Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 01/01/2024 - 10:00

Pift økonomisnakken op i parforholdet med disse fif

Du lærer både noget nyt om din partner og får bedre styr på pengesagerne ved at få gang i en samtale om økonomi, siger to eksperter.

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Penge er et middel til at opnå det liv, du og din partner drømmer om. Derfor er det vigtigt, at I kan tale om økonomi. Sådan lyder det samstemmende fra to privatøkonomiske rådgivere.

- Det er en af de største barrierer, jeg ser i mit arbejde, at folk ikke har lært at tale om penge, og at det kan opleves som enormt sårbart at dele sin økonomi med et andet menneske, siger Elizabeth Nebelong, som driver platformen Budgetnørden.

Begynd i det små, hvis det er grænseoverskridende for den ene eller jer begge at tage hul på pengesnakken, lyder rådet fra Rikke Holmslykke Aagaard, som er digital iværksætter hos De Simple Penge og forfatter til bogen "Den lille guide til økonomi i parforholdet".

- Prøv at stille lidt nemme og relativt ufarlige spørgsmål til hinanden, siger hun og foreslår følgende: "Hvad ville du gøre, hvis du vandt ti millioner i lotto?", "tror du, man bliver mere lykkelig af at have penge?", "hvad var den første store ting, du købte til dig selv?".

- Svarene kan give en masse kontekst om, hvordan ens partner opfatter penge, så man lærer at forstå sin partner. Herfra kan man gå videre til de mere hverdagsnære ting, hvor der kommer tal på bordet, siger Rikke Holmslykke Aagaard.

Både hun og Elizabeth Nebelong anbefaler, at I sætter tid af en gang hver måned til at tale om økonomi. Vælg ét emne hver gang, så I afgrænser samtalen. Det kan for eksempel være budgetkonto, pension eller opsparing.

- På et eller andet tidspunkt kan det være, I kommer ind i nogle faste rutiner og har lært hinanden bedre at kende, så der kun er behov for at tage snakken en gang i kvartalet, siger Elizabeth Nebelong.

Afsæt dog stadig god tid til jeres pengedate, og skab nogle hyggelige rammer om den. Det kan I gøre ved at bestille jeres yndlingstakeaway, åbne en flaske vin eller sætte lækre snacks på bordet.

- Generelt forbinder vi ikke økonomi med kærlighed og følelser. Men de to verdener kan godt forenes. I kan bygge en lille bro ved at gøre det hyggeligt, siger Rikke Holmslykke Aagaard.

Lykkes det at få pengesnakken til at flyde, er der gode gevinster at hente, understreger Elizabeth Nebelong.

- Man kommer tættere på hinanden og får en følelse af sammenhold - at "vi klarer det her sammen". Der ligger også en bonus i, at vi bliver bedre til at spare op, når vi forpligter os over for et andet menneske, siger hun og fortsætter:

- Det kan være enormt stærkt at sige: "Nu forpligter jeg mig økonomisk over for dig, så vi kan nå det her mål". Så tænker vi os om en ekstra gang, før vi svinger dankortet, fordi vi husker, at vi egentlig gerne vil afsted på den der tre måneders orlovsrejse, eller hvad vi nu sparer op til.

/ritzau fokus/

København, 16/11/2025 - 08:00

BLÅ BOG: Nicolai Jørgensen

* Nicolai Jørgensen er født 8. april 1990 i Odense.

* I teenageårene spillede han volleyball på højt niveau, men brækkede ryggen efter et uheldigt fald. Efterfølgende sagde han farvel til sportskarrieren og opdagede glæden ved skuespil.

* Nicolai Jørgensen er uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i 2018, og allerede året efter modtog han Reumerts Talentpris. I 2021 blev han tildelt Ove Sprogøe Prisen.

* Den 35-årige skuespiller er kendt fra DR-serien "Carmen Curlers", komediedramaet "Hygge" og TV 2-serien "Dag & nat".

* Han har desuden medvirket i både revy, teaterstykker og musicals som skuespiller.

Kilder: One & Only Musicals og Ritzau.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/11/2025 - 08:00

DR-stjerne har taget vaner med fra Carmen Curlers: Det slider lidt på kroppen

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Nicolai Jørgensen har gennem tre sæsoner lagt krop og sjæl i Frans fra "Carmen Curlers", og han bliver kun mødt med kærlighed fra den anden side af skærmen.

Seere af DR's "Carmen Curlers" har omfavnet Nicolai Jørgensen på en måde, han slet ikke havde forudset, da han i sin tid takkede ja til rollen som frisøren Frans, der i den populære dramaserie er med til at gøre den elektriske papillot til en vaskeægte salgssucces i 1960'erne.

- Jeg har fået så meget kærlighed. Det er helt vildt ofte, at jeg har mødt folk - typisk i byen - som bare kommer hen og spørger, om de må få et kram. Det må de selvfølgelig gerne, og så står man der og krammer lidt, fortæller den 35-årige skuespiller.

De krammende fans har bare brug for at sige tak, siger han. Tak for at fortælle historien om en mand, der kæmper en indre kamp med først at blive bevidst om sin seksualitet, og som i den tredje og sidste sæson endelig står ved den og dermed sig selv.

For Nicolai Jørgensen fyldte det meget i arbejdet med rollen, om han som heteroseksuel mand var i stand til at portrættere den rejse, så den ræsonnerede med seerne på den anden side af tv-skærmen.

- Jeg fandt ud af med det her arbejde, at så længe man er respektfuld, årvågen og virkelig er på undersøgelse i den historie, man skal fortælle, så kan man sagtens fortælle den, så den gør, det, den skal - at folk kan spejle sig i den, siger han og fortsætter:

- Der er mange af de ting, Frans gennemgår, som sagtens kan forankres nede i mig og en masse andre mennesker. Det her med at føle sig forkert, føle sig skamfuld over, hvem man er - at føle sig udenfor. Det er følelser, jeg kender, og følelser, de fleste kender.

Frans betyder noget særligt for Nicolai Jørgensen, fordi han har tilbragt så lang tid med rollen. Gennem fire år har han lagt sin sjæl i arbejdet med karakteren, og Frans har helt fysisk sat et aftryk i ham.

- Det slider lidt på ens private krop. Man får nogle vaner, man ikke havde før. Helt teknisk så har Frans et andet tyngdepunkt i kroppen, end jeg har. Så man skal ligesom finde sit eget anker igen. Det er ikke noget, der som sådan er besværligt - man skal bare lige gøre det. Fordi når man låner sin krop ud, så glemmer man nogle gange, hvordan ens private krop hænger sammen, fortæller skuespilleren.

Undervejs har han også til tider været frustreret over Frans og hans indre kampe.

- Frans og jeg er meget forskellige mennesker. Han holder det hele inde på en eller anden måde. Det var af og til lidt hårdt. Nogle gange havde jeg lyst til at ruske ham og være sådan: "Sig fra, sæt en grænse". Så på den måde har vi også udfordret hinanden lidt.

Sliddet sætter sig derfor ikke kun fysisk, understreger Nicolai Jørgensen. Han peger på, at han som skuespiller gerne vil afstå fra "at spille", men i stedet altid forsøger at finde frem til noget ægte indeni ham selv at tage udgangspunkt i.

- Når man slår et hul ind til det, kan det godt oversvømme en lidt, fordi man jo trigger nogle ting i sig selv, som er ægte. Så er det vigtigt, at man bagefter kan gå ud af det igen.

Men trods en øget tyngde i både krop og sind vil han ikke bytte sin levevej for noget.

- Jeg ville gøre det gratis - jeg ville gøre det uden at få penge for det. Jeg tror, det er det, der gør det det hele værd, lyder svaret prompte fra skuespilleren, der nu siger farvel til Frans, men han giver ikke helt slip på ham endnu.

Han føjer nemlig en del af Frans' elegante garderobe til sit eget private klædeskab.

Næstsidste afsnit af "Carmen Curlers" sendes på DR1 på søndag klokken 20.00. Afsnittet kan allerede ses på DRTV.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/11/2025 - 10:00

Giv dine desserter en dekadent opgradering med myntesukker og urter

Matthew Mead/Ritzau Scanpix

Brug krydderurter og spiselige blomster til at give de klassiske desserter et lille, overraskende indslag.

Det søde køkken leder måske ikke lige dine tanker hen på en tur i køkkenhaven eller supermarkedets grøntafdeling.

Men det burde det måske. Der gemmer sig nemlig skønne smage, der kan tage dine desserter til nye højder.

Du kan krydre med lækre urter på tværs af is, sorbet, kager og desserter, fortæller kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang.

- Mynte, citronmelisse og skovsyre er vi vant til, også bor i det søde køkken. Men du kan sagtens slippe afsted med timian eller rosmarin i en citronmuffin.

- Eller en æblekage med rosmarin eller timian. Hvis du laver en klassisk frugttærte med mazarinbund med mørke frugter som brombær og figner, kan du smide estragon i.

Laver du en klassisk jordbærtærte, passer det også godt med timian, tilføjer hun. Og basilikum gør sig godt med røde bær, fortæller hun.

Og så skal du bare give den gas med smukke spiselige blomster som spiselig pynt på dine kager, is og desserter.

Når havebogsforfatter og redaktør på Havenyt.dk Heidi Kirk Nissen skal bruge krydderurter i det søde køkken, er en af hendes favoritter mjødurt, som i gamle dage blev brugt til at lave mjød med.

- Den har en sød smag af mandel og vanilje. Man kan bruge både blomster og blade fra den, men hvis man ikke har prøvet den før, skal man lige dosere med let hånd.

- Hvis man laver noget med rabarber eller stikkelsbær, kan man bruge den til at sylte med og så bruge mindre sukker, fortæller hun.

Hun er også vild med at bruge støvet fra dens blomster som et lækkert drys på eksempelvis en chokoladekage med flødeskum.

- Man tager en blomst og ryster den over kagen, og så får man lidt blomsterstøv med den sødlige smag, siger hun og fremhæver, at det er særligt velegnet til flødebaserede desserter på grund af mandelsmagen - eksempelvis panna cotta.

En nem måde at give dine søde kreationer et grønt pift er ved at lave myntesukker, som du kan have stående og løbende bruge af, lyder et tip fra Louisa Lorang.

Det laver du ved at blande sukker og mynte og kværne det godt sammen enten i en lille kaffekværn eller en morter.

- Så bliver det helt fint og smukt. Man kan også tilføje limeskal, siger kokken.

Man kan også tørre blandingen i ovnen, for så holder den meget længe. Til gengæld er farven ikke lige så skriggrøn. Efter en tur i ovnen tørrer blandingen typisk i nogle flager, som man kan give en ekstra tur i kværnen.

- Myntesukker er megafrækt at sætte på bordet til teen eller drysse på jordbærtærten. Det er både hyggeligt og lidt dekadent. Og så er det en god måde at opbevare mynte på, fortæller Louisa Lorang og tilføjer, at man også kan gøre det med eksempelvis citronmelisse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 14/11/2025 - 10:00

FAKTA: Vi handler for milliarder i julen

* Julen er ikke kun hjerternes, men også forbrugets fest. Ifølge Danmarks Statistik lå detailsalget i december 2024 på 39,4 milliarder kroner - det dækker alt fra juleand til risalamande samt julegaverne under træet.

* December er hvert år den måned, hvor omsætningen topper. Det er især forretninger med køkkenudstyr, boghandlere og legetøjsforretninger, der har travlt op til jul.

* Sidste år forventede danskerne i gennemsnit at bruge i alt 5870 kroner på julen ifølge en undersøgelse fra Nordea. Det var godt 300 kroner mere end året før. Størstedelen af pengene går til gaver.

* Ifølge en undersøgelse fra Coop Analyse føler hver anden en eller anden grad af skam over juleforbruget. Otte procent gør det i høj eller meget høj grad.

Kilder: Danmarks Statistik, Coop Analyse og Nordea.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek