Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 18/06/2023 - 08:00

Rune Klan: Det er en del af livet at sige av

Den kendte komiker og tryllekunstner Rune Klan tester grænsen for, hvad vi kan grine af - selv de mest alvorlige fysiske og psykiske sygdomme.

Af: Af Ritzau Fokus

- Under coronaen - i sin isolation - får hun en kæreste. Hvordan?! Er det et Just Eat-bud?

Kan man grine af og grine med en ung kvinde, der lider af den dødelige sygdom cystisk fibrose?

Ja, det kan man, mener den kendte komiker og tryllekunstner Rune Klan, og det gør han i programserien "Tabu" forsøget på. I udsendelsesrækken tester han grænsen for, hvad vi kan klukke af.

Han tager i sommerhus med fire personer, der lider af psykisk eller fysisk sygdom, har sår på sjælen eller et misbrug, for at samle inspiration til en show, som forener gråden og grinet gennem et strejf af ironi og magi.

- Det er noget af det mest givtige, jeg har lavet overhovedet, siger Rune Klan.

- Det er, som om TV 2 betaler mig for nogle terapitimer. Jeg føler nogle gange, at programmet er lavet til, at jeg skal udvikle mig. Det mener jeg virkelig, siger han med udråbstegn i stemmen.

Da Rune Klan lavede første sæson af "Tabu" for to år siden, havde han en formodning om, at han ville vende trist tilbage fra optagelserne.

Men tværtimod.

- Jeg er kørt hjem til min familie opløftet over, hvordan livet overlever, siger Rune Klan og fortsætter:

- De mennesker er lysende eksempler på, hvordan du - helt klichéagtigt sagt - får det bedste ud af lortet.

I første sæson mødte Rune Klan blandt andre blinde og bipolare. I den nye sæson, som får premiere på TV 2 den 20. juni, tilbringer han over seks episoder tid med rygmarvsskadede, svært overvægtige, OCD-ramte, spiseforstyrrede, folk med et iøjnefaldende udseende og med PTSD-ramte.

Ud af de 12 ture, han har haft i sommerhuset, er han en enkelt gang kørt hjem med en anden fornemmelse.

Mødet med de fire mennesker, som lider af posttraumatisk stresssyndrom, var særligt overvældende.

- De mennesker lever i noget, som ... Det er vildt og diffust og abstrakt ...

Rune Klan prøver at finde ordene.

- De kan ikke komme ud af det mørke, de er i, siger han så.

- Der blev virkelig grædt meget, de dage jeg var sammen med dem. Der var gråd, som var uforklarlig, og gråd af ren frustration. Det var vildt ... Det var rørende at høre, og det var hårdt at høre. Men der var også grin og helt åbenlyst hjerterum.

Selv om Rune Klan ikke - på papiret - deler mange af de diagnoser eller selv har stået i mange af de situationer som de personer, han tilbringer tid med, så kan mennesker spejle sig i mennesker.

Han nævner mødet med de fire personer, der lider af bipolar lidelse. En psykisk sygdom, hvor man i perioder har betydelige udsving, som bliver billedet på metaforen: højt at flyve, dybt at falde.

- Lige så snart vi mødtes, begyndte de at drille mig og sige: "Jamen, Rune, du ér jo bipolar". Det var sagt i spøg. Men der var også noget rigtigt ved det, siger Rune Klan.

- Svingningerne mellem den der maniske tilstand, man kan opnå, og at grave sig selv ned i et dybt hul er det ikke noget, vi alle sammen lidt genkender?, spørger han.

Interessen for programmet er så stor, at Rune Klan - allerede inden premieren på anden sæson - er i gang med optagelserne til tredje sæson.

I en af episoderne har han sit eget hjerte på spil.

Rune Klan skal tilbringe tid med ufrivilligt barnløse. En situation, som Rune Klan og hans hustru, Christel Stjernebjerg, selv har været i. I otte år prøvede de.

- Jeg har ingen kort på hånden, når jeg skal snakke med nogle, der har cerebral parese. Der skal jeg bare holde mikrofonen, holde min egen kæft og lytte. Men her har jeg faktisk noget, jeg kan sige, siger Rune Klan.

- Min hustru gav mig et lidt underligt råd, da jeg pakkede tasken: "Prøv at lade være med at tage noget tøj på, der er alt for pænt. Jeg vil hellere have, at du ligner en, der kun er der for dem, og ikke en, der vil vise, hvad for noget pænt tøj du har på".

Rune Klan fortalte for første gang sin families historie tilbage i 2017 i showet "Barnløs" og gav sårbarheden sjove strejf.

Showet sluttede med, at Rune Klan kunne fortælle, at han og Christel var i kø til at adoptere. Selv om hans egen personlige historie fik en lykkelig slutning, da storken kom forbi fra Sydafrika med deres lille søn, kunne han i uvisheden sagtens bruge humoren og håndtere andres.

- Jeg bliver ikke stødt over humor. Jeg bliver stødt over andre ting, dårlig opførsel, ondskab og sådan noget, men ikke humor, og jeg har bestemt også grint af ting, der har været alt, alt for hårde, siger Rune Klan og tilføjer så:

- Men jeg er også den forkerte at spørge, for det er jo min verden. Det svarer lidt til at spørge kirurgen, om det er klamt at skære i en krop.

Måden, vi taler til og om hinanden på, har fået en større og større bevidstgørelse de senere år. Der bliver talt om grænser, hensyn og respekt, og det bliver også diskuteret i comedykredse. Rune Klan har kolleger, som er nervøse for at havne i en shitstorm.

Selv er han ikke er bange for, om nogle finder "Tabu" så stødende, at de zapper væk. Næsten altovervejende har responsen - både fra seere og fra folk, der deler sygdomshistorik med personerne i programmerne - været positiv.

- Jeg tror ikke, at det er idealsamfundet, at man kan leve et liv uden at sige av, for det er en del af livet ... Men det kan også være, fordi jeg er blåøjet, funderer han.

- Det kan sagtens være, at jeg lige pludselig bliver ramt af et eller andet, så min pibe får en anden lyd. Men lige nu håber jeg simpelthen på, at det kan betale sig at egentlig bare gerne ville det bedste.

Humor skal skabe smil mellem mennesker og afvæbne det meningsløse, uretfærdige og uforklarlige - som det, der bliver forsøgt aftabuiseret i "Tabu".

Det skal være rørende, sjovt og sammensættende, ikke ekskluderende og udstillende.

- I mit seneste show har jeg reflekteret over, hvordan det er at være en hvid mand, der har en brun dreng. Og der har jeg da danset lidt på en line, der hedder fordomme og racisme. Men for helvede, det synes jeg, er en del af kunsten, siger Rune Klan.

- Nogle gange træder man lidt for meget over den, og så træder man lidt tilbage igen. Hvis man kun bliver på den ene side, kan jeg ikke se formålet med det, for jeg vil gerne have, at vi samles til sidst.

"Tabu" kan ses på TV 2 og TV 2 Play.

Fakta: Rundt om Rune Klan

* 46 år og kommer oprindeligt fra Silkeborg.

* Gennem sin opvækst har han også boet i Canada og Oman.

* Han har opholdt sig meget i USA, hvor han har tryllet og undervist andre i magien.

* Han debuterede på standupscenen i 1999.

* Ud over comedy og trylleri er Rune Klan skuespiller.

* Han blev nomineret til en Robert for sin birollepræstation i komedieserien "Tomgang", som blev sendt på det hedengangne TV 2 Zulu.

* Han havde sin første hovedrolle i den omdiskuterede film "Centervagt" fra 2021.

/ritzau/

København, 24/05/2024 - 16:59

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste mad fra fast food-kæden McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Eksperimentet blev til dokumentaren "Super Size Me" fra 2004.

I den undersøgte Morgan Spurlock, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

En del af eksperimentet gik ud på, at han skulle sige ja, hvis McDonalds-medarbejderen spurgte, om han ville have en ekstrastor portion - såkaldt Supersize.

Dokumentaren blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

Efter "Super Size Me" fulgte blandt andet dokumentaren "Where in the World Is Osama bin Laden" i 2008. Her drog Morgan Spurlock til Mellemøsten for at finde den dengang levende al-Qaeda-stifter.

Men Spurlocks karriere har også ridser i lakken.

I 2017 indrømmede han i et opslag på Facebook, at han havde krænket en række kvinder seksuelt.

Instruktøren beskrev blandt andet, at han i sin ungdom havde været sammen en kvinde, der senere beskyldte ham for voldtægt.

Spurlocks indrømmelser medførte, at han forlod sit job i produktionsselskabet Warrior Poets.

Han havde været med til at grundlægge selskabet i 2004.

2017 var også året, hvor Spurlock igen kastede sit blik på fast food.

Han udsendte dokumentaren "Super Size Me 2: Holy Chicken", en efterfølger til succesen fra 2004.

Denne gang undersøgte han, hvordan fast food industrieni årene efter hans første film har forsøgt at markedsføre sig selv som sundere.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 16:30

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Det var netop dette eksperiment, som den amerikanske filminstruktør og dokumentarist Morgan Spurlock afprøvede i dokumentaren " Super Size Me " fra 2004.

Han ville undersøge, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

Det blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

FAKTA: Dine kort kan koste dig penge på ferien

* Pas på dine kort på ferien, og beskyt din pinkode. Mister du kortet undervejs, skal du tage kontakt til din bank med det samme, så de kan spærre det - og eventuelt minimere et tab.

* Vær opmærksom på, at det koster penge at betale med dine kort i udlandet. Banken opkræver typisk 1 procent af beløbet, hvis du er på ferie inden for EU, og 1,5 procent, hvis du er på ferie uden for EU. Det skal sikre banken mod udsving i valutakurser.

* Det koster dig typisk et gebyr at hæve kontanter i hæveautomater i udlandet.

Kilde: raadtilpenge.dk, som drives af Finanstilsynet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

Sørg for at tøjle budgettet før sommeren er løs

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Når alt fra restaurantbesøg til souvenirs indgår i budgettet, undgår I dyre overraskelser og en forbrændt økonomi på ferien.

Vaffelis, forlystelsesparker, nyt badetøj og lækre restaurantbesøg.

Sommeren byder på masser af herlige oplevelser. Og det er nemt at blive grebet af den gode stemning og lade sig rive med.

Derfor skal du lave et budget for sommerens udskejelser, inden der er gået ferie og fornøjelser i den.

- Det er lettere at overholde, når der på forhånd er sat en grænse eksempelvis for seværdigheder og mad. Det kan godt skride lidt, når man er på ferie, siger Louise Skjødsholm, som er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Rådtilpenge.dk, der hører under Finanstilsynet.

Sæt dig jer ned, og tænk igennem, hvilke ekstraudgifter der venter hen over sommeren. Det er nok særligt forberedelse til sommerferien. Hvis man har store børn, kan der også ligge store poster til studenterfester.

Find ud af, hvilken type sommerferie I vil holde. Ud fra det kan i lægge jeres budget.

- Læg fast, hvad der er det overordnede budget. Og så kan man begynde at dele det op: Hvor meget er der til transport, rejseudgifter, mad, fornøjelser og oplevelser, siger Louise Skjødsholm.

Medtag det hele - plads til souvenirs og shopping skal også være regnet ind i budgettet.

Dermed undgår I at komme hjem fra solen til en forbrændt bankkonto.

- Laver man et overforbrug, kan det godt blive dyrt bagefter, hvis man er nødt til at låne, siger Morten Bruun Pedersen, som er seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

- Feriebudgettet behøver ikke at være skrabet. Men det er godt med et overslag over, hvad der skal bruges på diverse ting. Man kan jo også blive kreativ og måske gøre noget lidt anderledes, siger han.

Det kan for eksempel være, at udgiften til et feriehus fylder uforholdsmæssigt meget i budgettet. Så er det måske værd at overveje, om huset kunne ligge i et billigere område, nævner Morten Bruun Pedersen som eksempel.

- Man kan justere hist og her. Måske kan man spare på nogle forlystelser og gå i skoven i stedet, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek