Ivrige pip og et væld af vingede gæster. Når du kigger ud ad vinduet, er det sjovest, hvis der er et varieret dyreliv at se på.
Men er det småt med småfuglene, er der heldigvis tre indsatsområder, som kan forvandle din have til en tillokkende oase.
Kort og godt er stikordene: vildt, vådt og varieret. Det fortæller Knud Felsted, som er biolog hos DOF Birdlife, tidligere kendt som Dansk Ornitologisk Forening.
- Det er til gavn for både fuglene og for biodiversiteten, fastslår biologen.
Du behøver ikke at lade hele haven vokse vildt. Knud Flensted foreslår at lade alt fra en tredjedel til en tiendedel af haven passe sig selv.
Det betyder for eksempel, at du lader græsset gro lidt højere og lader busken brede sig.
- Hvis der er et træ, der er svækket eller har det svært, så lad være med at fælde det - bare lad det dø, forklarer han.
Døde træstammer er nemlig guf for både insekter, svampe og fugle.
Det våde element er alfa og omega for at lokke fuglene til. Det kan være alt fra et fuglebad eller en havedam til en lille sø, hvis du har pladsen. Stort set alle fugle lader sig nemlig lokke af vand.
Mængden af vand er med til at afgøre, hvilke fugle du kan være heldig at bejle til.
- Hvis man kan have en lille havedam, hvor der er plads til nogle guldsmede, og en frø eller en tudse måske kommer forbi, så er det rigtig godt. Det tiltrækker virkelig mange fugle, der kommer for at bade og drikke, siger Knud Flensted og uddyber:
- Så kommer der duer, solsorte, spætter, mejser, fluesnappere, rødstjerter og så videre på besøg og enten drikker eller bader og vasker fjerdragten.
Har du ligefrem plads til en sø, kan du ifølge biologen være så heldig, at der kommer en blishøne, en rørhøne eller en and med ællinger.
Det sidste stikord er "varieret", og her handler det om at have så mange forskellige elementer i haven som muligt.
Fuglene har nemlig forskellige præferencer og ved at tilbyde lidt af hvert, har du et bredt udvalg af lokkemad.
- I den almindelige villahave har man faktisk mulighed for både at have nogle af de fugle, der er i skovene, hvis man har et par gamle træer, og nogle af de fugle, som godt kan lide det mere lysåbne.
- Nogle fugle vil gerne have den helt kortklippede græsplæne. Stære og solsorte kan godt lide at fange regnorme og stankelbenlarver på en nyslået græsplæne. Men hvis den er lidt mere langhåret, kommer der andre fugle, der går og samler insekter, siger han.
Den langhårede plæne er et trækplaster for skovskader, der gemmer agern i plænen til vinteren, eller rødhalse. Det kan også være fugle som tornirisk og gulspurv.
Og har du tidsler i græsplænen, skal du endelig lade dem sætte deres lilla blomster:
- Så kan man se en meget farvestrålende fugl, der hedder stillits, den er meget glad for tidselfrø, fortæller Knud Flensted.
Urtebede og blomsterbede lokker igen andre fugle til.
Summa summarum: Jo mere forskelligartet natur, du kan få plads til i din have, jo flere forskellige fuglearter kan du få fornøjelsen af, lyder det fra Knud Flensted fra DOF Birdlife.
/ritzau fokus/