Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 04/12/2023 - 10:00

Højt fravær i folkeskolen vækker bekymring

Hver femte elev i folkeskolen har en fraværsprocent over ti. Og højt fravær er som regel et udtryk for stærk mistrivsel, lyder det fra ekspert.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Andelen af folkeskolebørn med mere end ti procents skolefravær er taget til de seneste år trods et fald i dette skoleår.

Ifølge de nyeste tal fra Børne- og Undervisningsministeriet havde 20 procent af eleverne i folkeskolen mere end ti procent fravær i løbet af skoleåret 2022/2023, mens det gjaldt for 26 procent af eleverne skoleåret før.

Men selv om andelen er faldet, er det stadig bekymrende, lyder det fra ph.d. i pædagogisk psykologi og kognitiv psykoterapeut med speciale i børn og unge Tine Basse Fisker.

- Den mængde fravær er som regel et udtryk for stærk mistrivsel. Nogle har svært ved at finde en plads i fællesskabet og har svært ved at få fornemmelsen af, at de er vigtige for nogen, siger Tine Basse Fisker og fortsætter:

- Når børn er i så stærk mistrivsel, at de holder op med at komme i skole, er selve skolefraværet ikke det primære problem - det er selve mistrivslen.

Ifølge Tine Basse Fisker har fraværsprocenten blandt folkeskoleelever med mere end ti procent fravær i mange år ligget på 10-14 procent.

Hvorfor vi pludselig har set så stor en stigning, er ikke så let at komme med et præcist svar på.

- Det stikker i utroligt mange retninger. Mange peger på coronapandemien og skolereformen, som underliggende faktorer, men det er kun to brikker i et meget komplekst puslespil, siger hun.

- Selv om vi oplevede en eksplosiv stigning i fravær under pandemien, er det vigtigt at erkende, at de aktuelle udfordringer strækker sig langt ud over pandemiens ramme.

Covid-19 kan have haft betydning for registrering af elevfravær, og man regner derfor med en mere upræcis fraværsregistrering i den periode.

- Men pandemien i sig selv kan ikke være den eneste grund, for det forklarer ikke det stadig høje fravær i 2022 og 2023, siger Tine Basse Fisker.

Hun peger desuden på, at tallet er et minimumtal, fordi man i statistikkerne ofte ikke tæller de børn med, som ikke har været i skole i mere end et år.

- Derfor er der også et mørketal, som vi ikke rigtig kender størrelsen på, siger hun.

Hos Børns Vilkår er det heller ikke nemt at sætte en finger på, hvad der præcis er årsagen til den høje fraværsprocent.

- Der er mange ting, som ligger til grund for det her, og det er vigtigt, at vi går nysgerrigt til værks, siger uddannelsesfaglig konsulent Sanne Lind.

- For nogle børn kan det kobles til mistrivsel, og det kan være forhold i skolen som mange lærerskift, mobning samt ting, der foregår derhjemme.

Og jo længere tid, barnet er væk fra skolen, jo sværere bliver det også at komme tilbage, påpeger Sanne Lind.

For at spotte mistrivsel hos et barn er det vigtigt, at man som forældre ikke kommer til at negligere barnets udtryk. For der kan ligge noget bagved.

- De kan starte med at sige, at de har ondt i maven, eller at de ikke vil i skole, fordi det er kedeligt, påpeger hun.

- Lukker barnet i, så kan du prøve at få dialogen i gang på en god måde. Lav noget hyggeligt, mens du spørger ind og hjælper barnet med at sætte ord på det, der er svært.

Ifølge ph.d. i pædagogisk psykologi Tine Basse Fisker sker der udsving i fraværet allerede tidligt i skoletiden.

- I overgangen fra fjerde klasse begynder der at ske noget, og vi ser også et udsving i syvende. Tiendeklasserne er dem med mest fravær.

- Det er især piger omkring teenageårene, som er mest i mistrivsel, siger Tine Basse Fisker.

Ifølge forskeren spiller skolen, relationen mellem eleverne og elevernes relation til de voksne en stor rolle, når det kommer til elevernes trivsel.

Hun peger på, at børnene, fra de er helt små, skifter voksne i et stort omfang, og at det blandt andet går ud over relationsdannelsen og et trygt miljø.

/ritzau fokus

London, 25/12/2025 - 17:41

Kong Charles hylder helte fra Bondi Beach i juletale

Henry Nicholls/Ritzau Scanpix

Det er "opmuntrende", hvordan folk med forskellig tro har en "fælles længsel efter fred", siger britisk konge.

Storbritanniens kong Charles III opfordrer til "medfølelse og forsoning" i en tid præget af "splittelse" verden over i sin årlige juletale, som blev sendt torsdag.

Efter et 2025 med blandt andet skyderi på Bondi Beach i Australien og et angreb mod en synagoge i Manchester, hyldede kongen de mennesker, der griber ind i alvorlige situationer.

- Enkeltpersoner og lokalsamfund har udvist spontant mod ved instinktivt at bringe sig selv i fare for at forsvare andre, sagde kong Charles.

Mens han talte, blev der vist fotos fra Bondi Beach, hvor grønthandleren Ahmed al-Ahmed og andre personer greb ind for at forsøge at stoppe et dødeligt skyderi mod en jødisk sammenkomst.

Kong Charles sagde, at han fandt det "overordentlig opmuntrende", hvordan mennesker med forskellige trosretninger har en "fælles længsel efter fred".

I 80-året for Anden Verdenskrigs afslutning hyldede den 77-årige konge de værdier og det "mod og ofring", der prægede krigsårene.

Modet hos soldater og andet militært personel samt den måde, hvorpå lokalsamfund stod sammen dengang, bærer et "tidløst budskab til os alle", mener kong Charles.

- Når vi hører om splittelse både herhjemme og i udlandet, er det værdier, som vi aldrig må miste af syne, sagde kong Charles.

Hans tale, der på forhånd var optaget fra Westminster Abbey, blev sendt på britisk tv klokken 16.00 dansk tid.

- Med den store mangfoldighed i vores samfund kan vi finde styrken til at sikre, at det rette sejrer over det forkerte. For mig at se må vi værne om værdierne medfølelse og forsoning på samme måde, som vor Herre levede og døde, sagde kong Charles.

Kongens ord blev efterfulgt af en optræden med et ukrainsk kor samt London-koret Royal Opera Chorus.

Kong Charles har ofte givet udtryk for sin støtte til Ukraine og har alene i 2025 været vært for præsident Volodymyr Zelenskyj på Windsor Castle tre gange, senest i oktober.

Selv om han ifølge forfatningen skal være hævet over politik, har kongen gentagne gange udtalt sig om globale kriser.

Han har givet udtryk for bekymring over konflikten mellem Israel og Gaza og udtrykt sorg efter vold mod jødiske samfund, herunder angrebet på synagogen i det nordlige England i oktober samt skyderiet ved Bondi Beach.

/ritzau/

Læs Mere >>

Oslo, 25/12/2025 - 16:21

Norsk kronprinsesse: Marius-anklager har været krævende

Lise Aserud/Ritzau Scanpix

Norges kronprinsesse, Mette-Marit, tager til genmæle mod kritik og anklager omkring hendes søns straffesag.

I programmet "Året med kongefamilien" på den norske tv-station NRK kommenterer den norske kronprinsesse, Mette-Marit, for første gang anklagerne mod hendes søn Marius Borg Høiby, og fortæller hvordan hun har håndteret situationen.

Hun siger, at alle forældre - især dem, der har været i samme situation - kan forstå, hvor meget man bebrejder sig selv.

- Og at blive så hårdt kritiseret i en situation, hvor vi har forsøgt at gøre vores bedste og søgt professionel hjælp - det føles lidt uretfærdigt. At vi ikke har taget situationen alvorligt. For det tror jeg, at vi har, siger hun.

Da Marius Borg Høiby blev anholdt af norsk politi i august sidste år, skrev flere norske medier, at kronprinsessen skulle have ringet til ham og advaret ham om det.

Derpå skulle hun ifølge de pågældende medier have ryddet hans lejlighed.

- Jeg synes, at det har været meget krævende at blive beskyldt for så tilpas alvorlige ting, som jeg selvfølgelig ikke har gjort, siger Mette-Marit i tv-programmet om de kongelige.

Hun nævner ikke konkret, hvilke anklager hun tænker på.

Kronprinsesse Mette-Marits søn, Marius Borg Høiby, er tiltalt for 32 forhold, blandt andet fire voldtægter. En ekskæreste har anmeldt ham for mishandling i nære relationer.

Høiby nægter sig skyldig i de mest alvorlige anklager.

Retssagen begynder i Oslo byret 3. februar.

Kong Harald fortæller blandt andet til NRK, at det ikke er muligt at forberede sig på en skandalesag som den om Marius.

- Men nu er det i domstolenes hænder, og retssagen er berammet. Den kommer til at gå sin gang. Så må vi tage det, som det kommer, siger kongen.

- Samtidig vil jeg sige, at vi føler med alle dem, som er berørt. Ikke bare i vores egen familie, men også alle andre som er berørt. Vi føler med dem og håber, at de har det godt og får det bedre efter retssagen.

/ritzau/NTB

Læs Mere >>

, 25/12/2025 - 10:00

FAKTA: Prøv dig frem med spicy kimchi

Du kan tilføre din surkål mere smag med masser af krydderier. Start eventuelt med denne spicy kimchi med spidskål, broccolistok og pastinak.

* Lav en saltlage dagen før med en liter kogende vand og 50 gram salt.

* Brug et stort hoved spidskål, to broccolistokke, to pastinakker og et rødløg.

* Snit kålen fint, og læg den i saltlagen natten over.

* Blend fire fed hvidløg, 100 gram paprika, en stærk chili, en halv deciliter fiskesauce, en spiseskefuld honning og en halv deciliter vand til en jævn kimchipasta.

* Skær de øvrige grøntsager i små tern eller strimler.

* Massér grøntsagerne med kimchipastaen i fem-ti minutter, til kålen afgiver væske.

* Pres blandingen ned i et glas, dæk med væske, og læg noget tungt ovenpå.

* Husk at åbne dagligt for at lette trykket.

* Efter en uges tid bør den være klar. Sæt den herefter på køl for at standse fermenteringen.

Kilde: Kogebogsforfatter Mette Løvbom.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 25/12/2025 - 10:00

Kom krydderi på din kimchi og giv kålen mere smag

Nicoline Kjems-Krognos/Ritzau Scanpix

Fermenteret kål er guf for fordøjelsen, men hvis du hverken er til kraut eller kimchi, kan du faktisk let sætte dit eget præg på smagen.

Fermenteret og syrnet mad deler vandene, og kål er ingen undtagelse.

Hvis du har et anstrengt forhold til surkål, men gerne vil have gavn af de sundhedsmæssige fordele, kan du sagtens tweake smagen, uden at miste essensen.

Sådan lyder det fra Mette Løvbom, der er kok, kogebogsforfatter og stifter af madsiden Salattøsen.dk.

- Det handler simpelthen om at give det nogle krydderier, hvis du ikke er så meget til den karakteristiske salte, sure og gærede smag. Jeg synes, at fermenterede produkter skal proppes med velsmag.

- Du kan for eksempel eksperimentere med en kimchi med spidskål, broccolistilke og pastinak. Den er spicet op med chili, paprika, fiskesauce og lidt honning for at skabe mere dybde i smagen, siger hun.

Ifølge Mette Løvbom kræver det, at der er en smagsbalance, og at du udnytter de fem grundsmage til fulde, så det ikke kun bliver surt og salt.

- Derfor giver jeg den altid så meget gas med krydderierne. Lidt hvidløg her, noget chili der, det giver bare mere drøn på smagen og sætter smagsløgene mere på arbejde, siger hun.

Og ikke nok med, at du kan arbejde med at give kålen mere smag, er der også et væld af sundhedsmæssige årsager til, at det er værd at give eksempelvis kimchi en chance dette efterår.

- Kål er en suveræn erstatning for forarbejdede kulhydrater, som du blandt andet finder i hvidt brød, frysemad og morgenmadsprodukter. Det indeholder det, jeg kalder "kålhydrater".

- Det fodrer mikroorganismerne hele vejen igennem dit tarmsystem, så du får stabilt blodsukker, et balanceret immunsystem og et aktivt hormonsystem, siger hun.

Det bekræfter Lene Jespersen, der er professor i mikrobiel økologi og fødevarefermentering på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

- Fermenteret mad generelt, og blandt andet fermenteret kål, er godt for os, fordi det er fyldt med forskellige mikroorganismer, der kan påvirke kroppen på en positiv måde. Det kan for eksempel hjælpe med at stimulere vores immunsystem

- Kål indeholder nogle komplekse kulhydrater, som kroppen i sig selv ikke kan fordøje, men de er faktisk virkelig gode for tarmen og alle de forskellige bakterier, der er en del af vores tarmflora. Derfor har det positiv indflydelse på vores helbred og generelle sundhed, siger hun

Udtrykket fermentering betyder i virkeligheden bare, at noget er fremstillet ved hjælp af mikroorganismer, forklarer Lene Jespersen.

Det gælder foruden surkål også produkter som brød, øl, ost, vin og yoghurt.

- Der er nogle helt bestemte mælkesyrebakterier i kål. Når du laver sauerkraut, tilføjer du en meget specifik mængde salt, som trækker væsken ud af kålen og sikrer, at det er de rigtige mælkesyrebakterier, der vokser frem.

- Når det puttes i et lufttæt glas, er det yderligere med til at skabe et miljø, der fremmer væksten af de ønskede mælkesyrebakterier. Fermenteringsprocessen fremmes ved at sikre, at mikroorganismerne trives, forklarer hun.

Efterfølgende skal det bare have lov til at passe sig selv i noget tid, mens det gærer.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek