Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 04/09/2023 - 08:00

Tjek selv om det er tid til et høreapparat

Vær opmærksom på, om du har et høretab. Gør du ikke noget ved det, kan det blandt andet føre til, at du siger nej tak til sociale begivenheder.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Fuglene synger måske ikke så klart som før, og lydstyrken på tv'et skal en tand op.

Der kan være flere tegn på, at det er tid til, at du skal anskaffe dig et høreapparat, men vi har det med at ignorere dem.

Det fortæller interesseorganisationen Høreforeningens landsformand, Majbritt Garbul Tobberup.

- Undersøgelser viser, at det tager cirka tre år, fra man opdager, at der er noget på spil med hørelsen, til man tager sig sammen til at gøre noget ved det, siger hun og fortsætter:

- Og det er rigtig ærgerligt, for jo før, man kommer i gang med at bruge høreapparatet, jo bedre er det.

Ifølge landsformanden er det ofte omgivelserne, der gør dig opmærksom på den dårligere hørelse.

- Man begynder også at skrue højere op for tv’et, siger hun.

Et andet tegn kan være, at du oplever, at personerne i fjernsynet mumler, og at du begynder at sige "hvad siger du?", når du taler med andre.

Nedsat hørelse kan måske også genkendes ved, at det er sværere at høre, hvad der bliver sagt, når du befinder dig i større selskaber.

Det siger hørespecialist Rebecca Jappe fra virksomheden 2Ø, hvor der både laves syns- og høreprøver.

- Når flere snakker på samme tid, og der er baggrundsstøj, er det sværere at høre, hvad personer i nærheden siger til dig. Derudover kan telefonsamtaler være svære, siger hun.

Ifølge hørespecialisten kan du måske heller ikke høre fuglene så godt, som du før har gjort, og så kan lyden fra græshopper være helt væk.

Både Rebecca Jappe og Majbritt Garbul Tobberup genkender, at nedsat hørelse kan være et tabu. Men du bør altså gøre noget ved det.

- Konsekvenserne ved ubehandlet høretab er ofte, at man trækker sig fra sociale sammenhænge. Og det kan resultere i isolation, der kan føre til ensomhed og derefter depression og andre følgesygdomme, siger Majbritt Garbul Tobberup.

For at gøre situationen lettere kan du opsøge fællesskaber, hvor du kan møde ligestillede, lyder rådet fra landsformanden.

- Det er ingen skam at høre dårligt. Det er en skam ikke at gøre noget ved det, fastslår hun.

Hørespecialist Rebecca Jappe siger, at mange forbinder nedsat hørelse med at være gammel, og så ønsker nogle ikke at have et synligt handicap.

Hun understreger samtidig, at høreapparater ikke er så synlige, som de har været, og for eksempel kan du finde et, der passer til hårfarven.

- Hav fokus på, at det er livskvalitet at få lydstyrke i ørerne, siger Rebecca Jappe.

Endelig siger Majbritt Garbul Tobberup, at ørelægen kan tjekke hørelsen.

Er der tale om et høretab, kan lægen informere om, hvilke muligheder du har for at få et høreapparat.

/ritzau fokus/

København, 22/07/2024 - 19:37

Thomas Vinterberg er blevet far for femte gang

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Den Oscar-vindende instruktør Thomas Vinterberg og hans hustru, skuespiller og præst Helene Reingaard Neumann, er blevet forældre igen.

Thomas Vinterberg har senere på året premiere på sin stort anlagte TV 2-serie "Familier som vores". Og det er ikke det eneste, den danske stjerneinstruktør barsler med.

Thomas Vinterberg og hans hustru, skuespiller og præst Helene Reingaard Neumann, er blevet forældre til deres tredje fælles barn.

Det bekræfter Helene Reingaard Neumann over for Ekstra Bladet.

- Vi er blevet beriget med en datter 30. maj og er så taknemmelige. Den største lykke, skriver Helene Reingaard Neumann i en besked til Ekstra Bladet.

Den 55-årige instruktør og den 36-årige skuespiller og præst, der giftede sig i 2010 efter at have mødt hinanden under indspilningerne af filmen "En mand kommer hjem" fra 2007, har i forvejen en søn og en datter.

Thomas Vinterberg har også to døtre fra sit første ægteskab. Datteren Ida mistede familien på tragisk vis i 2019, da hun omkom i en trafikulykke - blot 19 år gammel.

Filmen "Druk", som Thomas Vinterberg vandt en Oscar for i 2021, dedikerede han til hende.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/07/2024 - 17:36

Dansk filmmusical skal vises på stor filmfestival

Tiziana Fabi/Ritzau Scanpix

En dansk filmmusical med store stjerner på rollelisten skal vises på en filmfestival i Canada til september.

Den danske filmmusical "The End" er blevet udtaget til Toronto International Film Festival, der finder sted fra 5. september i år.

Det skriver Have Kommunikation i en pressemeddelelse.

Det er Joshua Oppenheimer, der har instrueret filmen. Han er britiskamerikaner, men er bosat i København.

Manuskriptet til filmen har han skrevet sammen med den danske manuskriptforfatter Rasmus Heisterberg.

Filmmusicalen handler om en af de sidste familier i live, der lever et luksusliv i en bunker dybt under jorden.

Da en fremmed ung kvinde pludselig ankommer til bunkeren, begynder sønnen, der spilles af George MacKay, at sætte spørgsmålstegn ved familien livs under jordens overflade.

Den oscarvindende skuespiller Tilda Swinton spiller mor i filmen, og oscarnominerede Michael Shannon spiller far.

"The End" er produceret af det danske produktionsselskab Final Cut for Real. Producenten er Signe Byrge Sørensen, der tidligere har produceret to af Joshua Oppenheimers dokumentarfilm.

Hun er også producenten bag den danske animationsdokumentar "Flugt", der i 2021 vandt hovedprisen på Sundance Film Festival og var nomineret i to kategorier ved oscaruddelingen.

Hvornår "The End", der er på engelsk, får premiere i Danmark, er fortsat uvist.

Toronto Film Festival er en af verdens største filmfestivaler og forløber over ti dage. I år er det 49. gang, at den finder sted.

I de senere år har flere danske film været udtaget til festivalen i Canada.

Der er blandt andet tale om Malou Reymanns "Ustyrlig", den tredje sæson af Lars von Triers "Riget" og Nikolaj Arcels "Bastarden".

/ritzau/


Læs Mere >>

København, 22/07/2024 - 09:00

FAKTA: Åndedræt har betydning for følelser og fokus

* En frisk indånding gør mere end bare at fylde lungerne med ilt, viser et studie fra Aarhus Universitet tilbage i 2022.

* Studiet indikerer, at det også har betydning for følelser, fokus, og hvordan vi håndterer verden omkring os.

* Studiet blev lavet på tværs af arter herunder både mennesker, gnavere og aber. Her kunne man se, at hjernerytmen på tværs af arter er tæt forbundet med vejrtrækningens rytme.

Kilde: Aarhus Universitet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 22/07/2024 - 09:00

Sæt fokus på dit åndedræt for mere velvære

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Ifølge en åndedrætsekspert er det ikke optimalt for kroppen at holde vejret, men det er ikke alle, som tænker over, at de gør det.

En vigtig mail tikker ind, mens du får en lang besked på Messenger på en af de over ti faner, du har åben på computeren. Og så skal du også lige overskue en lidt fordækt salgsside på nettet.

Du har måske lagt mærke til, at du i disse situationer nogle gange holder vejret, eller i hvert fald måske trækker vejret mere overfladisk.

Det er der en god grund til, lyder det fra fysioterapeut og åndedrætsterapeut Lotte Paarup, der både underviser i og har skrevet bøger om åndedrættet.

- Når vi bliver forskrækkede eller stressede, eller der er mange inputs til systemet, så er reaktionsmønstret ofte at holde vejret, siger hun.

Hun peger på, at det altid er en ubevidst reaktion på nogle af de inputs, vi modtager.

- Det er naturligt, at vi sukker eller stopper op i vejrtrækningen, og der kan være situationer, hvor det giver mening - eksempelvis hvis vi skal være på vagt, siger hun og understreger, at sådan noget som mobilskærme sagtens kan sætte kroppen i alarmberedskab og sætte gang i vores kæmp, flygt eller frys-respons.

Og i og med at skærme, notifikationer og det at have mange bolde i luften ofte er en del af hverdagen for mange danskere, er rådet fra Lotte Paarup klart:

Ubevidste vejrhold er meget uhensigtsmæssigt, påpeger hun.

Ifølge åndedrætsterapeuten er det ikke optimalt for kroppen, hvis du har en uregelmæssig vejrtrækning.

Det stopper rytmen i dit åndedræt, som styrer alt, fra hvordan blodet pumpes rundt, og du iltes, og til hvordan hjertet slår, lyder det fra Lotte Paarup.

Da åndedrætsstoppet altid er ubevidst, kan det godt være svært at gøre noget ved det her og nu, lyder det fra åndedrætseksperten. Start derfor i det små.

- Det kan være, at du har nogle fysiske spændinger, der forstyrrer. I så fald skal du gang med at få løsnet op for det, der gør, at du ikke kan bruge åndedrættet optimalt, siger hun.

Det kan du sætte i gang ved at bruge lidt tid på eksempelvis at massere dine hænder eller fødder.

Men der kan også være noget mentalt i det, som kan relatere sig til traumer, stress eller andet, siger Lotte Paarup.

- Prøv at træde et skridt tilbage, og arbejd fokuseret med dit åndedræt. Træk vejret roligt gennem næsen og ikke gennem munden.

Hun peger på, at hvis du er bevidst om, at du nogle gange ubevidst holder vejret i løbet af dagen, kan du holde øje med dig selv og prøve at fange, hvornår det sker.

Bare det at være bevidst om det gør, at du kan ændre på det, lyder det fra Lotte Paarup.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek