Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 04/09/2023 - 08:00

Tjek selv om det er tid til et høreapparat

Vær opmærksom på, om du har et høretab. Gør du ikke noget ved det, kan det blandt andet føre til, at du siger nej tak til sociale begivenheder.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Fuglene synger måske ikke så klart som før, og lydstyrken på tv'et skal en tand op.

Der kan være flere tegn på, at det er tid til, at du skal anskaffe dig et høreapparat, men vi har det med at ignorere dem.

Det fortæller interesseorganisationen Høreforeningens landsformand, Majbritt Garbul Tobberup.

- Undersøgelser viser, at det tager cirka tre år, fra man opdager, at der er noget på spil med hørelsen, til man tager sig sammen til at gøre noget ved det, siger hun og fortsætter:

- Og det er rigtig ærgerligt, for jo før, man kommer i gang med at bruge høreapparatet, jo bedre er det.

Ifølge landsformanden er det ofte omgivelserne, der gør dig opmærksom på den dårligere hørelse.

- Man begynder også at skrue højere op for tv’et, siger hun.

Et andet tegn kan være, at du oplever, at personerne i fjernsynet mumler, og at du begynder at sige "hvad siger du?", når du taler med andre.

Nedsat hørelse kan måske også genkendes ved, at det er sværere at høre, hvad der bliver sagt, når du befinder dig i større selskaber.

Det siger hørespecialist Rebecca Jappe fra virksomheden 2Ø, hvor der både laves syns- og høreprøver.

- Når flere snakker på samme tid, og der er baggrundsstøj, er det sværere at høre, hvad personer i nærheden siger til dig. Derudover kan telefonsamtaler være svære, siger hun.

Ifølge hørespecialisten kan du måske heller ikke høre fuglene så godt, som du før har gjort, og så kan lyden fra græshopper være helt væk.

Både Rebecca Jappe og Majbritt Garbul Tobberup genkender, at nedsat hørelse kan være et tabu. Men du bør altså gøre noget ved det.

- Konsekvenserne ved ubehandlet høretab er ofte, at man trækker sig fra sociale sammenhænge. Og det kan resultere i isolation, der kan føre til ensomhed og derefter depression og andre følgesygdomme, siger Majbritt Garbul Tobberup.

For at gøre situationen lettere kan du opsøge fællesskaber, hvor du kan møde ligestillede, lyder rådet fra landsformanden.

- Det er ingen skam at høre dårligt. Det er en skam ikke at gøre noget ved det, fastslår hun.

Hørespecialist Rebecca Jappe siger, at mange forbinder nedsat hørelse med at være gammel, og så ønsker nogle ikke at have et synligt handicap.

Hun understreger samtidig, at høreapparater ikke er så synlige, som de har været, og for eksempel kan du finde et, der passer til hårfarven.

- Hav fokus på, at det er livskvalitet at få lydstyrke i ørerne, siger Rebecca Jappe.

Endelig siger Majbritt Garbul Tobberup, at ørelægen kan tjekke hørelsen.

Er der tale om et høretab, kan lægen informere om, hvilke muligheder du har for at få et høreapparat.

/ritzau fokus/

København, 09/12/2023 - 08:00

BLÅ BOG: Julie Agnete Vang

* Julie Agnete Vang er uddannet fra Statens Teaterskole i København i 2008.

* Hun har spillet over for verdensstjernen George Clooney i en reklamefilm for en norsk bank.

* I Danmark har Julie Agnete Vang været en del af diverse teaterstykker og musicals, blandt andet "Elsk mig i nat".

* Ud over teateret har Julie Agnete Vang også lavet flere film og tv-serier - blandt andet TV 2-komedien "Agent", Thomas Vinterbergs "Kollektivet" og DR-dramaerne "Borgen" og "Når støvet har lagt sig".

* Hun har også medvirket i den britiske krimisuccesserie "Kriminalkommissær Barnaby".

Kilder: teamplayers.dk og IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

Valdes jul-stjerne: Jeg er skabsklimaaktivist

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skuespiller Julie Agnete Vang er aktuel i TV 2's "Valdes jul". I hendes øjne har en julekalender med fokus på naturen fuld berettigelse i denne tid.

Haven har lov til at falde sammen hjemme hos skuespilleren Julie Agnete Vang, når efteråret får træerne til at smide deres blade. Og bilen er skiftet ud med en ladcykel, for det er godt for både omgivelserne og kroppen.

- Det handler om at vende sit mindset, så man ikke hele tiden tænker på, hvad man mister, men også hvad man får, mener hun.

Ordene er meget velovervejede.

- Jeg er "skabsklimaaktivist", lyder det fra Julie Agnete Vang.

- Jeg siger det så flovt, fordi jeg synes, at det er enormt svært at tale højt om uden at virke udskammende omkring det, uddyber hun.

Det er et ønske for skuespilleren, at klimaet er noget, som man kan have en mere videnskabelig og rationel samtale om, men hvor ingen føler, at der bliver peget fingre.

Som en del af samtalen omkring at passe på naturen forsøger Julie Agnete Vang også at vise sine børn, at julen ikke kun handler om gaver, og hvad man får.

- Jeg prøver at lære dem, at julen ikke er en materialistisk ting, fortæller Julie Agnete Vang, der er gift med skuespiller Thomas Voss, som hun har en datter og to bonussønner med.

- Det er lidt svært - og det er noget, som vi er i dialog om, siger hun og griner.

Julie Agnete Vang kan netop nu ses i TV 2's julekalender, "Valdes jul". Ud over nisser, pebernødder og pynt handler den også om naturen, og hvordan vi bliver bedre til at passe på den.

- En julekalender om lige præcis natur har rigtig meget berettigelse lige nu. Ungerne skal forstå, hvor vigtig den er, mener Julie Agnete Vang.

I julekalenderen spiller hun mor til Valde.

Arbejdet med julekalenderen har været med en følelse af holdsport. Det handlede for skuespilleren ikke om hendes eget ego, men om at få børneskuespillerne til at skinne, fortæller hun.

Julie Agnete Vang, der netop har været med i Nikolaj Lie Kaas' TV 2-serie "Agent" og ungdomsfilmen "Jomfruer fra rummet", håber, at hendes egne børn ikke bliver alt for irriteret over, at hun hver dag december igennem kan ses i "Valdes jul".

- I bedste fald tror jeg, at de synes, det er hyggeligt - i værste fald fylder det for meget, siger Julie Agnete Vang.

- Men de har set lidt, og de var ret uimponeret, tilføjer hun så.

Julie Agnete Vang kan ses sammen med Tammi Øst, Morten Brovn, Ulver Skuli Abildgaard og Martin Henriksen i "Valdes jul".

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forstå kurs og konvertering

* Konvertering af et boliglån kaldes også omlægning. Det betyder, at et eksisterende realkreditlån omlægges til en ny lånetype som fast eller variabel, eller at lånet får en ny rente eller løbetid.

* Realkreditlån har en kurs, der kan svinge over tid. Kursen har afgørende betydning. Når du optager et lån, er det bedst for dig, at kursen er så tæt på 100 som muligt. Hvis den for eksempel er 95, mister du 5 kroner for hver 100 kroner, du låner.

* Omvendt skal kursen være så lav som muligt, når du skal indfri et realkreditlån. Hvis kursen for eksempel er 65, skal du kun betale 65 procent af restgælden for at indfri den.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forskel på bankoverførsel og kort

* Hvis du bliver snydt - for eksempel i forbindelse med bestilling af overnatning - står du stærkere, hvis du har betalt med betalingskort fremfor at have foretaget en bankoverførsel.

* Har du foretaget en bankoverførsel, har banken som udgangspunkt sværere ved at hjælpe dig. Har du derimod brugt betalingskort, er der større sandsynlighed for, at banken kan tilbageføre pengene.

* Det er lettere for svindlere at snyde sig til penge ved at bede om en bankoverførsel.

* I Tyskland er bankoverførsler dog mere brugt end herhjemme, og du kan sagtens stå over for en reel sælger, der beder dig om at lave en bankoverførsel. Men kan det lade sig gøre at betale med betalingskort, er det altid at foretrække. 

Kilde: Lars Arent, direktør i Forbruger Europa.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv