Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 13/04/2024 - 10:00

Skab en have der både vil vises og spises

Spiselige planter hører ikke kun til i køkkenhaven. Ny bog kommer med fif til, hvordan du kreerer summende staudebede, du kan sætte tænderne i.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Din have rummer sikkert et par krydderurter og måske en bærbusk eller to, men du kan ganske nemt tage skridtet videre og lade endnu flere spiselige planter flytte ind i bedene.

Dermed skaber du både et levende spisekammer for dig selv og andre mere kriblende eksistenser.

- Bede med flerårige stauder kan fungere som levesteder, hvor nogle af planterne bliver spist af os, og samtidig bliver de brugt som værtsplanter eller nektar- og pollenkilder for alle mulige insekter. Så de er ikke kun til for vores egen skyld, fortæller Kristine Cazalis Fenger, som er aktuel med bogen "I gang med spiselige bede", der udkommer 18. april.

Hun er uddannet filosof med speciale i miljøetik og naturhaver og til daglig driver hun virksomheden Blomst og Bønne samt butikken Verdens Mindste Planteskole.

Her guider hun læseren gennem et væld af forskellige slags bede, som alle består af stauder, der vender tilbage år efter år, og på den ene eller anden måde kan bruges i køkkenet.

Er du usikker på, hvor du skal begynde, lyder rådet:

- Du skal starte der, hvor lysten er størst, og så skal du tænke over, hvad der er mest realistisk, at du får spist.

- Det giver god mening at lave et tebed, hvis du elsker urtete. Vil du gerne have grøn salat hver dag, så start med et flerårigt salatbed, siger Kristine Cazalis Fenger.

En plante, som går igen i mange af hendes bede, er flerårig kål. Den er nemlig driftssikker, nem at have med at gøre, og der findes mange forskellige sorter.

- Sorten daubenton er min yndlings. Den smager af kål og ligner en busket grønkål med glatte blade, og så lever den typisk i mindst fem år. Så du kan spise den i mange år, og den kræver ikke andet, end at du lægger lidt jorddække omkring den, fortæller hun.

Af andre nemme planter nævner hun skovjordbær, sandsennep og mynte.

- Alle kan dyrke mynte, og der er virkelig mange forskellige slags ud over de klassiske. Nogle smager af basilikum, nogle smager af citron eller solbær. En anden nem velsmagende plante er grøn bladfennikel, som bliver to meter høj og altid er omgivet af svirrefluer, fortæller Kristine Cazalis Fenger.

Det gælder for mange af flerårige planter, at du kan bruge dem i stedet for afgrøder, der skal sås på ny hvert år.

Du kan for eksempel bruge brændenældeblade eller stolthenriks gåsefod i stedet for spinat eller den flerårige porre babingtons porreløg i stedet for almindelig porre.

Ifølge Kristine Cazalis Fenger er de flerårige staudebede dog noget ganske andet end køkkenhaven.

- I køkkenhaven er fokus på produktion og udbytte. Efter høst står du med et tomt bed og starter forfra. Der skal være lige rækker og styr på det. Sådan er det ikke i de flerårige bede, der kan indrettes, så de er spændende og smukke året rundt, og hvor der kan høstes igen og igen fra de samme planter, siger hun og fortsætter:

- Samtidig er det megafedt at opleve, at andre arter flytter ind og har gavn af bedene. Vi har for eksempel et bed med nogle varmeelskende krydderurter, som vi har bygget op med sten, og her bor der nu markfirben og vilde bier.

- De spiselige blomsterbede er fulde af bier og sommerfugle, som har en fest - og selve jorden er fuld af liv. Det er bare dejligt at opleve, at der kan være plads til andet og andre end bare vores mad.

Og når først bedene er anlagt, kræver de ikke ret meget tid at holde, fortæller Kristine Cazalis Fenger.

- Vi bruger mindre tid på at passe vores flerårige bede, end vi gør på at slå vores græsplæne, og vi spiser og spiser af dem hvert år. Vi har omkring 100 forskellige spiselige flerårige planter på et område på måske fem gange ti meter, siger hun.

/ritzau fokus/

København, 14/12/2025 - 08:00

BLÅ BOG: Ina-Miriam Rosenbaum

* Ina-Miriam Rosenbaum blev født 11. juni 1959.

* Den 66-årige skuespiller blev uddannet fra Statens Teaterskole i København i 1982.

* Hun er kendt fra roller i tv-serier som "Sygeplejeskolen", "Orkestret" og "Agent".

* Hun har spillet med i teaterstykker som "The Sanjay Shah Shitshow" og "Hitler on the Roof".

* Hun er datter af entertaineren, musikeren og forfatteren Simon Rosenbaum.

* Hun er søster til den danske skuespiller Pia Rosenbaum. Sammen optrådte de to søskende med sangen "Smil over Strøget" ved Dansk Melodi Grand Prix 1979.

* Hun har i 2011 og 2018 modtaget en Reumert for Årets Kvindelige Hovedrolle.

Kilder: IMDB, Lex.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/12/2025 - 08:00

TV 2-skuespiller forbløffet over succesfuldt langdistanceforhold

Ina-Miriam Rosenbaum, der er aktuel i julekalenderen "Valdes jul - vintermiraklet", bor 450 kilometer fra kæresten, hvilket er med til at styrke deres forhold.

Julen er som bekendt hjerternes fest, og der er uden tvivl amoriner i luften for Ina-Miriam Rosenbaums karakter, Berit, i årets TV 2-julekalender, "Valdes jul - vintermiraklet".

Rent privat er kærligheden for 66-årige Ina-Miriam Rosenbaum i bedste velgående.

- Jeg har en skøn kæreste, som jeg har været sammen med i 16 år.

Det er dog ikke hver dag, at skuespilleren har mulighed for at se kæresten, bassisten og kropsterapeuten Michael Andersen - han bor nemlig 450 kilometer væk i det nordjyske.

De pendler, så ofte som det er muligt for at blive genforenet med hinanden, men kærlighedsrejserne er ikke uden udfordringer.

- Det er aldrig lykkedes os at få det i system. Vi arbejder på meget forskellige tidspunkter. Vi er selv ret forbløffede over, at det har kunnet lade sig gøre - men det kan det, når man vil hinanden, fortæller Ina-Miriam Rosenbaum.

Et oversat engelsk udtryk siger, at fravær gør hjertet ømt, og det er også tilfældet for de to pendlende kærester.

- Når man lever på den måde, som vi gør, så fungerer det på en eller anden måde meget godt, at man altid har et savn og altid længes. Man kan også trække sig og være for sig selv, for at fokusere på det, man nu skal, fortæller skuespilleren.

Parret har dog en fælles ambition om at finde et sted i landet, hvor de kan slå sig ned sammen.

- Vi har en drøm om at bo sammen på et tidspunkt. Det må vise sig, hvornår det bliver.

For den erfarne skuespiller, der spillet med i en lang række af teaterforestillinger, film og tv-serier som "Hitler on the Roof", "Mørkeland" og "Orkestret", er det meget klart, hvad rigtig romantik er.

- Rigtig romantik er, når man overrasker hinanden med noget, som man ved, glæder den anden - eller noget, som man ikke er sikker på, vil glæde den anden, men alligevel prøver.

"Valdes jul - vintermiraklet" kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 13/12/2025 - 10:00

FAKTA: Mikrobølgeovnens historie

* Den amerikanske radarforsker Percy Spencer opdagede mikrobølgers opvarmningsevne i 1945, mens han stod nær en aktiv radar på sin arbejdsplads Raytheon, hvor han efter sigende bemærkede, at en plade chokolade smeltede i hans lomme.

* Raytheon indgav en patentansøgning samme år. Et par år senere kom den første kommercielle ovn kaldet Radarange på markedet. Den var 1,8 meter høj og vejede over 300 kilogram. Prisen var 5000 amerikanske dollar, der svarer til omkring 330.000 kroner omregnet til dagens penge.

* I 1950'erne kom de første bordmodeller af mikrobølgeovne på markedet til 495 dollars - omkring 35.000 kroner. 

* Efterhånden som flere producenter kom til, og teknologien blev forbedret, faldt priserne, og mikrobølgeovnen blev en naturlig del af indretningen i mange hjem.

Kilde: American Physical Society.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 13/12/2025 - 10:00

Din mikrobølgeovn kan meget mere end at varme rester

Jan Haas/Ritzau Scanpix

Mikrobølgeovnen kan mere end at varme rester. Med de rette effekttrin kan du både optø frossent kød, opvarme væske og tilberede mad.

Mikrobølgeovnen bliver ofte brugt som en hurtig løsning: To minutter på fuld effekt, og så er gårsdagens madrester klar til at blive spist.

Men ovnen kan mere end at varme rester. Den har flere effekttrin, som kan være nyttige til forskellige formål, hvis du ved, hvordan du bruger dem korrekt og sikkert.

Det siger Leif Skibsted, der er professor emeritus ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

- Lav effekt er velegnet til at optø fødevarer fra fryseren. Det kan være nyttigt, når man køber datovarer og fryser dem ned. Så kan mikrobølgeovnen hjælpe med optøningen, hvis man har glemt at tage dem ud af fryseren, siger Leif Skibsted og tilføjer:

- Hvis man varmer madrester, er lav effekt også en god indstilling. Man skal dog lige sikre sig, at maden bliver varmet igennem.

Lav effekt bruger mindre strøm. De fleste mikrobølgeovne kan justeres fra lav til høj effekt, som normalt spænder fra 100 watt til mellem 800 og 1200 watt.

En mikrobølgeovn virker ved at sende elektromagnetiske stråler ind i maden.

- Strålerne får især vandmolekylerne til at bevæge sig, fordi de kan modtage energien fra mikrobølgerne, siger han.

En række fødevarer er også velegnede til at blive tilberedt i mikrobølgeovnen, der altså bruger mindre strøm end en almindelig ovn.

Leif Skibsted fortæller, at han for nylig har tilberedt store bagte kartofler i en times tid på mellem effekt, så de bliver kogt indefra.

Du har måske hørt, at man kan modne en avocado i en mikrobølgeovn. Men ifølge Leif Skibsted er det en myte.

- Avocadoen vil blive blødere, fordi den bliver kogt indefra. Men mikrobølgeovnen kan ikke modne avocadoen, og derfor vil den smage anderledes, siger han.

Når du skal tilberede forskellige retter, skal du i begyndelsen prøve dig lidt frem for at finde ud af, hvor lang tid maden skal have i mikrobølgeovnen.

- Hvis mikrobølgeovnen har en karrusel, skal man sikre sig, at den kører uhindret rundt, da maden ellers kan blive ujævnt opvarmet. Der findes dog nyere mikrobølgeovne uden en karrusel, siger han.

Når du opvarmer væsker som mælk, suppe, kaffe og te i mikrobølgeovnen, skal du passe på, fordi opvarmningen kan være ujævn.

Det kan få væsken til at blive lokalt overophedet, så den pludselig stødkoger og sprøjter voldsomt ud af kruset eller beholderen.

- Det er især ved genopvarmning af udkogte drikke, man risikerer overophedning af væske, fordi al luft er udkogt, siger Leif Skibsted.

- Alt flydende, der opvarmes i en mikrobølgeovn, bør derfor omrøres, før det indtages, for at udligne en uensartet opvarmning og risiko for overophedning. Det gælder ikke mindst for drikke til børn.

Når du varmer mad eller væske op i mikrobølgeovnen, skal du sørge for at bruge et materiale, der er egnet til det.

Det er desuden en god idé at være opmærksom på, hvilken emballage du bruger i mikrobølgeovnen.

Fødevarestyrelsen advarer blandt andet mod melaminservice, fordi materialet kan afgive det kræftfremkaldende stof formaldehyd, når det bliver for varmt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek