Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 10/05/2023 - 10:00

Michael Falch har giftet sig med sin Ginnalee

Alle odds har været imod Michael Falch og den asiatiske kvinde Ginnalee. I sin nye erindringsbog "Under månen" fortæller Michael Falch deres eventyr.

Af: Af Eva Maria Brandi, Ritzau Fokus

Pandemiens mange benspænd kunne have haft fatale følger for musikeren Michael Falch, der både måtte vinke farvel til sit levebrød og sin nye kærlighed, da landet blev lukket ned.

Efter kun fem koncerter måtte hans rockband, Malurt, i foråret 2020 trække stikket på den turné, der ikke bare var et comeback af dimensioner, men også en koncertrække, der skulle være "once in a lifetime".

- Det var jo noget, vi havde trænet virkelig hårdt op til i flere år, så det var et slag, da det hele måtte udskydes, fortæller Michael Falch.

Coronapandemien gjorde det umuligt at spille koncerter. Men samtidig måtte Michael Falch også indstille sig på, at den 42-årige thailandske kvinde Ginnalee, som han havde udviklet et kærlighedsforhold til, nu befandt sig 8500 kilometer fra ham.

Og den flybillet, han havde købt for at rejse ud til hende og blive genforenet, blev igen og igen annulleret på grund af restriktioner.

- Min lillesøster, Dorte, er nok det menneske, der kender mig bedst, og hun kunne mærke på mig, at det bare var en nedadgående spiral for mig. Hun vidste, at den tilstand kunne være rigtigt farlig for mig, for jeg er et hyperfølsomt gemyt, og der var ikke gode odds for mig lige der, fortæller Michael Falch.

- Så hun sagde til mig: "Skriv for helvede". Så det gjorde jeg, siger musikeren, der nu er aktuel med erindringsbiografien "Under månen. Overmodne manddomsfortællinger".

- Jeg ved godt, at man siger, at det kan være terapeutisk at skrive, og med denne bog har det i den grad været tilfældet. Jeg har i høj grad også skrevet den for at holde mig selv oppe, siger sangeren.

I bogen fortæller han både anekdoter fra ungdommen og Malurt-dagene, dykker ned i sine 21 år som ædru og fortæller om den kærlighed, der blomstrer i ham, mens det føles, som om alt omkring ham visner.

Det er ikke mere end to år siden, han senest udkom med det andet bind i fortællingen om det liv, han har levet.

I den seneste bog skrev han blandt andet om sit møde med Ginnalee, og bogen slutter med en cliffhanger - nemlig hvad der sker med parret, efter hun rejser tilbage til Thailand.

- Hun måtte ikke længere opholde sig i Danmark, hvor hun blev udvist fra i to år, og min forrige bog sluttede derfor brat og uforløst. Så læsere og lyttere fortjente en fortsættelse af fortællingen, fortæller Michael Falch.

Fortsættelsen glimter på hans højre ringfinger, hvor en ring af hvidguld vidner om, at parret trods alle odds er blevet gift.

I januar 2022 kunne de lade sig vie i Thailand som et led i ønsket om at kunne skabe et liv sammen på Langeland.

Men vejen dertil har været et virvar af papirer, bureaukrati og skæbnesvangert uheld, der i det forelskede pars øjne dog hver gang har vendt sig til held.

De nåede at bo sammen i et halvt år i Danmark, før Ginnalee måtte forlade landet, og siden har Michael Falch kastet alle sine kræfter i at få hende hertil.

Han har endda måttet bo en længere periode i Flensborg i forsøget på at opfylde EU-reglerne for familiesammenføring.

- Jeg havde ikke regnet med, at jeg skulle møde kærligheden igen. Men der er jo en masse, vi ikke selv er herre over. Vi bestemmer for eksempel ikke, hvornår vi bliver forelskede, siger han.

- Det var ikke planen - og det var det heller ikke for Ginnalee, for hun havde intet ønske om at binde sig til nogen i den vestlige verden, fortæller Michael Falch.

Men kærligheden har de ikke kunnet fornægte. Heller ikke selv om det for den 66-årige sanger er en ny slags kærlighed.

For ham er den ikke på samme måde som tidligere så direkte forbundet med den fysiske kærlighed, fortæller han.

Det har ikke været et nemt emne for ham at tage op i bogen, men det har været nødvendigt.

- Jeg har gjort en dyd ud af at være mere modig, når jeg skriver, end der egentlig er dækning for. Men jeg mener, at hvis mine bøger virkelig skal have en eksistensberettigelse, så er jeg nødt til at være ekstremt åbenhjertig. Jeg vil ikke putte mig i mine bøger.

- Jeg kan mærke, at mit begær nu om stunder er mindre styrende, og det oplever jeg faktisk som en befrielse, fortæller Michael Falch.

Han kalder det en gave for hans parforhold.

- Jeg kommer ikke så meget med det der pres med min erotik. Det kan nok lyde lidt tamt, som om jeg er nået til Monrad & Rislund-stadiet, hvilket jeg jo måske nok også er. Til tider vil jeg måske lige så gerne "have et stykke mad", siger han og smiler så over citatet.

- Okay, nu skal jeg nok heller ikke underspille det for kraftigt. Men for mig er det faktisk en positiv sidegevinst ved alder, siger han.

Dem er der ellers ikke mange af, mener han. I bogen går han stejlt op imod klichéen om, at alder bare er et tal.

- Alder er sort på hvidt. Det er døden, der arbejder, siger han.

Men med en hustru, der er 24 år yngre end ham selv, er han nødt til at lægge sig i selen.

- Jeg skal ikke blive mere gammelfar end højst nødvendigt. Så jeg vil godt kæmpe for det.

- Nu kan det jo være, at jeg skal være sammen med Ginnalee i mange år, og hun skal på en eller anden måde have glæde af mig i den tid.

- Så jeg skal ikke lægge mig på sofaen med mine Napoleonskager og min finske lakrids og bare på den måde lade alderen tage mig, selv om det kunne være fristende. Jeg skal eddermame nok stritte imod, alt hvad jeg kan, siger sangeren.

Men det er ikke kun veteranfodbolden, der holder Michael Falch skarp. Han har også kastet sig helhjertet ud i at lære thailandsk. Ikke mindst for at kunne tale med Ginnalees familie i Thailand, som ikke taler et ord engelsk.

- Det har været mit eget ønske, sådan at når jeg er derude, så kan jeg sige: "Solen skinner i dag", eller "der går køer derovre".

- Måske forstår jeg kun en brøkdel af, hvad der bliver svaret. Men jeg vil så gerne vise dem, at jeg også er et medmenneske, ikke bare er en tegneseriefigur af en hvid, vestlig, velbjærget mand, der kommer ud og spiller smart i et tredjeverdensland, siger han.

I Chaiyaphum, hvor Ginnalee stammer fra og hendes familie bor, har Michael Falch med egne ord lært nogle af de sødeste mennesker at kende, han nogensinde har mødt. Og selv om der er kulturforskelle, har han også fundet mange ligheder.

Blandt andet har han sin ædruelighed - det er nu 21 år siden, han stoppede med at drikke - til fælles med Ginnalees familie.

Præcis hvor parret er i dag - om det endelig er lykkedes Ginnalee at komme til Danmark og få en permanent opholdstilladelse, vil Michael Falch ikke afsløre for dem, der har tænkt sig at læse eller lytte til bogen.

Men han kan uden at tøve sige, at alle de prøvelser, de har måttet gå igennem, har hærdet dem og lært ham helt nye grader af tålmodighed og tillid.

- Undervejs har vi opfundet udtrykket "bad luck is good luck". Det har hjulpet os meget. Og det har faktisk været sandt mange gange.

- Det hører jo til livets forunderlige overraskelser. At det, vi tror, vi har brug for, måske slet ikke er det, vi egentlig skal have, siger han.

"Under månen. Overmodne manddomsfortællinger" udkommer 11. maj.

/ritzau/

Los Angeles, 05/12/2025 - 23:32

Meghan har rakt ud til sin far efter melding om benamputation

Eduardo Munoz/Reuters

Hertuginde Meghans far, der var i fokus op til brylluppet med prins Harry, er angiveligt alvorligt syg

Hertuginde Meghan, der er gift med britiske prins Harry, har forsøgt at komme i kontakt med sin far, Thomas Markle, som hun har haft et ikke-eksisterende forhold til.

Det oplyser en talsmand for hertuginden til det britiske medie BBC.

- Jeg kan bekræfte, at hun har rakt ud til sin far, lyder det.

Thomas Markle er angiveligt alvorligt syg og indlagt på et hospital i Filippinerne. Han skal have fået amputeret sit ene ben under en operation.

Ifølge britiske medier flyttede han til Filippinerne fra Mexico tidligere på året, skriver Reuters.

BBC erfarer, at Meghan forsøgte at kontakte ham tidligere fredag, men det er uklart, om det lykkedes.

Thomas Markle kom i fokus kort inden Meghans bryllup med prins Harry i 2018.

Faren meldte afbud kort inden brylluppet grundet hjerteproblemer.

Forinden var han kommet i vælten for at medvirke i en række opstillede paparazzifotos og for at være åbenmundet. I stedet blev det prinsens far, kong Charles, der dengang var prins, som fulgte Meghan op ad kirkegulvet.

Det er ifølge BBC uklart, om hertuginden har genoptaget et godt forhold til sin far efter brylluppet.

Thomas Markle menes ikke at have mødt parrets børn, prins Archie og prinsesse Lilibet, skriver mediet.

Han var desuden kritisk over for Meghan og Harrys beslutning om at trække sig som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus.

- Jeg tror, at de begge lige nu er ved at blive til fortabte sjæle, har det tidligere lydt i et interview ifølge BBC.

Det var tilbage i 2020, at parret oplyste, at de trak sig som fremtrædende medlemmer af kongehuset for at finansiere deres eget liv - væk fra det britiske kongehus som institution og væk fra den britiske tabloidpresse.

Efterfølgende har hertuginden lanceret livsstilsbrandet As Ever og kan ses i Netflix-serien "With Love, Meghan", hvor hun deler tips om madlavning, havearbejde, kreativt håndværk, blomsterbinding og værtskab.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 05/12/2025 - 21:28

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "starchitect" i USA. Nu er Frank Gehry død i en alder af 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Gehry var måske den mest fremtrædende af de såkaldte "starchitects", der også omfattede stjerner som Renzo Piano, Rem Koolhaas og Norman Foster.

Han nød sin berømmelse, men hadede betegnelsen "starchitect". Han mente, at der kun fandtes to kategorier af arkitekter:

- Der er folk, der designer bygninger, som hverken er teknisk eller økonomisk gode, og så er der dem, der gør, sagde han til den britiske avis The Independent i 2009.

Han gjorde moderne arkitektur populært og var sågar med i den tegnede tv-serie "The Simpsons". Men Frank Gehry fastholdt ifølge nyhedsbureauet AFP selv, at han blot var en enkel skaber af bygninger.

Frank Gehry blev født som Frank Owen Goldberg i en jødisk familie i et arbejderklassehjem i Toronto i Canada i 1929.

Familien flyttede til USA i slutningen af 1940'erne. For at undgå at blive mål for antisemitisme ændrede han senere sit efternavn til Gehry.

Han studerede arkitektur ved University of Southern California i Los Angeles og dimitterede i 1954. Senere fortsatte han sine studier i byplanlægning på Harvard University, som han dog ikke færdiggjorde.

Gehry arbejdede i de efterfølgende årtier først og fremmest i det sydlige Californien, inden han brød igennem internationalt med Guggenheim-museet i Bilbao.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek