Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 11/01/2023 - 10:00

Har du en bolig til salg? Kulde og småfejl kan skræmme købere væk

Boligmarkedet er for alvor sendt på nedtur, og det kan derfor være svært at få solgt din bolig. Men du kan faktisk selv forbedre din chance for at få et salg.

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Hvis du har en bolig til salg, har du garanteret mærket, at det er blevet sværere at få den solgt.

Høj inflation og stigende renter har presset priserne ned, og mange købere er tilbageholdende, når det kommer til at lave store handler.

Men boligsalget er ikke gået helt i stå. Og du kan selv gøre noget for at forbedre din chance for at få solgt din bolig.

To ejendomsmæglere deler deres bedste fif til at gøre din bolig salgsklar og fortæller, hvad køberne typisk bliver skræmt væk af.

Lars Lyng er indehaver af EDC Lemvig. Du har måske set ham i DR's tv-program "Hammerslag", hvor han som en af eksperterne skal gætte prisen på boliger i hele landet.

Han peger som det første på, at det er en god idé at få opdateret Bygnings- og Boligregistret (BBR), der indeholder oplysninger om alle ejendomme og boliger herhjemme.

- Ofte stemmer BBR ikke, og det er også det, som for tiden giver store problemer for skattemyndighederne, når de skal vurdere en ejendom, siger han.

- Hvis man er rigtig uheldig, kan der stå, at ejendommen har en gammel olietank, selv om den for længst er fjernet.

Det kan også være, at der er bygget en garage eller en tilbygning, uden at det fremgår af BBR.

- Når duften af de nybagte boller til fremvisning er forduftet, står man med købers advokat, som gennemgår det hele. Og det kan skabe problemer i et salg, hvis for eksempel BBR ikke stemmer, siger Lars Lyng.

Dine hjemmelavede løsninger i boligen kan fungere og være billige, men køberne kan blive skræmt væk, tilføjer han, hvis noget ser ufærdigt ud:

- Det kan godt betale sig at hyre en fagmand, som kommer forbi og skærer alle kantlister og gerigter i smig. Og det er ofte givet godt ud, hvis man får en håndværker til at bruge en dag på at fikse den slags problemer i boligen.

Lars Lyng fortæller, at han for nylig fremviste to næsten identiske boliger i det samme område, og i den ene bolig var varmen tændt. Den anden var kold og kom overhovedet ikke i spil.

Som sælger skal man passe på, som boligmarkedet er nu, siger han, fordi det ikke er sikkert, at man får lige så mange chancer for at få solgt, som man ville tidligere.

- Jeg tror, det er vigtigere end nogensinde, at boligen fremstår knivskarp, og ikke mindst at prisen er rigtig og realistisk fra starten.

Det er Anders Varming, som er medindehaver af Nybolig Viborg, helt enig i.

- Jeg plejer at sige til mine sælgere, at boligen ikke må føles som en indkøbsseddel for køberen, fordi de selv skal ordne en masse, siger han.

Det kan ikke betale sig at få lavet et nyt køkken eller et badeværelse, for køberen vil typisk medregne det i sit budget.

- En køber kan ofte godt overskue en udgift på 200.000 kroner til et nyt køkken. Men er der 50 forskellige små problemer, som forstyrrer billedet, så bliver det for uoverskueligt, siger han.

Anders Varming anbefaler også, at boligen fremstår let. Den skal være ryddet og rengjort. For mange møbler og inventar kan nemlig fjerne fokus fra boligen.

Og til fremvisning skal du endelig sætte en kande kaffe over og lade duften fra nyvasket tøj sprede sig, siger han. Men undgå at overdrive.

/ritzau fokus/

København, 05/12/2025 - 13:38

Netflix lander stor milliardaftale om at købe HBO Max

Netflix køber Warner Bros. Discoverys film- og tv-studier og HBO Max for omkring 530 milliarder kroner.

Netflix har lavet en aftale med konkurrenten Warner Bros. Discovery om at købe Warner Bros., herunder dets film- og tv-studier og streamingtjenesten HBO Max.

Det oplyser Netflix i en pressemeddelelse.

Handlen har en samlet værdi på 82,7 milliarder dollar, svarende til omkring 530 milliarder kroner.

Ifølge Netflix vil handlen betyde, at streamingselskabet kan tilbyde mere og udvide forretningen.

- Sammen kan vi give publikum mere af det, de elsker, og være med til at definere historiefortælling i det næste århundrede, siger Ted Sarandos, som er en af to topchefer i Netflix, i meddelelsen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/12/2025 - 13:33

Netflix lander stor milliardaftale om at købe HBO Max

Netflix køber Warner Bros. Discovery for en samlet værdi på omkring 530 milliarder kroner.

Netflix har lavet en aftale om at købe konkurrenten Warner Bros. Discovery, herunder streamingtjenesten HBO Max.

Det oplyser Netflix i en meddelelse.

Med aftalen vil Netflix overtage Warner Bros. Discoverys film- og tv-studier, streamingtjenesten HBO Max og HBO.

Handlen har en samlet værdi på 82,7 milliarder dollar, svarende til omkring 530 milliarder kroner.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek