Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Sjællænderne er mest traditionstro

Af: Af Thit Lund Bording, Ritzau Fokus

* 76 procent af respondenterne bosat i Region Sjælland synes, at vi i Danmark skal holde fast i traditionen med at spise hveder på store bededag, til trods for at helligdagen er afskaffet. Mens 63 procent af dem, der er bosat i Region hovedstaden, mener det samme.

* Når det komme til fynboerne, mener 67 procent, at vi skal blive ved med at spise hveder på den tidligere store bededag.

* Også jyderne støtter i stor stil op om at fastholde hvedetraditionen. 74 procent af vestjyderne, 71 procent af nordjyderne og 70 procent af jyderne i Syd- og Sønderjylland bakker op om traditionen, mens østjyderne ligger lidt under med 67 procent.

Kilde: undersøgelsen baserer sig på 1990 webinterviews indsamlet via Norstats panel og er gennemført på vegne af smørproducenten Lurpak. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt til danskere i alderen 18 til 75 år, og fuld repræsentativitet er sikret ved efterfølgende vægtning.

/ritzau fokus/

København, 07/11/2025 - 16:06

Flere kvinder har politianmeldt Jonatan Spang

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Bistandsadvokat for fem kvinder bekræfter, at Jonatan Spang er blevet politianmeldt.

Yderligere tre kvinder har nu anmeldt Jonatan Spang til politiet.

Det skriver Ekstra Bladet, der har talt med bistandsadvokat Helle Hald, der repræsenterer kvinderne.

Dermed har i alt fem kvinder nu politianmeldt den 47-årige komiker og skuespiller.

- Jeg kan bekræfte, at jeg på nuværende tidspunkt er beskikket for i alt fem kvinder, der har anmeldt sig udsat for seksuelt overgreb, voldtægt eller vold af fysisk eller psykisk karakter, siger Helle Hald til Ekstra Bladet.

Advokaten bekræfter ligeledes politianmeldelserne over for Ritzau. Hun vil ikke oplyse, hvad anmeldelserne mere konkret drejer sig om, eller hvornår de påståede forbrydelser skal være sket.

I september kom det frem, at Jonatan Spang var blevet fyret som vært på DR-programmet "Tæt på sandheden" efter anklager om overgreb mod en 15-årig pige for 16 år siden. Jonatan Spang var 31 år på det tidspunkt.

Spangs fyreseddel kom, efter at den i dag 32-årige kvinde havde kontaktet DR, hvor hun anklagede ham for at have begået et overgreb mod hende tilbage i 2009.

Siden er flere kvinder altså kommet med anmeldelser.

Jonatan Spangs talsperson, David Birch, siger til Ekstra Bladet, at Spang ikke har nogen kommentarer og henviser til, hvad komikeren tidligere har skrevet på sociale medier.

17. oktober skrev komikeren på Instagram, at han var "blevet gjort bekendt med nye beskyldninger". Samme dag blev det beskrevet i medierne, at i alt to kvinder havde anmeldt ham.

- Det er historier og anklager, som jeg ikke kan genkende, og jeg har ikke yderligere at tilføje, før politiet har undersøgt anklagerne.

- Sagens alvor taget i betragtning, håber jeg, at medierne også vil afvente politiet, skrev han.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra Jonatan Spangs forsvarsadvokat, Poul Hauch Fenger.

Det er op til politiet at undersøge anmeldelserne. Det vides ikke, hvor længe efterforskningen vil tage.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/11/2025 - 15:06

Flere kvinder har politianmeldt Jonatan Spang

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Bistandsadvokat for fem kvinder bekræfter, at Jonatan Spang er blevet politianmeldt.

Yderligere tre kvinder har nu anmeldt Jonatan Spang til politiet.

Det skriver Ekstra Bladet, der har talt med bistandsadvokat Helle Hald, der repræsenterer kvinderne.

Dermed har i alt fem kvinder nu politianmeldt den 47-årige komiker og skuespiller.

- Jeg kan bekræfte, at jeg på nuværende tidspunkt er beskikket for i alt fem kvinder, der har anmeldt sig udsat for seksuelt overgreb, voldtægt eller vold af fysisk eller psykisk karakter, siger Helle Hald til Ekstra Bladet.

I september kom det frem, at Jonatan Spang var blevet fyret som vært på DR-programmet "Tæt på sandheden" efter anklager om overgreb mod en 15-årig pige for 16 år siden. Jonatan Spang var 31 år på det tidspunkt.

Spangs fyreseddel kom, efter at den i dag 32-årige kvinde havde kontaktet DR, hvor hun anklagede ham for at have begået et overgreb mod hende tilbage i 2009.

Siden er flere kvinder altså kommet med anmeldelser.

Jonatan Spangs talsperson, David Birch, siger til Ekstra Bladet, at Spang ikke har nogen kommentarer og henviser til, hvad komikeren tidligere har skrevet på sociale medier.

17. oktober skrev komikeren på Instagram, at han var "blevet gjort bekendt med nye beskyldninger". Samme dag blev det beskrevet i medierne, at to kvinder havde anmeldt ham.

- Det er historier og anklager, som jeg ikke kan genkende, og jeg har ikke yderligere at tilføje, før politiet har undersøgt anklagerne.

- Sagens alvor taget i betragtning håber jeg, at medierne også vil afvente politiet, skrev han.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra Jonatan Spangs forsvarsadvokat, Poul Hauch Fenger.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 07/11/2025 - 10:00

FAKTA: En særlig dansk ret

* Øllebrød er en gammel dansk ret, som ikke kendes fra andre lande.

* Traditionelt er øllebrød blevet serveret til morgenmad om vinteren vekslende med havregrød, fordi det var godt at få noget varmt i maven, inden man skulle ud i kulden og arbejde.

* I "Frøken Jensens Kogebog" fra 1936 står der om øllebrød: "Der kan serveres spegesild eller ansjoser og rå fløde til."

* Øllebrød kan modvirke forstoppelse, da rugens høje indhold af kostfibre har opsuget rigeligt væske, hvilket fremmer passagetiden gennem fordøjelsessystemet.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 07/11/2025 - 10:00

Eksperternes guide: Sådan giver du øllebrøden et moderne pift

Udnyt dine rugbrødsrester, og genopdag en gammel klassiker i øllebrøden med disse enkle fif fra grødeksperten og kogebogsforfatteren.

Øllebrød er en af de retter, der bare dufter af barndom. Og så er det julens bæredygtige morgenmad.

For når julefrokosten er holdt, og vi har rugbrødsrester efter det store kolde bord med sild og postej, er der ingen grund til at smide dem i skraldespanden.

Brødresterne kan med fordel trylles om til en velsmagende og hyggelig omgang øllebrød. Her får du to øllebrød-elskeres bud på de perfekte ingredienser til deres øllebrød:

1) Grødekspert Lasse Skjønning Andersen.

Lasse Skjønning Andersen er grødnørd til fingerspidserne og stifter og ejer af restaurantkæden GRØD.

For ham begynder en øllebrød med et godt rugbrød.

- Et godt rugbrød er for mig et med masser af kerner. Og så må det også gerne være godt maltet - det vil sige, at det indeholder maltsirup, der er med til at gøre rugbrødet sødt og mørkt, siger han og fortsætter:

- Men det er også min erfaring, at der er meget delte meninger om rugbrødstypen, fordi øllebrød for mange er så stærkt forbundet med traditioner.

Når det kommer til øllet, har Lasse Skjønning Andersen testet flere forskellige typer mørkt øl som både stout og bock.

Men faktisk er det i hans optik den helt klassiske mørke hvidtøl, der egner sig bedst.

- Der findes ikke 100 forskellige varianter derude som med pilsner, men der findes nogle stykker, og jeg synes overordnet, at de har lidt samme smagsudtryk, siger han.

Hvis du vil have din øllebrød til at smage ekstra varm og julet, er kanel en oplagt smagsgiver, påpeger grødeksperten. Det kan også være krydderier som anis eller kardemomme.

- Alt hvad du vil putte i en gløgg, kan du i princippet også putte i øllebrød. Det er kun dit temperament, der afgør smagsprofilen. Personligt kan jeg godt lide den rimelig klassisk og så lade toppingen skeje lidt ud, siger han.

For mange er øllebrød lig med flødeskum - punktum. Men der må ifølge Lasse Skjønning Andersen gerne være lidt flere smagselementer, herunder både syre og fedme.

Syren kan eksempelvis komme fra havtorn eller en solbærkompot. Og det kan også være fra æbler, som både har noget sødt og syrligt i sig.

Det fede element kan sagtens være flødeskum, som også kan blandes med skyr. Du kan også mikse med hvid chokolade, som spiller godt sammen med solbær.

Slut eventuelt af med sprøde, karamelliserede rugbrødscroutoner på toppen, foreslår grødeksperten.

2) Kok og kogebogsforfatter Trine Hahnemann.

- Jeg elsker øllebrød, så jeg er sådan en type, der har en pose i fryseren, hvor jeg samler mine rugbrødsrester hen ad vejen. Når der er nok, kan man bare tø dem op, og så er der til øllebrød, siger hun.

Ifølge kogebogsforfatteren kan man snildt blande flere forskellige slags rugbrød.

- Alt efter hvad man er brændt inde med, så kan det meste faktisk fungere, siger hun.

Trine Hahnemann har skrevet flere kogebøger til udlandet. Her har hun sommetider helt udeladt øl i sin opskrift, og det kan man ifølge hende sagtens, da smagen i øllebrød primært kommer fra rugbrødet og det sukker, man putter i.

- Jeg bruger dog aldrig hvidt sukker. Brug hellere brun farin, en gylden sirup eller honning, foreslår hun.

Hvis du vil have en let ølsmag, kan du bruge en light pilsner, og hvis du virkelig godt kan lide smagen af øl, kan du for eksempel bruge en sød IPA, siger forfatteren.

For at pifte smagen op, kan du tilsætte citronskal og citronsaft.

- Du kan også tilsætte kanel og appelsinjuice, så får den en anden sødme og en lidt mere krydret smag. Giv eventuelt grøden et tvist med tørret frugt som dadler eller figner, siger Trine Hahnemann.

Til slut kan der toppes med appelsinfilet eller æbler eller pærer i tern.

- Generelt synes jeg, at man skal bruge de frugter, der er i sæson om vinteren, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek