Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 10/12/2023 - 08:00

Turen går til EM: Bliv klar til den tyske fodboldrejse

Tusindvis af fans ventes at tage til Tyskland, når Danmark skal spille EM. Få tip til alt det praktiske, og bliv klogere på de danske planer for EM-fest.

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Til sommer drager de danske fodboldherrer mod Tyskland, hvor de skal spille EM-slutrunde.

Er du en af dem, der planlægger at følge med Kasper Hjulmand og co. til nabolandet, får du her en guide med alt fra transportmuligheder til rød-hvide fanaktiviteter.

1) Danskerfest i Stuttgart og Frankfurt.

Der er lagt op til EM-feber, hvis du rejser til Stuttgart og Frankfurt, hvor Danmark skal spille sine to første kampe i gruppespillet.

Fra Dansk Boldspil-Unions side planlægger man at lave en dansk camp, der kommer til at ligne en fanfestival, fortæller DBU's kommunikationschef, Jakob Høyer.

- Der vil være livemusik, aktiviteter, mad og forskellige festlige indslag. Derfra vil der være fælles transport med bus og tog til de to første kampe mod Slovenien og England, siger han.

Der vil være plads til omkring 2000 mennesker i campen samt mulighed for overnatning, hvor der stilles 1000 telte til rådighed. Der skal købes billet til campområdet og teltene.

I München, hvor Danmark spiller mod Serbien, vil der ikke være en dansk camp som i Frankfurt og Stuttgart, men der vil stadig være fanaktiviteter, fortæller Jakob Høyer.

Derudover skal du finde et alternativt overnatningssted, hvis du har sovet i telt i campen, da muligheden for telt kun gælder i de to første byer.

2) Husk at være kritisk.

Generelt er det en god idé, at du ser dig godt for, når du skal hive dankortet frem i forbindelse med rejseplanlægningen. Sådan lyder opfordringen fra Lars Arent, der er direktør i den europæiske forbrugermyndighed Forbruger Europa.

- EM i fodbold er unægteligt en stor begivenhed, og det kalder på, at der er mange der gerne vil tjene penge på det, siger han.

Det gælder derfor om at være opmærksom - eksempelvis når du bestiller overnatning, og særligt hvis det er gennem en privat udlejer.

Der kan nemlig være nogle, der forsøger at udleje deres bolig til flere personer, som derfor ender med at blive snydt.

Sådan lyder det fra Lars Arent, der er direktør i den europæiske forbrugermyndighed Forbruger Europa.

- Vi anbefaler, at man er en smule kritisk og for eksempel prøver at lave en søgning på det pågældende udlejningssted for at se, om der er andre, der har erfaring med det, råder Lars Arent.

3) Pas på det sorte marked.

Et andet sted, hvor du også bør være vågen, er, hvis du forsøger at købe kampbilletter via andre steder end de officielle kanaler.

- Det vil være et oplagt område for svindlere at tjene lette penge ved at bilde fans ind, at man kan købe billetter på anden vis, siger Lars Arent.

Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa, sælger kun digitale billetter, der kræver, at du downloader Uefa-billetappen.

Lykkes det ikke at få billet gennem de officielle kanaler i første omgang, får du igen muligheden gennem Uefas gensalgs-platform, som vil være tilgængelig i foråret.

4) Nemt at komme rundt i nabolandet.

Når du skal rundt, kan du glæde dig over, at den tyske infrastruktur er velfungerende, fortæller Lars Arent.

- Man kan komme langt omkring for ret små penge - også til sommer, siger han.

I Tyskland kan du reservere højhastighedstog, der dækker de primære ruter i Tyskland, op til 180 dage i forvejen. Flybilletter er typisk tilgængelige 6-12 måneder i forvejen ifølge Forbruger Europa.

Skal du rejse langt og vil forsøge at spare penge, er busser generelt den mest budgetvenlige mulighed.

Du kan også købe en "Deutschland-Ticket", der koster cirka 365 kroner. Med den kan du rejse ubegrænset i en måned. Den dækker dog ikke langdistancetog.

Startskuddet til EM-slutrunden lyder den 14. juni, og finalen spilles 14. juli. Danmark spiller sine gruppekampe den 16., 20. og 25. juni.

/ritzau fokus/

New York, 05/12/2025 - 21:28

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "starchitect" i USA. Nu er Frank Gehry død i en alder af 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Gehry var måske den mest fremtrædende af de såkaldte "starchitects", der også omfattede stjerner som Renzo Piano, Rem Koolhaas og Norman Foster.

Han nød sin berømmelse, men hadede betegnelsen "starchitect". Han mente, at der kun fandtes to kategorier af arkitekter:

- Der er folk, der designer bygninger, som hverken er teknisk eller økonomisk gode, og så er der dem, der gør, sagde han til den britiske avis The Independent i 2009.

Han gjorde moderne arkitektur populært og var sågar med i den tegnede tv-serie "The Simpsons". Men Frank Gehry fastholdt ifølge nyhedsbureauet AFP selv, at han blot var en enkel skaber af bygninger.

Frank Gehry blev født som Frank Owen Goldberg i en jødisk familie i et arbejderklassehjem i Toronto i Canada i 1929.

Familien flyttede til USA i slutningen af 1940'erne. For at undgå at blive mål for antisemitisme ændrede han senere sit efternavn til Gehry.

Han studerede arkitektur ved University of Southern California i Los Angeles og dimitterede i 1954. Senere fortsatte han sine studier i byplanlægning på Harvard University, som han dog ikke færdiggjorde.

Gehry arbejdede i de efterfølgende årtier først og fremmest i det sydlige Californien, inden han brød igennem internationalt med Guggenheim-museet i Bilbao.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 05/12/2025 - 20:57

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "star-chitecht" i USA. Fredag er Frank Gehry død, 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Frank Gehry blev født i en arbejderklassefamilie i Toronto i Canada i 1929.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek