Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Örnsköldsvik, 23/05/2018 - 12:43

Nordiske statsministre varsler lynhurtigt internet

Norden skal være den første integrerede 5G-region i verden. Det har de nordiske statsministre aftalt på møde.

Tt News Agency/Reuters

Af: /ritzau/

Borgerne i de nordiske lande skal være blandt de første til at få adgang til hurtigt internet via 5G-netværk.

Det er de nordiske statsministre blevet enige på et statsministermøde i Sverige.

Her har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans nordiske kolleger givet hinanden håndslag på, at de vil arbejde for at gøre Norden til den første integrerede 5G-region i verden.

- Vi lægger nu en femsporet digital motorvej ind i fremtiden. Det betyder ikke kun lynhurtigt internet til os alle, uanset om vi er på kontoret eller i sommerhuset. Det giver os også mulighed for at være foregangsland på fremtidens løsninger.

- Og det giver vækst og arbejdspladser i Danmark og resten af Norden, siger Lars Løkke Rasmussen.

I dag har danskerne adgang til den fjerde generation af det mobile netværk, kaldet 4G, på deres mobiltelefon eller tablet. Den femte generation af det mobile netværk, 5G, kan dog ende med at blive 100 gange hurtigere end 4G.

Det har i givet fald potentiale til at skabe en mindre revolution i den måde, borgere og virksomheder kan bruge det mobile netværk på.

Derfor er det afgørende, at Danmark og resten af Norden er med i den første bølge af lande, som kommer på 5G-netværket, mener Lars Løkke Rasmussen.

- Norden er en af de mest innovative og digitaliserede regioner i verden. Det tætte nordiske samarbejde er en af nøglerne til, at vi i Norden konstant er et skridt foran resten af verden.

- Vi skal udbygge den førerposition, siger Lars Løkke Rasmussen.

Prognoser tyder på, at 5G-netværket kan komme til Danmark omkring 2020.

De nordiske statsministres aftale onsdag skal sikre, at landene er klar til at implementere det nye netværk, når det kommer.

Det vil blandt andet kræve "substantielle investeringer", ny lovgivning og vilje i den offentlige sektor til at tage de nye muligheder i brug, fremgår det af aftalen.

I aftalen forpligter statsministrene sig dog ikke sig til konkrete beløb til investeringer. Det ventes at skulle forhandles i de nationale parlamenter.

/ritzau/

København, 05/02/2023 - 14:00

Ditte og Louise: Alle kender til skammen

Sebastian Elias Uth/Ritzau Scanpix

Man kan finde styrken i fællesskabet, lyder budskabet fra Ditte Hansen og Louise Mieritz, som er aktuelle med den nye TV 2-serie "Dansegarderoben".

Hvem er kvinderne, som kindkysser cykelryttere efter sejren, hepper og underholder som cheerleadere eller danser i Cirkusrevyen?

Det begyndte at optage forfatterduoen Ditte Hansen og Louise Mieritz. Det blev begyndelsen på et fem år langt researcharbejde, som nu kulminerer med premieren på dramaserien "Dansegarderoben" den 5. februar på TV 2.

- Vi har hele tiden følt, det var en vigtig historie. Vi kunne mærke, at der var meget kød på, og det holdt aldrig op med at nære os med energi, siger Ditte Hansen og bliver suppleret af Louise Mieritz:

- Der blev ved med at åbne sig æsker af spændende temaer.

Serien følger otte dansere i Cirkusrevyen i 70'erne og skildrer sexisme, høje hæle og spidse albuer.

Danserne har hver deres historier og hemmeligheder. Men med tiden ser de styrken i sammenholdet og får modet til at forandre den situation, de er i.

- Det handler om fællesskab, og det synes jeg, er et evigt gyldigt tema: at dele noget med nogle andre og blive stærkere sammen, lyder det fra Ditte Hansen.

Det gælder både privat og professionelt, tilføjer Louise Mieritz.

- Trygheden er vores superkraft. Vi har en tryghed i forhold til at løfte hinanden op og dele hemmeligheder, som "Dansegarderoben" også handler om. Vi synes, der er en styrke ved sårbarhed, siger hun og fortsætter:

- Vi er også altid interesseret i at kigge på skam, og det er også et tema her, siger Louise Mieritz og bliver suppleret af Ditte Hansen:

- Jeg tror, at alle mennesker kender skammen over at falde udenfor, føle sig anderledes eller dum. Den trives i mørke, så hvis vi kigger på den, bliver den måske mindre.

Det er også essensen af serien.

- Hvis man siger tingene højt, er der sandsynligvis andre, der har det på samme måde, lyder det fra Louise Mieritz.

Ditte Hansen har selv medvirket i Cirkusrevyen som skuespiller i samlet set ti sæsoner, og sammen har de begge leveret tekster dertil.

Selv om noget af handlingen i "Dansegarderoben" er fiktiv, er meget inspireret af virkelighedens verden.

- Der er ikke noget, man vil se i serien her, som er fremmede for os. Jeg synes, vi har mødt, hørt og set det meste, lyder det fra Ditte Hansen.

Selv om vi er kommet et stykke videre fra 70'ernes magtstruktur, som den skildres i "Dansegarderoben", er der stadig områder, som skal løses, mener Ditte Hansen og Louise Mieritz.

- Der er stadig en overvægt af roller til mænd, og hvis der er kvinder repræsenteret i karaktergalleriet, er de tit yngre. Og så er der også stadig nogle ting omkring ligeløn og sådan noget, siger Ditte Hansen.

Derfor er det vigtigt at lave historier om - som "Dansegarderoben" - for at øge bevidstheden, tilføjer Louise Mieritz.

- Vi synes, det er spændende at vise noget om vores fælles fortid for at tale om nutiden, siger hun.

"Dansegarderoben" får premiere på TV 2 søndag den 5. februar. Næste afsnit kan allerede nu ses på TV 2 Play.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/02/2023 - 13:05

Pilou Asbæk fik familieråd af Matt Damon

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Efter en del job i udlandet er den danske superstjerne Pilou Asbæk snart aktuel på sit modersmål igen.

De seneste syv år har Pilou Asbæk gjort international karriere med optrædener i blandt andet fantasysuccesen "Game of Thrones" og filmen "Ghost in the Shell".

Nu er den danske stjerneskuespiller vendt hjem. Blandt andet for at medvirke i sin første hovedrolle i en dansk tv-serie siden de tre første sæsoner af DR-dramaet "Borgen", der blev hans helt store gennembrud.

- Jeg har været rigtig meget i udlandet. Det har været helt fantastisk og et kæmpe eventyr, siger den 40-årige skuespiller til den fremmødte presse til årets Robert-uddeling og fortsætter:

- Udlandet er ligesom et fatamorgana, du prøver at jagte, som du tror, du har set og gerne vil have. Men jeg elsker det, og jeg synes, det er sjovt. Og økonomisk kan det bedre betale sig, lyder det fra ham.

Pilou Asbæk har haft mulighed for at bringe det vigtigste af Danmark med sig, nemlig sin hustru, dramatikeren Anna Bro, og parrets tiårige datter, Agnes. De har været med ham, når han har indspillet film i alt fra USA til Kina.

- Med frygt for at lyde totalt klichefyldt så lavede jeg en film, der hedder "The Great Wall" med Matt Damon, hvor jeg blev klippet ud med.

- Han har fire børn, og han sagde til mig: "Den bedste måde at vise den næste generation verden på er, når de ser den". Det tilslutter jeg mig 100 procent, lyder det fra Pilou Asbæk.

Nu er han og familien for en stund i Danmark igen. Og lørdag aften blev brugt i Tivoli Hotel & Congress Center i København til Robert Prisen, hvor hans kone var blandt de nominerede for sit arbejde på serien "Carmen Curlers", som hun har været med til at forfatte.

- Jeg vandt det her (en Robert for Bedste Mandelige Hovedrolle for "R", red.) for ti år siden, og jeg gad ikke en gang at tage pænt tøj på. Men jo ældre man bliver, jo mere taknemlig bliver man over, at folk egentlig gider at invitere en.

- Jeg er begyndt at lyde som min mor og min far nu. Men det er nok ikke de værste mennesker at ligne, lyder det fra Pilou Asbæk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/02/2023 - 09:00

FAKTA: Så sikkert er det at flyve

* Forskere fra det amerikanske universitet MIT (Massachusetts Institute of Technology) konkluderede i 2020, at det aldrig har været sikrere at flyve.

* Det udsagn bygger på, at antallet af dødsfald i forbindelse med kommercielle flyvninger faldt markant i årene fra 2008 til 2017 sammenlignet med årtiet før.

* Mellem 2008 og 2017 skete der globalt et dødsfald per 7,9 millioner flypassagerer, mens der fra 1988 til 1997 var et dødsfald per 2,7 millioner passagerer.

Kilde: Studiet "Aviation Safety: A Whole New World" fra tidsskriftet Transportation Science.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 05/02/2023 - 09:00

Bekæmp din flyskræk med strømpesokker og slik

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det handler om at aflede dig selv og huske et par varme sokker, hvis du gerne vil lette din frygt for at flyve.

Hjertet hamrer mod ribbenene, og sveden pibler frem i håndfladerne. Du tror, du skal dø, men du er egentlig bare på vej på ferie.

Flyskræk rammer hårdt, fordi den har rod i en dyb menneskelig grundangst, siger psykolog Mette Kroier.

Til daglig hjælper hun folk, som er bange for at flyve, og så har hun skrevet en bog om sin egen frygt for at lette fra jorden.

- Vi har tre grundangste, som vi forsøger at undgå i vores liv. Det er kontroltab, ensomhed og angst for at vælge forkert, hvis vi har flere valg. Og det er især kontroltab, der gør sig gældende her, forklarer hun.

Ifølge Ulrik Pedersen, der er pilot og afholder kurser om flyskræk, handler det om, at der kan være en stor usikkerhed forbundet med at lægge sit liv i luftfartspersonalets hænder.

- Du bliver lukket ind i et langt slankt rør, hvor du ovenikøbet bliver spændt fast. Du har svært ved at se ud og orientere dig, og du ved ikke, hvad der foregår ude i cockpittet. For døren er lukket og låst, siger han.

Men du kan gøre flere ting selv for at dæmpe frygten.

1) Sid det rigtige sted.

Hvis du ønsker at mærke så lidt bevægelse som muligt under flyveturen, bør du booke et sæde, der er placeret lige over vingen og fremefter.

- Punktet over vingen er flyets tyngdepunkt, og derfor er det her, flyet bevæger sig mindst, fortæller Ulrik Pedersen.

Det er hans oplevelse, at personer med flyskræk især frygter turbulens.

- Men turbulens er bare det latinske ord for, at luften bevæger sig. Luftmolekylerne bevæger sig altid, når noget påvirker dem, siger Ulrik Pedersen.

Opstår der turbulens, opfordrer han dig til at få øjenkontakt med stewarden eller stewardessen.

- Du kan se, at de ikke er grebet af panik, og på den måde kan du få afbrudt de negative tankestrømme.

For Mette Kroier virker det i øvrigt godt at fortælle kabinepersonalet, at hun er bange.

- Så kommer de en gang imellem og lægger en hånd på min skulder. De viser omsorg, og nogle gange skal der ikke så meget til for at skabe ro, siger hun.

2) Afled dig selv.

Download et par film, en lydbog eller nogle podcasts på din telefon eller tablet, så du har underholdning til hele rejsen.

Og anskaf dig gerne et par hovedtelefoner, som kan lukke helt af for omgivende støj.

- Det gør, at sanserne har fokus på noget andet, end at vi er i et miljø, der er rimelig ukontrollerbart, forklarer Mette Kroier.

For hende virker det også godt at have en bunke magasiner med, som hun kan bladre i undervejs.

3) Smid skoene, og spis slik.

Sørg for at have et par varme sokker på. Mette Kroier råder dig nemlig til at sidde uden sko på i al den tid, du befinder dig over skyerne.

- På den måde giver du din følesans en fornemmelse af, at der er fast grund under fødderne, og det er med til at skabe ro i kroppen, siger hun.

Med fødderne godt plantet i gulvet, kan du lade fingrene fiske noget sødt op fra håndbagagen.

- Det er en god idé at have noget slik med, du godt kan lide. Jeg kan rigtig godt lide Daim-chokolade, så det har jeg altid med mig, siger Mette Kroier og uddyber:

- På den måde kan du snyde hjernen til at tro, at alt nok skal gå godt, når nu du sidder der og spiser noget, der smager så godt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv