Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 10/12/2023 - 08:00

Turen går til EM: Bliv klar til den tyske fodboldrejse

Tusindvis af fans ventes at tage til Tyskland, når Danmark skal spille EM. Få tip til alt det praktiske, og bliv klogere på de danske planer for EM-fest.

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Til sommer drager de danske fodboldherrer mod Tyskland, hvor de skal spille EM-slutrunde.

Er du en af dem, der planlægger at følge med Kasper Hjulmand og co. til nabolandet, får du her en guide med alt fra transportmuligheder til rød-hvide fanaktiviteter.

1) Danskerfest i Stuttgart og Frankfurt.

Der er lagt op til EM-feber, hvis du rejser til Stuttgart og Frankfurt, hvor Danmark skal spille sine to første kampe i gruppespillet.

Fra Dansk Boldspil-Unions side planlægger man at lave en dansk camp, der kommer til at ligne en fanfestival, fortæller DBU's kommunikationschef, Jakob Høyer.

- Der vil være livemusik, aktiviteter, mad og forskellige festlige indslag. Derfra vil der være fælles transport med bus og tog til de to første kampe mod Slovenien og England, siger han.

Der vil være plads til omkring 2000 mennesker i campen samt mulighed for overnatning, hvor der stilles 1000 telte til rådighed. Der skal købes billet til campområdet og teltene.

I München, hvor Danmark spiller mod Serbien, vil der ikke være en dansk camp som i Frankfurt og Stuttgart, men der vil stadig være fanaktiviteter, fortæller Jakob Høyer.

Derudover skal du finde et alternativt overnatningssted, hvis du har sovet i telt i campen, da muligheden for telt kun gælder i de to første byer.

2) Husk at være kritisk.

Generelt er det en god idé, at du ser dig godt for, når du skal hive dankortet frem i forbindelse med rejseplanlægningen. Sådan lyder opfordringen fra Lars Arent, der er direktør i den europæiske forbrugermyndighed Forbruger Europa.

- EM i fodbold er unægteligt en stor begivenhed, og det kalder på, at der er mange der gerne vil tjene penge på det, siger han.

Det gælder derfor om at være opmærksom - eksempelvis når du bestiller overnatning, og særligt hvis det er gennem en privat udlejer.

Der kan nemlig være nogle, der forsøger at udleje deres bolig til flere personer, som derfor ender med at blive snydt.

Sådan lyder det fra Lars Arent, der er direktør i den europæiske forbrugermyndighed Forbruger Europa.

- Vi anbefaler, at man er en smule kritisk og for eksempel prøver at lave en søgning på det pågældende udlejningssted for at se, om der er andre, der har erfaring med det, råder Lars Arent.

3) Pas på det sorte marked.

Et andet sted, hvor du også bør være vågen, er, hvis du forsøger at købe kampbilletter via andre steder end de officielle kanaler.

- Det vil være et oplagt område for svindlere at tjene lette penge ved at bilde fans ind, at man kan købe billetter på anden vis, siger Lars Arent.

Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa, sælger kun digitale billetter, der kræver, at du downloader Uefa-billetappen.

Lykkes det ikke at få billet gennem de officielle kanaler i første omgang, får du igen muligheden gennem Uefas gensalgs-platform, som vil være tilgængelig i foråret.

4) Nemt at komme rundt i nabolandet.

Når du skal rundt, kan du glæde dig over, at den tyske infrastruktur er velfungerende, fortæller Lars Arent.

- Man kan komme langt omkring for ret små penge - også til sommer, siger han.

I Tyskland kan du reservere højhastighedstog, der dækker de primære ruter i Tyskland, op til 180 dage i forvejen. Flybilletter er typisk tilgængelige 6-12 måneder i forvejen ifølge Forbruger Europa.

Skal du rejse langt og vil forsøge at spare penge, er busser generelt den mest budgetvenlige mulighed.

Du kan også købe en "Deutschland-Ticket", der koster cirka 365 kroner. Med den kan du rejse ubegrænset i en måned. Den dækker dog ikke langdistancetog.

Startskuddet til EM-slutrunden lyder den 14. juni, og finalen spilles 14. juli. Danmark spiller sine gruppekampe den 16., 20. og 25. juni.

/ritzau fokus/

København, 02/12/2025 - 08:23

Grev Nikolai får skuespillerdebut i skandinavisk thriller

Danske biografgængere kan få et glimt af grev Nikolai, når filmen "Doktor Glas" får biografpremiere til april.

Grev Nikolai får sin skuespillerdebut i den psykologiske thriller "Doktor Glas", der har biografpremiere i Danmark til april næste år.

Det oplyser filmselskabet SF Studios, der er en af flere parter bag projektet, i en pressemeddelelse.

Han medvirker i en mindre rolle.

- At træde ind i skuespillet for første gang og arbejde tæt sammen med så stærke nordiske talenter har givet mig stor respekt for faget og mange erfaringer, siger han i meddelelsen.

Filmen er baseret på en roman skrevet af den svenske forfatter Hjalmar Söderberg.

Den handler om den unge læge Gabriel Glas, der spilles af svenske Isac Calmroth. Han ender i et trekantsdrama med modedesigneren Helga Gregorius og hendes mand.

/ritzau/

Læs Mere >>

Teheran, 01/12/2025 - 19:35

Iransk guldpalmevinder er idømt et års fængsel

Miguel Medina/Ritzau Scanpix

Den iranske instruktør Jafar Panahi har før været fængslet i sit hjemland. Denne gang lyder dommen på et år.

Iran har idømt den guldpalmevindende filminstruktør Jafar Panahi et års fængsel samt et indrejseforbud for "propagandaaktiviteter" mod landet.

Det fortæller Panahis advokat Mostafa Nili til nyhedsbureauet AFP.

Rejseforbuddet gælder i to år, fortæller advokaten og tilføjer, at de vil anke dommen.

Han er blevet dømt in absentia, hvilket betyder, at Panahi ikke var til stede under domshandlingen.

Instruktøren er en af Irans mest internationalt anerkendte filmskabere.

Tidligere på året vandt filmen "It Was Just an Accident", som er instrueret af Jafar Panahi, Guldpalmen ved filmfestivalen i Cannes.

Filmen er inspireret af historier, som den 65-årige instruktør har hørt fra medfanger under sine tidligere fængselsophold i Iran.

Panahi har flere gange været fængslet i sit hjemland, ligesom han har været underlagt indrejseforbud.

Advokaten Mostafa Nili siger til AFP, at anklagerne mod Jafar Panahi drejer sig om involvering i "propagandaaktiviteter" mod staten Iran, men han uddyber ikke yderligere.

- Hr. Panahi befinder sig uden for Iran lige nu, tilføjer advokaten.

Den iranske instruktør har vundet en række priser på europæiske filmfestivaler. Blandt andet vandt hans debutfilm "The White Balloon" i 1995 i Cannes en pris for bedste debutfilm.

I 2010 blev Panahi forbudt at lave film i Iran, ligesom han heller ikke måtte forlade landet, fordi han havde støttet masseprotester mod regeringen et år tidligere og lavet en række film, der kritiserede det moderne Irans tilstand.

Gennem årene er det alligevel lykkedes at få vist Panahis film uden for Iran.

Den britiske avis The Guardian har blandt andet beskrevet, hvordan en af Jafar Panahis tidligere film "This Is Not a Film" blev smuglet ud af Iran til Cannes gemt på et USB-stik, som var skjult i en kage.

Ifølge mediet Deadline forsøgte politiet i Iran også at få adgang til alle optagelserne fra den seneste film, "It Was Just an Accident".

Filmen er blevet indsendt som Frankrigs bidrag til næste års Oscars.

Iranske filmskabere, fremtrædende mediefigurer og berømtheder overvåges nøje i Iran, og deres arbejde gennemgås for indhold, der anses for at være kritisk over for den islamiske republik, skriver AFP.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

FAKTA: En både priset og billig spise

* Suppe kan både være en luksusret og den billigste ret overhovedet og er derfor altid blevet spist af høj som lav.

* I løbet af 1800-tallet blev det efter fransk forbillede udbredt i det fine danske borgerkøkken at servere suppe som en optakt til middagen. En af de fineste af slagsen var skildpaddesuppe.   

* Til hverdag spiste man ofte supper drøjet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter.  

* I Skandinavien var det før i tiden også normalt at spise søde supper, men den skik er stort set forsvundet nu. Det var for eksempel sødsuppe, der bestod af frugtsaft, gryn, rosiner, svesker og kanel.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, lex.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

Dine rester kan koges til lækre supper

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er både penge at spare og delikate måltider i vente, hvis du kaster dig over suppegryderne denne vinter.

Alt fra slatne grøntsager til skroget fra lørdagskyllingen kan forvandles til en slubrende smagsoplevelse.

Så tøv en kende, inden du kyler resterne i skralderen, siger kokkelærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

- Man kan virkelig få nogle smage frem i supper, fordi de er så koncentrerede. Smagfuldheden øger mæthedsfølelsen, og så er det bare en god udnyttelse af råvarerne, fastslår han.

Stort set alle grøntsagsrester kan bruges til at kreere en grøntsagsfond. Kog dem blot i vand i halvanden times tid. Herefter sigter du grøntsagerne fra, og så har du en fond, der danner base for en lækker omgang suppe.

Det samme gælder for skroget fra en kylling, fiskeben og de forskellige suppeben, det er muligt at købe til en god pris ved slagteren.

Kog for eksempel kyllingeskroget sammen med løg og nogle gulerødder.

Kyllingeskrog og andre suppeben skal helst have lov til at koge i omkring tre og en halv time. Fiskeben skal ikke have mere end en halv times tid.

Til de cremede supper kan hjemmelavede pureer være et hit. Har du for eksempel nogle lidt trætte tomater liggende, kan de hakkes og koges i saltet vand, til de er helt møre, og til allersidst blendes de.

- Tomat har ret meget umami (den femte grundsmag, red.) i sig, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der gerne bruger tomatpuré som smagsgiver i en græskarsuppe.

Mens tomatpuré skal opbevares i desinficerede patentglas, kan du sagtens fryse dine hjemmelavede fonder ned.

- Jeg kender til folk, der bruger isterningebakker. Så hælder de den koncentrerede fond ned i bakken og smider den i fryseren. Det er helt genialt, siger kokkelæreren.

Laver du store suppeportioner, kan de også opbevares på frys. Her kan du bruge plastikbeholdere eller fødevareegnede fryseposer.

- Med supper er det bare vigtigt at huske, at de skal være kølet ned, før du fryser dem. Ellers kan der meget nemt gå bakterier i, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Hvis man har lavet en suppe med meget fløde i, så kan den godt skille lidt, når man luner den op igen. Det sker der ikke noget ved. Man kan bare samle den igen med en lille smule maizena.

Savner du lidt knas som topping på suppen, kan du også kreere den af, hvad du allerede har i køkkenet.

Har du nogle løg, der synger på sidste vers, kan du dehydrere dem i ovnen. Det gør du ved at skære dem ud i løgringe og bage dem ved ovnens laveste varme (cirka 50-60 grader) i en god rum tid - for eksempel natten over.

- Så bliver de helt sprøde og hårde og smager meget koncentreret af løg, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

Er du frisk på at nørde lidt mere igennem, kan du koge skræl fra grøntsager i en gryde med lidt vand. Kog, indtil du står med en smattet masse, som du blender. Lad puréen stå og trække natten over.

- Dagen efter smøres det helt tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og så bages det ved 100 grader i et par timer, til det er helt tørt og fast.

Nu kan du knække stykker af grøntsagspuréen og friturestege dem én efter en.

- Så får man de lækreste chips, der smager af grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek