Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 10/10/2023 - 10:00

Dine, mine og vores penge: Sådan skruer I en god fællesøkonomi sammen

Fællesøkonomi kan se ud på flere forskellige måder. To eksperter giver deres bud på, hvordan I fordeler pengene i familien.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Deler du bolig, børn og bil med din partner, så deler I også økonomiske forpligtelser.

Og der opstår nemt problemer, hvis ikke I forholder jer til dem.

Det siger Elizabeth Nebelong, der står bag platformen "Budgetnørden", som yder privatøkonomisk rådgivning.

- Det går hen og bliver skævt. Især hvis man ikke har lige store indtægter. Så kan den ene pludselig føle, at der ikke er penge nok, mens den anden måske slet ikke tænker over det, siger hun.

Derfor er det ifølge hende vigtigt at lave nogle klare retningslinjer for, hvordan pengene strømmer rundt i jeres hverdag.

1) En stor pulje.

Dine, mine og vores penge. Der er ingen forskel, hvis I vælger en model, hvor I har fuld fællesøkonomi.

- De par, som kan få det til at fungere, er efter min erfaring dem, som økonomisk klarer sig bedst og har færrest diskussioner om penge, siger Elizabeth Nebelong og fortsætter:

- Jeg tror, det hænger sammen med, at når man har taget en beslutning om, at alt er fælles, så skal vi ikke diskutere, hvorfor du har flere lommepenge end mig.

Modellen kræver dog, at I er økonomisk på bølgelængde. Det siger Louise Skjødsholm, der er specialkonsulent i finansielt forbrug ved Rådtilpenge.dk hos Finanstilsynet.

- Her skal man være rigtig gode til at blive enige om ens prioriteringer, sådan at man ikke bliver uenige om, hvorfor den anden nu bruger så mange penge på det og det, siger hun.

Glem heller ikke løbende at tale om, hvordan I prioriterer jeres fælles penge.

2) 50/50-modellen.

Er I som par forskellige i jeres tilgang til økonomi eller ønsker at bevare noget økonomisk uafhængighed, kan det være en idé at have fælleskonti på nogle områder og have hver jeres konto med "lommepenge".

- Den model, jeg ser oftest, er, at man har en fælles budgetkonto og forbrugskonto, og så har man hver sin lommepengekonto, siger Elizabeth Nebelong.

Tanken er, at du og din partner ikke blander sig i, hvad I bruger penge på ud over de fælles udgifter.

- Det fungerer især rigtig fint, hvis I tjener nogenlunde det samme, og dermed har nogenlunde de samme lommepenge at gøre godt med, siger Louise Skjødsholm og uddyber:

- Men man skal selvfølgelig tage en snak om, hvordan man laver en fair model, i forhold til hvordan indkomsterne ser ud.

3) Får mest, giver mest.

Tjener du markant mere end din partner eller omvendt, kan I overveje en model, hvor den, der hiver flest penge hjem, spytter mest i fælleskassen.

- For eksempel kan man aftale, at hver part betaler en bestemt procentdel af det, vedkommende tjener. På den måde bliver det mere lige, fordi den, der tjener mest, betaler en lille smule mere, siger Elizabeth Nebelong.

Modellen sikrer også, at I får lige meget i lommepenge. Men igen bør I sætte jer ned og tage en dybdegående økonomisk drøftelse, understreger Louise Skjødsholm.

- Det handler om at tage en snak om, hvad der er bedst for "os som par", og hvad er mest fair? siger hun.

/ritzau fokus/

København, 24/05/2024 - 16:59

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste mad fra fast food-kæden McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Eksperimentet blev til dokumentaren "Super Size Me" fra 2004.

I den undersøgte Morgan Spurlock, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

En del af eksperimentet gik ud på, at han skulle sige ja, hvis McDonalds-medarbejderen spurgte, om han ville have en ekstrastor portion - såkaldt Supersize.

Dokumentaren blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

Efter "Super Size Me" fulgte blandt andet dokumentaren "Where in the World Is Osama bin Laden" i 2008. Her drog Morgan Spurlock til Mellemøsten for at finde den dengang levende al-Qaeda-stifter.

Men Spurlocks karriere har også ridser i lakken.

I 2017 indrømmede han i et opslag på Facebook, at han havde krænket en række kvinder seksuelt.

Instruktøren beskrev blandt andet, at han i sin ungdom havde været sammen en kvinde, der senere beskyldte ham for voldtægt.

Spurlocks indrømmelser medførte, at han forlod sit job i produktionsselskabet Warrior Poets.

Han havde været med til at grundlægge selskabet i 2004.

2017 var også året, hvor Spurlock igen kastede sit blik på fast food.

Han udsendte dokumentaren "Super Size Me 2: Holy Chicken", en efterfølger til succesen fra 2004.

Denne gang undersøgte han, hvordan fast food industrieni årene efter hans første film har forsøgt at markedsføre sig selv som sundere.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 16:30

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Det var netop dette eksperiment, som den amerikanske filminstruktør og dokumentarist Morgan Spurlock afprøvede i dokumentaren " Super Size Me " fra 2004.

Han ville undersøge, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

Det blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

FAKTA: Dine kort kan koste dig penge på ferien

* Pas på dine kort på ferien, og beskyt din pinkode. Mister du kortet undervejs, skal du tage kontakt til din bank med det samme, så de kan spærre det - og eventuelt minimere et tab.

* Vær opmærksom på, at det koster penge at betale med dine kort i udlandet. Banken opkræver typisk 1 procent af beløbet, hvis du er på ferie inden for EU, og 1,5 procent, hvis du er på ferie uden for EU. Det skal sikre banken mod udsving i valutakurser.

* Det koster dig typisk et gebyr at hæve kontanter i hæveautomater i udlandet.

Kilde: raadtilpenge.dk, som drives af Finanstilsynet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

Sørg for at tøjle budgettet før sommeren er løs

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Når alt fra restaurantbesøg til souvenirs indgår i budgettet, undgår I dyre overraskelser og en forbrændt økonomi på ferien.

Vaffelis, forlystelsesparker, nyt badetøj og lækre restaurantbesøg.

Sommeren byder på masser af herlige oplevelser. Og det er nemt at blive grebet af den gode stemning og lade sig rive med.

Derfor skal du lave et budget for sommerens udskejelser, inden der er gået ferie og fornøjelser i den.

- Det er lettere at overholde, når der på forhånd er sat en grænse eksempelvis for seværdigheder og mad. Det kan godt skride lidt, når man er på ferie, siger Louise Skjødsholm, som er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Rådtilpenge.dk, der hører under Finanstilsynet.

Sæt dig jer ned, og tænk igennem, hvilke ekstraudgifter der venter hen over sommeren. Det er nok særligt forberedelse til sommerferien. Hvis man har store børn, kan der også ligge store poster til studenterfester.

Find ud af, hvilken type sommerferie I vil holde. Ud fra det kan i lægge jeres budget.

- Læg fast, hvad der er det overordnede budget. Og så kan man begynde at dele det op: Hvor meget er der til transport, rejseudgifter, mad, fornøjelser og oplevelser, siger Louise Skjødsholm.

Medtag det hele - plads til souvenirs og shopping skal også være regnet ind i budgettet.

Dermed undgår I at komme hjem fra solen til en forbrændt bankkonto.

- Laver man et overforbrug, kan det godt blive dyrt bagefter, hvis man er nødt til at låne, siger Morten Bruun Pedersen, som er seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

- Feriebudgettet behøver ikke at være skrabet. Men det er godt med et overslag over, hvad der skal bruges på diverse ting. Man kan jo også blive kreativ og måske gøre noget lidt anderledes, siger han.

Det kan for eksempel være, at udgiften til et feriehus fylder uforholdsmæssigt meget i budgettet. Så er det måske værd at overveje, om huset kunne ligge i et billigere område, nævner Morten Bruun Pedersen som eksempel.

- Man kan justere hist og her. Måske kan man spare på nogle forlystelser og gå i skoven i stedet, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek