Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Værløse, 21/11/2021 - 10:55

Simi Jan efter Afghanistan: Det har smadret mig fuldstændig

Den kendte krigskorrespondent rejser snart til Afghanistan igen for at rapportere fra det hærgede land, selv om hendes sidste besøg har mærket hende for livet.

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Det var en overraskende presenter, der gik på scenen til uddelingen af Æresprisen ved Danish Music Awards i Filmstationen i Værløse lørdag aften.

Krigskorrespondenten Simi Jan skulle nemlig overrække hædersprisen til Rasmus Seebach, som dog var feberramt og havde meldt sig syg.

- Jeg havde tænkt mig at lave en joke: "Det er nervepirrende at stå her foran jer - jeg vil hellere stå i en krigszone".

- Men så var Rasmus blevet syg, og så kunne jeg ikke stå og lave jokes på den måde, siger Simi Jan.

Simi Jan er udenrigskorrespondent i verdens brændpunkter, så det kom meget bag på hende at blive spurgt, om hun ville være vært på Danish Music Awards' optaktsprogram og overrække en pris til selve showet.

- Jeg kender Kabul bedre end det her. Jeg føler mig en smule malplaceret. Men jeg synes, det er hyggeligt og sjovt, siger hun.

- Det er en ære at få lov til at overrække Æresprisen. Det er overvældende, spændende og lærerigt, fordi det er noget helt andet.

Det står i skærende kontrast til arbejdet som krigskorrespondent og den seneste tid, hvor Simi Jan har været i Afghanistan, og som en af de få tilbageværende journalister skildrede Talibans magtovertagelse af landet i august.

- Hvis Danish Music Awards havde været for to måneder siden, så havde jeg slet ikke kunnet præsentere noget som helst. Der lå jeg i min seng fuldstændig dødtræt, græd og kunne ingenting, fortæller hun åbenhjertigt.

- Jeg er stadigvæk ikke helt i balance. I morgen skal jeg ikke alle mulige ting, for så er jeg for træt. Så det er med at spare på energien, for det var en meget voldsom og følelsesmæssig drænende tur.

Det var kaotisk og meget stressende, for ingen anede, hvad der ville ske, fortæller hun.

Imens så hun grædende børn, der var blevet væk fra deres forældre, og desperate lokale, der tiggede om hjælp for at komme væk.

- Det første døgn var jeg bange. Der flygtede jeg også gennem byen fra et hotel til et andet i en burka, for vi vidste ikke, hvad Taliban kunne finde på, fortæller hun.

- Vi vidste ikke, om de kunne finde på at halshugge journalister. Vi vidste ikke, om der ville komme raketangreb, selvmordsangreb eller gadekampe.

Simi Jan så historieskrivningen udspille sig for øjnene af hende, og det har mærket hende for livet.

- Der kom ikke det blodbad, vi havde været bange for. Men til gengæld landede jeg ude ved lufthavnen, hvor kaosset og menneskene, der desperat prøvede at flygte fra deres land, blev større og større.

- At se Afghanistan smuldre for øjnene har været benhårdt. Det har virkelig smadret mig fuldstændig efterfølgende, siger hun.

Da Simi Jan kom ud af Afghanistan, blev hun en uge i Doha, inden hun var mentalt klar til at tage hjem til familien i Danmark.

- Jeg kunne ikke have rejst fra Kabul til København. Så var det gået galt, og jeg havde fået et nervesammenbrud, siger Simi Jan og fortsætter:

- Selv nu tager jeg ikke opvasken. Jeg vasker ikke tøj. Jeg afleverer ikke børnene, og jeg henter dem nærmest aldrig, for jeg har simpelthen brug for ro. Allan, min mand, tager sig af det hele. Jeg er stadig ved at genoplade batterierne. Han er fantastisk. Uden ham var det kollapset.

Simi Jan går stadig til psykolog og en kropsterapeut.

Alligevel understreger hun, at hun ikke fortryder, at hun blev i Kabul, så længe som det var muligt tilbage i august.

- Min mand og folk omkring mig synes ikke, det var verdens bedste ide. Men jeg var nødt til det, siger hun og uddyber:

- For mig er det en vigtig historie. Nok den vigtigste, jeg har dækket. Vi har mistet soldater. Vi har brugt milliarder af kroner. Der er tusindvis af mennesker, der har mistet livet, og så slutter det på denne her måde med en tilbagetrækning og Taliban, der overtager. Det er så vildt!

Afghanistan står hende stadig så nær, at hun snart rejser tilbage igen.

Hun har venner for livet i landet, hun har tidligere boet der, og hun har lært sproget.

- Det er vigtigt for mig at komme tilbage. Både som journalist og menneske har jeg brug for at se, hvad der sker, og følge op på historien. Det er vigtigt for mig at se, at det Afghanistan, jeg elskede, ikke eksisterer længere. Det er noget, der er dødt og forsvundet inden i mig, og det er jeg nødt til at se i øjnene, fortæller hun.

- Jeg ved godt, det lyder vanvittigt, men jeg glæder mig helt utroligt meget til, at jeg skal derned igen. Jeg skal ned og rapportere, fordi det er så vigtigt det, der foregår dernede. Der er en million børn, der risikerer at dø. Der er kvinder, der ikke kommer på arbejde, og piger, der ikke kommer i skole.

Men det har krævet nogle store snakke derhjemme. Det gjorde det også tilbag i august.

- Jeg har været usikker på, om jeg skulle tage afsted, og om det var for farligt. Men hvis jeg ikke havde været der, havde vi ikke hørt, hvad der var sket, siger Simi Jan.

- Mine børn har haft det godt og har været sammen med deres far og læser Peter Pedal og tror, at mor er på arbejde.

/ritzau/

Luxembourg, 23/06/2024 - 17:37

Storhertug Henri af Luxembourg gør klar til at træde tilbage

Miguel Medina/Ritzau Scanpix

I løbet af de næste år kan Luxembourg få en ny storhertug. 69-årige Henri er ved at gøre plads til Guillaume.

Storhertug Henri af Luxembourg har søndag meddelt, at han vil begynde magtoverdragelsen til sin søn prins Guillaume i oktober.

Processen vil formentlig tage flere år, men er første skridt på vej mod, at monarken abdicerer.

- Jeg vil gerne informere jer om, at jeg har besluttet at udpege prins Guillaume som løjtnant-repræsentant i oktober, siger 69-årige Henri.

- Det er med al min kærlighed og tiltro, at jeg ønsker ham al mulig held og lykke.

Meldingen kom som en overraskelse for det lille hertugdømmes befolkning.

Men der har bag lukkede døre været talt om det i nogen tid, siger landets premierminister, Luc Frieden, til lokale medier.

- Dette er begyndelsen på det næste kapitel i vores monarki, siger han.

Henri har været storhertug af Luxembourg, siden hans far, Jean, abdicerede i 2000.

Han er en ivrig sportsmand og menes at have en formue på milliarder af dollar.

Det lille land med omkring 660.000 indbyggere ligger klemt inde mellem Belgien, Frankrig og Tyskland.

Det har et konstitutionelt monarki, hvor monarken mest har repræsentative pligter og en begrænset rolle i regeringen.

Luxembourgs parlament indskrænkede i 2008 monarkiets rolle i lovgivningsprocessen, da Henri, som er katolik, nægtede at underskrive en lov om aktiv dødshjælp.

Tronarvingen Guillaume, der har to sønner, er gift med grevinde Stephanie de Lannoy.

Han studerede i Schweiz, før han gik på militærakademiet Sandhurst i Storbritannien ligesom sin far.

Danmarks dronning Margrethe abdicerede den 14. januar, blandt andet med henvisning til en omfattende rygoperation.

/ritzau/AFP

Læs Mere >>

København, 23/06/2024 - 08:00

FAKTA: Hollywood-skuespiller i Sommerdahl

* 53-årige Caspar Phillipson er søn af en dansk mor og en engelsk far og er vokset op som tosproget.

* Han blev uddannet skuespiller fra Aarhus Teater i 1995.

* Hans slående lighed med John F. Kennedy har givet ham flere internationale Hollywood-roller som den tidligere amerikanske præsident. Blandt andre over for superstjernen Natalie Portman i storfilmen "Jackie" i 2016.

* Det har også landet ham andre roller. Blandt andet som skurk over for Tom Cruise i "Mission: Impossible - Fallout" fra 2018.

* I Danmark har han medvirket i film som "Flammen & Citronen", "Marco Effekten" og "Skyggen i mit øje" og serier som "Orkestret" og "Broen".

* Siden 2020 har Caspar Phillipson turneret med sit onemanshow, "Late Night Show", som han skabte i anledning af sit 25-års jubilæum som skuespiller.

* Han vandt 19. sæson af tv-programmet "Vild med dans" i 2022 med makker Malene Østergaard.

* Privat er han gift med Marianne, som han har kendt siden gymnasiet. Sammen har de tre voksne børn. To af dem er også gået i den kunstneriske retning. Sønnen, Silas Phillipson, er klassisk pianist, mens datteren Clara Phillipson også er uddannet skuespiller.

Kilder: Den store danske encyklopædi, IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 22/06/2024 - 10:00

FAKTA: Hvad med katten?

* Nogle katte trives fint med at være alene hjemme i en ferie, hvis en nabo, en ven eller et familiemedlem kommer og kigger til dem en gang imellem og sørger for, at den får mad og drikke.

* Andre katte er mere afhængige af menneskers selskab. Disse katte kan finde på at forlade adressen, hvis de er alene hjemme for længe. For dem vil det bedste være, at der flytter nogle ind i huset, mens ejeren er på ferie.

* Skal katten på kattepension, er det en god idé at besøge stedet og eventuelt lade katten blive prøvepasset en dag eller to. Bare det at blive sat i en transportkasse og kørt et nyt sted hen kan være meget overvældende for en kat.

Kilde: Jens Jokumsen, familiedyrschef hos Dyrenes Beskyttelse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 22/06/2024 - 10:00

Send Fido på ferie med ro i maven

John Randeris/Ritzau Scanpix

Forudsigelighed giver pote, når det handler om at give din hund den bedste pasningsoplevelse, mens du selv er bortrejst.

Kig din hund dybt i øjnene, og føl godt efter i din egen mave, inden du lægger dig fast på, hvordan familiens firbenede medlem skal passes i sommerferien.

For alle hunde er forskellige, og det har betydning for deres trivsel, når deres vante rammer brydes for en stund.

- Nogle hunde har det svært med andre hunde og andre mennesker, og det kan gøre, at der skal tages nogle særlige forholdsregler, siger Gitte Asmann, der er selvstændig hundeadfærdsterapeut.

Modsat kan det for andre vovser være en fest at komme på dyrepension, hvor de dagligt kan lege med en flok artsfæller.

- Hunden er jo også på ferie. Der er ingen tvivl om, at der er rigtig mange steder, hvor de er gode til at lave en masse aktiviteter med hundene. Så selv om hunden altid vil savne sin ejer, så kan det faktisk være, at den bliver aktiveret mere, siger Gitte Asmann og fortsætter:

- Mange af os arbejder meget i dagligdagen, og mange af os ville ønske, vi havde mere overskud til at bruge mere tid sammen med hunden. Et ophold på en dyrepension kan måske netop give hunden noget ekstra opmærksomhed.

Falder valget på en dyrepension, er der en række punkter, du skal krydse af inden selve opholdet. Først og fremmest er det vigtigt at være ude i god tid, da pladserne hurtigt bliver booket.

Dernæst skal du tjekke op på, om din hund har fået alle de vaccinationer, som kræves, ligesom det er et krav, at hunden er chippet og forsikret.

Samtidig skal du informere dyrepensionen om din hunds rutiner og eventuelle særlige behov, siger Jens Jokumsen, der er familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

- Sørg for at have alt skrevet ned på forhånd, lyder det fra familiedyrschefen.

Det gælder, både hvor ofte hunden er vant til at blive luftet, dens spisevaner, temperament og navnet på dens dyrlæge, hvis der skulle opstå en nødsituation. Aftal også gerne en dag, hvor din hund kan besøge dyrepensionen.

- For hundens skyld er det langt det bedste at få prøvet det nye og fremmede miljø af. Det kan være med en dagspasning eller en weekendpasning. Så kan man se, hvordan det går, siger Jens Jokumsen.

Det tip gælder også, hvis du får hunden passet privat hos venner eller familie. Hunde har det bedst med forudsigelighed, siger Gitte Asmann.

Derfor vil det for de fleste hunde være den allerbedste løsning at blive passet et sted, hvor de er vant til at komme, eller hvor de har været før.

- Husk at tage hundens eget foder og andre ting med hjemmefra, som den kender - for eksempel dens vante liggeplads og noget legetøj. Disse ting dufter hjemligt, og dufte er vigtige for hunde.

Tag i øvrigt i god tid en snak med en ny hundepasser om, hvilken tilgang du har til hundeopdragelse, så du sikrer dig, at I har den samme holdning, hvis du skulle være i tvivl.

- Det kan være vigtigt at lave en dosmerseddel over, hvordan du godt kunne tænke dig, at visse situationer bliver håndteret. Det kan dog måske være sværere at stille krav til familie og venner, end det er til en hundepension, siger Gitte Asmann.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek