Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 24/03/2023 - 10:00

Din økonomi i april: Gem overskydende skat som en buffer

I foråret kommer der typisk ekstra udgifter som konfirmation, festival, oplevelser og rejser. Derfor anbefaler økonomer, at du sætter flere penge til side.

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

For de fleste er april en måned, hvor der kommer ekstra penge ind på NemKontoen.

Faktisk plejer tre ud af fire danskere at få penge tilbage, fordi de har betalt for meget i skat. En ud af fire får en opkrævning eller går i nul.

- De første udbetalinger kommer fredag den 14. april, siger Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

Afhængigt af hvor mange penge man får tilbage, anbefaler han, at man overvejer, om pengene skal bruges til at betale noget gæld af for at spare renteudgifter.

- Man kan selvfølgelig også sætte pengene til side som en buffer til den kommende tid, siger han.

Anbefalingen fra forbrugerøkonom i Nordea Ida Marie Moesby er også at vente med at bruge pengene, så man har en økonomisk stødpude.

Hun peger på, at de mange måneder med høj inflation har spist af rådighedsbeløb og opsparing i de danske husstande. Derfor kan eventuel overskydende skat være en tiltrængt ekstra økonomisk sikkerhed til kommende dyrere tider.

En af de stigende udgifter er den markant højere rente. Boligejere med et rentetilpasningslån - altså et realkreditlån med variabel rente - skal være opmærksomme i den kommende tid.

Nogle boligejere skal nemlig have ny rente, forklarer Brian Friis Helmer. Og inden udgangen af april skal de tage stilling til, om de vil fortsætte med det samme lån eller ændre for eksempel længden på rentebindingen.

- Har man endnu ikke fået rentetilpasset sit realkreditlån, er man kun blevet ramt af inflation på for eksempel dagligvarer og energi. Og nu vil man så få et ekstra gok i nødden, siger han.

Der er mulighed for at gå fra variabel rente til fast rente, hvis man foretrækker at have lidt mere ro på renten i et stykke tid. Hvad man skal vælge, afhænger af ens temperament og præferencer.

- Men uanset valget står boligejere med et rentetilpasningslån til at skulle betale en højere rente, end de har været vant til, siger Brian Friis Helmer og tilføjer:

- Og det samme gør sig gældende, hvis man omlægger til en fast rente.

Man bør derfor også se sin økonomi igennem en ekstra gang for at sikre sig, at budgettet stadig holder.

Det kan være, at der skal overføres flere penge til budgetkontoen, eller at der skal skrues ned på udgifter andre steder for at frigøre penge.

- Man kan også bruge anledning til at se på, om økonomien stadig hænger sammen, hvis en i husstanden skulle blive arbejdsløs, siger han.

Ligesom man gør forårsrent i hjemmet, anbefaler forbrugerøkonom Ida Marie Moesby, at man også giver sin økonomi en forårsrengøring.

Hun foreslår, at man gennemgår sine abonnementer og opsiger de overflødige for at frigøre penge, som så kan bruges på ekstra udgifter i løbet af foråret.

- Der kommer måske både konfirmationer, bryllupper, fødselsdage og ferier, siger hun og tilføjer:

- Og det er bare en god idé at tænke allerede nu på at sætte penge til side. Det gælder især, hvis man i den seneste tid har oplevet, at økonomien har været lidt stram.

Når vejret bliver bedre, og huen kommer af, kan det også være, at man skal bruge penge på en frisør. Eller at man skal købe et par nye sko.

/ritzau fokus/

Teheran, 01/12/2025 - 19:35

Iransk guldpalmevinder er idømt et års fængsel

Miguel Medina/Ritzau Scanpix

Den iranske instruktør Jafar Panahi har før været fængslet i sit hjemland. Denne gang lyder dommen på et år.

Iran har idømt den guldpalmevindende filminstruktør Jafar Panahi et års fængsel samt et indrejseforbud for "propagandaaktiviteter" mod landet.

Det fortæller Panahis advokat Mostafa Nili til nyhedsbureauet AFP.

Rejseforbuddet gælder i to år, fortæller advokaten og tilføjer, at de vil anke dommen.

Han er blevet dømt in absentia, hvilket betyder, at Panahi ikke var til stede under domshandlingen.

Instruktøren er en af Irans mest internationalt anerkendte filmskabere.

Tidligere på året vandt filmen "It Was Just an Accident", som er instrueret af Jafar Panahi, Guldpalmen ved filmfestivalen i Cannes.

Filmen er inspireret af historier, som den 65-årige instruktør har hørt fra medfanger under sine tidligere fængselsophold i Iran.

Panahi har flere gange været fængslet i sit hjemland, ligesom han har været underlagt indrejseforbud.

Advokaten Mostafa Nili siger til AFP, at anklagerne mod Jafar Panahi drejer sig om involvering i "propagandaaktiviteter" mod staten Iran, men han uddyber ikke yderligere.

- Hr. Panahi befinder sig uden for Iran lige nu, tilføjer advokaten.

Den iranske instruktør har vundet en række priser på europæiske filmfestivaler. Blandt andet vandt hans debutfilm "The White Balloon" i 1995 i Cannes en pris for bedste debutfilm.

I 2010 blev Panahi forbudt at lave film i Iran, ligesom han heller ikke måtte forlade landet, fordi han havde støttet masseprotester mod regeringen et år tidligere og lavet en række film, der kritiserede det moderne Irans tilstand.

Gennem årene er det alligevel lykkedes at få vist Panahis film uden for Iran.

Den britiske avis The Guardian har blandt andet beskrevet, hvordan en af Jafar Panahis tidligere film "This Is Not a Film" blev smuglet ud af Iran til Cannes gemt på et USB-stik, som var skjult i en kage.

Ifølge mediet Deadline forsøgte politiet i Iran også at få adgang til alle optagelserne fra den seneste film, "It Was Just an Accident".

Filmen er blevet indsendt som Frankrigs bidrag til næste års Oscars.

Iranske filmskabere, fremtrædende mediefigurer og berømtheder overvåges nøje i Iran, og deres arbejde gennemgås for indhold, der anses for at være kritisk over for den islamiske republik, skriver AFP.

/ritzau/

Læs Mere >>

Teheran, 01/12/2025 - 19:07

Iransk guldpalmevinder er idømt et års fængsel

Den iranske instruktør Jafar Panahi har før været fængslet i sit hjemland. Denne gang lyder dommen på et år.

Iran har idømt den guldpalmevindende filminstruktør Jafar Panahi et års fængsel samt et indrejseforbud for "propagandaaktiviteter" mod landet.

Det fortæller Panahis advokat Mostafa Nili til nyhedsbureauet AFP.

Rejseforbuddet gælder i to år, fortæller advokaten og tilføjer, at de vil anke dommen.

Han er blevet dømt in absentia, hvilket betyder, at Panahi ikke var til stede under domshandlingen.

Instruktøren er en af Irans mest internationalt anerkendte filmskabere.

Tidligere på året vandt filmen "It Was Just an Accident", som er instrueret af Jafar Panahi, Guldpalmen ved filmfestivalen i Cannes.

Filmen er inspireret af historier, som den 65-årige instruktør har hørt fra medfanger under sine tidligere fængselsophold i Iran.

Panahi har flere gange været fængslet i sit hjemland, ligesom han har været underlagt indrejseforbud.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

FAKTA: En både priset og billig spise

* Suppe kan både være en luksusret og den billigste ret overhovedet og er derfor altid blevet spist af høj som lav.

* I løbet af 1800-tallet blev det efter fransk forbillede udbredt i det fine danske borgerkøkken at servere suppe som en optakt til middagen. En af de fineste af slagsen var skildpaddesuppe.   

* Til hverdag spiste man ofte supper drøjet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter.  

* I Skandinavien var det før i tiden også normalt at spise søde supper, men den skik er stort set forsvundet nu. Det var for eksempel sødsuppe, der bestod af frugtsaft, gryn, rosiner, svesker og kanel.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, lex.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

Dine rester kan koges til lækre supper

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er både penge at spare og delikate måltider i vente, hvis du kaster dig over suppegryderne denne vinter.

Alt fra slatne grøntsager til skroget fra lørdagskyllingen kan forvandles til en slubrende smagsoplevelse.

Så tøv en kende, inden du kyler resterne i skralderen, siger kokkelærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

- Man kan virkelig få nogle smage frem i supper, fordi de er så koncentrerede. Smagfuldheden øger mæthedsfølelsen, og så er det bare en god udnyttelse af råvarerne, fastslår han.

Stort set alle grøntsagsrester kan bruges til at kreere en grøntsagsfond. Kog dem blot i vand i halvanden times tid. Herefter sigter du grøntsagerne fra, og så har du en fond, der danner base for en lækker omgang suppe.

Det samme gælder for skroget fra en kylling, fiskeben og de forskellige suppeben, det er muligt at købe til en god pris ved slagteren.

Kog for eksempel kyllingeskroget sammen med løg og nogle gulerødder.

Kyllingeskrog og andre suppeben skal helst have lov til at koge i omkring tre og en halv time. Fiskeben skal ikke have mere end en halv times tid.

Til de cremede supper kan hjemmelavede pureer være et hit. Har du for eksempel nogle lidt trætte tomater liggende, kan de hakkes og koges i saltet vand, til de er helt møre, og til allersidst blendes de.

- Tomat har ret meget umami (den femte grundsmag, red.) i sig, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der gerne bruger tomatpuré som smagsgiver i en græskarsuppe.

Mens tomatpuré skal opbevares i desinficerede patentglas, kan du sagtens fryse dine hjemmelavede fonder ned.

- Jeg kender til folk, der bruger isterningebakker. Så hælder de den koncentrerede fond ned i bakken og smider den i fryseren. Det er helt genialt, siger kokkelæreren.

Laver du store suppeportioner, kan de også opbevares på frys. Her kan du bruge plastikbeholdere eller fødevareegnede fryseposer.

- Med supper er det bare vigtigt at huske, at de skal være kølet ned, før du fryser dem. Ellers kan der meget nemt gå bakterier i, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Hvis man har lavet en suppe med meget fløde i, så kan den godt skille lidt, når man luner den op igen. Det sker der ikke noget ved. Man kan bare samle den igen med en lille smule maizena.

Savner du lidt knas som topping på suppen, kan du også kreere den af, hvad du allerede har i køkkenet.

Har du nogle løg, der synger på sidste vers, kan du dehydrere dem i ovnen. Det gør du ved at skære dem ud i løgringe og bage dem ved ovnens laveste varme (cirka 50-60 grader) i en god rum tid - for eksempel natten over.

- Så bliver de helt sprøde og hårde og smager meget koncentreret af løg, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

Er du frisk på at nørde lidt mere igennem, kan du koge skræl fra grøntsager i en gryde med lidt vand. Kog, indtil du står med en smattet masse, som du blender. Lad puréen stå og trække natten over.

- Dagen efter smøres det helt tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og så bages det ved 100 grader i et par timer, til det er helt tørt og fast.

Nu kan du knække stykker af grøntsagspuréen og friturestege dem én efter en.

- Så får man de lækreste chips, der smager af grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek