Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 10/05/2023 - 10:00

Michael Falch har giftet sig med sin Ginnalee

Alle odds har været imod Michael Falch og den asiatiske kvinde Ginnalee. I sin nye erindringsbog "Under månen" fortæller Michael Falch deres eventyr.

Af: Af Eva Maria Brandi, Ritzau Fokus

Pandemiens mange benspænd kunne have haft fatale følger for musikeren Michael Falch, der både måtte vinke farvel til sit levebrød og sin nye kærlighed, da landet blev lukket ned.

Efter kun fem koncerter måtte hans rockband, Malurt, i foråret 2020 trække stikket på den turné, der ikke bare var et comeback af dimensioner, men også en koncertrække, der skulle være "once in a lifetime".

- Det var jo noget, vi havde trænet virkelig hårdt op til i flere år, så det var et slag, da det hele måtte udskydes, fortæller Michael Falch.

Coronapandemien gjorde det umuligt at spille koncerter. Men samtidig måtte Michael Falch også indstille sig på, at den 42-årige thailandske kvinde Ginnalee, som han havde udviklet et kærlighedsforhold til, nu befandt sig 8500 kilometer fra ham.

Og den flybillet, han havde købt for at rejse ud til hende og blive genforenet, blev igen og igen annulleret på grund af restriktioner.

- Min lillesøster, Dorte, er nok det menneske, der kender mig bedst, og hun kunne mærke på mig, at det bare var en nedadgående spiral for mig. Hun vidste, at den tilstand kunne være rigtigt farlig for mig, for jeg er et hyperfølsomt gemyt, og der var ikke gode odds for mig lige der, fortæller Michael Falch.

- Så hun sagde til mig: "Skriv for helvede". Så det gjorde jeg, siger musikeren, der nu er aktuel med erindringsbiografien "Under månen. Overmodne manddomsfortællinger".

- Jeg ved godt, at man siger, at det kan være terapeutisk at skrive, og med denne bog har det i den grad været tilfældet. Jeg har i høj grad også skrevet den for at holde mig selv oppe, siger sangeren.

I bogen fortæller han både anekdoter fra ungdommen og Malurt-dagene, dykker ned i sine 21 år som ædru og fortæller om den kærlighed, der blomstrer i ham, mens det føles, som om alt omkring ham visner.

Det er ikke mere end to år siden, han senest udkom med det andet bind i fortællingen om det liv, han har levet.

I den seneste bog skrev han blandt andet om sit møde med Ginnalee, og bogen slutter med en cliffhanger - nemlig hvad der sker med parret, efter hun rejser tilbage til Thailand.

- Hun måtte ikke længere opholde sig i Danmark, hvor hun blev udvist fra i to år, og min forrige bog sluttede derfor brat og uforløst. Så læsere og lyttere fortjente en fortsættelse af fortællingen, fortæller Michael Falch.

Fortsættelsen glimter på hans højre ringfinger, hvor en ring af hvidguld vidner om, at parret trods alle odds er blevet gift.

I januar 2022 kunne de lade sig vie i Thailand som et led i ønsket om at kunne skabe et liv sammen på Langeland.

Men vejen dertil har været et virvar af papirer, bureaukrati og skæbnesvangert uheld, der i det forelskede pars øjne dog hver gang har vendt sig til held.

De nåede at bo sammen i et halvt år i Danmark, før Ginnalee måtte forlade landet, og siden har Michael Falch kastet alle sine kræfter i at få hende hertil.

Han har endda måttet bo en længere periode i Flensborg i forsøget på at opfylde EU-reglerne for familiesammenføring.

- Jeg havde ikke regnet med, at jeg skulle møde kærligheden igen. Men der er jo en masse, vi ikke selv er herre over. Vi bestemmer for eksempel ikke, hvornår vi bliver forelskede, siger han.

- Det var ikke planen - og det var det heller ikke for Ginnalee, for hun havde intet ønske om at binde sig til nogen i den vestlige verden, fortæller Michael Falch.

Men kærligheden har de ikke kunnet fornægte. Heller ikke selv om det for den 66-årige sanger er en ny slags kærlighed.

For ham er den ikke på samme måde som tidligere så direkte forbundet med den fysiske kærlighed, fortæller han.

Det har ikke været et nemt emne for ham at tage op i bogen, men det har været nødvendigt.

- Jeg har gjort en dyd ud af at være mere modig, når jeg skriver, end der egentlig er dækning for. Men jeg mener, at hvis mine bøger virkelig skal have en eksistensberettigelse, så er jeg nødt til at være ekstremt åbenhjertig. Jeg vil ikke putte mig i mine bøger.

- Jeg kan mærke, at mit begær nu om stunder er mindre styrende, og det oplever jeg faktisk som en befrielse, fortæller Michael Falch.

Han kalder det en gave for hans parforhold.

- Jeg kommer ikke så meget med det der pres med min erotik. Det kan nok lyde lidt tamt, som om jeg er nået til Monrad & Rislund-stadiet, hvilket jeg jo måske nok også er. Til tider vil jeg måske lige så gerne "have et stykke mad", siger han og smiler så over citatet.

- Okay, nu skal jeg nok heller ikke underspille det for kraftigt. Men for mig er det faktisk en positiv sidegevinst ved alder, siger han.

Dem er der ellers ikke mange af, mener han. I bogen går han stejlt op imod klichéen om, at alder bare er et tal.

- Alder er sort på hvidt. Det er døden, der arbejder, siger han.

Men med en hustru, der er 24 år yngre end ham selv, er han nødt til at lægge sig i selen.

- Jeg skal ikke blive mere gammelfar end højst nødvendigt. Så jeg vil godt kæmpe for det.

- Nu kan det jo være, at jeg skal være sammen med Ginnalee i mange år, og hun skal på en eller anden måde have glæde af mig i den tid.

- Så jeg skal ikke lægge mig på sofaen med mine Napoleonskager og min finske lakrids og bare på den måde lade alderen tage mig, selv om det kunne være fristende. Jeg skal eddermame nok stritte imod, alt hvad jeg kan, siger sangeren.

Men det er ikke kun veteranfodbolden, der holder Michael Falch skarp. Han har også kastet sig helhjertet ud i at lære thailandsk. Ikke mindst for at kunne tale med Ginnalees familie i Thailand, som ikke taler et ord engelsk.

- Det har været mit eget ønske, sådan at når jeg er derude, så kan jeg sige: "Solen skinner i dag", eller "der går køer derovre".

- Måske forstår jeg kun en brøkdel af, hvad der bliver svaret. Men jeg vil så gerne vise dem, at jeg også er et medmenneske, ikke bare er en tegneseriefigur af en hvid, vestlig, velbjærget mand, der kommer ud og spiller smart i et tredjeverdensland, siger han.

I Chaiyaphum, hvor Ginnalee stammer fra og hendes familie bor, har Michael Falch med egne ord lært nogle af de sødeste mennesker at kende, han nogensinde har mødt. Og selv om der er kulturforskelle, har han også fundet mange ligheder.

Blandt andet har han sin ædruelighed - det er nu 21 år siden, han stoppede med at drikke - til fælles med Ginnalees familie.

Præcis hvor parret er i dag - om det endelig er lykkedes Ginnalee at komme til Danmark og få en permanent opholdstilladelse, vil Michael Falch ikke afsløre for dem, der har tænkt sig at læse eller lytte til bogen.

Men han kan uden at tøve sige, at alle de prøvelser, de har måttet gå igennem, har hærdet dem og lært ham helt nye grader af tålmodighed og tillid.

- Undervejs har vi opfundet udtrykket "bad luck is good luck". Det har hjulpet os meget. Og det har faktisk været sandt mange gange.

- Det hører jo til livets forunderlige overraskelser. At det, vi tror, vi har brug for, måske slet ikke er det, vi egentlig skal have, siger han.

"Under månen. Overmodne manddomsfortællinger" udkommer 11. maj.

/ritzau/

Roskilde, 04/07/2025 - 03:14

Anmeldere: Stormzy er forældet - men det var publikum ligeglade med

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Den britiske rapper Stormzy får ros for energiniveau og håndtering af publikum på Roskilde Festival torsdag.

Publikum mødte torsdag aften talstærkt op til den britiske rapper Stormzys koncert på Roskilde Festival.

Og det til trods for, at Stormzy ifølge flere anmeldere ikke længere har samme relevans som tidligere i karrieren.

- Stormzy var hovednavnet, vi havde glemt. Han er ganske enkelt ikke relevant på den måde, han var for 10 år siden, skriver Politikens musikredaktør Simon Lund i en anmeldelse.

Men det var publikum ifølge musikredaktøren ligeglade med. Over 60.000 publikummer var mødt op, og Stormzy vidste præcis, hvordan de skulle håndteres, skriver han.

Lund ærgrer sig dog over, at rapperen brugte en større del af koncerten på at tage publikum med til det, som han beskriver, som en tur i kirke med hele gospelkoret. Politikens anmelder kvitterer med fire stjerner.

Hos Ekstra Bladet mener anmelder Thomas Treo, at Stormzy er forældet (outdated, red.). Rapperen er blevet overhalet i en genre, der er for hurtig i vendingen, skriver han.

Med det sagt, mener Treo, at den britiske rapper leverede en energisk indsats med karakteristiske høje knæløft og energiske sæt.

- Det var lidt hyggeligt. Det var lidt kedeligt. Det var lidt underholdende. Men mest af alt lidt for lidt, skriver Ekstra Bladets anmelder, der giver koncerten tre stjerner.

Hos B.T. beskriver anmelder Lykke Buhl koncerten som en kærlighedsudveksling mellem Stormzy og publikum.

- Stormzy formåede at få sin oprigtighed og taknemmelig helt ud i de yderste hjørner af Dyreskuepladsen, og det var tydeligt, at kærligheden var gengældt, skriver hun.

På trods af et oplagt publikum skinnede det ifølge Buhl til tider igennem, at Stormzys musik ikke har slået mere igennem i Danmark, end det har.

Men publikum var ikke skuffede. Der blev både hoppet, danset, råbt og skreget, skriver B.T.'s anmelder, der kvitterer med seks stjerner.

/ritzau/

Læs Mere >>

Roskilde, 03/07/2025 - 17:37

Aphaca debuterede på Roskilde Festival med fyldt teltscene

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Det er første gang, at Aphaca spiller på Roskilde Festival. Anmeldere giver koncerten fem stjerner.

Det danske band Aphaca samlede publikum på tværs af generationer, da de torsdag eftermiddag spillede koncert på Roskilde Festival.

Sådan lyder det i Politikens anmeldelse af koncerten.

- Aphaca er det varmeste og bedste rockband, Danmark har set i årevis. Og de samlede så mange mennesker, at der var prop i tilstrømningen og fyldt telt næsten en time, inden de gik på.

- Alle de unge var der. Og deres forældre, skriver Politiken, der kvitterer med fem hjerter.

Aphaca spillede klokken 14.30 på Roskilde Festivals næststørste scene Arena, hvor der er plads til omkring 17.000 mennesker.

Længe inden koncertens start var Arena-teltet fyldt med mennesker, skriver Jyllands-Posten i sin anmeldelse.

- Der var mennesker overalt, selv på taget af toiletvognene.

- Og da bandet viste sig på scenen, var det tilsyneladende med ægte forbløffelse over at se så mange. Publikum sang med på hvert ord, det rørte tydeligvis bandet, og der opstod en smuk og varm stemning i teltet, lyder det i avisens anmeldelse.

Jyllands-Posten giver koncerten fem stjerner.

Det er første gang, at Aphaca spiller på Roskilde Festival.

Bandet var oprindeligt en del af First Days-programmet, men i slutningen af april blev de rykket op til at spille på festivalens næststørste scene.

B.T. giver ligeledes fem stjerner til debutkoncerten.

- Roskilde-koncerten på festivalens næststørste scene havde måske ikke de store overraskelser, men blev udført utroligt sikkert, og de kunne sagtens have båret Orange scene.

- En rigtig, rigtig, rigtig fin udfoldelse af talentet, skriver B.T. i anmeldelsen.

Aphaca består af de fire barndomsvenner Rumle Hueg Kærså, Bertil Endberg Nielsen, Bertram Ask Plauborg og Noah Elias Rasmussen.

I 2019 udgav bandet sin første single "Blomsterbørn". I 2022 kom debutalbummet "Et aar uden dig".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/07/2025 - 10:00

FAKTA: Rygevaner blandt børn og unge

* Der er sket en stigning i forbruget af tobaks- og nikotinprodukter blandt børn og unge i de seneste år.

* Det gælder også blandt mindreårige, til trods for at det er ulovligt at sælge tobaks- og nikotinprodukter til unge under 18 år.

* Andelen af 15-17-årige, der bruger mindst ét tobaks-eller nikotinprodukt, er steget fra 19,5 procent i 2020 til 29,2 procent.

* 14,3 procent af de 15-17-årige bruger e-cigaretter (for eksempel vapes og puff bars) enten dagligt eller lejlighedsvist. Det er en markant stigning fra 2020, hvor 4,5 procent brugte e-cigaretter dagligt eller lejlighedsvist.

* Størstedelen af unge, der bruger tobaks- og nikotinprodukter, ønsker at stoppe. Eksempelvis har 66,5 procent af de 15-17-årige, der bruger røgfrie nikotinprodukter, overvejet at stoppe med at bruge dem inden for den seneste måned.

Kilde: Rapporten §Røg - en undersøgelse af tobak, adfærd og regler. Udvalgte tendenser 2024. Statens Institut for Folkesundhed. SDU (2025).

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 03/07/2025 - 10:00

Disse dampende souvenirs kan koste dig dyrt

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Mange kender ikke reglerne for køb af ulovlige e-cigaretprodukter. Kontorchef hos Sikkerhedsstyrelsen gør dig her opmærksom på de mulige konsekvenser.

Det kan være fristende at købe spændende souvenirs med hjem fra sommerferien. Især hvis det er varer, der ikke kan købes lovligt i herhjemme.

Men du skal være opmærksom på, at der er regler for, hvad du må købe med hjem, når det kommer til e-cigaretprodukter som puffbars, advarer Stine Pedersen, der er kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Mange tror kun, at det er ulovligt at købe de forbudte produkter i Danmark og tænker ikke over reglerne for import og køb på nettet.

- Det er ulovligt at købe e-cigaretprodukter, der har smag af andet end tobak og mentol - for eksempel slik- eller frugtsmag - både fysiske køb og over nettet.

- Du må heller ikke købe produkter med nikotinholdig væske, hvor nikotinindholdet overstiger 20 milligram per milliliter, fortæller Stine Pedersen.

Der er dog en gråzone i reglerne, for det ikke er ulovligt at tage ti styks af de ellers ulovlige e-cigaretprodukter med over grænsen til Danmark.

Men det er ulovligt at medbringe mere end ti. Årsagen er, at produkterne betragtes som rejsegods og til eget forbrug, hvis det er ti eller færre.

- Hensigten med importforbuddet er, at børn og unge ikke skal komme i besiddelse af e-cigaretprodukterne. Derudover må de ikke bruges til videresalg.

- Men man vil ikke slå ned på, at en dansk turist har et par ulovlige e-cigaretter liggende i bilen efter en ferie i Frankrig, siger kontorchefen.

Dog kan politiet godt slå ned på det, hvis det virker, som om nogen udnytter reglerne systematisk for eksempel ved at transportere ti ulovlige engangs-e-cigaretter over grænsen flere gange samme dag.

Stine Pedersen fortæller, at der er en del, som bestiller de ulovlige produkter hjem fra nettet - især fra Frankrig og Tyskland.

Sikkerhedsstyrelsen vurderer, at de, der overtræder forbuddet, ikke ved, at de bryder reglerne, fordi de bestiller en så lille mængde, at der ikke er tegn på videresalg.

- Men det er stadig ulovligt. Produkterne bliver beslaglagt, og Sikkerhedsstyrelsen giver besked om lovovertrædelsen til politiet, som skriver et bødeforlæg.

- Udgangspunktet for førstegangstilfælde lyder på 10.000 kroner, siger hun.

Bøden kan dog både være højere eller lavere.

Siden loven trådte i kraft i juli 2024, har Sikkerhedsstyrelsen noteret 500 sager.

Flere planter og fødevarer er også blandt det, der er ulovligt at tage med hjem fra ferien, så Stine Pedersen opfordrer til, at du tjekker reglerne på Toldstyrelsens hjemmeside eller på borger.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek