Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 12/04/2019 - 04:40

Nyt tolkesystem hindrer forsvarere i at besøge fængslede

Flygtningenævnet, advokater og politi har oplevet problemer ved overgangen til et nyt system med tolke.

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Nogle forsvarsadvokater oplever i disse dage, at de i arresthuse ikke kan tale med deres udenlandske klienter, der er varetægtsfængslet. Årsagen er, at de ikke kan få tolke.

Det akutte problem er opstået, i forbindelse med at Rigspolitiet har overladt administrationen af tolkning til firmaet EasyTranslate. Aftalen gælder politi, retsvæsen og for Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Nogle advokater kan ikke få et login til firmaets platform, og dermed hindres de i at bestille en tolk til fængselsbesøg, oplyser en af dem til Ritzau.

Det nytter ikke for forsvarerne at bestille tolke ad anden vej. Det skyldes, at Kriminalforsorgen kun tillader adgang bag murene til de tolke, der er knyttet til EasyTranslate og dermed er sikkerhedsgodkendt.

Firmaet forklarer i en mail til en advokat, at "vi kan ikke udføre arbejde, hvor der er tvivl om, hvem der skal betale". EasyTranslate afventer, at der indgås en aftale mellem Rigspolitiet og forsvarsadvokaterne, hedder det.

I en mail til Ritzau fredag skriver en af grundlæggerne af firmaet, Frederik Riskær Pedersen, dog noget andet - nemlig at der skal indgås en aftale mellem firmaet og forsvarsadvokaterne. En dialog er i gang, lyder det.

I en udtalelse melder Rigspolitiet hus forbi og lægger ansvaret for miseren hos advokaterne.

I november blev der taget kontakt til forsvarsadvokaterne for at komme i dialog. "Advokaterne er dog først vendt tilbage i marts. Der er nu startet et arbejde op for at finde ud af, hvordan advokaterne fremover også kan benytte EasyTranslate til at skaffe sig tolke", hedder det.

Formanden for Landsforeningen af Forsvarsadvokater, Kristian Mølgaard, har en helt anden udlægning af forløbet, oplyser han.

Også når det gælder afregning, er der problemer.

Ifølge menneskerettighederne har en fremmedsproget person mistænkt i en straffesag krav på bistand af en tolk uden at skulle betale. Men i det nye system pålægges forsvarere at betale, selv om det er statens opgave.

Dette er i øvrigt i direkte strid med, hvad Rigspolitiet tidligere har oplyst, fortæller Kristian Mølgaard.

Disse og andre problemer har fået ham til at opfordre justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til at gribe ind og suspendere ordningen. Den er i det hele taget kommet lidt skidt fra start.

Forleden kom det frem, at Københavns Politi måtte løslade en georgisk mand, der var anholdt for tyveri, og som stod til udvisning. EasyTranslate magtede ikke at skaffe en tolk. Der har desuden været eksempler på, at tolke ikke er dukket op til retsmøder.

Også i forhold til Flygtningenævnet er EasyTranslate dukket op som en ny samarbejdspartner. Der har været knas med det system, man booker tolke i, og problemer med at få tolke, der taler bestemte sprog, oplyser nævnet.

- Flygtningenævnet har oplevet nogle startvanskeligheder, men ikke noget, som er kommet bag på os. Men det er klart, at hvis det fortsætter og også er sådan om et halvt år, vil jeg være mere skeptisk, siger sekretariatschef Stig Torp Henriksen.

/ritzau/

København, 23/03/2023 - 14:46

Wafande bliver snart far igen

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Der er en kærlighedsoverraskelse på vej. Musikeren Wafande og kæresten, Ana Maxime, venter deres andet fælles barn, som slutter sig til den voksende børneflok.

Sangeren Wafande, der er kendt for hittet "Gi' mig et smil", har ekstra meget at smile af selv.

Han skal nemlig være far for tredje gang.

Hans kæreste, Ana Maxime, venter parrets andet fælles barn.

Det annoncerer de begge på deres respektive Instagram-profiler, hvor de har delt et skanningsbillede og et foto af babybulen.

- Drømme bliver til virkelighed, skriver Wafande i et hashtag oversat fra engelsk.

- Ups, vi gjorde det igen. Vi laver ikke fejltagelser, men lykkelige små ulykker, skriver Ana Maxime på engelsk under hashtags som "mirakel", "kærlighed" og "men klart den sidste".

For ti måneder siden fik Wafande og Ana Maxime datteren Chloe, som snart bliver storesøster.

Under graviditeten med Chloe gik Wafande og Ana Maxime kortvarigt fra hinanden, men fandt sammen igen.

De havde været venner i mange år, da venskabet i 2021 udviklede sig til kærlighed og siden datteren Chloe året efter og nu den lille ny, der er på vej.

Begge har børn fra tidligere. Wafande er far til femårige Melodie, som han har fra forholdet med danseren Nafi Lisa Gravesen, mens at Ana Maxime er mor til tre.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/03/2023 - 14:00

Sofie Lindes X Factor-epoke lakker mod enden

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Sofie Linde er den længst siddende vært på X Factor-tronen. Men vender programmet tilbage næste år, skal TV 2 på jagt efter en afløser til den populære profil.

Årets "X Factor" lakker mod enden, og det gør Sofie Lindes værtstjans også.

Den 33-årige tv-vært har oplyst, at hun stopper på programmet efter otte år og ditto antal sæsoner, når årets vinder er fundet den 31. marts i Arena Randers.

- Om end det ikke har været nogen let beslutning, så føles den rigtig - og en smule spændende - nede i maven, skrev Sofie Linde i et opslag på Instagram

Om "X Factor" vender tilbage med en 17. sæson i 2024, vil TV 2 endnu ikke ud med.

Men gør programmet det, skal kanalen på jagt efter en ny vært, der kan holde styr på alt fra strømsvigt til deltagere, der går i sort på scenen.

Hos DR - dengang statsradiofonien sendte "X Factor" - har man været ude i den disciplin.

Da Danmarks Radio i sin tid købte konceptet, var det Lise Rønne, som bød seerne velkommen til premiereprogrammet, som strøg over skærmen i 2008.

Lise Rønne fortsatte som vært året efter. Men da hun i 2010 var på barsel, var Signe Muusmann hyret ind som vikar og styrede seere, dommere og deltagere gennem tredje sæson.

Det er i øvrigt den eneste sæson, hvor Thomas Blachmann ikke har været dommer.

Lise Rønne vendte tilbage i 2011 og igen i sæsonen året efter.

Da hun stoppede helt som vært, overtog satirikeren Signe Molde tjansen en enkelt sæson.

Hun blev afløst af arkitekten Eva Harlou, der debuterede som vært i syvende sæson, som strøg over skærmen i 2014, og fortsatte året efter.

Og så kom Sofie Linde på banen. Hun debuterede som vært i 2016, da niende sæson blev sendt. De efterfølgende to sæsoner årene efter styrede hun også.

I 11. sæson trådte hendes mand, tv-værten Joakim Ingversen, til og vikarierede i et par liveshows, da Sofie Linde lige havde født parrets første barn, Trine.

Efter 11 sæsoner droppede DR "X Factor", og TV 2 købte konceptet og tog Sofie Linde med.

Den 12. sæson af "X Factor" i 2019 var den første, som blev sendt på TV 2. Kanalen genoptog succesen året efter.

I 2021 sparkede Sofie Linde sæsonen i gang, og endnu en barselsvikar stod klar i kulissen, da den populære tv-værts termin med datteren Søs faldt sammen liveshowene.

Melvin Kakooza skulle have budt seere, dommere og deltagere velkommen til "X Factors" liveshows i 2021. Men kort inden showstart fandt lægerne en godartet tumor i hans hjerne.

Derfor måtte TV 2 straks finde en barsels- og sygevikar for henholdsvis Sofie Linde og Melvin Kakooza. Og ind trådte Lise Rønne, som kendte konceptet og havde erfaringen og rutinen.

Sæsonen efter, den 15. i 2022, vendte Sofie Linde tilbage. Men efter den 16. sæson, som slutter næste fredag, skal TV 2 på jagt efter en afløser.

Over for Ekstra Bladet har TV 2's underholdningsredaktør, Dorte Borregaard, udtrykt forståelse for, at Sofie Linde vil videre i sit arbejdsliv og sendte hende i den forbindelse en tak.

- Sofie har været og er stadig en fuldkommen fantastisk vært på "X Factor" med sin rummelige, sjove, nysgerrige og ligefremme facon, sagde underholdningsredaktøren til avisen.

- Vi glæder os nu over, at vi har en sidste omgang liveshows med Sofie ved roret. Dem vil vi nyde. Og når tiden kommer, sender vi hende videre med klapsalver og alle de bedste ønsker fra X Factor-holdet.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 23/03/2023 - 10:00

FAKTA: Hjælp dig selv med fremtidens fester

* Hvis du ved, at du kommer til at arrangere en konfirmation igen, kan du lave en scrapbog.

* I den samler du alt fra din planlægningsproces. Det vil sige tidsplan, budget, gæsteliste, invitation, menu, navne på leverandører og så videre.

* Næste gang du skal holde konfirmation, kan du tage scrapbogen frem og bruge den som guide og inspiration. 

Kilde: fest- og eventplanlægger Pia Bagge Bramsnæs.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 23/03/2023 - 10:00

Her er tjeklisten til konfirmationsfesten

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

En professionel festplanlægger lister op, hvad du skal have styr på, når du arrangerer en non- eller konfirmation.

Jo mere du har planlagt på forhånd, jo bedre forløber konfirmationsfesten.

Det mener Pia Bagge Bramsnæs, der er fest- og eventplanlægger og indehaver af tjenesten arrangementguiden.dk.

Her kommer hendes tjekliste med de vigtigste punkter, som du skal krydse af, når dit barn træder ind i de voksnes rækker.

1) Budget og tidsplan.

Læg et budget, og lav en tidsplan. Her er det vigtigt, at du inddrager konfirmanden eller nonfirmanden.

- Det er deres fest, så prøv at spørge ind til, hvad der er vigtigt for det unge menneske, siger Pia Bagge Bramsnæs.

Hvis der er tale om en traditionel konfirmation, skal I først og fremmest have helt styr på datoen.

- Få den gerne bekræftet skriftligt af kirken. Datoen plejer at være på plads mellem halvandet til et år før, siger Pia Bagge Bramsnæs.

Når du har dagen på plads, kan du invitere de gæster, som du allerede nu ved, skal med.

- Folk har så travlt i dag, så det er godt hurtigst muligt at få dine gæster til at skrive datoen ind i kalenderen, så du er sikker på, at de kan komme.

2) Sted og mad.

Du kan heller ikke være for tidligt ude, når det gælder om at gå på udkig efter en festlokation.

- De gode steder er booket flere år frem. Så når du har datoen, er det bare om at tage en beslutning: Holder vi det hjemme, eller skal vi finde et sted?, lyder det fra Pia Bagge Bramsnæs.

Næste skridt er maden. Igen skal du hurtigt beslutte, om du selv laver den, eller om du hyrer andre til at stå for det - for eksempel catering.

- Her er det vigtigt at tage højde for, om der er nogen blandt gæsterne, der har allergener eller er vegetarer eller veganere, siger Pia Bagge Bramsnæs.

Med hensyn til drikkevarer skal du også huske at skaffe alkoholfrie alternativer til dem, der ikke drikker øl og vin.

3) Tøj, gaver og taler.

Tal med konfirmanden eller nonfirmanden, om hvad for noget tøj den unge hovedperson ønsker at have på.

- Så kan I begynde i god til at kigge efter det, vedkommende gerne vil have, siger Pia Bagge Bramsnæs.

Sørg også for at få en ønskeseddel på plads, så den kan sendes ud sammen med invitationerne.

- Min anbefaling er klart, at man har en gavekoordinator, som gæsterne kan kontakte, og som sørger for, at der kun bliver købt én af hver ting.

Fest- og eventplanlæggeren opfordrer dig også til at finde en toastmaster blandt gæsterne.

Sæt dig gerne sammen med vedkommende i god tid inden dagen, og gennemgå en liste over, hvilke gæster der højst sandsynligt vil rejse sig og holde tale eller komme med en sang.

- Giv gerne nogle stikord om hver person, så toastmasteren ved, hvilken relation talerne har til barnet. Der er ikke noget værre end at være toastmaster og ikke ane noget om den person, man præsenterer.

4) Husk minderne.

- En ting, som man måske ikke tænker over, når man planlægger festen, er, hvordan den skal mindes, siger Pia Bagge Bramsnæs.

Ud over billeder foreslår hun at lægge en gæstebog frem, som gæsterne kan skrive hilsner og gode råd i.

Få eventuelt en gæst eller to til at optage taler og sange på video, eller spørg dem, der holder tale, om du må få deres talepapir efterfølgende.

- Det er rart for konfirmanden at kunne kigge tilbage om nogle år og læse, hvad der blev sagt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv