Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Albertslund, 03/09/2023 - 08:00

DR-stjerne: Jeg prøver alle ting på ny

Den fremadstormende skuespiller Youssef Wayne Hvidtfeldt står over for sit helt store gennembrud med hovedrollen i DR's nye store dramasatsning, "Huset".

Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Af: Af Ritzau Fokus

Skuespilleren Youssef Wayne Hvidtfeldt sad i flyveren på vej til Nice, nervøs og spændt. Ikke over selve flyveturen, men tanken om, hvad der ventede, når han landede på den franske Riviera.

DR's nye store dramasatsning, "Huset", som han har en af de bærende roller i, var i foråret udtaget til den internationale seriefestival i Cannes, hvor serien både havde verdenspremiere - længe inden den danske - og var med i hovedkonkurrencen.

DR's søndagsdramaer har tidligere vakt stor international opmærksomhed og anerkendelse, så det velansete amerikanske kulturmedie Variety var interesseret i public service-stationens nyeste satsning.

- Jeg brugte hele flyveturen til Cannes på at sidde og snakke med Sofie Gråbøl om, hvordan man gør. Hun sagde bare: "Tag det oppefra og ned", siger Youssef Wayne Hvidtfeldt med et smil.

- Det er en vild oplevelse. Jeg prøver alle ting på ny for første gang. Med denne her serie oplever jeg en masse nye ting, jeg aldrig har prøvet før - jeg har heller ikke prøvet det her før, siger den fremadstormende skuespiller.

Youssef Wayne Hvidtfeldt henviser til den pressedag, hvor han er med til at præsentere "Huset" forud for den danske premiere på DRTV den 1. september og DR1 den 3. september i det nedlagte Vridsløselille Fængsel i Albertslund, som også dannede rammen om optagelserne.

Serien centrerer sig om fire fængselsbetjente - spillet af Youssef Wayne Hvidtfeldt, Charlotte Fich, David Dencik og førnævnte Sofie Gråbøl - som har tre måneder til at få bugt med den dårlige omtale, hierarkiet og handlen med stoffer, der dominerer blandt fangerne.

Youssef Wayne Hvidtfeldt blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 2014. Selv om det 35-årige talent næste år kan markere tiårsjubilæum, står han nu sin første og største dramatiske rolle i bedste sendetid som den fåmælte og skulende fængselsbetjent Sammi.

- Det har været en drøm for mig i mange år at få lov til at lave det her, siger Youssef Wayne Hvidtfeldt og fortsætter:

- Jeg kan også godt mærke det - nu er jeg 35 år, så jeg synes også, det er det helt rigtige tidspunkt. Jeg er meget heldig at kunne lave det her.

Det har krævet en hel del forberedelse for skuespilleren at iføre sig uniformen og besidde autoriteten for at indtage rollen troværdigt, og det var den første udfordring, han skulle løse.

- Jeg har måske haft en selvopfattelse af, at jeg ikke er så stor og bred: "Jeg er sådan en tynd rad. Jeg kan da ikke stå op imod sådan et kæmpe brød", så jeg tænkte: "Hvordan kan jeg få det til at fungere?", fortæller Youssef Wayne Hvidtfeldt.

Han allierede sig derfor med en træner, en dygtig bodybuilder, fortæller Youssef Wayne Hvidtfeldt, som piskede ham igennem et intenst program.

- Jeg har virkelig gjort meget for at kunne træne op, for jeg havde meget kort tid til det. Jeg trænede og spiste kylling og ris. Der var ingen sjov og ballade i de måneder der, siger Youssef Wayne Hvidtfeldt.

Ud over det fysiske hjalp træningen også Youssef Wayne Hvidtfeldt til at komme åndeligt ind i rollen som Sammi.

- Når jeg ikke kunne tage flere øvelser af den træning, jeg var i gang med, kiggede jeg mig selv i spejlet og tog på en måde en maske af Sammi på, fortæller Youssef Wayne Hvidtfeldt.

- Det gjorde, at jeg kunne tage de ekstra set. Der kom et andet mindset - meget interessant, bemærker han.

Kigger man på film og tv-serier, hvor der står Youssef Wayne Hvidtfeldt på rollelisten, finder man blandt andet "Borgen - riget, magten og æren", ungdomsserien "Yes No Maybe" og den romantiske komedieserie "Hånd i hånd".

Det navn, der dukker frem på rulleteksterne, er ikke en konstellation, man ofte ser.

Navnet Youssef fandt hans marokkanske farmor på. Det var kommet til hende en nat i en drøm. Om det er en røverhistorie, ved Youssef Wayne Hvidtfeldt faktisk ikke, men hans forældre nappede navnet.

Efternavnet Hvidtfeldt har han fra sin mor.

- I mange år var det vigtigt for mig at have de to navne - fra den ene og fra den anden kultur - for at have den dualitet, fordi jeg er halvt marokkaner og halvt dansker, fortæller han.

Wayne derimod kommer fra populærkulturen og er noget, han selv er kommet på, fortæller han med et grin. Wayne er efter Bruce Wayne - manden inden i Batman.

Skuespilleren er betaget af Batman og ændrede engang sit navn til Youssef Wayne Hvidtfeldt på Facebook.

Det lød sejt.

Men pludselig så han, at han stod krediteret sådan på et teaterprogram.

- Først tænkte jeg: "Ej, hvor fjollet". Men så tænkte jeg: "Det er egentlig meget fedt, for så har jeg noget fra min mor, noget fra min far og noget, der er mit eget på en eller anden måde", fortæller han.

- Så lige pludselig blev det lidt sådan et kunstnernavn, et stage name - eller hvad man kan kalde det. Det blev i hvert fald et navn, jeg kunne bruge til at arbejde med, som ikke var mit private navn. Så nu kører jeg ligesom bare med det, siger Youssef Wayne Hvidtfeldt med et smil.

Næste afsnit af "Huset" kan ses på DRTV fra fredag morgen og sendes på DR1 søndag klokken 20.00.

/ritzau/

London, 30/11/2023 - 14:22

Frontfigur i The Pogues Shane MacGowan er død som 65-årig

Leon Neal/Ritzau Scanpix

Shane MacGowan stod bag julehittet "Fairytale of New York". Han havde længe kæmpet med dårligt helbred.

Den irsk-engelske musiker Shane MacGowan fra bandet The Pogues er død.

Det oplyser hans hustru, Victoria Mary Clarke, på Instagram.

- Jeg kan ikke beskrive, hvor velsignet jeg føler mig over at have mødt ham og elsket ham og at have været så uendeligt og betingelsesløst elsket af ham.

- Fest videre i haven helt våd af regn, som du elskede så højt, skriver hun henvendt til den nu afdøde MacGowan.

Shane MacGowan havde i lang tid lidt under et dårligt helbred.

I december 2022 blev han indlagt med hjernebetændelse, skriver det britiske medie The Guardian. Det betød, at han tilbragte adskillige måneder af 2023 på intensivafdeling.

Han har ifølge BBC også siddet i kørestol siden 2015, hvor han kom til skade i et fald.

Ifølge The Guardian begyndte han at drikke alkohol allerede som barn, da hans familie gav ham Guinness-øl for at hjælpe ham med at falde i søvn.

Han har lidt under konsekvenserne af både stof- og alkoholmisbrug, men sagde selv i 1990:

- Selvmisbrug, eller hvad man nu kalder det, er også enormt kreativt.

The Pogues stod bag julehittet "Fairytale of New York", som mange formentlig vil kende fra radioen i december.

Bandet fusionerede punk og irsk folkemusik. Gruppen blev dannet i begyndelsen af 1980'erne, indtil de gik fra hinanden i 2014.

Ifølge BBC har The Pogues været beskrevet som en gruppe professionelle musikere under ledelse af en værre rodebutik. Med rodebutik blev der henvist til den karismatiske MacGowan, der ifølge BBC blev udråbt som en af bedste sangskrivere i sin tid.

MacGowan blev født i Kent i England af irske forældre, men boede de første seks år af sit liv i Irland.

Han satte livet igennem musik til de følelser, der knyttede sig til at være irer i eksil, selv om han dog senere flyttede tilbage til Irland, beskriver BBC.

I 2018, hvor MacGowan fyldte 60 år, blev han hyldet med en gallakoncert i den irske hovedstad, Dublin. Her deltog musikere som Nick Cave og Bobby Gillespie.

MacGowan fik ved denne lejlighed også overrakt en pris af den irske præsident, Michael D. Higgins.

2018 var også året, hvor MacGowan blev gift med Victoria Mary Clarke efter 11 års forlovelse. Det skete ved en ceremoni på rådhuset i København.

Med til brylluppet var blandt andre stjerneskuespilleren Johnny Depp.

/ritzau/

Læs Mere >>

Berlin, 30/11/2023 - 13:50

Bastarden begejstrer og gafler europæiske Oscars

Ander Gillenea/Ritzau Scanpix

Mads Mikkelsen-filmen "Bastarden" er allerede sikret to European Film Awards. Ud over "Bastarden" er der to andre rød-hvide håb til den europæiske Oscar.

Det historiske drama "Bastarden", der har Mads Mikkelsen i hovedrollen, er Danmarks bud på en Oscar-kandidat.

Nu har filmen fået flere statuetter ved den europæiske pendant, European Film Awards, som uddeles af European Film Academy.

Fotograf Rasmus Videbæk modtager prisen European Cinematography, mens Kicki Ilander modtager prisen European Costume Design for sit arbejde med filmens kostumer.

Begge priser er en del af prisuddelingens Excellence Awards, der annonceres før showet, men overrækkes ved den officielle prisuddeling 9. december i Berlin.

Her er Mads Mikkelsen nomineret i kategorien Bedste Skuespiller for sin præstation i "Bastarden".

I filmen spiller den danske superstjerne den fattige soldat Ludvig Kahlen, som ønsker at følge kongens kald om at opdyrke jorden. Men godsejeren Frederik de Schinkel, skildret af Simon Bennebjerg, mener, at han ejer heden, og det fører til kamp.

Mads Mikkelsen har allerede vundet en pris ved European Film Awards. Det skete i 2020 for Thomas Vinterbergs - siden Oscar-belønnede - "Druk".

Mads Mikkels har været nomineret ved European Film Awards tre gange før for henholdsvis "Jagten" i 2012, "Flammen & Citronen" i 2008 og Susanne Bier-dramaet "Efter brylluppet" i 2006.

Ud over "Bastarden" er der to andre rød-hvide håb i Lea Globs kunstnerportræt "Apolonia, Apolonia", som er nomineret i kategorien Bedste Europæiske Dokumentar, samt til Malene Chois anmelderroste drama med Bodil Jørgensen og Bjarne Henriksen, "Stille liv", i kategorien Bedste Europæiske Debutfilm.

Om "Bastarden" også løber med en Oscar-nominering offentliggøres først i slutningen af januar.

Men inden jul offentliggør Oscar-akademiet sin såkaldte shortlist - det vil sige, at feltet af potentielle Oscar-kandidater snævres yderligere ind forud for de endelige nomineringer til Oscar-uddelingen 10. marts.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/11/2023 - 08:00

FAKTA: Danskere elsker stearinlys

* 39 procent af danskerne tænder dagligt eller næsten dagligt stearinlys i deres bolig i vinterhalvåret.

* Især kvinder tænder ofte stearinlys. Flest mænd tænder aldrig levende lys.

* Især folk i alderen over 55 år tænder dagligt levende lys. De tænder til gengæld færre lys ad gangen end de unge.

* Fyrfadslys er de mest populære lys blandt danskerne.

Kilde: undersøgelsen "Danskere undervurderer sundhedsfaren ved stearinlys" fra 2014 foretaget af YouGov for Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 30/11/2023 - 08:00

Levende lys forurener: Sådan mindsker du de skadelige partikler

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Stearinlys spreder ikke kun hygge, men også sundhedsskadelige partikler. Derfor bør du begrænse, hvor mange du tænder i decembermørket, råder forsker.

Levende lys og julen hænger uløseligt sammen. Men de små hyggespredende flammer har en sodende samvittighed.

- De udsender små partikler og en luftvejsirriterende gasart, der hedder kvælstofdioxid. Der er ret høje niveauer af begge dele, når man har flere stearinlys tændt på samme tid, siger Steffen Loft, der er professor ved Afdeling for Miljø og Sundhed på Københavns Universitet, hvor han forsker i luftforurening.

Netop stearinlys er en væsentlig kilde til den indendørs luftforurening i vintermånederne, understreger han:

- Uden at det er videnskabeligt beskrevet endnu, så er det velkendt, at folk med astma ikke tåler mange stearinlys.

Opfordringen fra ham lyder derfor, at du skruer ned for antallet af de små blafrende flammer i december.

- Jeg vil ikke sige, at man ikke skal have stearinlys på juletræet, eller at man skal droppe kalenderlyset, men begræns brugen af lysene, og luft godt ud i hjemmet, lyder det fra Steffen Loft.

Det er især mennesker, der lider af en lungesygdom, som kan blive påvirket af forureningen fra de brændende væger. Det fortæller Ann Leistiko, der er direktør for Lungeforeningen.

- Vi hører eksempler på folk, der er lungesyge, som må gå tidligt hjem fra selskaber, fordi de har problemer med at trække vejret på grund af for mange stearinlys, siger hun.

Lider du selv af en lungesygdom eller får besøg af nogle, der gør, kan du overveje at udskifte stearinlysene med elektriske led-lys. Kan du ikke undvære den ægte vare, har Ann Leistiko følgende råd:

- Undgå at stille lysene i træk. For når et stearinlys blafrer, soder det mere og udsender flere partikler. Du kan også klippe vægen ned. Jo højere vægen stikker op fra selve lyset, jo mere soder det.

Og ligesom Steffen Loft understreger Ann Leistiko, at udluftning er alfa og omega.

- Sørg for at lufte ud i minimum fem minutter, når lysene er blevet slukket, siger hun.

Det samme gælder, hvis du tænder op i brændeovnen eller kokkerer julemaden på et gaskomfur.

- Vi har international videnskab, der siger, at gaskomfur giver en overrisiko i forhold til at udvikle astma, fortæller Steffen Loft og fortsætter:

- Med brændeovne og pejse tyder befolkningsundersøgelser på, at dem, der bor i området med mange brændeovne, har en større risiko for at udvikle astma.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv