Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 12/04/2019 - 04:40

Nyt tolkesystem hindrer forsvarere i at besøge fængslede

Flygtningenævnet, advokater og politi har oplevet problemer ved overgangen til et nyt system med tolke.

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Nogle forsvarsadvokater oplever i disse dage, at de i arresthuse ikke kan tale med deres udenlandske klienter, der er varetægtsfængslet. Årsagen er, at de ikke kan få tolke.

Det akutte problem er opstået, i forbindelse med at Rigspolitiet har overladt administrationen af tolkning til firmaet EasyTranslate. Aftalen gælder politi, retsvæsen og for Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Nogle advokater kan ikke få et login til firmaets platform, og dermed hindres de i at bestille en tolk til fængselsbesøg, oplyser en af dem til Ritzau.

Det nytter ikke for forsvarerne at bestille tolke ad anden vej. Det skyldes, at Kriminalforsorgen kun tillader adgang bag murene til de tolke, der er knyttet til EasyTranslate og dermed er sikkerhedsgodkendt.

Firmaet forklarer i en mail til en advokat, at "vi kan ikke udføre arbejde, hvor der er tvivl om, hvem der skal betale". EasyTranslate afventer, at der indgås en aftale mellem Rigspolitiet og forsvarsadvokaterne, hedder det.

I en mail til Ritzau fredag skriver en af grundlæggerne af firmaet, Frederik Riskær Pedersen, dog noget andet - nemlig at der skal indgås en aftale mellem firmaet og forsvarsadvokaterne. En dialog er i gang, lyder det.

I en udtalelse melder Rigspolitiet hus forbi og lægger ansvaret for miseren hos advokaterne.

I november blev der taget kontakt til forsvarsadvokaterne for at komme i dialog. "Advokaterne er dog først vendt tilbage i marts. Der er nu startet et arbejde op for at finde ud af, hvordan advokaterne fremover også kan benytte EasyTranslate til at skaffe sig tolke", hedder det.

Formanden for Landsforeningen af Forsvarsadvokater, Kristian Mølgaard, har en helt anden udlægning af forløbet, oplyser han.

Også når det gælder afregning, er der problemer.

Ifølge menneskerettighederne har en fremmedsproget person mistænkt i en straffesag krav på bistand af en tolk uden at skulle betale. Men i det nye system pålægges forsvarere at betale, selv om det er statens opgave.

Dette er i øvrigt i direkte strid med, hvad Rigspolitiet tidligere har oplyst, fortæller Kristian Mølgaard.

Disse og andre problemer har fået ham til at opfordre justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til at gribe ind og suspendere ordningen. Den er i det hele taget kommet lidt skidt fra start.

Forleden kom det frem, at Københavns Politi måtte løslade en georgisk mand, der var anholdt for tyveri, og som stod til udvisning. EasyTranslate magtede ikke at skaffe en tolk. Der har desuden været eksempler på, at tolke ikke er dukket op til retsmøder.

Også i forhold til Flygtningenævnet er EasyTranslate dukket op som en ny samarbejdspartner. Der har været knas med det system, man booker tolke i, og problemer med at få tolke, der taler bestemte sprog, oplyser nævnet.

- Flygtningenævnet har oplevet nogle startvanskeligheder, men ikke noget, som er kommet bag på os. Men det er klart, at hvis det fortsætter og også er sådan om et halvt år, vil jeg være mere skeptisk, siger sekretariatschef Stig Torp Henriksen.

/ritzau/

København, 29/11/2022 - 10:39

Poul Madsen skifter karriere

Rune øe/Ritzau Scanpix

Poul Madsen vil satse helhjertet på sit nye job som strategisk rådgiver, siger den tidligere chefredaktør for Ekstra Bladet til fagbladet Journalisten.

- Der er kun én person i Danmark, der har stået i flere shitstorme end mig. Og det er Lars Løkke Rasmussen.

Sådan siger Ekstra Bladets tidligere chefredaktør Poul Madsen i et interview med Journalisten.

Den erfaring vil den 60-årige journalist sætte i spil i sit nye job som strategisk rådgiver, fortæller han til fagbladet.

Her hjælper han virksomheder med at kommunikere i krisesituationer, men også med den mere langsigtede kommunikation, hvor det handler om at komme ud med de rigtige budskaber, siger han.

Poul Madsen fortæller videre til fagbladet Journalisten, at han satser helhjertet på sit nye job, hvorfor han er stoppet som arbejdende bestyrelsesformand for mediet Den Uafhængige.

Han fortsætter dog stadig med foredrag og ordstyrerjob og podcasten "Umage venner" med Sisse Sejr.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 29/11/2022 - 07:00

Radiokanal henter TV 2-ekspert: Jeg har andre spidskompetencer

TV 2's USA- og Tysklands-analytiker, Mirco Reimer-Elster, skal dele sin tyske ekspertise i Radio4-programmet "Genau".

Radio4 byder "Willkommen" til TV 2's USA- og Tysklands-analytiker, Mirco Reimer-Elster.

Han bliver nemlig ny vært på "Genau". Et program, der udelukkende handler om Tyskland.

Det annoncer Radio4 i en pressemeddelelse.

Kanalen beskriver det som et match "wie füreinander gemacht" - altså skabt for hinanden.

- Jeg plejer jo at være ham, der som ekspertkilde skal svare på spørgsmålene frem for at stille dem, så det at være vært er jo noget helt andet for mig. Men den tillid og tiltro, som jeg er blevet mødt med, har gjort beslutningen nem for mig, siger Mirco Reimer-Elster i pressemeddelelsen.

- Min faglighed og opvækst i Tyskland er et godt fundament for værtsrollen, så jeg glæder mig enormt meget til at komme i gang med "Genau", lyder det fra den nye radiovært.

Mikrofonen er blevet ledig, fordi den nuværende vært, Thomas Schumann, skal flytte til Kina med sin hustru.

Mirco Reimer-Elster overtager tjansen fra den 6. december.

- Vi holder naturligvis fast i programmets grundlæggende styrke om at tage Tyskland alvorligt uden at være alvorstung, og "Genau" vil naturligvis stadig være Weltklasse i at vende den politiske udvikling i Tyskland, siger Mirco Reimer-Elster i pressemeddelelsen og tilføjer:

- Jeg har andre spidskompetencer end Schumann, og derfor kommer jeg også til at kaste mig over lidt andre emner fremover. Lur mig, om der ikke kommer til at være lidt mere fokus på sport og kultur, lyder det fra ham.

Mirco Reimer-Elster har fået tysk kultur og historie nærmest ind med modermælken som søn af tyske forældre og en opvækst i Slesvig.

I øjeblikket laver han en ph.d. om Tyskland under Den Kolde Krig.

Det er ikke første gang, at han skriver vores naboland.

Sammen med TV 2-korrespondenten Ulla Terkelsen har Mirco Reimer-Elster skabt samtalebogen "Skønhed og skræk - to generationer på rejse i Tyskland".

"Genau" sendes hver tirsdag klokken 10.05 på Radio4.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 29/11/2022 - 09:00

FAKTA: Eksempel på ny pensionsudbetaling

* Poul på 68 år er folkepensionist og gift med Birthe på 64 år. Hun forventer at arbejde de næste tre år.

* Han har årlige pensionsudbetalinger før skat på 150.000 kroner ud over folkepension.

* Hun tjener 380.000 kroner årligt før skat efter AM-bidrag. De har ingen indtægter fra investeringer i fri opsparing.

* Fremover kan han få det fulde beløb på 45.600 kroner før skat i folkepensionens tillæg. Efter skat på 38 procent betyder det, at parret årligt vil få 28.272 kroner mere i hånden.

Kilde: Camilla Schjølin Poulsen, privatøkonom i PFA.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 29/11/2022 - 09:00

Nye pensionsregler fra næste år: Det betyder det for dig

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

De nye regler kan udløse en månedlig ekstra udbetaling på over 2.000 kroner efter skat for en folkepensionist.

Fra næste år kan man som pensionist opleve, at man får udbetalt flere penge, når nye regler for modregning i pension træder i kraft.

Som reglerne er i dag, kan man som folke-, førtids- og seniorpensionist blive modregnet i sin pension, hvis ens ægtefælle eller samlever har arbejdsindtægt.

Den modregning har et bredt flertal i Folketinget besluttet at afskaffe fra 1. januar 2023.

- Er der ikke andet, som giver modregning, vil man fremover få udbetalt det fulde tillæg på cirka 2.300 kroner ekstra efter skat om måneden, siger Camilla Schjølin Poulsen, der er privatøkonom i pensionsselskabet PFA, og tilføjer:

- For nogle pensionister vil de ekstra penge være en mærkbar hjælpende hånd i disse tider med høj inflation.

Beskæftigelsesministeriet vurderer, at de nye regler kan få betydning for cirka 100.000 pensionister.

Hvis man er pensionist eller snart bliver pensioneret, og man har en ægtefælle eller samlever, der stadig arbejder, kan man være en af dem.

De nye regler kan betyde, at man som pensionist får udbetalt det fulde pensionstillæg på op til 45.600 kroner mere om året før skat.

Udbetaling Danmark oplyser til Ritzau, at det vil fremgå af det næste årsbrev, om man får mere i pension efter de nye regler. Det udsendes omkring 1. december.

Centerdirektør i Udbetaling Danmark Lene Hougaard-Enevoldsen anbefaler, at man sørger for at kontrollere sin forskudsopgørelse. Den danner nemlig grundlag for, hvad man får i pension.

- I en tid med stigende energipriser og høj inflation er det en god idé at tjekke tallene på forskudsopgørelsen, så man sikrer, at man får det rigtige udbetalt, siger hun.

Forskudsopgørelsen skal opdateres på Skats hjemmeside eller ved at ringe til Skat senest 7. december, hvis ændringerne skal gælde til beregning af pension fra januar 2023.

Selv om ægtefælle eller samlevers arbejdsindtægt fra næste år ikke påvirker pensionen, kan andre indtægter fra for eksempel aktier stadig give en modregning.

- Hvis de nye regler giver anledning til spørgsmål om pension og opsparing, anbefaler jeg, at man kontakter sit pensionsselskab og får personlig rådgivning med udgangspunkt i sin egen konkrete situation, siger Camilla Schjølin Poulsen.

De nye regler for modregning skal gøre det mere attraktivt for seniorer at blive på arbejdsmarkedet, også efter pensionsalderen.

- Mange har været bekymrede for, om det kan betale sig at arbejde, og reglerne har været lidt komplicerede. Det er derfor også positivt, at reglerne nu bliver forenklede, siger hun.

I en seniorundersøgelse, som analyseinstituttet Wilke lavede i foråret for PFA, svarede 45 procent, at de kunne forestille sig at arbejde efter folkepensionsalderen.

Et bredt flertal i Folketinget har også besluttet at afskaffe modregning i folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg som følge af egen arbejdsindtægt.

- Denne del lader lidt vente på sig på grund af valget og de nuværende regeringsforhandlinger, siger Camilla Schjølin Poulsen.

- Der vil sandsynligvis komme et udkast til det forslag i første kvartal af 2023.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv