Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 22/05/2024 - 10:00

Undgå fælderne og gør en god handel når du køber brugt elcykel

Det kan være både bæredygtigt og budgetvenligt at købe en brugt elcykel, men du skal være opmærksom, hvis det ikke skal ende som en dårlig forretning.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: af Bine Madsen, Ritzau Fokus

Tanken om en transportform, der giver motion og frisk luft, men også hjælp til bakkerne, er tillokkende for flere og flere af os, og i dag er der batteri og motor på hver fjerde solgte cykel.

Det betyder, at markedet for brugte elcykler vokser, og står du og mangler en elcykel, kan det være en fordel at kigge i den retning, lyder det fra presseansvarlig hos Cyklistforbundet Jørgen Schlosser.

- En god, ny elcykel koster mange penge, så hvis du finder en god brugt, kan der være en del at spare. Også ud fra et miljømæssigt hensyn giver det mening at købe brugt, siger han.

Det bæredygtige og budgetvenlige bliver også fremhævet af leder af Gazelle Elcykel Testcenter, Tomas Pedersen. Men fordelene holder kun, hvis man er opmærksom på flere ting, understreger han.

- Det er dyrt at få en elcykel repareret og alene det at få udskiftet batteriet kan koste op til 5000 kroner, så man skal virkelig undersøge cyklen grundigt, inden man køber den. Ellers kan besparelsen ende som en udgift, siger han.

Det kan måske lyde uoverskueligt, men ifølge de to cykelkyndige kan du sagtens gøre en god handel, hvis du følger disse fem fif:

1. Gør dit forarbejde: Der er mange elcykler på markedet, og du bør læse op på, hvilke cykler der har den bedste kvalitet. Det er dem, du skal gå efter. En del billige, nye cykler er af tvivlsom kvalitet og vil som brugte altid være en dårlig forretning. Når du har besluttet dig for et eller flere mærker, kan du tage en testtur på en ny cykel hos cykelhandleren, så du ved, hvordan den skal føles.

2. Det, du kan se og mærke: Skab dig et indtryk af cyklens stand. Den skal virke vedligeholdt og ikke have store skrammer på stellet, rust, slidte bremser og gear eller knirkende krankleje. Tag fat i pedalerne og mærk, om de kører naturligt og stabilt rundt. Giv baghjulet en drejetur og lyt efter, om gearene "tikker", som de skal. Du bør også cykle en tur og mærke, om cyklen kører ubesværet, og at batteriet trækker, som det skal.

3. Tillid til sælger: Et køb af en brugt elcykel er også et spørgsmål om en god mavefornemmelse. Virker sælger ærlig og kan fortælle troværdigt om, hvordan cyklen er blevet passet på. Er den blevet opbevaret tørt? Hvor langt har den kørt? Hvordan er batteriet blevet behandlet. Bed også om en kvittering, så du sikrer dig, at cyklen ikke er stjålet. Hvis kvittering mangler, kan du finde stelnummeret på cyklen og slå det op hos politi.dk.

4. Den store joker: Batteriet er det vigtigste at holde øje med, for skal det skiftes, er det en stor ekstraudgift. Et batteri til en elcykel kan i gennemsnit fuldt oplades 1500 gange, før det skal skiftes. De fleste gode elcykler viser batteriets rækkevidde, og hvis det har en kort rækkevidde, er det et faresignal. Tjek desuden, om det har spor efter at være blevet tabt. Det kan have betydning for kapaciteten.

5. Spørg fagfolk: Ligesom ved køb af en brugt bil, kan det være en god investering at få et professionelt blik cyklen. En cykelhandler kan hjælpe med at vurdere det, du måske selv har svært ved. Ikke mindst kan mange steder måle batteriets stand. Ved et tjek vil man også kunne se, om batteriets indlagte sikkerhedsforanstaltninger er intakte.

/ritzau fokus/

København, 02/12/2025 - 08:56

Grev Nikolai får skuespillerdebut i skandinavisk thriller

Danske biografgængere kan få et glimt af grev Nikolai, når filmen "Doktor Glas" får biografpremiere til april.

Grev Nikolai får sin skuespillerdebut i den psykologiske thriller "Doktor Glas", der har biografpremiere i Danmark til april næste år.

Det oplyser filmselskabet SF Studios, der er en af flere parter bag projektet, i en pressemeddelelse.

Her medvirker han i en mindre rolle.

- At træde ind i skuespillet for første gang og arbejde tæt sammen med så stærke nordiske talenter har givet mig stor respekt for faget og mange erfaringer, siger han i meddelelsen.

- Samtidig gjorde filmens høje kvalitet og det visuelt stærke, moderne udtryk et stort indtryk på mig.

Filmen er baseret på en roman skrevet af den svenske forfatter Hjalmar Söderberg.

Den handler om den unge læge Gabriel Glas, der spilles af svenske Isac Calmroth.

En dag træder modedesigneren Helga Gregorius (Thea Sofie Loch Næss) ind på hans klinik, og det vender op og ned på hans liv.

Pludselig befinder lægen sig midt i et trekantsdrama med Gregorius og hendes mand (Christian Fandango).

Det er svenske Erik Leijonborg, der er instruktør på filmen. Han kalder den sit "drømmeprojekt".

- Filmatiseringen af Doktor Glas er en fortælling, som virkelig indfanger, hvad det vil sige at være menneske i dag, siger han i meddelelsen.

- En film om overflade og succes, men også om sprækkerne nedenunder. Det er en psykologisk thriller, men forankret i et realistisk, nutidigt og råt drama.

Det er ikke første gang, at 26-årige grev Nikolai, som prins Joachim har fået med grevinde Alexandra, står foran et kamera.

Som model har den tidligere prins gjort sig bemærket med flere prestigefyldte job hos modehuse i Paris og London.

I 2018 var han blandt andet på catwalken for det franske modehus Dior og det britiske mærke Burberry.

Derudover har han været på forsiden af modemagasiner i Storbritannien, Ukraine og Holland, har DR tidligere beskrevet.

Derudover har grev Nikolai afsluttet sin uddannelse inden for erhvervsøkonomi på Copenhagen Business School (CBS). Det gjorde han sidste år.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/12/2025 - 08:23

Grev Nikolai får skuespillerdebut i skandinavisk thriller

Danske biografgængere kan få et glimt af grev Nikolai, når filmen "Doktor Glas" får biografpremiere til april.

Grev Nikolai får sin skuespillerdebut i den psykologiske thriller "Doktor Glas", der har biografpremiere i Danmark til april næste år.

Det oplyser filmselskabet SF Studios, der er en af flere parter bag projektet, i en pressemeddelelse.

Han medvirker i en mindre rolle.

- At træde ind i skuespillet for første gang og arbejde tæt sammen med så stærke nordiske talenter har givet mig stor respekt for faget og mange erfaringer, siger han i meddelelsen.

Filmen er baseret på en roman skrevet af den svenske forfatter Hjalmar Söderberg.

Den handler om den unge læge Gabriel Glas, der spilles af svenske Isac Calmroth. Han ender i et trekantsdrama med modedesigneren Helga Gregorius og hendes mand.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

FAKTA: En både priset og billig spise

* Suppe kan både være en luksusret og den billigste ret overhovedet og er derfor altid blevet spist af høj som lav.

* I løbet af 1800-tallet blev det efter fransk forbillede udbredt i det fine danske borgerkøkken at servere suppe som en optakt til middagen. En af de fineste af slagsen var skildpaddesuppe.   

* Til hverdag spiste man ofte supper drøjet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter.  

* I Skandinavien var det før i tiden også normalt at spise søde supper, men den skik er stort set forsvundet nu. Det var for eksempel sødsuppe, der bestod af frugtsaft, gryn, rosiner, svesker og kanel.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, lex.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

Dine rester kan koges til lækre supper

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er både penge at spare og delikate måltider i vente, hvis du kaster dig over suppegryderne denne vinter.

Alt fra slatne grøntsager til skroget fra lørdagskyllingen kan forvandles til en slubrende smagsoplevelse.

Så tøv en kende, inden du kyler resterne i skralderen, siger kokkelærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

- Man kan virkelig få nogle smage frem i supper, fordi de er så koncentrerede. Smagfuldheden øger mæthedsfølelsen, og så er det bare en god udnyttelse af råvarerne, fastslår han.

Stort set alle grøntsagsrester kan bruges til at kreere en grøntsagsfond. Kog dem blot i vand i halvanden times tid. Herefter sigter du grøntsagerne fra, og så har du en fond, der danner base for en lækker omgang suppe.

Det samme gælder for skroget fra en kylling, fiskeben og de forskellige suppeben, det er muligt at købe til en god pris ved slagteren.

Kog for eksempel kyllingeskroget sammen med løg og nogle gulerødder.

Kyllingeskrog og andre suppeben skal helst have lov til at koge i omkring tre og en halv time. Fiskeben skal ikke have mere end en halv times tid.

Til de cremede supper kan hjemmelavede pureer være et hit. Har du for eksempel nogle lidt trætte tomater liggende, kan de hakkes og koges i saltet vand, til de er helt møre, og til allersidst blendes de.

- Tomat har ret meget umami (den femte grundsmag, red.) i sig, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der gerne bruger tomatpuré som smagsgiver i en græskarsuppe.

Mens tomatpuré skal opbevares i desinficerede patentglas, kan du sagtens fryse dine hjemmelavede fonder ned.

- Jeg kender til folk, der bruger isterningebakker. Så hælder de den koncentrerede fond ned i bakken og smider den i fryseren. Det er helt genialt, siger kokkelæreren.

Laver du store suppeportioner, kan de også opbevares på frys. Her kan du bruge plastikbeholdere eller fødevareegnede fryseposer.

- Med supper er det bare vigtigt at huske, at de skal være kølet ned, før du fryser dem. Ellers kan der meget nemt gå bakterier i, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Hvis man har lavet en suppe med meget fløde i, så kan den godt skille lidt, når man luner den op igen. Det sker der ikke noget ved. Man kan bare samle den igen med en lille smule maizena.

Savner du lidt knas som topping på suppen, kan du også kreere den af, hvad du allerede har i køkkenet.

Har du nogle løg, der synger på sidste vers, kan du dehydrere dem i ovnen. Det gør du ved at skære dem ud i løgringe og bage dem ved ovnens laveste varme (cirka 50-60 grader) i en god rum tid - for eksempel natten over.

- Så bliver de helt sprøde og hårde og smager meget koncentreret af løg, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

Er du frisk på at nørde lidt mere igennem, kan du koge skræl fra grøntsager i en gryde med lidt vand. Kog, indtil du står med en smattet masse, som du blender. Lad puréen stå og trække natten over.

- Dagen efter smøres det helt tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og så bages det ved 100 grader i et par timer, til det er helt tørt og fast.

Nu kan du knække stykker af grøntsagspuréen og friturestege dem én efter en.

- Så får man de lækreste chips, der smager af grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek