Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

16/05/2023 - 08:00

Blomsterpres: Forevig forårets morgenfruer og forglemmigej

Blomsterdesigner og billedkunstner giver sine bedste tips til, hvordan du og børnene kan lave fine blomsterpres.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Lad forårets flor vække dit indre barn, og spring ud i blomsterpresningens kunst.

Den ældgamle disciplin er ikke kun en hyggelig familieaktivitet men også en øvelse i nærvær.

Det mener i hvert fald Thilde Maria Haukohl Kristensen, der også er kendt under navnet Poppykalas.

Hun er blomsterdesigner og billedkunstner og aktuel med bogen "Poppykalas og de magiske blomster".

- For mig er det at lave blomsterkreationer en pause fra, hvad jeg ellers foretager mig af kontorarbejde og scrolling på en skærm. Man kan ikke være to steder på samme tid, når man er sammen med blomsterne, siger hun og fortsætter:

- Jeg plejer at sige, at man bliver som et barn, fordi man får den der følelse af, at man ikke rigtig kender klokken. Man har al tid i verden. Det er et intenst nærvær, hvor sanserne bliver vakt.

Børn ned til fem år kan ifølge Thilde Maria Haukohl Kristensen sagtens være med til at presse blomster.

- Det er en total børnevenlig aktivitet, fordi det er så spændende at se, hvordan de transformerer sig, lyder det fra blomsterdesigneren.

De fleste blomster kan presses, men flade blomster med en lille knop som morgenfruer, forglemmigej og stedmorblomster er nemmest.

- Stedmorblomster er taknemmelige at arbejde med. Dem kan man kun få optur over, og de fås i alle mulige forskellige farver, siger Thilde Maria Haukohl Kristensen

Med stedmorblomster kan hele blomsterhovedet lægges i pres, mens løgplanter som tulipaner indeholder meget væske, hvilket øger risikoen for at de rådner i stedet for at tørre.

Derfor anbefaler blomsterdesigneren, at du i stedet frigør kronbladene og presser dem enkeltvis.

- Det bliver vildt flot, siger hun.

Selve presningen foregår ved, at du tager noget avispapir og nogle store, tunge bøger. Placer forsigtigt hver blomst i et foldet stykke avispapir, og læg dem nænsomt ind mellem siderne i bøgerne.

- Så skal man lade tyngdekraften arbejde i et par uger, for at forvandlingen kan finde sted. Det er så magisk, hvordan både form og farve bliver transformeret. Der kan komme et helt andet udtryk frem, siger Thilde Maria Haukohl Kristensen.

Når ugerne er gået, åbner du bøgerne og tager forsigtigt de nu papirtynde blomster ud fra siderne. Nogle af dem vil have bibeholdt deres oprindelige farve, mens andre vil være mere patinerede.

Nu kan de bruges til lige akkurat det, fantasien formår at finde på. Lim dem for eksempel på et stykke karton, og ram det ind.

- De kan bruges på bordkort eller invitationer til en fest. De kan også puttes ind i et gennemsigtigt cover til telefonen. Det er ret fint faktisk, siger Thilde Maria Haukohl Kristensen.

/ritzau fokus/

København, 09/12/2023 - 08:00

BLÅ BOG: Julie Agnete Vang

* Julie Agnete Vang er uddannet fra Statens Teaterskole i København i 2008.

* Hun har spillet over for verdensstjernen George Clooney i en reklamefilm for en norsk bank.

* I Danmark har Julie Agnete Vang været en del af diverse teaterstykker og musicals, blandt andet "Elsk mig i nat".

* Ud over teateret har Julie Agnete Vang også lavet flere film og tv-serier - blandt andet TV 2-komedien "Agent", Thomas Vinterbergs "Kollektivet" og DR-dramaerne "Borgen" og "Når støvet har lagt sig".

* Hun har også medvirket i den britiske krimisuccesserie "Kriminalkommissær Barnaby".

Kilder: teamplayers.dk og IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

Valdes jul-stjerne: Jeg er skabsklimaaktivist

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skuespiller Julie Agnete Vang er aktuel i TV 2's "Valdes jul". I hendes øjne har en julekalender med fokus på naturen fuld berettigelse i denne tid.

Haven har lov til at falde sammen hjemme hos skuespilleren Julie Agnete Vang, når efteråret får træerne til at smide deres blade. Og bilen er skiftet ud med en ladcykel, for det er godt for både omgivelserne og kroppen.

- Det handler om at vende sit mindset, så man ikke hele tiden tænker på, hvad man mister, men også hvad man får, mener hun.

Ordene er meget velovervejede.

- Jeg er "skabsklimaaktivist", lyder det fra Julie Agnete Vang.

- Jeg siger det så flovt, fordi jeg synes, at det er enormt svært at tale højt om uden at virke udskammende omkring det, uddyber hun.

Det er et ønske for skuespilleren, at klimaet er noget, som man kan have en mere videnskabelig og rationel samtale om, men hvor ingen føler, at der bliver peget fingre.

Som en del af samtalen omkring at passe på naturen forsøger Julie Agnete Vang også at vise sine børn, at julen ikke kun handler om gaver, og hvad man får.

- Jeg prøver at lære dem, at julen ikke er en materialistisk ting, fortæller Julie Agnete Vang, der er gift med skuespiller Thomas Voss, som hun har en datter og to bonussønner med.

- Det er lidt svært - og det er noget, som vi er i dialog om, siger hun og griner.

Julie Agnete Vang kan netop nu ses i TV 2's julekalender, "Valdes jul". Ud over nisser, pebernødder og pynt handler den også om naturen, og hvordan vi bliver bedre til at passe på den.

- En julekalender om lige præcis natur har rigtig meget berettigelse lige nu. Ungerne skal forstå, hvor vigtig den er, mener Julie Agnete Vang.

I julekalenderen spiller hun mor til Valde.

Arbejdet med julekalenderen har været med en følelse af holdsport. Det handlede for skuespilleren ikke om hendes eget ego, men om at få børneskuespillerne til at skinne, fortæller hun.

Julie Agnete Vang, der netop har været med i Nikolaj Lie Kaas' TV 2-serie "Agent" og ungdomsfilmen "Jomfruer fra rummet", håber, at hendes egne børn ikke bliver alt for irriteret over, at hun hver dag december igennem kan ses i "Valdes jul".

- I bedste fald tror jeg, at de synes, det er hyggeligt - i værste fald fylder det for meget, siger Julie Agnete Vang.

- Men de har set lidt, og de var ret uimponeret, tilføjer hun så.

Julie Agnete Vang kan ses sammen med Tammi Øst, Morten Brovn, Ulver Skuli Abildgaard og Martin Henriksen i "Valdes jul".

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forstå kurs og konvertering

* Konvertering af et boliglån kaldes også omlægning. Det betyder, at et eksisterende realkreditlån omlægges til en ny lånetype som fast eller variabel, eller at lånet får en ny rente eller løbetid.

* Realkreditlån har en kurs, der kan svinge over tid. Kursen har afgørende betydning. Når du optager et lån, er det bedst for dig, at kursen er så tæt på 100 som muligt. Hvis den for eksempel er 95, mister du 5 kroner for hver 100 kroner, du låner.

* Omvendt skal kursen være så lav som muligt, når du skal indfri et realkreditlån. Hvis kursen for eksempel er 65, skal du kun betale 65 procent af restgælden for at indfri den.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forskel på bankoverførsel og kort

* Hvis du bliver snydt - for eksempel i forbindelse med bestilling af overnatning - står du stærkere, hvis du har betalt med betalingskort fremfor at have foretaget en bankoverførsel.

* Har du foretaget en bankoverførsel, har banken som udgangspunkt sværere ved at hjælpe dig. Har du derimod brugt betalingskort, er der større sandsynlighed for, at banken kan tilbageføre pengene.

* Det er lettere for svindlere at snyde sig til penge ved at bede om en bankoverførsel.

* I Tyskland er bankoverførsler dog mere brugt end herhjemme, og du kan sagtens stå over for en reel sælger, der beder dig om at lave en bankoverførsel. Men kan det lade sig gøre at betale med betalingskort, er det altid at foretrække. 

Kilde: Lars Arent, direktør i Forbruger Europa.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv