Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 05/01/2024 - 10:00

Køb et armbåndsur og lav en alternativ investering til dit barn

Med et armbåndsur er der mulighed for at lave en god investering til den næste generation. Du skal dog være klar til at bruge et større beløb, siger urhandler.

Uwe Anspach/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Du har sikkert overvejet aktier eller en børneopsparing, hvis du har haft lyst til at investere penge på dit barns vegne.

Men faktisk kan du også kaste dig over et armbåndsur, hvor der er chance for at lave en god investering.

Og hos Bruun Rasmussen oplever man, at der er kommet et større fokus på netop armbåndsure.

Det siger Frederik Plum, der er vurderingssagkyndig i armbåndsure hos auktionshuset.

- Før var armbåndsure en del af smykkeafdelingen, men det er blevet sin egen afdeling, og der er kommet deciderede ureksperter som mig selv, hvor det tidligere var smykkeeksperter, der beskrev urene, siger han.

Interessen for at købe armbåndsure kan mærkes hos Urhandleren og Urhandleren Invest, der sælger investeringsure. Det fortæller grundlægger og medejer Daniel Nielsen.

- Hvis man skal generalisere, så køber fædrene ofte et ur med henblik på at bære det selv, og overdrager det så til sønnen, når han for eksempel bliver konfirmeret eller bliver 18 år.

- Imens vælger mange kvinder at købe et ur til deres søn eller datter og pakker det op en gang om året for at undgå, at det bliver servicetrængende før tid. Og så får barnet uret, når vedkommende bliver 18 eller 21 år, siger han.

Ønsker du at kaste dig ud i et urkøb og vil øge chancen for, at dit barn senere kan sælge det med fortjeneste, skal du dog være forberedt på at skulle afsætte en del penge til det.

- Man skal lægge mindst 30.000 kroner, før det begynder at give mening, siger Daniel Nielsen.

Selv om der - ligesom med for eksempel aktier - er en risiko forbundet med at investere i armbåndsure, har urene generelt klaret sig godt - både gennem gode og svære tider, forklarer han.

- I krisetider har mange søgt mod urene, og det har resulteret i, at de største værdistigninger langt hen ad vejen er sket under de sværeste år på aktiemarkedet, siger han.

Hos auktionshuset Bruun Rasmussen er det ure, der for eksempel har bevaret deres originalitet, som er blevet mere værd.

- Af og til ser vi for eksempel Rolex-ure fra 1960'erne, hvor hele uret ser ud som et ur fra den tid - på nær viserne, der er spritnye. Og det er et no-go blandt dem, der investerer. For hvis man vil have et nyt ur, så køber man det, siger vurderingssagkyndig Frederik Plum.

Derudover er det ofte ure fra velkendte firmaer, som ikke svinger i kvaliteten, der sælges for en højere pris.

- De kommer ofte fra firmaer, som er meget tro mod deres egen historie, og så er de som regel fra Schweiz, siger han.

Måske har du svært ved at beslutte, om du selv skal gå med den nyindkøbte investering eller alene vil opbevare det frem mod salget.

Uanset om du ønsker at bruge uret eller blot opbevare det hjemme i skuffen, bør du sørge for, at det er en del af indboforsikringen, så du er dækket ved tyveri, indbrud, og hvis det går i stykker, forklarer urhandler Daniel Nielsen.

Vil du blot opbevare uret og være sikker på, at det bevarer sin gode stand, kan du for eksempel undersøge, om det er muligt via din urhandler.

/ritzau fokus/

København, 26/05/2024 - 09:21

Kongehuset markerer kong Frederiks fødselsdag med nyt billede

Kong Frederik fylder 56 år søndag den 26. maj. Det er hans første fødselsdag, efter at han er blevet regent.

Kongehuset har søndag offentliggjort et nyt billede af kong Frederik, i forbindelse med at han fylder 56 år.

Det sker på kongehusets hjemmeside.

Her er der i dagens anledning også oprettet en såkaldt digital gratulationsliste, hvor det er muligt at skrive en fødselsdagshilsen til kongen.

Fejringen søndag ser lidt anderledes ud, end den tidligere har gjort for kong Frederik. Det er nemlig hans første fødselsdag som regent, siden han overtog rollen efter dronning Margrete i januar.

Fødselsdagen markeres klokken 12 på Amalienborg, hvor kong Frederik og kongefamilien vil vise sig på balkonen på Frederik VIII's Palæ.

Traditionen med at vinke fra balkonen er en, som han fører videre fra sin mor, dronning Margrete.

På Amalienborg Slotsplads kan de fremmødte fejre kongen med fællessang, når Den Kongelige Livgarden spiller "I dag er det kongens fødselsdag".

Den Kongelige Livgarde vil, som traditionen byder på regentens fødselsdag, have røde gallauniformer på, som bruges ved særlige lejligheder.

På vejen gennem byen spiller Livgarden en række af de kongelige marcher.

Koncerten sluttes af med "Kronprins Frederiks Honnørmarch", da der endnu ikke er lavet en ny march i anledningen af hans nye titel som konge.

Resten af dagen fejres under private former, oplyser kongehuset.

Kong Frederik tog mandag hul på fejringen af sin fødselsdag med det årlige motionsløb Royal Run.

Løbet havde sin debut i 2018, i forbindelse med at kongen fyldte 50 år.

Det er blevet afholdt hvert år siden debuten med undtagelse af 2020, som blev aflyst på grund af coronapandemien.

I 2018 var der 70.938 tilmeldte, og i år blev rekorden sat med mere end 95.000 tilmeldte.

Kongen deltog selv i tre af løbene i tre forskellige værtsbyer på dagen.

Ligesom fødselsdagen er kong Frederiks første som regent, var deltagelsen i motionsløbet det samme. Her føltes det dog ikke så anderledes for kongen som de tidligere år.

- Det er ligesom at løbe som kronprins. Jeg har fået et nyt karosseri, men motoren er den samme, lød det med et glimt i øjet fra kongen, da han kom i mål på sin sidste rute.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 08:59

Kongehuset markerer kong Frederiks fødselsdag med nyt billede

Kong Frederik fylder 56 år søndag den 26. maj. Det er hans første fødselsdag, efter at han er blevet regent.

Kongehuset har søndag offentliggjort et nyt billede af kong Frederik, i forbindelse med at han fylder 56 år.

Det sker på kongehusets hjemmeside.

Det er kongens første fødselsdag, efter at han blev udnævnt som regent den 14. januar.

På kongehusets hjemmeside er der i dagens anledning også oprettet en såkaldt digital gratulationsliste. Her er det muligt for alle at skrive en fødselsdagshilsen til kongen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 10:00

FAKTA: Hvad er bladlus?

* Bladlus er insekter, som typisk er en-tre centimeter lange. De suger saften fra planter. De kan overføre forskellige virussygdomme mellem planterne og via deres afføring give svampevækst til planterne.

* Lusene føder i et stort antal. En enkelt hun kan føde 40-100 unger i løbet af sin livstid på op til tre uger. Derfor dannes der hurtigt store kolonier på planterne.

* Der findes flere arter af bladlus, som kan angribe planter. Typisk er det nogle få arter, som dominerer. Agurkbladlus, ferskenbladlus, stribet kartoffelbladlus og kartoffelbladlus. Alt efter arten kan bladlus være lige fra gullige til grønlige, brune og sorte.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 10:00

Bladlusene kommer: Sådan forsvarer du planterne mod dem

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Juni måned byder på en hovedpine for haveejerne. Bladlusene gør nemlig deres indtog, men du skal ikke gå i panik, lyder det fra ekspert.

På denne tid af året stifter mange bekendtskab med bladlus, som sætter sig i store kolonier på havens planter.

Nogle haveejere går i panik, men det er der slet ingen grund til, lyder det fra Louise Møller, der er faglig redaktør hos Haveselskabet.

- Det kan se voldsomt ud, når alle bladlusene sidder i toppen af planten. Men slå koldt vand i blodet, og spul dem med vand, fortæller hun.

- Så mister de deres evne til at formere sig så hurtigt, da mange af dem vil falde til jorden og have svært ved at finde tilbage igen.

Ifølge Louise Møller vil bladlusene kunne være et problem for haveejere det meste af juni måned.

Her har bladlusenes naturlige fjender som mariehøns og guldøjelarver nemlig ikke formeret sig tilstrækkeligt til at kunne holde bestanden nede. Det har de først sidst på måneden.

Derfor anbefaler hun, at du selv bekæmper planteplagen indtil da.

- Spul med vand hver dag i tre til fire dage. Så får du taget mange af dem. Og dem, der er tilbage, skal naturen nok selv sørge for at bekæmpe, siger hun.

Bladlusene dræber ikke de planter, som de sætter sig på, men det kan stadig være hårdt for planten, lyder det fra Hans Christian Kristensen, der er gartner hos Lundhede Planteskole i Herning.

- Bladlus suger plantesaft fra planterne. Hver gang lusene suger, laver de et lille hul i bladet eller stænglen, som får skud og blade til at krølle sammen som en reaktion på at ville hele. Saften, som suges ud, skulle jo have været brugt af planten på at vokse videre. Alt dette sætter planten meget tilbage, siger han og tilføjer:

- Samtidig er lusenes afføring meget sukkerholdig. Den bliver udskilt på bladene. Den sukkerholdige afføring giver grobund for svampesygdomme, som trives i dette miljø. Så set fra plantens synspunkt, så er bladlus ikke et sjovt skadedyr.

Ifølge Hans Christian Kristensen kan der komme lus i de fleste planter, alt efter hvordan planten har det, hvordan miljøet og vejret er, og hvordan man holder haven.

- Holder man planterne i den bedste kondition med vand og lidt gødning, så er det ikke et problem at have lidt bladlus, men det kan gå meget hurtigt med, at de formerer sig, hvis vejret er lunt, og der ikke er naturlige rovdyr til stede, siger han.

- Lus i roser er meget normalt, og det er tit der, at de fleste haveejere har problemer. Vi ser flere lus i ligusterhække, efterhånden som vi får en varmere og varmere sommer. Lus i bøg er også meget normalt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek