Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 30/09/2023 - 08:00

Dansk stjernedatter: Jeg vendte usikkerheden til selvtillid

Man kunne måske tro, at Alice Bier Zandén som datter af Susanne Bier og Philip Zandén har fået skuespillet ind med modermælken. Men hun er gået sin egen vej.

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Tidligt om morgenen trillede Alice Bier Zandén afsted på vej ud til optagelserne af Bille August og dronning Margrethes filmatisering af Karen Blixens roman "Ehrengard".

Foran hende i bilen sad hendes medspiller - den majestætiske Sidse Babett Knudsen - og Alice Bier Zandén kunne pludselig mærke en snert af usikkerhed og nervøsitet komme snigende og gøre morgengryet til morgengru.

- Jeg kiggede ud på landskabet, der rullede forbi, og tænkte: "Man kan jo kun gøre det, så godt som man kan - og gøre dét i fuld udstrækning. Det må jeg stole på, er godt nok". Og så formåede jeg ligesom at gøre den følelse af usikkerhed til en følelse af selvtillid, fortæller Alice Bier Zandén.

- Alle mennesker er usikre. Men der er ikke så meget andet at gøre end at tænke: "Det må jeg vende til min fordel", fordi den usikkerhed hænger også sammen med ens kvaliteter og talenter.

Den autodidakte skuespiller har haft et par småroller inden "Ehrengard: Forførelsens kunst". Blandt andet i Anders Thomas Jensens "Retfærdighedens ryttere" og i sin mor Susanne Biers filmatisering af John Le Carrés spionroman "Natportieren".

Men det var i en dokumentarfilm, at casteren fik øje for Alice Bier Zandén.

- Jeg blev meget overrasket - og utroligt glad. Jeg havde ikke forventet eller troet, det ville ske, fortæller Alice Bier Zandén.

- Det var sådan en eufori og glæde. Jeg kan huske, at jeg lå søvnløs den nat, ligesom da man var barn og fik sommerfugle i maven, hvis man glædede sig til sin fødselsdag, sådan havde jeg det.

- Jeg vidste, at jeg ville være meget væk, så jeg havde mest betænkeligheder over for min familie. Men heldigvis har jeg en virkelig dejlig kæreste, som støttede mig fuldstændig og tog vores børn og sagde, at jeg bare skulle bruge min energi på filmen.

Man kunne måske antage, at Alice Bier Zandén som datter af den Oscar-vindende danske filminstruktør Susanne Bier og den svenske skuespiller Philip Zandén har fået skuespillet ind med modermælken.

Men hun har fulgt sin helt egen vej inden hovedrollen i "Ehrengard: Forførelsens kunst". For Alice Bier Zandén er selv forført af kunst.

Hun har altid tegnet og malet og udfoldet sig kreativt. Og det førte hende ind på kunsthistoriestudiet på Københavns Universitet og i et job som både underviser og omviser på Statens Museum for Kunst.

Det var på en kunsthøjskole, at dramainteressen opstod for alvor. Hun gik egentlig på malelinjen, men endte med at blive involveret i en teateropsætning.

- Det er, som om der har været en eller anden retning og et eller andet drive inden i mig, der har ført mig - på et mere underbevidst plan - henimod at spille skuespil og lave teater, funderer Alice Bier Zandén.

I dag studerer hun sceneinstruktion på Den Danske Scenekunstskole.

- Jeg er meget sulten på livet, og jeg har lyst til virkelig mange ting, siger Alice Bier Zandén og tilføjer så:

- Jeg synes, der er mange ting, som er sjove, og jeg ser de ting som forbundne.

"Ehrengard: Forførelsens kunst" udspiller sig i riget Babenhausen. Her hyrer rigets storhertuginde den selvbestaltede kærlighedsekspert Cazotte til at hjælpe sin søn med at forføre, så han kan gafle en prinsesse, der kan sikre riget en arving.

Det lykkes - lidt for godt - og en skandale er under opsejling.

Den hemmelighed hyres hofdamen Ehrengard, som Alice Bier Zandén portrætterer, til at slå ring om. En kvinde så standhaftig, at storhertuginden ikke tror, at Cazotte ville kunne forføre hende. Så det vædder de om.

I filmen spiller Alice Bier Zandén op mod store navne som foruden Sidse Babett Knudsen også tæller Mikkel Boe Følsgaard og Jacob Lohmann.

- Jeg tror qua min opvækst, at jeg er ikke så intimideret af mennesker. Om de er berømtheder eller ej. Men jeg nærer meget, meget stor respekt for deres arbejde, og jeg synes, de er vildt dygtige. Så jeg ville gerne gøre mig helt vildt umage, fortæller Alice Bier Zandén.

Hun måtte så at sige finde sin egen indre Ehrengard frem.

- Jeg har mange kvindelige forbilleder. Jeg har både på et helt personligt plan i mit liv kvinderne i min familie - min mormor og min mor, siger Alice Bier Zandén.

- Inden for det her arbejde er det sådan en som Phoebe Waller-Bridge, som har skrevet, produceret og spiller med i "Fleebag", fordi det også er sådan en lignende drøm, jeg har.

"Ehrengard: Forførelsens kunst" kan ses på Netflix.

/ritzau/

København, 05/12/2025 - 11:29

Jødisk museum får penge til at styrke unges viden og bekæmpe antisemitisme

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Dansk Jødisk Museum modtager millionbeløb som led i tværministeriel handlingsplan mod antisemitisme.

Dansk Jødisk Museum har modtaget 5,4 millioner kroner til fem nye projekter, der skal styrke oplysning om jødisk liv og historie i Danmark.

Det oplyser museet i en pressemeddelelse.

Det sker som led i en tværministeriel handlingsplan mod antisemitisme.

- Viden og oplysning er et afgørende værn mod fordomme og antisemitisme. Det er virkeligt glædeligt, at vi nu for alvor kan omsætte igangsatte initiativer til blivende ressourcer, siger Janus Møller Jensen, direktør for Dansk Jødisk Museum, i pressemeddelelsen.

Midlerne er en del af regeringens samlede indsats mod antisemitisme fra 2022. Siden har museet fået støtte til flere projekter på området.

2. december i år præsenterede regeringen en ny handlingsplan med 17 initiativer, der skal bekæmpe antisemitisme.

Den nye handlingsplan omfatter blandt andet initiativer målrettet børn og unge.

Museets projekter skal afvikles i årene 2026 til 2028 og omfatter blandt andet videreudvikling af eksisterende undervisningstilbud til folkeskoler og gymnasier.

Tre af projekterne er museets egne. Her formidler museet om blandt andet jødiske begravelsespladser.

I et af de nye projekter vil Dansk Jødisk Museum i de kommende år samarbejde med Koldkrigsmuseet Langelandsfortet om de polske flygtninge, som kom til Danmark i 1970'erne.

Der vil også blive indledt et samarbejde med Museum Nordsjælland om en ny særudstilling med navnet "Oktober 1943", hvor publikum vil få fortalt historier gennem lys, lyd og lugte.

Oktober 1943 var den måned under den tyske besættelse af Danmark, hvor besættelsesmagten iværksatte en aktion for at arrestere danske jøder.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/12/2025 - 11:22

Bremen Teater øger indtjening med mange gæster på natklub

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Bremen Teater har øget sin indtjening til tre millioner kroner ved at skrue op for antallet af arrangementer.

Bremen Teater har afholdt flere arrangementer i den seneste sæson, og det har fået indtjeningen til at stige.

I regnskabsåret 2024/2025 tjente teateret lige knap tre millioner kroner, hvilket er en stigning på næsten 66 procent sammenlignet med året før.

Det viser Bremen Teaters regnskab, som er blevet offentliggjort fredag.

Ledelsen skriver i regnskabet, at den anser årets resultat som "yderst tilfredsstillende".

- Resultatet afspejler et meget højt aktivitetsniveau for såvel shows i salen samt gæsteantal i natklubben, lyder det videre.

I sæsonen 2024/2025 er der blevet afholdt 327 arrangementer i salen på Bremen Teater og 82 natklubaftener på teaterets natklub, Natbar.

Hertil kommer ifølge regnskabet omkring 30 arrangementer på caféen Kolme, som også drives af Bremen Teater.

Samlet set har Bremen Teater afholdt omkring 440 arrangementer i sæsonen, lyder det.

Sæsonen før blev der samlet afholdt 337 arrangementer.

Bremen Teater danner ramme om alt fra comedy, koncerter og teaterforestillinger til foredrag og debatarrangementer. Teateret huser også af og til konferencer og møder.

Bremen Teater har adresse på Vesterbro i København.

Salen på Bremen Teater har plads til 644 personer og har tidligere været en biograf.

Natklubben Natbar holder åbent hver fredag og lørdag i teaterets foyer.

Bremen Teater er ejet af blandt andre sanger og sangskriver Niels Hausgaard, komiker Frank Hvam og musiker Simon Kvamm.

Ejerkredsen står også bag det københavnske spillested Hotel Cecil.

Regnskabet for Hotel Cecil er også blevet offentliggjort fredag. Her er underskud blevet vendt til et overskud på cirka 300.000 kroner i regnskabsåret 2024/2025.

I regnskabet lyder det, at der er blevet skruet markant op for antallet af koncerter, mens antallet af klubaftener er faldet.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek