den helt uvildige part, der er tovholder for køber, siger han.

Niels Erlandsen peger på, at en boligadvokat ved en del om alle de forskellige fagområder i en bolighandel og kan samle rådgivningen.

Advokater har ligesom rådgivere i andre brancher som ejendomsmæglere og byggesagkyndige en lovpligtig ansvarsforsikring i tilfælde af fejl og uagtsom handling.

- En boligadvokats rådgivning starter med købsaftalen og gennemgang af de individuelle vilkår, hvori ejendomsmægleren typisk varetager sælgerens interesser, siger han og fortsætter:

- Derefter gennemgår boligadvokaten alle andre dokumenter og byggesager, før en godkendelsesskrivelse med eventuelle forbehold bliver udarbejdet.

Ifølge Niels Erlandsen skal du forvente, at det koster mellem 8000 og 15.000 kroner at få rådgivning fra en boligadvokat til køb af ejendom.

Den øgede efterspørgsel på rådgivning fra boligkøbere har man i høj grad også mærket i rådgivningsvirksomheden Byggesagkyndig.nu.

Det siger virksomhedens administrerende direktør, Christian Norborg.

- I en tid med stigende priser og renter vil man som boligkøber være sikker på, at man ikke køber katten i sækken. Og flere har fået øjnene op for, at en tilstandsrapport i sig selv ikke yder nogen garantier, siger han.

- Tilstandsrapporten har som oftest en række forhold, som en bygningssagkyndig ikke har kunnet undersøge. Det kan for eksempel være, at boligens gulv er dækket af et tæppe, eller at der ikke har været adgang til loftet.

Bygningssagkyndige og byggesagkyndige har samme kvalifikationer, men det er kun beskikkede bygningssagkyndige, som må udarbejde en tilstandsrapport, forklarer Christian Norborg.

- En tilstandsrapport er et overordnet helbredstjek af boligen, siger han og fortsætter:

- Derfor kan det være en god idé for køber at hyre en uvildig byggesagkyndig til en dybere gennemgang af boligen.

Ifølge Christian Norborg vil det give bedst mening at tage en byggesagkyndig med allerede til fremvisning af en bolig, og det vil koste i omegnen af 4000 til 5000 kroner.

/ritzau fokus/

New York City, 10/09/2024 - 19:30

Talsmand: Svækket Weinstein kommer sig efter hjerteoperation

Kena Betancur/Ritzau Scanpix

Harvey Weinstein, som skulle til retsmøde denne uge, er "uden for fare aktuelt", siger repræsentant.

Den voldtægtsdømte filmproducent Harvey Weinstein er ved at komme sig og "uden for fare" efter en akut hjerteoperation.

Det oplyser en repræsentant for Weinstein tirsdag til nyhedsbureauet AFP.

Weinstein blev natten mellem søndag og mandag bragt fra Rikers Island-fængslet til Bellevue Hospital i New York City.

- Han hviler sig. Han er svag, siger talsmand Juda Engelmayer.

- Han er uden for fare aktuelt.

Weinstein stod denne uge til at møde i retten, hvor anklagere har præsenteret bevismateriale for en anklagejury, som skal tage stilling til en mulig ny tiltale mod ham i en sag om seksuelt overgreb.

I februar 2020 blev han i New York dømt for voldtægt og seksuelt overgreb og fik 23 års fængsel.

Dommen blev dog i april omstødt, fordi der under retssagen blev indkaldt vidner, som ifølge appeldomstolen ikke havde været udsat for det, som Weinstein var tiltalt for i sagen.

Weinstein er til gengæld idømt 16 års fængsel i en særskilt voldtægtssag i Californien.

Weinsteins advokater har gentagne gange sagt, at filmproducenten har dårligt helbred. Han er flere gange mødt op til retsmøder i en rullestol.

I juli måtte han under behandling for covid-19 og lungebetændelse i begge lunger. Han er også tidligere blevet behandlet for hjerteproblemer i 2020.

Han har desuden diabetes og forhøjet blodtryk.

I årtier var Harvey Weinstein en af de mest magtfulde producere i den amerikanske filmindustri.

Han er blevet anklaget for overgreb af en lang række kvinder, siden #MeToo-bevægelsen begyndte at rulle i efteråret 2017.

/ritzau/AFP

Læs Mere >>

Oslo, 10/09/2024 - 13:36

Norsk politi advarede Mette-Marits søn længe inden anholdelse

Lise Aserud/Ritzau Scanpix

Marius Borg Høiby, der er sigtet for trusler og vold mod sin ekskæreste, blev opsøgt af politiet sidste år.

Norsk politi havde sidste år en "forebyggende samtale" med Marius Borg Høiby, der er kronprinsesse Mette-Marits søn.

Det bekræfter Frode Larsen, der er enhedsleder i Oslo politidistrikt, over for den norske avis Aftenposten.

- Politiet foretager jævnligt forebyggende samtaler med enkeltpersoner, som befinder sig i et kriminelt miljø. Samtalerne er et tidligt forebyggende tiltag, siger Frode Larsen.

Den 27-årige Marius Borg Høiby blev i begyndelsen af august i år anholdt og sigtet for trusler og vold mod sin daværende kæreste.

Politiet i Norge efterforsker yderligere to mulige voldssager mod Marius Borg Høiby. Her er det to andre ekskærester, Nora Haukland og Julianne Snekkestad, der er de forurettede.

Der er endnu ikke rejst sigtelse mod Marius Borg Høiby i de to sager.

Det er uvist, hvad samtalen konkret handlede om, da politiet sidste år opsøgte Marius Borg Høiby. Politiet mødte op på godset Skaugum, hvor Marius Borg Høiby dengang boede.

Samme sted bor kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon.

Frode Larsen fortæller, at samtalen blandt andet blev vurderet nødvendig, "fordi politiet har et udvidet ansvar for kongehusets og kongefamiliens medlemmers sikkerhed".

Der er løbende kommet nye oplysninger frem om Marius Borg Høiby, siden han i begyndelsen af august blev anholdt.

I sidste uge blev det kendt, at kronprinsesse Mette-Marits søn har fået et polititilhold mod en ekskæreste. Der er tilsyneladende tale om den kvinde, der anmeldte Marius Borg Høiby for vold i august.

Selv om den 27-årige nordmand er søn af kronprinsesse Mette-Marit, er han ikke en del af det officielle kongehus i Norge.

Mette-Marit fik ham således, før hun mødte kronprins Haakon og giftede sig ind i den norske kongefamilie.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 10/09/2024 - 10:00

FAKTA: Tip til at plukke havtorn

* Når havtornens bær er modne, splatter de let ud. Derfor foretrækker de fleste at klippe grenen med bærrene af frem for at plukke dem af.

* Klip dog kun den yderste spids af. Både af hensyn til andre og til planten.

* Når du kommer hjem, kan grenen med fordel smides direkte i fryseren. Herefter kan man let nulre de frosne bær af, uden at de smatter sammen.

Kilde: naturvejleder Marie Roland fra Naturstyrelsen Storstrøm.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 10/09/2024 - 10:00

Nordens citron kan bruges til at forny de velkendte retter

Vaclav Salek/Ritzau Scanpix

Er de gamle klassikere fra kogebogen blevet lidt støvede, kan du prøve at på opdatere dem med det lille delikate bær havtorn.

Nordens citron, appelsin eller passionsfrugt.

Kært barn har mange navne, og spørger man kok og medindehaver af virksomheden Sanketure Thomas Askov, så er der ingen over eller ved siden af i de danske landskaber: Havtorn er nummer et.

- Det er helt vildt, at vi herhjemme har sådan et bær, der er så lækkert. Jeg elsker smagen og strukturen, siger han om de orange bær, der undertiden også kaldes sandtorn, klittorn, klittjørn og havtidsel.

Han er så stor fan, at han kan finde på at smide havtorn i det meste.

- Hvis der er nogle lidt oldschool retter, kan man bruge havtorn til at opdatere dem til noget rigtig lækkert, siger Thomas Askov.

For eksempel kan en klassisk rødgrød blive til en gulgrød, og salte citroner kan erstattes med ditto havtorn, foreslår kokken.

En af hans helt simple favoritter er en saft, der består af havtorn, vand, citron og sukker.

- Den kan man nærmest drikke som appelsinjuice, siger han begejstret.

Opskriften er i runde tal et kilo havtorn, en liter vand, to deciliter citronsaft og sukker efter smag.

- Jeg bruger også saften i min lyse, alkoholfri gløgg, fordi den tilføjer en fantastisk note, fortæller Thomas Askov.

Derudover falder valget i køkkenet ofte på havtorn, når kokken skal servere dessert for sine gæster.

Havtorn gør sig nemlig særdeles godt som et syrligt modspark i det søde køkken. Det kan være til en panna cotta eller en hvid chokolademousse, foreslår kokken.

- Er du løbet tør for rosiner, kan du også putte havtorn i dine teboller i stedet, tilføjer han.

Vil du selv ud at plukke de smagfulde bær, skal du bevæge dig i retning af bølgernes brusen, fortæller Marie Roland, som er naturvejleder ved Naturstyrelsen Storstrøm.

- Udbredelsen af havtorn kan nærmest tegne danmarkskortet, for den kan findes langs det meste af kystlinjen. Den vokser på kystskrænter, og der hvor der er noget krat, før man kommer ud på selve stranden.

- Den er særligt glad for blottet mineraljord og kan også findes i gamle grusgrave og baneterræner. Steder, hvor vi mennesker graver lidt op og blotter mineraljorden, forklarer naturvejlederen.

Havtorn tilhører sølvbladsfamilien, og de aflange blade har et sølvskinnende skær på undersiden. Bærrene sidder helt inde langs stammen.

Når Marie Roland støder på buskene, er det dog sjældent, at hun bare spiser de friske bær. De er nemlig meget sure og sammensnerpende i sig selv, fortæller hun.

Derfor gør de sig bedst i en sødet version eller i kombination med andre frugter.

- Smagen er aromatisk og passionsfrugtagtig og er god i kombination med andre sødere sager. Det kan for eksempel være i marmelader, hvor man kan blande den med æble eller pære, siger Marie Roland.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek